Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Kredietcrisis 
dinsdag, 7 oktober, 2008, 8:14 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Je hoeft maar even een nieuwspagina te openen of even naar het journaal te kijken, of het gaat om de kredietcrisis. Banken die omvallen, Fortis Nederland die door de overheid gekocht wordt om van ondergang te redden en natuurlijk de beurs: aandelen die met 9% in 1 dag dalen. Tja, en nu open je mijn blog en denk je dat het over dwerghamsters gaat, dan gaat het weer over de kredietcrisis. Maar snap jij wat er aan de hand is?

In Amerika is het heel gebruikelijk om met geleend geld goederen zoals auto's en tv's te kopen. Omdat in Amerika de rente daalde hadden de mensen per maand meer over. Ze konden dus nog meer lenen! Ongeveer in juni/juli krijgen de Amerikanen de eerste kerstreclame al en de kerstuitgaven worden grotendeels geleend. Het terugbetalen gebeurd in het eerste half jaar.

De domste president van Amerika Bush vond dat ook de arme mensen geld moeten kunnen lenen om huizen te kopen. En sinds hij dit uitgesproken heeft, werd er heel veel hypotheken aan mensen verstrekt die het eigenlijk niet konden betalen. Omdat de rente laag stond, was het voor hun net op te brengen.

Waar komt dit geld vandaan? Dat kwam o.a. van Europese landen, hier wordt veel geld gespaard. En banken kunnen rente geven omdat ze met dit geld iets anders doen, o.a. uitlenen aan anderen. De banken onderling lenen gigantische bedragen aan elkaar. Dexia leent geldt aan o.a. de 1 na grootste hypotheekverstrekker in Duitsland Hypo Real Estate. Die heeft vorig jaar Deutsche Pfandbrief AG (Depfa) overgenomen. Die heeft met kortlopende leningen langlopende hypotheken verstrekt. Rente van kortlopende leningen is lager dan de langlopende.

In Amerika is langzamerhand de rente gestegen. De mensen die nauwelijks de hypotheken konden betalen, moesten per maand meer opbrengen. Ze hadden namelijk hypotheken met lage variabele rentes. Steeds meer mensen konden het niet meer betalen en stopten zelfs met betalen. Ook de werkloosheid steekt de kop op waardoor nog meer mensen de schulden niet terug betalen.

De banken in Amerika hebben deze lening met geleend geld gefinancierd. Wanneer steeds meer mensen de rentes en aflossingen niet betalen, komen de banken in problemen. Dat zorgde ervoor dat één van de grootste banken in Amerika, Merrill Lynch, niet meer aan de verplichtingen kon voldoen en failliet ging. Amerika heeft deze bank niet gered, in de gedachten dat dit niet nodig zou zijn.

Maar heel veel financiële instanties hadden geld aan Merrill Lynch geleend, zoals Dexia en Aegon. Zij moeten de leningen afboeken en ontvangen geen rentes meer. Maar hun verplichtingen gaan wel door.

In deze tijd zijn de banken huiverig om elkaar geld te lenen. Want als een bank failliet kan gaan... Dan moet je oppassen! De banken die geld uit willen lenen, kunnen dit minder omdat ze zelf niet kunnen lenen.

Zover nog niet zoveel aan de hand. Maar omdat in het nieuws is gekomen dat bijvoorbeeld slecht gaat met Fortis, gaan particuliere spaarders en bedragen met deposito's switchen van banken. Ook schrikken mensen die geld op een buitenlandse bank hebben staan en halen het geld terug om het op een veiliger bank te zetten. Deze geldstromen zorgen op dit moment voor grote chaos.

De Nederlandse Bank heeft Fortis dit jaar opgewezen dat ze hun vermogen moesten aanzuiveren om zo aan de solvabiliteits-eis te voldoen. Of wel meer eigen geld hebben. Fortis wilde geld lenen van financiële instanties in Hong Kong. Maar door dit nieuws en de kredietcrisis, ging dit niet door. Fortis wilde daarna nieuwe aandelen uitgeven, maar door het slechte nieuws daalde de koers zodanig dat dit ook geen optie meer was. Omdat mensen hun geld bij Fortis weg haalde en Fortis geen eigen geld meer had om dit te geven en moest lenen, maar niet kon lenen, viel de bank uit elkaar.

