Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Lengte staartje van de Russische dwerghamster, hoelang moet die zijn? En hoe zit dat bij de Campbelli dwerghamster? 
zondag, 9 september, 2018, 9:22 am - Dwerghamsters
door Martin Braak
Dit jaar is het staartje van de Russische dwerghamster meerdere keren ter sprake gekomen. En toen ik laatst een stuk las over de uiterlijk van de Russische dwerghamster heb ik een wetenschappelijk document bij gepakt. Namelijk Phodopus sungorus by Patricia D. Ross, 4 december 1998 door American Society of Mammologists gepubliceerd. Hierin staat een beschrijving hoe de Russische dwerghamster eruit ziet.

Foto behorend bij blog

Op de keuringen en op foto's die op internet staan, zie je vaak hele lange staarten. Mijn ervaring is dat wanneer het hybride is, de staart langer kan zijn. De staart van de Campbelli dwerghamster is namelijk anders qua lengte dan die van de Russische dwerghamster en gaat vele generaties mee als het om hybride gaat.

Mijn Russische dwerghamsters hebben veelal een kleine staart. Maar ook bij mij zie je veel diversiteit. In de standaard van KLN die ik heb (pak weg 5 jaar oud) staat dat de staartlengte tussen 0,5 en 1 cm bedraagt. Maar wat schrijft Patricia D. Ross?

Foto behorend bij blog

In dit document staat dat de gemeten lengte van de Russische dwerghamster 0,5 tot 1,5 centimeter bedraagt.

Spittend in de documenten heb ik ook de lengte van de staart van de Campbelli dwerghamster gevonden. Eveneens geschreven door Patricia D. Ross, 23 juni 1995. Daar schrijft zij dat de lengte van de staart tussen 0,4 tot 1,4 centimeter bedraagt. Maar hier gaat het om de Mongoolse variant van de Campbelli dwerghamster.

Ik heb in 2005 wildvang Campbelli's gehad afstammeling uit Mongolië. Een foto van de staart:

Foto behorend bij blog

De door ons als huisdier gefokte Campbelli dwerghamster is een mix tussen de Mongoolse en de Altai variant. We hebben het door elkaar gefokt. De in Engeland gefokte wildkleur Campbelli dwerghamster was namelijk de Mongoolse variant en die is naar Europa gekomen. De Argente en de Albino, de eerste twee kleurvarianten die naar Europa kwamen via Rusland en Oost Duitsland, waren Altai varianten.

Ook heb ik wildvang Altai varianten gehad en hier een foto van de staart die veel langer is:
Foto behorend bij blog

Conclusie is dat de staartlengte heel verschillend kan zijn en geen één maat kent.

Foto behorend bij blog





Overige blogposts worden nu geladen...