Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Foto's maken?, één sneeuwdeken en een leuk hamsterhuisje/trapje 
zaterdag, 24 oktober, 2015, 3:22 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen donderdag was ik bij de Intratuin en de kerstafdeling was bijna klaar. Dit jaar zag ik verschillende nieuwe en leuke dingen en ideeën. Waaronder een doorzichtige bol waarin ze nep sneeuw doen en een plastic figuurtje. Het is altijd leuk om nieuwe ideeën op te doen!, maar wat ik altijd ingeval insla is een sneeuwdeken.

Een sneeuwdeken kost tussen de 2,5 en de 4 euro. De meesten zijn een meter bij een meter groot en ze zijn ideaal om over bijvoorbeeld de bankstel te leggen als je foto's wilt maken. Je krijgt dan een prachtig effect van wit en oneffenheid. Als achtergrond ziet dat er prachtig uit.

Ook kan je bij webwinkels leuke huisjes en trapjes van hout kopen. Ideaal als kooi inrichting, maar ook voor foto's te maken. De hamster blijft vaker zitten en het effect tussen het witte achtergrond en geel bruin qua hout, is erg mooi. De hamster komt dan mooier uit.

Hieronder een paar leuke voorbeelden:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Als hamsterliefhebber ga je naast kerst inkopen doen ook kijken naar leuk foto materiaal!
Genetische mutaties die later een ander uiting krijgen, gevaar voor Merle! 
zondag, 18 oktober, 2015, 8:12 pm - Russische
door Martin Braak
De mutatie Merle fok ik nu alweer meer dan 10 jaar. En ik blijf dit een geweldige mutatie vinden. Veel van de exemplaren zijn exact hetzelfde. Ze hebben een witte band rondom de nek en tussen de dekharen zitten veel witte haren waardoor het een soort schimmel effect geeft. Een groot deel zorgt de mutatie ook dat de kleur iets verdund wordt. Blauw-wildkleur en wildkleur zijn dan iets lichter van kleur. De meeste exemplaren hebben ook witte haren op hun hoofd. Soms slechts enkele haren, andere een witte vlek. Wat bijzonder is, is dat wanneer ze met zwart gecombineerd wordt, er veel meer witte haren zichtbaar zijn.

Het gevaar is dat wij de uitzonderingen bijzonder vinden en deze aanhouden voor de fok. Het gevaar hiervan is dat van één exemplaar meerdere worden. Van de totale populatie wordt de normale vorm in aantal kleiner en in bijzonder vorm meer. Later kan dit omslaan en dan is de normale vorm in minderheid. Dit moet je als fokker realiseren. Ik kan een goed voorbeeld geven. De bontfactor Mi bij de Campbelli dwerghamster! Deze bontfactor was in het begin prachtig. Elk exemplaar had bijna een complete nekband. De vlek komt vanuit de buik naar boven. Toen was de selectie om zo goed mogelijk band te behouden. Maar je snapt wel, toen ineens meer vlekjes op d rug kwamen, gingen fokkers dit aanhouden. Want dat is schattig. En de witte vlekken werden steeds meer en groter. De exemplaren van nu zijn meer wit dan dat ze normale haren hebben. En de witband rondom de nek is een zeldzaamheid geworden.

Dat moet niet met de Merle gebeuren. Zo had ik in de zomervakantie een paar prachtige exemplaren met een grote witte spot op de kop en een deel van het gezicht wit. Deze variant noem ik zelf two-face. Maar ik ga er niet doelbewust op selecteren!

