Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Op naar de winter, de Russische dwerghamsters bereiden zich voor 
zaterdag, 24 september, 2016, 6:19 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen week bij de verzorgen van de Russische dwerghamsters kon ik merken dat mijn Rusjes een bepaalde spanning hadden. Aantal moederhamsters die hun jongen verjagen. Ander soort communicatie door middel van piepjes. Er is een soort spanning en je voelt gewoon dat de Rusjes door hebben dat iets aan het veranderen is: van zomer naar winter.

Terwijl ik bij de hamsters 's avonds de lamp aandoe evenals wanneer ik opsta, hebben ze het toch door dat de winter in aantocht is. Natuurlijk met een overgangsperiode de herfst. Het kan zijn dat ze toch iets mee krijgen van ander soort licht en dat de temperaturen langzaam wat minder warm zijn.

Bij paar hamsters zie ik zelfs tekenen van kleurverandering rondom de ogen. En dat betekent dat een bepaald hormoon opgang is gebracht t.b.v. lichamelijke wijzigingen. En afhankelijk hoeveel van dit hormoon aangemaakt wordt gaan ze geheel in wintervacht of een klein deeltje.

De Russische dwerghamster is een echte koppeldier. Maar dat betekent niet dat alle Russische dwerghamsters zo zijn, er zitten per regio waar je ze vangt verschillen. Wetenschappers hebben ook groepen opgegraven. Bij testen met afstammelingen van wildvang merk ik dat ze veel socialer tegen elkaar zijn dan ik dacht. Als de kooi maar groot genoeg is. Als de kooi groot genoeg is, merk je dat mannetjes en vrouwtje minder met elkaar boksen en dat binnen de groep alfa dieren zijn. Slechts twee vrouwtjes binnen een grote groep fokken. De rest blijft ook aanzienlijk kleiner. Dat zie je ook bij de Roborovski dwerghamster. En bij beide soorten geldt dat wanneer de alfa dieren zwakker worden, er een herschikking plaatsvindt. En dan zijn ze niet zo vriendelijk tegen elkaar meer. En dat gebeurd juist in de maanden eind september en oktober, begin november. Of wel richting de winter, zo werkt de natuur eenmaal.

In de winter moeten de dieren leven van de voorraden. De zwakkeren zijn dan niet gewenst en de sterkeren moeten door. Dit gedrag kunnen wij als mensen niet tegen. Wij vinden het zielig en grijpen in. Dat is ook DE reden om geen meerdere hamsters bij elkaar te houden als huisdier. Het kan zo mis gaan. Mij mijn testen met afstammelingen wildvang is het nog niet mis gegaan. Ze gaan tot heden heel mooi met elkaar om. Maar toch moet ik nu de knoop doorhakken en worden morgen de mannen van de vrouwen gescheiden. En hoop ik dat ze mooi tot hun einde als groep door kunnen leven.

Ik fok zelf koppelgewijs, mijn eigen dieren leven bijna allemaal samen. Daarnaast, omdat ze sociaal zijn en omdat ze begin van hun leven erg waarderen, laat ik jonge dieren als groep opgroeien. Ik zet dus altijd groepjes van vier tot zes hamsters weg. En maak daar na 10-12 weken later pas fokkoppels van.

Foto behorend bij blog

Bij de bovenstaande foto kan je mooi de witte haren rondom de oogjes zien!
Nazomers weer bijna ten einde, het is bijna herfst! 
dinsdag, 20 september, 2016, 8:53 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Terwijl ik dit type, realiseer ik me dat het vandaag de laatste dag van de zomer is. En terug kijkend op de laatste weken, de weken na de zomervakantie: wij hebben een prachtige nazomer gehad. Maar er kleven ook best wel nadelen aan een nazomer, vooral voor de hamsterfokker. Wat je normaal ziet is dat mensen rond de WK tijd de hamsters minder vervangen. Ik bedoel hiermee dat wanneer de hamster overlijd men snel geneigd is om te denken: laten we de nieuwe hamster na de zomervakantie kopen. En wat je nu zag is dat na de zomervakantie het warm was en dan wordt de aankoop uitgesteld.

Foto behorend bij blog

Prachtig weer heeft als nadeel de hoeveelheid vliegen. Maar als voordeel het lekker verzorgen van de hamsters. Hmmm, niet altijd. Want het was geregeld 's avonds laat nog veel te warm. Ik sta dan 's ochtends eerder op om de buitendeur ff lekker open te zetten en dat ik mijn dieren verzorg.

