Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Warme dagen in september, hittegolf! 
woensdag, 6 september, 2023, 7:41 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Ik kan mij herinneren dat we een keer een hittegolf in september hebben gehad. Toch wordt op het nieuws nu geschreven dat het de eerste keer is sinds de meting dat in het oosten van Nederland een hittegolf in september is. Maar gelukkig op weeronline.nl lees is het volgende: "De warmste regio's van Nederland, het zuiden en oosten, zijn september hittegolven wel voorgekomen. Toch zijn hittegolven ook daar erg zeldzaam. Nederland telt in totaal slechts zes jaren waarin het in september tot een regionale hittegolf kwam. Dat was het geval in 1906, 1916, 1947, 1991, 1999 en 2016."

Link en bron: https://www.weeronline.nl/nieuws/zo-bijzonder-is-een-hittegolf-in-september

1991 was ik maar 17 en scholier. Dan heb ik denk ik 1999 in gedachten dat ik 25 jaar oud was en bij Eshuis op kantoor Enschede werkte. Want 2016 bedoel ik niet, dat is het jaar dat mijn vader overleed en dat weet ik nog heel goed. Dat ik met mijn moeder met mooi weer nog weg ging op pad.

1999 is alweer 24 jaar geleden en bijzonder aan ons is dat wij dit zo kunnen herinneren. Natuurlijk niet wat er precies gebeurde. En dat het nieuws onjuist is qua berichtgeving dat het de eerste keer is.

Vandaag kwam ik iets eerder van huis en Tommy sprong direct op mij af. Meelopend en met woordjes aan het spelen zei ik ineens "mama is trots op jou". En Tommy reageerde heel opgewekt hierop met een dikke miaauw. Toen pas realiseerde ik dat mijn moeder dit heel vaak tegen hem zei. Dat Tommy dat na zes jaar nog weet. En dat zelfde was laatst met mijn broer die een toetje mee had genomen en in mijn koelkast had gelegd. Toen mijn broer dat toetje opende in de keuken sprong Tommy op en sprong naar de keuken toe. Maar dat was ook 5-6 jaar geleden voor het laatst. Want mijn moeder in haar laatste levensfase gaf Tommy beetje toetje mee. Ze kon eten slecht verdragen en at 's ochtends al een toetje. En begin heb ik dat ook gedaan, alleen ben ik zelf gestopt met het eten van toetjes i.v.m. de calorie├źn. Ook Tommy kent best een lang geheugen voor geluiden en momenten.

Dat hebben knaagdieren ook. Daar is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Ratten kunnen gebeurtenissen lang herinneren. Zowel in geluid, maar ook in geur. Dat is waarom rattengif niet direct moet werken. Zij herinneren de gebeurtenis en daarbij geur. Ze laten daarna het gif liggen. En dat is waarom rattengif pas na 3 dagen moet werken.