Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Backflips 12x in 45 seconden, social media in rep en roer, maar wat valt mij op? 
zaterdag, 31 oktober, 2015, 9:02 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Op social media zijn afgelopen twee weken een filmpje gedeeld waarop te zien is dat een dwerghamster 12 keer een backflip doet in 45 seconden. Ad maakt het helemaal bond en zet het filmpje online met een artikel in de zin van ow wat leuk. Link: http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/ar ... lips.dhtml

Helemaal niet leuk, het is juist heel zielig. Het is waarschijnlijk een defect. Je ziet het heel soms wanneer een hamster niets te doen heeft en zich uitermate verveeld. Dan willen ze dit ook wel eens doen. Vooral als het om Campbelli dwerghamsters gaat. Bij de Russische dwerghamster zie je juist dan het "zwem" gedrag: naar boven kijken, laten vallen en op de rug even spattelen. Ze doen dit omdat ze het "prettig" vinden. Het is een gevoel dat ze leuk vinden en daarom herhalen.

Maar als ik het filmpje bekijk, dan is hier sprake van een defect. Omdat het tempo veel te hoog ligt. Bij de genetische defect gaan ze achter elkaar koprollen maken, in het Engels: backflips. Het is genetisch vrij dominant en is te vergelijken met het defect "dansmuizen". In de 18e eeuw zijn in Nederland dansmuizen gefokt en verkocht. Dat werd toen leuk en geinig gevonden. Gelukkig zijn ze In Nederland er niet meer en is het eruit gefokt. Tenminste, ik hoor er niets meer over en paar jaar geleden nam een Japanse wetenschapper contact met mij op wat ik hier over wist.

Maar wat zie ik?, ik zie dat de dwerghamster die backflips maakt een Campbelli kleur heeft terwijl de aalstreep Russisch is en de staartlengte te lang is. Het is een hybride dwerghamster! Eentje die totaal uit de groep valt. Ik had graag dit exemplaar even in mijn eigen handen gehad om te bewonderen. Ook al vind ik het ontzettend zielig, ik vind het een bijzonder exemplaar. Voordat het geen Campbelli kleur is, maar een mutatie.



Sperma van gestreste vaders beïnvloed het genetisch materiaal van het nageslacht 
zondag, 25 oktober, 2015, 6:20 am - Andere zaken
door Martin Braak
Stress beïnvloedt dieren op veel manieren en uit studie blijkt dat niet alleen de ouderdier beïnvloed, maar ook het nageslacht. Zelfs de kleinkinderen!

DNA is het erfelijk materiaal dat de eigenschappen van dieren bepaald. Maar het zit niet zo simpel in elkaar zoals men vroeger dacht. En niet alleen het milieu heeft invloed op deze eigenschappen, ook epigenetica. Dit beïnvloed hoe de genen tot expressie komen zonder dat het DNA materiaal wijzigt. Dit wordt door de Univeristy of Pennsylvania duidelijk gemaakt met een onderzoek met mannelijke muizen.

De mannelijke muizen werden blootgesteld aan zeer stressvolle situaties. Dit voor het verwekken van het nageslacht. Zij onderzochten het sperma van de mannetjes en ontdekten een toename in de productie van negen kleine moleculen genaamd miRNAs. In tegenstelling tot RNA, dat dient als een blauwdruk voor de productie van eiwitten, zorgt miRNAs voor een verandering van eiwitten door RNA te destabiliseren. Om dit verder te onderzoeken hebben de wetenschappers vrouwelijke muizen zonder stress bevrucht met zaadcellen van gestreste mannelijke muizen. Het nageslacht hiervan had meer stresshormoon cortisol in vergelijking met ander nageslacht. Een verder onderzoek bracht aan het licht dat er pak weg 100 genen die invloed hebben op de hersenen aangepast waren. Deze genen regelen eveneens de hormonen die vrij komen bij stress.

Of wel hoe wij met de dieren omgaan beïnvloed hoe het nageslacht ontwikkeld.

Foto behorend bij blog

Bron: http://www.iflscience.com/brain/sperm-s ... -offspring
Foto's maken?, één sneeuwdeken en een leuk hamsterhuisje/trapje 
zaterdag, 24 oktober, 2015, 3:22 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen donderdag was ik bij de Intratuin en de kerstafdeling was bijna klaar. Dit jaar zag ik verschillende nieuwe en leuke dingen en ideeën. Waaronder een doorzichtige bol waarin ze nep sneeuw doen en een plastic figuurtje. Het is altijd leuk om nieuwe ideeën op te doen!, maar wat ik altijd ingeval insla is een sneeuwdeken.

Een sneeuwdeken kost tussen de 2,5 en de 4 euro. De meesten zijn een meter bij een meter groot en ze zijn ideaal om over bijvoorbeeld de bankstel te leggen als je foto's wilt maken. Je krijgt dan een prachtig effect van wit en oneffenheid. Als achtergrond ziet dat er prachtig uit.

Ook kan je bij webwinkels leuke huisjes en trapjes van hout kopen. Ideaal als kooi inrichting, maar ook voor foto's te maken. De hamster blijft vaker zitten en het effect tussen het witte achtergrond en geel bruin qua hout, is erg mooi. De hamster komt dan mooier uit.