Ik merk dat het weer aan het veranderen is. Ik merk dat niet door alleen naar buiten te kijken, maar ook aan mijn dieren. Er wordt meer gebekvecht en je hoort meer piep, de piep dat je denkt oef, ze hebben even onvrede. Ze zijn wat nerveuzer.

Wat je ook zag is dat er meer gefokt werd of wel meer jongen hebt. Dan begrijp je wel dat nazomers weer enerzijds tot minder vraag en anderzijds tot meer aanbod leidt. Gelukkig wordt het nu koeler en zal de vraag naar hamsters weer toenemen.

Foto behorend bij blog

De vraag die ik mij stel is hoe de winter gaat uitzien. Door de warmte is er nu sprake van warmer water en dat zie je terug in de hoeveelheid ijs op de polen. Verwachting zou dan zijn dat het een zachte winter wordt. Maar ik heb het gevoel dat we te maken krijgen met extremiteiten en dat we wel eens een raar winter tegemoet gaan. Afwachten!
Van #data naar #big-data 
zaterdag, 17 september, 2016, 5:09 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik schrijf niet zo heel vaak blogs wat niet over mijn hobby hamsters gaat, maar over mijn werk. Afgelopen week stond in de teken van data en in het bijzonder: wat kunnen wij met data doen? En als ‘computernerd’ c.q. financieel analyst bij Eshuis Accountants en Adviseurs heb ik daar een kijk en visie op.

Binnen een bedrijf worden verschillende computerprogramma’s gebruikt. En elk programma slaat gegevens op. Deze gegevens worden opgeslagen in de database behorend bij dit programma of in een externe database zoals een SQL database of bijvoorbeeld MYSQL als het om een web applicatie gaat. Elk database is gesplitst in onderwerpen. Zo worden de klantgegevens apart opgeslagen ten opzichte van bijvoorbeeld de gegevens van de verkoopfacturen en ten opzichte van bijvoorbeeld de kleur van de auto. Denkbeeldig moet je dit als tabellen zien. Er is een tabel autokleur en elke kleur kent een uniek nummer (een record identifier). In de tabel auto’s staat een verwijzing naar de kleur en een verwijzing naar de klantgegevens. Met deze record identifiers worden de verschillende tabellen met elkaar gekoppeld.

Stel nu voor dat je een autobedrijf wilt analyseren. Binnen een autobedrijf heb je verschillende programma’s: ééntje waarin alle verkopen en onderhoud geregistreerd wordt. Soms zit daar de financiële administratie bij in, maar het komt ook voor dat de financiële administratie in een ander programma bijgehouden wordt. Daarnaast worden ergens de personeelsgegevens beheerd, ook al is dat bij de accountant. Als je al deze data bij elkaar neemt in verschillende tabellen dan kan je daar heel veel mee. Denk maar aan bijvoorbeeld hoeveel auto’s zijn er verkocht. Hoeveel rode auto’s zijn er afgelopen jaar verkocht. Hoeveel marge wordt gemiddeld op een rode auto gemaakt en hoeveel ten opzichte van de meer voorkomende kleur grijs. Zit daar verschil in? Maar je kunt ook denken aan wie heeft financiële data aangemaakt en wat was zijn of haar functie. Want meestal wordt in het financieel programma gelogd wie de mutatie maakt en als je dit koppelt met het tabel personeelsgegevens, dan kan je daar de functie bij halen.

Alleen data uit één programma noem ik nog geen big-data, een term die in deze tijd veel hoort en nu vele definities kent. Als je nu alle Twitter berichten neemt, dan is dit data maar in mijn ogen nog steeds geen big-data. Het gaat mij namelijk niet om de hoeveelheid. Een ander voorbeeld, als ik nu de dagomzetten van een horeca heb als data en ik heb een tabel weerberichten per dag. En ik zou dat koppelen dan zou ik de gemiddelde omzet bij een bepaald weertype kunnen berekenen. Is de hoeveelheid data veel?, nee: het zijn maar 365 bedragen omzet en 365 weerberichten. Big-data is in mijn ogen het maken van complexe koppelingen binnen de data.

De weerberichten is een open-database. Het staat vrij ter beschikking. Terug komend op de autoverkopen van het autobedrijf. Hoe de kleuren in hun programma gedefinieerd zijn, hoeft niet gelijk te zijn aan hoe een ander dit doet. Maar elk auto heeft nog een uniek identifier namelijk het kenteken. En RDW stelt alle auto’s als open-database beschikbaar waarbij identifier het kenteken is. Stel je voor je neemt alle verkochte auto’s van een bepaalde maand. Daarin staan ook de auto’s die het autobedrijf waarvan je een analyse wilt maken ook in. Dan kan je een koppeling maken en vergelijken hoeveel rode auto’s in een bepaalde maand verkocht zijn ten opzichte van je eigen verkopen. Maar bij RDW wordt veel meer geregistreerd. Zo wordt de op naam gesteld datum geregistreerd. Een auto waarvan de op naam gesteld datum anders is dan de verkoopfactuur is een auto die daarna weer verkocht is. En als die niet verkocht is door het autobedrijf, dan is de kans groot dat het geen klant meer is. Wat zou een autobedrijf met deze informatie kunnen?

Terugkomend op mijn ander voorbeeld de horeca. Als je nu alle verkooprecords zou pakken geregistreerd door het kassasysteem. Dan weet je waaruit de omzet precies bestaat. En als je dit koppelt met de weerberichten, dan weet je bij een bepaald weertype welke artikelen gemiddeld verkocht worden. Met deze informatie zou je beter kunnen inkopen in combinatie met de weersverwachtingen.

Bij webapplicaties zoals een webwinkel is het uitlezen van de MYSQL database. Hierin staat heel veel gegevens. Bijvoorbeeld de verkooprecords en dus wat precies verkocht is en waarvoor. Analyse hierop kan je inzicht geven in hoeveel verkopen heb ik wel verzendkosten doorbelast en hoeveel niet. En hoeveel marge heb ik bij een bepaald productgroep gerealiseerd en welke producten zorgen voor veel omzetvolume ten opzichte van een lage marge waardoor vaak geen verzendkosten doorbelast worden.

Zo kan analyse van de beschikte data uit verschillende pakketten zeer interessante informatie gehaald worden. En dit noem ik van data naar big-data.

Foto behorend bij blog
Hoe is het met de driekleur Syrische hamster afgelopen? Erg oud geworden en 3e keer weer bijgekomen 
zondag, 28 augustus, 2016, 6:28 am - Syrische hamsters
door Martin Braak
De driekleur Syrische hamster waarover ik onlangs over blogde is overleden. Dit op een zeer mooie leeftijd van over de 3 jaar oud. Mijn broer Peter viel op dat zij niet zo oud uitzag dan dat zij zou moeten zijn volgens de registratie. En gaf hem daarom aan mij.

Bij het overlijden lag zij languit in de kooi met bloed op zijn neus en de voorpoten lagen losjes naar voren bij.

Omdat ik vind dat we niet alleen jonge hamsters moeten tonen, maar ook hoe hamsters oud worden heb ik filmpjes gemaakt van de 3e aanval dat hij had m.b.t. trillen.

Dit filmpje is op 9 augustus gemaakt. Zij heeft een aubiose stukje (zaagsel) aan het bekje en dat is geen tand:


En iets later op de dag lag hij er zo bij:


Dit filmpje is op 13 augustus gemaakt. Je ziet de hamster nog iets trillen, maar zoals je ziet is zij redelijk bijgekomen en geniet ze weer:


En:


Ik mailde met Sylvia over de mogelijke problemen. Eén hiervan is hartvalen. Hamsters ongeacht soort, maar vooral oudere Syrische hamsters, kunnen gaan beven als ze een hartaandoening hebben. In dergelijke gevallen beeft de hamster algemeen in rust en beven minder als ze in beweging zijn. De hamster trilt daarom op de hand als hij relaxed is (bron: http://www.smallanimalchannel.com/critt ... -1111.aspx). Ook is hier e.e.a. over te lezen: http://www.petmd.com/exotic/conditions/ ... t_failure. Daar staat dat hartfalen vaker bij vrouwtjes voorkomt.

