Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Beige en ineens rolt het weer eruit 
dinsdag, 23 oktober, 2012, 9:06 pm - Russische
door Martin Braak
Pak weg zes jaar geleden bij de ontdekking van de zwarte Russische dwerghamster zat in het eerste nest ook beige. Beige is hybride en kent een afwijking wat wij draaikopafwijking noemen. Beige vind ik ongewenst en heb daarom altijd ze eruit geselecteerd. Het is recessief dus het kan gedragen worden qua mutatie. Door er niet mee te fokken, selecteer je het eruit. Naarmate je verder met generaties bent, hoe kleiner de kans dat het gedragen wordt. Maar ineens...

Na zes jaar en ineens rolt Beige eruit. De kans is heel klein dat zoiets gebeurd en toch gebeurd het. Generaties verder (meer dan 10!), en toch zijn er twee willekeurige Rusjes, eentje Russisch blauw en ander Blauw-wildkleur drager Zwart, drager voor deze mutatie.

Maar nog bijzondere... Eentje heeft een draaikop. Dat is dat ze wat evenwichtproblemen hebben en de kop iets scheef gehouden wordt. Het probleem wordt volgens mij door de evenwichtsorgaan veroorzaakt. Daarom houden ze de kop scheef. Bij 3-4e week trekt het redelijk weg en kan alleen een kenner het zien. De meesten zien het niet, het valt niet op.

Dus generaties verder en pats boem Beige inclusief draaikop. Voor mij DE bevestiging dat het een gekoppelde afwijking is die niet 123 weg gaat.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog