Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«September 2016»
MaDiWoDoVrZaZo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
13 november 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 480.710
    Vandaag: 47
    Gisteren: 60
Op naar de winter, de Russische dwerghamsters bereiden zich voor 
zaterdag, 24 september, 2016, 6:19 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen week bij de verzorgen van de Russische dwerghamsters kon ik merken dat mijn Rusjes een bepaalde spanning hadden. Aantal moederhamsters die hun jongen verjagen. Ander soort communicatie door middel van piepjes. Er is een soort spanning en je voelt gewoon dat de Rusjes door hebben dat iets aan het veranderen is: van zomer naar winter.

Terwijl ik bij de hamsters 's avonds de lamp aandoe evenals wanneer ik opsta, hebben ze het toch door dat de winter in aantocht is. Natuurlijk met een overgangsperiode de herfst. Het kan zijn dat ze toch iets mee krijgen van ander soort licht en dat de temperaturen langzaam wat minder warm zijn.

Bij paar hamsters zie ik zelfs tekenen van kleurverandering rondom de ogen. En dat betekent dat een bepaald hormoon opgang is gebracht t.b.v. lichamelijke wijzigingen. En afhankelijk hoeveel van dit hormoon aangemaakt wordt gaan ze geheel in wintervacht of een klein deeltje.

De Russische dwerghamster is een echte koppeldier. Maar dat betekent niet dat alle Russische dwerghamsters zo zijn, er zitten per regio waar je ze vangt verschillen. Wetenschappers hebben ook groepen opgegraven. Bij testen met afstammelingen van wildvang merk ik dat ze veel socialer tegen elkaar zijn dan ik dacht. Als de kooi maar groot genoeg is. Als de kooi groot genoeg is, merk je dat mannetjes en vrouwtje minder met elkaar boksen en dat binnen de groep alfa dieren zijn. Slechts twee vrouwtjes binnen een grote groep fokken. De rest blijft ook aanzienlijk kleiner. Dat zie je ook bij de Roborovski dwerghamster. En bij beide soorten geldt dat wanneer de alfa dieren zwakker worden, er een herschikking plaatsvindt. En dan zijn ze niet zo vriendelijk tegen elkaar meer. En dat gebeurd juist in de maanden eind september en oktober, begin november. Of wel richting de winter, zo werkt de natuur eenmaal.

In de winter moeten de dieren leven van de voorraden. De zwakkeren zijn dan niet gewenst en de sterkeren moeten door. Dit gedrag kunnen wij als mensen niet tegen. Wij vinden het zielig en grijpen in. Dat is ook DE reden om geen meerdere hamsters bij elkaar te houden als huisdier. Het kan zo mis gaan. Mij mijn testen met afstammelingen wildvang is het nog niet mis gegaan. Ze gaan tot heden heel mooi met elkaar om. Maar toch moet ik nu de knoop doorhakken en worden morgen de mannen van de vrouwen gescheiden. En hoop ik dat ze mooi tot hun einde als groep door kunnen leven.

Ik fok zelf koppelgewijs, mijn eigen dieren leven bijna allemaal samen. Daarnaast, omdat ze sociaal zijn en omdat ze begin van hun leven erg waarderen, laat ik jonge dieren als groep opgroeien. Ik zet dus altijd groepjes van vier tot zes hamsters weg. En maak daar na 10-12 weken later pas fokkoppels van.

Foto behorend bij blog

Bij de bovenstaande foto kan je mooi de witte haren rondom de oogjes zien!