Hieronder een paar leuke voorbeelden:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Als hamsterliefhebber ga je naast kerst inkopen doen ook kijken naar leuk foto materiaal!
Genetische mutaties die later een ander uiting krijgen, gevaar voor Merle! 
zondag, 18 oktober, 2015, 8:12 pm - Russische
door Martin Braak
De mutatie Merle fok ik nu alweer meer dan 10 jaar. En ik blijf dit een geweldige mutatie vinden. Veel van de exemplaren zijn exact hetzelfde. Ze hebben een witte band rondom de nek en tussen de dekharen zitten veel witte haren waardoor het een soort schimmel effect geeft. Een groot deel zorgt de mutatie ook dat de kleur iets verdund wordt. Blauw-wildkleur en wildkleur zijn dan iets lichter van kleur. De meeste exemplaren hebben ook witte haren op hun hoofd. Soms slechts enkele haren, andere een witte vlek. Wat bijzonder is, is dat wanneer ze met zwart gecombineerd wordt, er veel meer witte haren zichtbaar zijn.

Het gevaar is dat wij de uitzonderingen bijzonder vinden en deze aanhouden voor de fok. Het gevaar hiervan is dat van één exemplaar meerdere worden. Van de totale populatie wordt de normale vorm in aantal kleiner en in bijzonder vorm meer. Later kan dit omslaan en dan is de normale vorm in minderheid. Dit moet je als fokker realiseren. Ik kan een goed voorbeeld geven. De bontfactor Mi bij de Campbelli dwerghamster! Deze bontfactor was in het begin prachtig. Elk exemplaar had bijna een complete nekband. De vlek komt vanuit de buik naar boven. Toen was de selectie om zo goed mogelijk band te behouden. Maar je snapt wel, toen ineens meer vlekjes op d rug kwamen, gingen fokkers dit aanhouden. Want dat is schattig. En de witte vlekken werden steeds meer en groter. De exemplaren van nu zijn meer wit dan dat ze normale haren hebben. En de witband rondom de nek is een zeldzaamheid geworden.

Dat moet niet met de Merle gebeuren. Zo had ik in de zomervakantie een paar prachtige exemplaren met een grote witte spot op de kop en een deel van het gezicht wit. Deze variant noem ik zelf two-face. Maar ik ga er niet doelbewust op selecteren!

Voorbeeld van een witte vlek op de kop:
Foto behorend bij blog

En dit exemplaar heeft een witte vlek:
Foto behorend bij blog

Ik hield de Merle met witte vlek in de gaten. Want ik zag hem al toen hij heel klein was. Ik kreeg van Samantha de vraag of ik een Merle beschikbaar had. En ineens was dit de match. De Blauw-wildkleur Merle is afgelopen zaterdag door Samantha opgehaald en ik ga later een foto krijgen hoe de vlek eruit ziet. Want ik ben ontzettend benieuwd of er ook normale haren in de witte vlek zitten. Op jonge leeftijd was dat niet te zien. En tegen mijn drift in besloten om dit niet aan te houden. Want ik wil wedden dat met selectie mogelijk is om het witter te fokken.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Zwarte eekhoorn, prachtig moment en bijzonder om te zien 
woensdag, 14 oktober, 2015, 8:58 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen week reed ik richting Almelo. Ineens zag ik iets rechts in het gras. Iets zwarts... En jawel hoor!, een zwarte eekhoorn! Als het maar goed gaat, dacht ik, en ik remde iets af. Vliegensvlug sprong hij ineens op de weg en in no time was hij aan de overkant en weg was hij. Het ging ontzettend vlug, maar het maakte mij dag helemaal! Want hij was pikke zwart van kleur.

Eekhoorns in Nederland hebben van oorsprong een roodbruine kleur. Zwarte eekhoorns horen in Nederland niet te zijn. Of... het gaat hier om een mutatie! Want ook al heten ze rode eekhoorns, afhankelijk van de regio verschillen ze van kleur. Ik zocht net op internet en daar wordt beschreven dat de zwarte eekhoorn in Nederland niet voorkomt. Hij komt in de bergen voor. Ow, is dat zo?, maar wat heb ik dan gezien? Dat was echt zwart, zelfs de pluimstaart was zwart van kleur en ook de oren, zover ik het goed kon beoordelen.

Maar zwart komt wel degelijk in Nederland voor. Dit wordt fauna vervalsing genoemd. In Nederland zijn namelijk zwarte eekhoorns gehouden en gefokt. En er zijn exemplaren ontsnapt en/of los gelaten en die hebben met de wilde exemplaren gekruist. En zodoende komen de zwarte exemplaren in het wild voor... Maar het kan net zo goed een natuurlijke mutatie zijn! Alleen dat zullen wij nooit weten.

En dat geldt voor bepaalde kleuren die bij de Russische dwerghamster voorkomen eveneens. Omdat bij de Campbelli dwerghamster de kleur eerder ontstaan is, kan de kleur wel bij de Russische dwerghamster ontstaan, maar niemand zal dit geloven. Het krijgt direct de stempel "hybride". Je kunt het niet aantonen...

Foto behorend bij blog