Foto behorend bij blog

Ook Sjakie de hamster (de laatste in de reeks van de Chocoladefabriek) is overleden. Sjakie kwam uit de dierenwinkel. Hij was bijzonder omdat hij de lieveling van de verkoopster was en een satijnen beharing had. Het komt voor dat een hamster in een dierenwinkel niet verkocht wordt, om welke reden dan ook. Maar Sjakie?, lief en mooi. Al snel merkte ik dat Sjakie een grote hobby had, namelijk slapen. Zijn molen liet hij links staan en hij genoot van elk kartonnen huisje. Hij is best oud geworden, maar natuurlijk weet ik niet precies hoe oud. Op het laatst kreeg hij last dat zijn haren uitvielen en dat hij overal plekjes en huidschilfers kreeg. Van schoonmaken hield hij zichtbaar niet en de plekjes goed afwassen was in zijn laatste weken dan ook geen optie. Je moet een hamster, als hij er geen last van heeft, niet plagen.

Foto behorend bij blog
Vakantieblog: van is naar was 
zondag, 21 augustus, 2016, 6:39 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Elk jaar schrijf ik een blog over hoe de vakantie is geweest. Nu zat ik te twijfelen of ik die wel zou maken. Vorig jaar luidde de titel "Een goede vakantie gehad? Eind goed al goed, zal ik maar zeggen!". Dat kwam omdat bij mijn moeder in 2015 borstkanker was geconstateerd. Direct begin 2016 had ik me voorgenomen om vijf weken vakantie te plannen, niet gedacht dat mijn vakantie zo zou verlopen. Wel wist ik dat mijn vader slokdarmkanker had, maar toen was ik nog in de veronderstelling dat alles "goed" zou komen. Dit in de zin dat mijn vader geen uitzaaiingen zou hebben en na de operatie opgeknapt zou zijn. Mijn vader had zelfs opgemerkt "misschien dat we dan weer samen kunnen fietsen".

Op 25 april is mijn vader geopereerd. En tijdens de operatie bleek dat er wel sprake was van uitzaaiingen. Het herstel ging niet zoals normaal en gewenst. Op een gegeven moment kreeg hij last van benauwdheid en er werd vocht achter de longen geconstateerd plus een ontsteking. In het ziekenhuis werd mijn vader daaraan behandeld en het leek opgelost te zijn. Maar niets minder waar. Daarna ontstond heftige buikpijn. En mijn vader kon zijn ontlasting niet kwijt. Wederom in het ziekenhuis en ook daarna leek alles opgelost te zijn. Maar eigenlijk was dit de voorbode voor de 3e opname. Op 25 juni zakte mijn vader door de voeten. Hij kon op 1 been ineens niet meer staan. Ook het plassen ging niet meer. Ik ben 's nachts met mijn vader naar het ziekenhuis gegaan. Nadat de foto's gemaakt waren werd gezegd dat de heupen versleten waren en dat mijn vader wel terug naar huis kon gaan. Een paar uur later kon hij al niet meer op de ander been leunen en kreeg hij koorts erbij. Terug naar het ziekenhuis. En na een grondig onderzoek bleek hij uitzaaiingen in de botten te hebben: de heup en bovenbenen. Maar ook de ruggenwervel was niet meer goed en daar had mijn vader de meeste pijn.

De klap was hard om te horen dat er niets meer gedaan kon worden. Het hospice Meulenbeld was de beste optie. En dit net een paar weken voor mijn vakantie. De eerste week dat mijn vader in het hospice opgenomen was dachten we nog dat mijn vader een tijdje zou hebben en dat hij nog wel een dagje thuis zou kunnen komen. Maar je zag mijn vader zo snel aftakelen. Het ging per dag slechter. Tot een moment dat ze een ander pijnstiller voorschreven. Eentje tegen botpijn. Heel vreemd dat zowel in het ziekenhuis als in het hospice daar niet aan gedacht was. Dit heeft één dag goed gewerkt. Zo goed dat mijn vader wat langer in de stoel heeft gezeten. Maar daarna ging het niet meer. Op maandag 25 juli om 16 minuten over acht 's avonds is mijn vader overleden.

De datums blijk ik bijzonder vinden. 24 december kreeg mijn vader te horen dat het om slokdarmkanker ging, 25 december kerst dat mijn vader zei "laten we vandaag niet over hebben". 25 april de operatie, 25 juni in het ziekenhuis opgenomen, 25 juli overleden. Tijdstip eveneens: 16 over 8 is 20:16, is 2016. Woensdagavond was de herdenkingsdienst en donderdagochtend de crematie. En dan wordt is was, een moeilijke omschakeling.

De vakantie begon dus met vele bezoeken aan het hospice, palliatieve sedatie dat vier dagen duurde, het meemaken dat mijn vader door Engelen opgehaald werd met de gedachten "Engelen, wees goed voor mijn vader". De week van het regelen en afscheid nemen.

Foto behorend bij blog

Mijn nichtje Susan en neefje Vincent is zo'n vakantie niet gegund en het eerste wat we na de crematie hebben gedaan is samen uit eten geweest en een leuke film in de bios gekeken. Op zaterdag zijn we naar ons favoriet pretpark de Efteling gegaan. De voorspellingen qua weer was niet al te goed. "Laten we toch maar gaan", waren mijn woorden en "laten we het lekker rustig aan doen". Het was een prachtige dag en ondanks dat het druk leek te zijn, was het niet druk. Voor het eerst Chinees in de Efteling gegeten. En we hebben verschillende nieuwe kraampjes qua lekkernij geprobeerd. We kwamen tijd te kort maar genoten van de tijd.

Foto behorend bij blog

Een paar dagen later zijn we met z'n allen naar Wildlands dierenpark Emmen gegaan. Wat een geweldige park zeg. Als ik midden bij de prairiehonden sta ben ik op mijn best. Bekijken hoe die dieren eten en lopen, hoe ze met elkaar communiceren. Wonderlijk om te zien dat ze los tussen ons liepen. We hebben een jaarkaart genomen en zullen nog vele malen heen gaan.

Foto behorend bij blog

Maar het weer was kwakkelend, mooi met buien. En omdat mijn broer Peter alweer moest gaan werken, ging Susan op dinsdagavond alweer terug naar moeder ter voorbereiding op haar vakantie richting Polen. Ik heb de 3e week drie dagen op mijn neefje Vincent gepast. Omdat hij gamen zo geweldig vindt, had ik een prachtspel voor hem besteld welke hij uren heeft gespeeld. Hij was er weg van. En in de middag naar oma en samen met oma wat leuks doen.

Week vier en vijf heb ik wat achterstallig onderhoud gedaan, achterstallig huishouding en digitaal opruimen. Om de dag is een uitgebreide verzorgingsdag en in mijn vakantie heb ik daar ruime tijd voor genomen. Bezig zijn met mijn dieren, kijken of ik iets bijzonders zie, kijken wat mijn doelen zijn, kijken of alles ok is. Stof hier, stof daar, even dit opruimen, even dat doen. In de middag ging ik met mijn moeder op pad. Mijn moeder kan nauwelijks lopen en zit ruim een jaar in de ellende. Mijn moeder wilde graag naar een bepaalde winkel, tante bezoeken en een aantal begraafplaatsen bezoeken ter herinnering van de overledenen. Daarnaast heb ik veel tijd besteed aan het programmeren van een tool. Een programma dat mogelijk op mijn werk gebruikt kan worden. Ik kan niet uitgebreid over schrijven omdat iets nieuws is, iets wat een ander kantoor niet heeft. En dag na dag ging het programma beter uitzien. En de kick dat ik de eerste testen deed. Mijn kennis Erik kwam in mijn vakantie nog langs en hij is programmeur. Ik lied wat source codes zien en direct merkte hij op dat ik beter schreef dan menig ervaren programmeur. Tja, dat kan ik zelf niet bepalen omdat ik mijzelf alles aanleer.

Wat heel mooi was, was dat de laatste twee weken de Olympische spelen in Rio waren. Elke dag en avond heb ik gekeken. Vele momenten live meegemaakt. De kick dat het goed ging, de treur dat we net niet goed genoeg waren. Vier jaar geleden heb ik veel met mijn nichtje en neefje gekeken en vandaag dacht ik hoe zou het zijn over vier jaar? Olympische spelen in Tokio. En dat ons kikkerlandje zo goed doet. Behalve zwemmen dan... Zwemmen in het binnenbad bedoel ik dan, want 10 km buiten was top!


Foto behorend bij blog


Het is ingeval de vreemdste vakantie ooit. Eentje om snel te vergeten. Eentje om niet aan terug te denken. En eentje waarin ik de meeste vliegen gedood hebt. Want Vroomshoop stond dit jaar bekend om de vliegenplaag.


Foto behorend bij blog
Memento mori