Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Sommige Rusjes kleden zich om! 
zondag, 28 oktober, 2012, 9:30 pm - Russische
door Martin Braak
De dagen worden korter en de Russische dwerghamster kan dit door hebben. Wanneer ze een prikkel krijgen dat de daglengte korter wordt, kunnen ze een wintervacht krijgen. Eerst begint de haren boven de ogen wat witter te worden en lijken ze wenkbrauwtjes te krijgen. Ook de haren achter de oren kunnen dan witter worden. Er ontstaat binnen enkele weken een vlekpatroon en in no time zijn ze omgekleed.

Soms stopt het proces. Dan hebben ze wel wat kenmerken van wintervacht zoals de witte wenkbrauwen, maar ontwikkelen ze de wintervacht niet verder.

Bij mij staan er een paar Rusjes op de gang en jawel hoor, die gaan nu in wintervacht. Het zijn dan geweldige fotomodellen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
De CV onderhoudsmonteur 
vrijdag, 26 oktober, 2012, 9:17 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Elk jaar is het weer een gedoe. De afspraak met de CV onderhoudsmonteur. Want de CV-ketel staat waar de hamsters staat. En ook de lucht-circulatie-systeem. En dit jaar eveneens. Vanochtend 8 uur stond de afspraak. En dat betekend dat ik een deel van de hamsterkooien weg moet zetten om ruimte voor de monteur te maken. En het is dan wachten op wie er komt.

Dit keer een zeer aardige monteur! Bij de voordeur zeg ik al, let niet op mijn bijzondere hobby. De monteur's reactie was: bij de afspraak stond al de opmerking "CV in de hamsterkamer". Moet ik hamsterkamer letterlijk nemen?

Jadus!, erg letterlijk zelfs :) En altijd tijdens het schoonmaken merkt de monteur wel iets op in de trend ow daar loopt een kleintje. Nu ook weer. En dan vertel ik maar hoe het begonnen is en wat het allemaal precies is.

Maar!, er was één keer niet zo plezierig. Ik woonde nog bij mijn ouders in en de hamsters stonden op de zolder waar ook de CV-ketel stond. De monteur liep de trap op waarna hij verstijfde. Hij liep de trap weer af ... witbleek! Hij was bang voor muizen en kleine dieren. Ongelovelijk, maar echt waar. Hij is eerst bij de buren geweest om even bij te komen. Daarna vertelt dat de zolder opgedeeld is en bij de CV-ketel geen dieren staan. En dat alles in een kooi zit. Toen durfde hij...

Het zijn van die momenten die ik nooit vergeet. Zo ook de montage van de afzuiger in de ouderlijk huis. De monteur was bezig en vloekte ineens. Verdomme, het is gaan regenen. Waarna ik beetje vreemd ging kijken... Want regen? Het was zo droog als wat! Het was de geluid van de hamsterpootjes tegen de kooien. En dat maakt van dat tikkend geluid. En omdat er zoveel kooien stonden, leek dat op regen.

De monteur merkte vandaag op dat de lucht-circulatie-systeem best vies was. Tja, wat denk je. Daarom huur ik ze ook in om jaarlijks dat ding schoon te maken.
Funny 
dinsdag, 23 oktober, 2012, 9:16 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Beige en ineens rolt het weer eruit 
dinsdag, 23 oktober, 2012, 9:06 pm - Russische
door Martin Braak
Pak weg zes jaar geleden bij de ontdekking van de zwarte Russische dwerghamster zat in het eerste nest ook beige. Beige is hybride en kent een afwijking wat wij draaikopafwijking noemen. Beige vind ik ongewenst en heb daarom altijd ze eruit geselecteerd. Het is recessief dus het kan gedragen worden qua mutatie. Door er niet mee te fokken, selecteer je het eruit. Naarmate je verder met generaties bent, hoe kleiner de kans dat het gedragen wordt. Maar ineens...

Na zes jaar en ineens rolt Beige eruit. De kans is heel klein dat zoiets gebeurd en toch gebeurd het. Generaties verder (meer dan 10!), en toch zijn er twee willekeurige Rusjes, eentje Russisch blauw en ander Blauw-wildkleur drager Zwart, drager voor deze mutatie.

Maar nog bijzondere... Eentje heeft een draaikop. Dat is dat ze wat evenwichtproblemen hebben en de kop iets scheef gehouden wordt. Het probleem wordt volgens mij door de evenwichtsorgaan veroorzaakt. Daarom houden ze de kop scheef. Bij 3-4e week trekt het redelijk weg en kan alleen een kenner het zien. De meesten zien het niet, het valt niet op.

