Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Tanden van een dwerghamster controleren / beoordelen 
zondag, 10 september, 2023, 6:55 pm - Russische , Campbelli , Roborovski , Chinese , Andere zaken
door Martin Braak
Vandaag een filmpje gemaakt hoe ik snel even de tanden van een dwerghamster beoordeel c.q. controleer of het goed is.

Ik pak de dwerghamster in een vuisthouding en leg hem op de rug. Dan zet ik mijn duim op de onderkin en met weinig kracht druk ik die iets naar beneden. Dan met de wijsvingers beide kanten de wangen iets uit elkaar drukken. En dan kijk ik naar de onder snijtanden of die lang zijn en aan elkaar zitten (en geen olifant tanden / V Tanden). En of de tanden bovenin aan elkaar zitten en kort zijn.

Warme dagen in september, hittegolf! 
woensdag, 6 september, 2023, 7:41 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Ik kan mij herinneren dat we een keer een hittegolf in september hebben gehad. Toch wordt op het nieuws nu geschreven dat het de eerste keer is sinds de meting dat in het oosten van Nederland een hittegolf in september is. Maar gelukkig op weeronline.nl lees is het volgende: "De warmste regio's van Nederland, het zuiden en oosten, zijn september hittegolven wel voorgekomen. Toch zijn hittegolven ook daar erg zeldzaam. Nederland telt in totaal slechts zes jaren waarin het in september tot een regionale hittegolf kwam. Dat was het geval in 1906, 1916, 1947, 1991, 1999 en 2016."

Link en bron: https://www.weeronline.nl/nieuws/zo-bijzonder-is-een-hittegolf-in-september

1991 was ik maar 17 en scholier. Dan heb ik denk ik 1999 in gedachten dat ik 25 jaar oud was en bij Eshuis op kantoor Enschede werkte. Want 2016 bedoel ik niet, dat is het jaar dat mijn vader overleed en dat weet ik nog heel goed. Dat ik met mijn moeder met mooi weer nog weg ging op pad.

1999 is alweer 24 jaar geleden en bijzonder aan ons is dat wij dit zo kunnen herinneren. Natuurlijk niet wat er precies gebeurde. En dat het nieuws onjuist is qua berichtgeving dat het de eerste keer is.

Vandaag kwam ik iets eerder van huis en Tommy sprong direct op mij af. Meelopend en met woordjes aan het spelen zei ik ineens "mama is trots op jou". En Tommy reageerde heel opgewekt hierop met een dikke miaauw. Toen pas realiseerde ik dat mijn moeder dit heel vaak tegen hem zei. Dat Tommy dat na zes jaar nog weet. En dat zelfde was laatst met mijn broer die een toetje mee had genomen en in mijn koelkast had gelegd. Toen mijn broer dat toetje opende in de keuken sprong Tommy op en sprong naar de keuken toe. Maar dat was ook 5-6 jaar geleden voor het laatst. Want mijn moeder in haar laatste levensfase gaf Tommy beetje toetje mee. Ze kon eten slecht verdragen en at 's ochtends al een toetje. En begin heb ik dat ook gedaan, alleen ben ik zelf gestopt met het eten van toetjes i.v.m. de calorieën. Ook Tommy kent best een lang geheugen voor geluiden en momenten.

Dat hebben knaagdieren ook. Daar is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Ratten kunnen gebeurtenissen lang herinneren. Zowel in geluid, maar ook in geur. Dat is waarom rattengif niet direct moet werken. Zij herinneren de gebeurtenis en daarbij geur. Ze laten daarna het gif liggen. En dat is waarom rattengif pas na 3 dagen moet werken.
Tamme rat @Efteling #Efteling  
zondag, 3 september, 2023, 1:07 pm - Overige
door Martin Braak
In de Efteling is de natuur zo prachtig en een ware compliment voor de Efteling. Heerlijk gelopen en genoten. En ook kwam ik een aantal leuke dieren tegen: duiven, ganzen, zwanen, eekhoorn en twee wilde bruine ratten. Eentje heb ik een short filmpje van gemaakt.

Welkom september, laatste vakantie dag?  
vrijdag, 1 september, 2023, 7:58 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik kijk altijd uit naar mijn vakantie en dit jaar was dat nog meer dan anders. Door de drukte in het voorjaar, veel bijzonderheden op mijn werk, IFRS jaarrekening en controle wat niet lekker liep en dan was het zover. Vakantie!, na eerste dag vrij te hebben kreeg ik al wat telefoontjes. En zo bestond mijn eerste vakantie week uit half werken en half vrij. Het regende toch en ik had er al rekening mee gehouden c.q. zag het al aankomen. En het was nog ook zeer gewaardeerd werk ook! Daarom dit jaar weer zes weken zomervakantie gepland zodat in die zes weken zeker 3 tot 4 weken tot rust kan komen en dat is ook wel gelukt.

