Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Oktober 2013»
MaDiWoDoVrZaZo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.059
    Vandaag: 25
    Gisteren: 59
Wintervacht net zo rond herfst 
dinsdag, 1 oktober, 2013, 9:18 pm - Russische
door Martin Braak
In de hamsterkamer doe ik nu weer elke avond de lamp aan. Dit jaar heb ik weer een aantal Russische dwerghamsters niet in de hamsterkamer gezet, maar ook andere plaatsen waar de lamp niet aanstaat. Zo halverwege september begon ik de eerste verschijnselen van wintervacht te zien. De dagen beginnen nu korter en korter te worden. En dit is de prikkel voor wintervacht. Niet de temperatuur want op 1 plaats is het lekker warm en toch gaan ze daar ook gewoon in wintervacht.

De eerste signaal wat ik elke keer zie, dat zijn de wenkbrauwtjes. Boven de oog wordt het grijzer. Tweede signaal zijn de haren op de rug.

Maar dit keer wederom de vraag: worden de haren vervangen of veranderen de haren van kleur. En hoe kan dit dan?, want een haar is dood materiaal. Hoe kan dat van kleur veranderen? Ik heb de indruk dat de top van de haren grijzer wordt.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Het wordt tijd om met inkt te werken om zo te kijken of de haren vervangen wordt. Ik dacht dit met een stift te doen... Maar na 1 dag was de stip alweer schoon gewassen....
Kleine dieren zien wereld in slow motion 
vrijdag, 20 september, 2013, 10:17 am - Nieuws
door Martin Braak
Kleine dieren hebben een relatief goed gezichtsvermogen, waardoor ze de wereld in een soort slow motion ervaren, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Dieren met een klein lichaam hebben ogen waarmee ze licht sneller kunnen verwerken dan grotere dieren, zodat de tijd voor hen langzamer lijkt te verstrijken.

Een eekhoorn kan hierdoor binnen een seconde meer informatie uit de omgeving in zich opnemen dan bijvoorbeeld een olifant of een mens.
Dat melden onderzoekers van het Trinity College in Dublin in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.

Ogen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door gegevens te bestuderen uit eerdere studies over de snelheid waarmee de ogen van verschillende dieren licht kunnen waarnemen. Uit het onderzoek blijkt dat er een sterk verband is tussen lichaamsgrootte van dieren en de snelheid waarmee ze reageren op visuele informatie.

Als een licht steeds sneller achter elkaar knippert, kan een mens de flitsen op een gegeven moment niet meer onafhankelijk van elkaar waarnemen, maar een eekhoorn bijvoorbeeld nog wel.

De ogen van veel vliegensoorten reageren zelfs meer dan vier keer zo snel op bewegingen in hun omgeving dan de ogen van mensen.

Fascinerend

"We beginnen te begrijpen dat er een hele wereld van details bestaat die slechts enkele dieren kunnen waarnemen en het is fascinerend om te bedenken hoe anders zij de wereld ervaren dan wij", verklaart hoofdonderzoeker Andrew Jackson op BBC News.

Toch werkt zelfs het gezichtsvermogen van kleine dieren soms te langzaam. Zo blijkt uit de studie dat sommige zandloperkevers zo snel kunnen rennen dat hun ogen de bewegingen van hun lichaam niet kunnen bijhouden.

De dieren worden dan tijdelijk blind en moeten even stoppen om hun ogen weer aan de omgeving te laten wennen.


Bron: Nu.nl
Hergebruik 
zondag, 8 september, 2013, 7:20 am - Andere zaken
door Martin Braak
Wc-rolletje hergebruiken wij massaal. Ja, toch? Maar er zijn veel meer materialen die hergebruikt kunnen worden. Een bijzondere en zeer heerlijke is La Crème Brulée van Rians (er hoort op de u nog een dakje ...). Een zeer heerlijk toetje dat je in de supermarkt kunt kopen en in de magnetron op gril stand kunt klaar maken. Heerlijk!

Het zit in een glasje dat ongeveer 2 cm hoog is erg handig te gebruiken is als voerbakje. Of als een bakje om even wat extra te geven. Maar ook als een klein groot waterbakje als je jonge Syrische hamsters hebt.

Foto behorend bij blog

Eet smakelijk!
Welk hamsternaam kies jij? 
zondag, 1 september, 2013, 7:19 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Kinderen zijn al soms van te voren bezig: welk naam krijgt de hamster? Maar het nadenken over de naam gebeurd vaakst toch na de aanschaf. Dan wordt nagedacht over de naam. Hoe zal je de hamster noemen?