Dus generaties verder en pats boem Beige inclusief draaikop. Voor mij DE bevestiging dat het een gekoppelde afwijking is die niet 123 weg gaat.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Vitamine A 
zondag, 21 oktober, 2012, 8:22 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Volgens laboratorium voorschriften met betrekking tot wat een hamster moet eten, geven ze de richtlijn dat een Syrische hamster iets meer vitamine A nodig heeft dan een rat. Waarschijnlijk is dit de reden dat in veel hamstervoer iets meer vitamine A zit ten opzichte van rattenvoer. In rattenvoer zit gemiddeld 10.000 IE vitamine A per kilo voer.

Snel wordt de fout gemaakt dat het om 10.000 mg gaat. Zelfs ik maakte deze fout afgelopen week. Dat is niet zo. 1 IE staat alleen voor internationale eenheid en 1 IE is minder dan 1 mg. Ingeval van vitamine A: IE vitamine A = 0,3 µg Retinol of 0,6 µg Beta-Carotin.

Deze link, http://www.nap.edu/openbook.php?record_ ... p;page=125, daar vind je de "Nutrient Requirements of the Hamster".

Volgende vind je over vitamine A (info 1995):
"The vitamin A requirement of golden hamsters seems to be only slightly greater than that of the rat. Hamsters fed a purified diet containing 2 mg retinyl palmitate/kg diet (3.8 µmol/kg) grew as well as animals fed a commercial natural-ingredient diet (Rogers et al., 1974). The hamsters had normal serum vitamin A concentrations and a very modest accumulation of vitamin A in the livers. Based on these studies the minimum amount of retinol that will maintain a slightly positive vitamin A balance is approximately 1.1 mg/kg diet (3.8 µmol/kg diet).

Signs of Vitamin A Deficiency Omission of vitamin A from a 24 percent-casein diet resulted in deficiency signs in 6 to 7 weeks. Vitamin A-deficient animals developed abnormally and had coarse and sparse hair, xerophthalmia, and keratinized stratified tracheal lining (Salley and Bryson, 1957). Stomach ulcers formed in adult male hamsters fed a vitamin A-deficient diet for 7 months (Harada et al., 1982).

Signs of Vitamin A Toxicity Hamsters fed a diet containing 400,000 IU vitamin A/kg (419 µmol/kg) developed liver pathology and died within 42 to 91 days. Animals fed 100,000 IU/kg diet (105 µmol/kg) and lower concentrations (4,000 and 600 IU/kg) showed no toxic effects (Beems et al., 1987)."

IU staat voor international unit, dus dat is hetzelfde als IE. Dan zou de tekst boven inhouden dat 100.000 IE vitamine A geen problemen geeft, maar dat lagere waarden van 4.000 IE/kg eveneens geen problemen geeft.

Toch zijn er nieuwe richtlijnen tussen 2000-2002 gekomen. Want de meeste rattenvoer fabrikanten hebben toen de dosis vitamine A terug gebracht. De veilige marge voor volwassen mensen is terug gebracht naar 3 mg vitamine A per dag = 3.000 microgram = 10.000 IE per dag. Een hamster eet gemiddeld 8 gram voer per dag. Bij 10.000 IE per kg krijgt hij 80 IE vitamine A per dag binnen. Via Facebook vertelde Judith B. dat je factor 1.000 kunt aanhouden als je mensen met een hamster vergelijkt. 80 x 1.000 = 8.000 IE. Dat is een veilige hoeveelheid.

Maar in bijvoorbeeld Pets Place voer zit slechts 8.000 IE vitamine A. En in Hopefarms zit maar liefst 16.000 IE vitamine A. Bij 16.000 IE/kg krijgt een hamster 128 IE vitamine A per dag binnen. En factor 1.000 betekent dit dat het te veel zou zijn. Dus hoe correct zou deze factor zijn?

Misschien dat een lezer iets meer weet en kan vertellen?

Vitamine A zit voornamelijk in de groene platte stukjes wat je in hamstervoer vindt. Dit zijn geplette erwten en die zijn vitamine A rijk. Eveneens zit veel vitamine A in gedroogde stukjes wortel. En natuurlijk, indien een hamster het eet, in de groene korrels. Maar die laten ze meestal links liggen.

In andijvie zit veel vitamine A. Dit is ook de reden om aan jonge Syrische hamsters andijvie te geven. Want bij groei is extra vitamine A best goed.