Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Weer een golvend haar 
zaterdag, 4 oktober, 2008, 1:22 pm - Russische
door Martin Braak
Dit keer geheel onverwachts, uit een normale Russisch Blauw x Russisch Blauw. Terwijl twee vorige nesten beide 8 jongen per nest, niets is gerold, zit in het derde nest, wederom 8 jongen, eentje met een aparte haarstructuur.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Heel vreemd, wat is het dan, recessief of dominant en dat het later weg trekt. Op dit moment is het nog onduidelijk. Ik heb twee koppels die onderling ga kruisen, mijn broer heeft 1 koppel en deze moet ik even kijken of ik die zelf ga houden of mijn vriend René hem krijgt.
Fotosessie 
dinsdag, 30 september, 2008, 9:14 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen weekend weer eens een fotosessie gehouden waarbij ik een stoel bij de raam heb gezet en de camera zo ingesteld heb dat ik met een hoge iso instelling en een open diafragma. Zo kan ik foto's zonder flits maken waarbij de achtergrond heel wazig is en deel van de dwerghamster wel scherp is en deel niet.

Midden in de zomer staat de zonlicht te veel op de voorramen. Maar juist in September staat om pak weg 11 uur de zon op de juiste plaats. Elk jaar maak ik in september op deze wijze een aantal foto's. De meeste foto's kunnen direct weggegooid worden. Dit omdat de foto's niet scherp zijn of net een deel scherp is gesteld wat ik niet wil.

Dit is twee van de foto's die ik gemaakt heb:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Zie mijn fotoalbum voor meer foto's die ik afgelopen weekend gemaakt heb. O.a. Pearls, Merle Zwart en Dove.

Voor Zwart Merle:
http://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/in ... MerleZwart
Roborovski's beter in dichte bakken 
vrijdag, 26 september, 2008, 11:55 pm - Roborovski
door Martin Braak
Als iemand mij advies vraagd in welke soort kooi Roborovki's het beste gehouden kan worden, dan geef ik altijd het advies om ze in dichte bakken te houden. Roborovski dwerghamsters kunnen tegen tralies op klimmen en omdat ze zo snel zijn, kan dit heel snel gebeuren. Kooitje open foets weg zijn ze!

Kijk maar eens naar het onderstaand filmpje:

HIER STOND VROEGER EEN FLASH FIMPJE EN ANNO NU WERKT DAT NIET MEER.
Nieuwe planten, antigroen tegels en ja huishouden 
vrijdag, 26 september, 2008, 9:18 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag weer een dagje vrij en een aantal planten die in mijn woonkamer stonden, waren of dood of ze dronken niet meer of waren niet mooi meer. Vandaag dat ik weer eens nieuwe planten heb gehaald.

In de winkel zag ik diverse leuke potten die mooi opgemaakt waren, volgende keer ga ik daarvoor, gewoon weer totaal nieuw. Nu heb ik dezelfde potten met nieuw inhoud.

Vandaag ook mijn tegels met anti-groen-aanslag behandeld. Ik ben benieuwd of het goed werkt...

Owja, dit is de eerste week dat ik de verwarming aan gedaan heb! Midden in de week had ik het koud en in de woonkamer was slechts 19 graden. Vorig jaar was dat nog niet zo, toen hadden we een prachtige september maand.

Tja als je alleen bent, komt de huishouding geheel voor je eigen rekening.
Kunnen dwerghamsters in Nederland overleven? 
maandag, 22 september, 2008, 6:25 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Laatst was er een discussie over het mogelijk is dat een dwerghamster in de Nederlandse natuur kan overleven. Dwerghamsters komen uit het steppengebied en natuurlijk kunnen zij in Nederland overleven. Maar dan moeten de condities goed zijn en daar zit het addertje onder het gras.

De Russische dwerghamster komt uit Zuid Siberië en de Campbelli dwerghamster uit een wat warmer steppen gebied, bijvoorbeeld regio Altai. De Roborovski eveneens, de Chinese dwerghamster komt in delen van China voor. Het zijn allemaal soorten die van graszaden en noten leven, maar eveneens alles eters zijn.

In Nederland heb je een hele grote vijand, namelijk de Bruine rat. Wanneer een dwerghamster in de buurt komt van deze rat, dan wordt hij opgegeten. Ook uilen en andere roofvogels vinden dwerghamsters maar al te lekker.

Maar wanneer een dwerghamster bij boeren terecht komen waar weinig ratten zijn, dan is het best mogelijk dat hij het overleefd. Het klimaat is niet iets wat ze niet tegen kunnen, daar wennen ze snel aan. Ze moeten een grasgebied vinden waar ze een holletje kunnen graven. Tarwevelden zijn eveneens ideaal. Daar kunnen ze ongemerkt verblijven. Alleen een uil is dan de grote vijand, want die vangt op gehoor en niet zozeer op het zien.

Maar een dwerghamster alleen, is maar alleen en zal zich niet voortplanten. Maar indien je meerdere in een gunstige omgeving los laat... Dan kan het wel eens een plaag worden! Zo was er jaren geleden een Russen plaag in Italië.

Iemand maakte een opmerking dat wanneer je in gevangenschap gehouden dwerghamsters los laat, dat ze niets gewend zijn. Maar realiseer dat e.e.a. instinct is. Het paren is instinct, het grootbrengen van jonge hamsters is puur instinct. Het overleven is ook instinctief vastgelegd.

Dus maar niet loslaten! Mocht je dat overwegen ;)