Eerste week vloog dan ook zo voorbij als je half aan werk bent en half vrij. Niet heel veel bijzonders gedaan en wat (digitaal) opgeruimd. Als nerd heb je ontzettend veel bestanden en soms moet je ervoor gaan zitten om bestanden te backuppen en op te ruimen. Niet iedereen weet dat ik een PC heb die alweer 15 jaar oud is. En ik doe hem nog niet weg, te trots op mijn beestje. Hij is nog snel genoeg, doet wat hij moet doen en elk onderdeel door mij zelf uitgezocht, onderzocht. Maar in mijn vakantie crashte de PC en ik kreeg hem ook niet 123 aan. Dan schrik je toch weer even. Maar ach je kent me, ik ga door en door, en ook dit keer lukte het om te fixen en hij doet het weer!

De tweede week en daarop volgend heb ik doelbewust zo min mogelijk achter de computer gezeten. Lekker bezig met mijn dieren en eens de tijd genomen om eens alles goed schoon te maken. Hoe vaak maak je de garage nu schoon? Niet vaak en dat was alweer 6 jaar geleden voor het laatst gebeurd. De schuur waar de hamsters staan maak ik één keer per jaar geheel van top tot teen schoon. Alsof alles nieuw is. En zo vlogen de dagen snel voor bij zeg. Elke dag paar uurtjes dieren verzorgen, tv serie kijken en fietsen en daarna wat schoonmaak werk. Het weer was de eerste weken slecht en dat werd pas in mijn laatste deel van de vakantie pas goed. En 1-2 keer per week met mijn broer mee rijden c.q. taxi chauffeur spelen m.b.t. het rondbrengen van hamsters.

Dit jaar geen dagjes uit anders dan de Efteling. Privé omstandigheden waardoor dit niet kon. De laatste week van mijn vakantie was qua weer ook niet best en gezien de telefoontjes en emails heb ik 2/3 van de week weer gewerkt. Toch mijn passie om eerlijk te zijn. Natuurlijk hebben we aantal restaurants bezocht om heerlijk te eten.

Wolkbreuk... Het regen was soms zo heftig dat er sprake was van een lokale overstroming in Vroomshoop. Het doet me herinneren aan pak weg 15 jaar terug toen de straten achter mij blank stonden en de brandweer aankwam. Ik met mijn professionele camera er heen en foto's gemaakt. En een paar foto's naar NOS en RTL gestuurd. En wat dacht je? In het nieuws werd dit getoond inclusief mijn naam erbij. Al 30 jaar geleden zeiden ze dat door opwarming het weer wisselvalliger en heftiger wordt. Als het tropisch warm is, komt dat door opwarming, als te veel regent, komt het door opwarming, als te koud is, dan ook dat komt door opwarming. Tja, volgens mij is het weer altijd wisselvallig.

Als je ouder wordt, word je wijzer, maar om je heen gebeuren er ook veel dingen. Helaas ook het overlijden van een jongen in onze wijk. Dat greep me wel aan. En een geval van kanker. En ook nog zorgen bij iemand of mogelijk kanker is. Kanker is zo'n rot ziekte waar mijn beide ouders aan overleden zijn. Waarom is het leven soms zo oneerlijk? En het maakt wel heel duidelijk dat je dingen moet doen waar je fijn bij voelt. Het leven kan soms zo kort zijn.

Met Tommy gaat het enorm goed. Ik merk wel dat hij wat ouder aan het worden is en dat hij soms wat meer afzonderlijk gaat slapen. In de vakantie zag ik hem geregeld naar boven naar mijn slaapkamer vertrekken. En dan ging hij op de bed waar ik een kleedje neer leg, slapen. Soms ff kijken of hij niet stiekem op mijn deel van het bed ligt, maar dat deed hij niet. En bij het maken van foto's kijkt hij aandachtelijk wat ik toch aan het doen ben. En natuurlijk naar de hamster die zo bewegelijk is.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog


Mijn kat Tommy doet helpjes 
dinsdag, 29 augustus, 2023, 8:04 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik schrijf zo nu wel eens over mijn kat Tommy en hij heeft een eigen pagina op deze website onder de knop info. Tommy is heel speciaal voor mij. Bij het maken van foto's van hamsters komt hij vaak erbij zitten. Kijken wat ik aan het doen ben, maar ook vooral naar de hamsters kijken. Natuurlijk mag hij de hamster niet pakken en dat doet hij ook niet. Een tijd geleden liep een ontsnapte hamster in de woonkamer en hij bleef gewoon kijken. En vroeger had hij in de gang een eigen kooi waar vier Campbelli dwerghamsters en daarvoor een Syrische hamster inzaten. En hij ging dan op de trap zitten kijken naar deze hamsters.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Lieverd doet helpjes bij het maken van foto's! Helpjes doen komt nog van mijn overleden moeder. Toen Tommy bij haar woonde had mijn moeder een schoonmaakster. Twee keer per week kwam de schoonmaakster de huis schoonmaken en Tommy liep met haar mee. Hoge rugje soms en vaak de staart omhoog. En Tommy observeerde haar. Mijn moeder zei toen: Tommy doet helpjes in de huishouding.