Voorbeeld van een witte vlek op de kop:
Foto behorend bij blog

En dit exemplaar heeft een witte vlek:
Foto behorend bij blog

Ik hield de Merle met witte vlek in de gaten. Want ik zag hem al toen hij heel klein was. Ik kreeg van Samantha de vraag of ik een Merle beschikbaar had. En ineens was dit de match. De Blauw-wildkleur Merle is afgelopen zaterdag door Samantha opgehaald en ik ga later een foto krijgen hoe de vlek eruit ziet. Want ik ben ontzettend benieuwd of er ook normale haren in de witte vlek zitten. Op jonge leeftijd was dat niet te zien. En tegen mijn drift in besloten om dit niet aan te houden. Want ik wil wedden dat met selectie mogelijk is om het witter te fokken.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Zwarte eekhoorn, prachtig moment en bijzonder om te zien 
woensdag, 14 oktober, 2015, 8:58 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen week reed ik richting Almelo. Ineens zag ik iets rechts in het gras. Iets zwarts... En jawel hoor!, een zwarte eekhoorn! Als het maar goed gaat, dacht ik, en ik remde iets af. Vliegensvlug sprong hij ineens op de weg en in no time was hij aan de overkant en weg was hij. Het ging ontzettend vlug, maar het maakte mij dag helemaal! Want hij was pikke zwart van kleur.

Eekhoorns in Nederland hebben van oorsprong een roodbruine kleur. Zwarte eekhoorns horen in Nederland niet te zijn. Of... het gaat hier om een mutatie! Want ook al heten ze rode eekhoorns, afhankelijk van de regio verschillen ze van kleur. Ik zocht net op internet en daar wordt beschreven dat de zwarte eekhoorn in Nederland niet voorkomt. Hij komt in de bergen voor. Ow, is dat zo?, maar wat heb ik dan gezien? Dat was echt zwart, zelfs de pluimstaart was zwart van kleur en ook de oren, zover ik het goed kon beoordelen.

Maar zwart komt wel degelijk in Nederland voor. Dit wordt fauna vervalsing genoemd. In Nederland zijn namelijk zwarte eekhoorns gehouden en gefokt. En er zijn exemplaren ontsnapt en/of los gelaten en die hebben met de wilde exemplaren gekruist. En zodoende komen de zwarte exemplaren in het wild voor... Maar het kan net zo goed een natuurlijke mutatie zijn! Alleen dat zullen wij nooit weten.

En dat geldt voor bepaalde kleuren die bij de Russische dwerghamster voorkomen eveneens. Omdat bij de Campbelli dwerghamster de kleur eerder ontstaan is, kan de kleur wel bij de Russische dwerghamster ontstaan, maar niemand zal dit geloven. Het krijgt direct de stempel "hybride". Je kunt het niet aantonen...

Foto behorend bij blog
'Hersenen van muizen kunnen gedeeltelijk slapen' 
woensdag, 14 oktober, 2015, 6:17 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Op de website Nu.nl bij het onderdeel wetenschap staan geregeld leuke en interessante onderwerpen. Dit keer over de hersenen van muizen.

De hersenen van muizen kunnen gedeeltelijk slapen, zo hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond.
Kleine gebiedjes in het brein van de dieren kunnen slaperig worden onder invloed van een belangrijke hersenkern.

In deze delen van het brein treden op zo'n moment heel plaatselijk langzame hersengolven op die typerend zijn voor slaap.

Dat melden onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology in het wetenschappelijk tijdschrift eLife.

Stimulatie
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door bij proefmuizen de hersenkern genaamd thalamus te stimuleren met licht. Deze hersenkern geeft normaal gesproken het sein aan de rest van het brein om in slaap te vallen.

Wanneer de thalamus van de muizen sterk werd gestimuleerd, vielen de dieren dan ook in slaap. Maar als de wetenschappers de hersenkern heel licht prikkelden, ontstonden er alleen enkele kleine gebiedjes in de hersenschors 'slaapgolven'.

Mensen
"Ik denk dat dit gebeurt omdat het brein op dat moment begint om te schakelen naar de slaapmodus", verklaart hoofdonderzoekster Laura Lewis op MIT News. "Als de langzame golven in de hele hersenschors worden opgewekt, beginnen de dieren zich ook slaperig te gedragen. Ze stoppen dan met lopen en hun spierspanning gaat omlaag."

Aangezien mensen op ongeveer dezelfde manier in slaap vallen als muizen, kan waarschijnlijk ook het menselijk brein gedeeltelijk in slaap vallen. Dat zou kunnen verklaren waarom mensen die erg moe zijn soms het gevoel hebben dat ze even afwezig zijn.

"Sommige lokale hersengebieden vallen waarschijnlijk al in slaap op momenten dat je wakker probeert te blijven", aldus Lewis.