De banken in IJsland hebben nu problemen. Er wonen 300.000 mensen in IJsland en die kopen alles met geleend geld. Dit geld komt ook uit het buitenland. Je kunt daar een internetspaarrekening openen en krijgt dan 5,25% rente. Maar door de slechte nieuws, halen mensen daar geld weg. De banken kunnen dit ook niet ergens anders van lenen en zo spats alles uit elkaar.

Het is eigenlijk een domino effect, één valt om en dat trekt de ander mee.

Persoonlijk denk ik dat de oplossing is om de rente omlaag te brengen en nieuw geld in de markt te pompen. Zo kunnen financiële instanties weer aan geld komen en toch gezond blijven en zo kunnen de mensen hun rente en aflossingen weer voldoen. Maar goed, ik ben niet de president van Amerika!
Weer een golvend haar 
zaterdag, 4 oktober, 2008, 1:22 pm - Russische
door Martin Braak
Dit keer geheel onverwachts, uit een normale Russisch Blauw x Russisch Blauw. Terwijl twee vorige nesten beide 8 jongen per nest, niets is gerold, zit in het derde nest, wederom 8 jongen, eentje met een aparte haarstructuur.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Heel vreemd, wat is het dan, recessief of dominant en dat het later weg trekt. Op dit moment is het nog onduidelijk. Ik heb twee koppels die onderling ga kruisen, mijn broer heeft 1 koppel en deze moet ik even kijken of ik die zelf ga houden of mijn vriend René hem krijgt.
Fotosessie 
dinsdag, 30 september, 2008, 9:14 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen weekend weer eens een fotosessie gehouden waarbij ik een stoel bij de raam heb gezet en de camera zo ingesteld heb dat ik met een hoge iso instelling en een open diafragma. Zo kan ik foto's zonder flits maken waarbij de achtergrond heel wazig is en deel van de dwerghamster wel scherp is en deel niet.

Midden in de zomer staat de zonlicht te veel op de voorramen. Maar juist in September staat om pak weg 11 uur de zon op de juiste plaats. Elk jaar maak ik in september op deze wijze een aantal foto's. De meeste foto's kunnen direct weggegooid worden. Dit omdat de foto's niet scherp zijn of net een deel scherp is gesteld wat ik niet wil.

Dit is twee van de foto's die ik gemaakt heb:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Zie mijn fotoalbum voor meer foto's die ik afgelopen weekend gemaakt heb. O.a. Pearls, Merle Zwart en Dove.

Voor Zwart Merle:
http://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/in ... MerleZwart
Roborovski's beter in dichte bakken 
vrijdag, 26 september, 2008, 11:55 pm - Roborovski
door Martin Braak
Als iemand mij advies vraagd in welke soort kooi Roborovki's het beste gehouden kan worden, dan geef ik altijd het advies om ze in dichte bakken te houden. Roborovski dwerghamsters kunnen tegen tralies op klimmen en omdat ze zo snel zijn, kan dit heel snel gebeuren. Kooitje open foets weg zijn ze!

Kijk maar eens naar het onderstaand filmpje:

HIER STOND VROEGER EEN FLASH FIMPJE EN ANNO NU WERKT DAT NIET MEER.
Nieuwe planten, antigroen tegels en ja huishouden 
vrijdag, 26 september, 2008, 9:18 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag weer een dagje vrij en een aantal planten die in mijn woonkamer stonden, waren of dood of ze dronken niet meer of waren niet mooi meer. Vandaag dat ik weer eens nieuwe planten heb gehaald.

In de winkel zag ik diverse leuke potten die mooi opgemaakt waren, volgende keer ga ik daarvoor, gewoon weer totaal nieuw. Nu heb ik dezelfde potten met nieuw inhoud.

Vandaag ook mijn tegels met anti-groen-aanslag behandeld. Ik ben benieuwd of het goed werkt...

Owja, dit is de eerste week dat ik de verwarming aan gedaan heb! Midden in de week had ik het koud en in de woonkamer was slechts 19 graden. Vorig jaar was dat nog niet zo, toen hadden we een prachtige september maand.

Tja als je alleen bent, komt de huishouding geheel voor je eigen rekening.