Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Van alles wat ... Alles van wat? 
maandag, 5 oktober, 2015, 8:00 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Mijn laatste blog is alweer van meer dan een week geleden en afgelopen weekend dacht ik waar over zou ik bloggen? Dat komt bij mij niet vaak voor om eerlijk te zijn. Mijn hobby, mijn passie, daar schrijf ik gemakkelijk over. Er is altijd wel wat! Maar de tijd vloog weeg voorbij en het is alweer maandag. En het lijkt net of hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd gaat.

De twee gekregen Syrische hamsters van Joep afkomstig van de Russische lijn blijven mij verbazen. Het is een zeer bijzonder nieuwe mutatie. Ik heb namelijk het idee dat het vrouwtje lichter van kleur wordt en steeds meer wittere haren krijgt. Alleen kan ik het nog niet hard bewijzen. De kleurmutatie is Russian Blue genoemd, echter als ik naar de structuur van de haren kijkt, zie ik pigment verschillen. Maar om meer van te weten te komen moet er eerst mee gefokt worden en moet ik met verschillende fokkers over hun ervaringen praten. Het gevaar is dat in deze lijn meerdere mutaties zitten die op elkaar spelen of dat er niet één nieuwe mutatie is, maar meerdere.

Foto behorend bij blog

Closeup van de haren:
Foto behorend bij blog

Met Golvend haar gaat het ... tja. Het is een moeilijke mutatie om goed aan te houden. Ik heb er nog een aantal van en heb afgelopen weekend een nieuwe koppel gevormd. Plus, waar ik heel blij mee ben, een nieuw exemplaar geboren. Het probleem is dat het niet altijd dubbel geërfd wordt en als je dan kruist met een niet verwante lijn, je de mutatie verliest. Ik kan niet in het diertje zelf kijken hoe de vererving is. En de manier van uiten van de mutatie is wissel vallend en niet constant gelijk. De mutatie is gelukkig verspreid, maar toch ben ik bang dat er ooit verloren gaat. Kijk naar bijvoorbeeld naar de Russische dwerghamster met spierwitte buiken... die bestaan niet meer. En als je naar Wavy Coat Campbelli's kijkt, die mutatie is eveneens verloren. Tenminste, er is geen bewijs van bestaan meer. En ook dominante White Face Roborovski's... In Nederland spoorloos.

Wanneer zou er een nieuwe mutatie ontstaan? Weet je, ik heb jaren lang Wildkleur, Blauw-wildkleur en Pearl gefokt en toen hadden we elke keer over hoe bijzonder het was dat er geen nieuwe mutaties ontstaan. Dat heb ik nu eigenlijk weer. Ik vind het zo vreemd dat afgelopen 10 jaar, op Golvend haar na, bij de dwerghamsters geen nieuwe mutaties zijn opgetreden. Onlangs werd op Facebook een foto van een wit lijkende Russische dwerghamster geplaatst. Zou het Albino kunnen zijn? Ik kijk dan direct naar de oren. Want alleen bij een echte Albino zijn de oren vleeskleurig c.q. spierwit. Maar helaas... Ik kan mij de kuif Rusje nog herinneren, waarom is dit niet genetisch? En vroeger heb ik ook Rusjes met kuifjes gehad waaronder een vrouwtje met een spierwitte kuif, pak weg 3 cm lang. Prachtig om te zien. Maar nooit nageslacht gehad. Toch moet dit een keer ontstaan. Het lijkt erop dat het wel kan.

Foto behorend bij blog

Ook heb ik exemplaren gehad met kleur rondom de ogen. Bij zwarte exemplaren waren de haren rondom de ogen witgrijs en bij Wildkleur geelachtig. Dit moet genetisch zijn omdat meerdere exemplaren van heb gehad. Maar... Nooit weer terug gezien en heb het niet terug kunnen fokken. Waarschijnlijk zijn dit effecten van meerdere genen en dat is ontzettend lastig om terug te fokken.

Van alles wat!, ik zeg alles van wat?