Wat ik aan namen tegen ben gekomen, dat is echt heel veel. Jantje, Tommy, Hammie, Gismo, Milow, Komeetje, Luna, Vlekje, etc. Er zijn op internet websites met voorbeeld namen. Sommige gaan dieper op de naam in en geven hamsters namen die met de middeleeuwen te maken hebben. Waarbij de naam een achtergrond heeft. Hobbyfokkers geven wel eens letters mee aan het nest voor de registratie. De hamsters krijgen meestal dan een naam die begint met deze letter. Soms is dit best moeilijk, denk maar aan de c en dat een nest uit meer dan 10 hamstertjes bestaat.

Ikzelf geef mijn dwerghamsters geen naam. Dit omdat ik best een aantal heb. Het is dan een hele kunst om meer dan 100 namen uit de hoofd te kennen waarbij sommige exemplaren sprekend op elkaar lijken. Ik geef mijn dwerghamsters registratienummers. Maar mijn Syrische hamsters krijgen wel een naam. Meestal korte krachtige namen zoals Poesje / Poes, Meisje, Glansje, Roxy en de vreemdste Oompa Loompa.

Zelf heb ik het idee dat de Russische dwerghamsters hun naam niet echt kennen. Ik constateer niet dat wanneer ik een naam geef en deze roep, ze tot een ander actie overgaan. Bij de Syrische hamsters heb ik dit wel. Vooral als de naam krachtig is, onderscheidend in hoog en laag. Bijvoorbeeld Poesje, Roxy, Oompa Loompa zijn namen die vrij krachtig zijn. Als ik nu naar mijn Syrische hamsters loop en ik roep Poesje dan komt Poesje uit het nest en Roxy kijkt op. Maar als ik Roxy noem dan komt Roxy heel snel richting de tralies. Terwijl Poesje niets doet. Misschien vreemd dat ik krachtige namen noem. Ik heb het idee dat verschil in klanken herkenbaarheid voor Syren zorgt. Maar wetenschappelijk bewijs..... Wie weet dat een afstudeerder dit leest en denkt ow leuk om dit te onderzoeken!

Foto behorend bij blog
Eiwit geneest muizen van vergeetachtigheid 
vrijdag, 30 augustus, 2013, 5:48 pm - Nieuws
door Martin Braak
Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat geheugenverlies is te voorkomen met behulp van een specifiek eiwit.

Als oude muizen vergeetachtig worden, kunnen wetenschappers die ouderdomskwaal ongedaan maken door de productie van een eiwit met de naam RbAp48 kunstmatig te verhogen in het lichaam van de dieren.

Ook bij mensen is aangetoond dat het eiwit verband houdt met geheugenverlies op latere leeftijd. Dat melden onderzoekers van de Columbia University in New York in het wetenschappelijk tijdschrift Science Translational Medicine.

Overledenen

De wetenschappers onderzochten eerst in hoeverre het eiwit voorkwam in de hersenen van overleden mensen die hun lichaam ter beschikking aan de wetenschap hadden gesteld.

Ze voerden sectie uit op de hersenen van acht overledenen tussen de 33 en de 88 jaar. In het brein van de oudste personen werd relatief weinig van het molecuul RbAp48 gevonden in een hersengebied dat verband houdt met het geheugen.

Vervolgens voerden de onderzoekers verschillende experimenten uit met muizen om de uitwerking van het eiwit op het geheugen te testen.

Jonge muizen

Jonge muizen waarbij de aanmaak van RbAp48 werd onderdrukt, bleken kwalen te vertonen die leken op ouderdomsklachten. De dieren hadden bijvoorbeeld moeite met navigeren en het herkennen van objecten.

“Het was opmerkelijk. We manipuleerden maar één molecuul in een specifiek gedeelte van het brein en de jonge muizen leken opeens op oudere muizen”, verklaart hoofdonderzoeker Scott Small op de Amerikaanse nieuwszender NPR.

Geheugenverlies

Bij oude muizen waarbij de productie van het eiwit kunstmatig werd verhoogd, verbeterde het geheugen juist spectaculair.

“Deze studie toont daarom aan dat een tekort aan RbAp48 waarschijnlijk ook bij mensen direct bijdraagt aan leeftijdsgerelateerd geheugenverlies”, aldus Small op nieuwssite ScienceNow.

Het hersengebied waar de afname van het eiwit bij mensen het sterkste is, speelt overigens geen rol bij Alzheimer. De wetenschappers vermoeden dan ook dat geheugenverlies vaak een normaal symptoom van ouderdom is en niet altijd samen hoeft te gaan met Alzheimer.


Bron: Nu.nl