Link: http://www.nu.nl/wetenschap/4145119/her ... lapen.html

Van alles wat ... Alles van wat? 
maandag, 5 oktober, 2015, 8:00 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Mijn laatste blog is alweer van meer dan een week geleden en afgelopen weekend dacht ik waar over zou ik bloggen? Dat komt bij mij niet vaak voor om eerlijk te zijn. Mijn hobby, mijn passie, daar schrijf ik gemakkelijk over. Er is altijd wel wat! Maar de tijd vloog weeg voorbij en het is alweer maandag. En het lijkt net of hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd gaat.

De twee gekregen Syrische hamsters van Joep afkomstig van de Russische lijn blijven mij verbazen. Het is een zeer bijzonder nieuwe mutatie. Ik heb namelijk het idee dat het vrouwtje lichter van kleur wordt en steeds meer wittere haren krijgt. Alleen kan ik het nog niet hard bewijzen. De kleurmutatie is Russian Blue genoemd, echter als ik naar de structuur van de haren kijkt, zie ik pigment verschillen. Maar om meer van te weten te komen moet er eerst mee gefokt worden en moet ik met verschillende fokkers over hun ervaringen praten. Het gevaar is dat in deze lijn meerdere mutaties zitten die op elkaar spelen of dat er niet één nieuwe mutatie is, maar meerdere.

Foto behorend bij blog

Closeup van de haren:
Foto behorend bij blog

Met Golvend haar gaat het ... tja. Het is een moeilijke mutatie om goed aan te houden. Ik heb er nog een aantal van en heb afgelopen weekend een nieuwe koppel gevormd. Plus, waar ik heel blij mee ben, een nieuw exemplaar geboren. Het probleem is dat het niet altijd dubbel geërfd wordt en als je dan kruist met een niet verwante lijn, je de mutatie verliest. Ik kan niet in het diertje zelf kijken hoe de vererving is. En de manier van uiten van de mutatie is wissel vallend en niet constant gelijk. De mutatie is gelukkig verspreid, maar toch ben ik bang dat er ooit verloren gaat. Kijk naar bijvoorbeeld naar de Russische dwerghamster met spierwitte buiken... die bestaan niet meer. En als je naar Wavy Coat Campbelli's kijkt, die mutatie is eveneens verloren. Tenminste, er is geen bewijs van bestaan meer. En ook dominante White Face Roborovski's... In Nederland spoorloos.

Wanneer zou er een nieuwe mutatie ontstaan? Weet je, ik heb jaren lang Wildkleur, Blauw-wildkleur en Pearl gefokt en toen hadden we elke keer over hoe bijzonder het was dat er geen nieuwe mutaties ontstaan. Dat heb ik nu eigenlijk weer. Ik vind het zo vreemd dat afgelopen 10 jaar, op Golvend haar na, bij de dwerghamsters geen nieuwe mutaties zijn opgetreden. Onlangs werd op Facebook een foto van een wit lijkende Russische dwerghamster geplaatst. Zou het Albino kunnen zijn? Ik kijk dan direct naar de oren. Want alleen bij een echte Albino zijn de oren vleeskleurig c.q. spierwit. Maar helaas... Ik kan mij de kuif Rusje nog herinneren, waarom is dit niet genetisch? En vroeger heb ik ook Rusjes met kuifjes gehad waaronder een vrouwtje met een spierwitte kuif, pak weg 3 cm lang. Prachtig om te zien. Maar nooit nageslacht gehad. Toch moet dit een keer ontstaan. Het lijkt erop dat het wel kan.

Foto behorend bij blog

Ook heb ik exemplaren gehad met kleur rondom de ogen. Bij zwarte exemplaren waren de haren rondom de ogen witgrijs en bij Wildkleur geelachtig. Dit moet genetisch zijn omdat meerdere exemplaren van heb gehad. Maar... Nooit weer terug gezien en heb het niet terug kunnen fokken. Waarschijnlijk zijn dit effecten van meerdere genen en dat is ontzettend lastig om terug te fokken.

Van alles wat!, ik zeg alles van wat?