Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«September 2015»
MaDiWoDoVrZaZo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
2 december 2022

Laatste reacties

 • sswswiqs
  maandag, 11 april, 2022, 12:34 pm
  leuk om te zien

 • Mirjam
  vrijdag, 4 maart, 2022, 9:19 am
  Heb je de hamsters altijd als koppel...

 • Marleen
  vrijdag, 31 december, 2021, 11:10 am
  31-12-2021
  Zwarte eekhoorn gezien...

 • Martin Braak (www.Dwerghamster.nl)
  zondag, 21 november, 2021, 8:43 pm
  Nee ik ga Grijs consequent nu terug...

 • JuliĆ«t
  woensdag, 17 november, 2021, 8:24 pm
  Ik bedoel die kan ik meenemen als ik...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 160
  Vandaag: 31
  Gisteren: 63
Welkom Ro en An, de mysterieuze kleurmutatie 
zaterdag, 5 september, 2015, 9:10 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Vandaag op de NKV Clubdag heb ik van Joep twee Syrische hamsters gekregen. Het gaat om de mysterieuze kleurmutatie dat op Facebook "Russisch blauw" wordt genoemd. Het is niet echt blauw en het heeft ook niets te maken met de kleurnaam dat vaak de donker blauwe kleur aanduidt. Nee, het is zo genoemd omdat de eerste exemplaren wat van blauw weg hadden en ze in Rusland geboren zijn. Het is een mutatie waarvan nog niet bekend is wat het precies is. Maar zoals ik de verhalen van Joep beluisterd, gaat het om een dominante mutatie. Ze worden met donker rode ogen geboren en met 3-4 weken verkleuren ze naar donkerrood. De kleur is niet egaal. Er is een soort donker en lichte kleurpatroon aanwezig.

Foto behorend bij blog

Het gaat om een vrouwtje en een mannetje. Ik heb het mannetje Ro genoemd en het vrouwtje An. En diegene die mij beetje kennen snappen waarom ik voor deze namen gekozen heb!
NKV ledenvergadering en clubdag 
zaterdag, 5 september, 2015, 8:03 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag was het dan zover, de jaarlijkse NKV ledenvergadering en clubdag. Eigenlijk veel te laat want statutair staat dat na afloop van een jaar binnen zes maanden de ledenvergadering gehouden moet worden. Tja, ditjes en datjes waren de reden dat het niet op tijd gehouden kon worden. Afgesproken is dat volgend jaar gewoon op tijd zal plaatsvinden!

De ledenvergadering ging op bepaalde punten hak op de tak en dat was eigenlijk erg goed en leuk. Want daardoor werd de ledenvergadering interactief. Wij hebben over de vereniging Kleurmuis gehad en het idee om een nieuwe commissie op te zetten die fokkers begeleid met het fokken van nieuw te herkennen kleurslagen. Zodat er toegezien wordt dat kleuren uniform gefokt worden en het wiel niet elke keer opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Ook hebben we over visie en missie gesproken. Wat wil de vereniging precies en moet er wel een jaarboek gemaakt worden? Daaruit kwam naar voren dat een jaarboek wel iets is wat gewenst is. Afgesproken is dat het jaarboek 2013 en 2014 samengevoegd worden. Ook zijn de nieuwsbrieven besproken en idee is om dit nu op te sturen. Zodat je fysiek iets van de NKV ontvangt. En afgesproken is om in maart een clubshow te houden, dit op dezelfde locatie als de ledenvergadering in Hertogenbosch. Ook hebben we gesproken over de koppeling KLN lidmaatschap en het magazine. Dat is een groot probleem, dit omdat fokkers niet lid worden van NKV. Omdat het te duur wordt. Aankomende evenementen worden keuringen waarbij je lid moet zijn van NKV, ook die op Exoknaag. De aanwezige leden hebben uitgesproken voor kwalitatieve keuringen. Het moet serieus zijn. Ook de website is besproken. Van evenementen moet minimaal een verslag en uitslag online komen te staan. De website moet up-to-date blijven. En de standaarden moeten aangevuld worden. Verschillende vrijwilligers hebben zich gemeld.

Na de vergadering was het tijd voor de BBQ. En dat was smikkelen geblazen! En tijdens het eten en drinken werd over dieren gesproken en werden verschillende dieren van hand gedaan. Daarna heeft Roxanne een presentatie over de Merle mutatie die bij de muis voorkomt gegeven. Een bijzondere mutatie dat lastig in genetica uit te drukken is. Het is eigenlijk een mislukte Roan en elke keer zijn de patronen anders. En pas wanneer de jonge muizen verharen dan wordt de tekening zichtbaar. Erg bijzonder en leerzaam!

De tijd vloog om en om 16:00 ging iedereen naar huis. Een zeer gezellige en leuke dag!

Foto behorend bij blog
Kunnen hamsters zweten? 
zondag, 30 augustus, 2015, 7:12 am - Andere zaken
door Martin Braak
Bij het mailen kwam het zweten ter sprake. Maar hamsters kunnen niet zweten was een reactie. Ik nam het als waarheid over. Het zou op verschillende websites staan en dat zal dan wel kloppen. Maar toen ik een overleden dwerghamster vond die geheel klets nat was, herinner ik meer gevallen. Gevallen van hamsters die blijkbaar koorts hebben en daardoor transpireren.

Op verschillende websites willen ze de lezer informeren dat de hamster geen mechanisme heeft dat bij externe hoge temperaturen door transpiratie (of wel zweten) lichaamstemperatuur kan afvoeren. Je moet het zo zien: een hamster waarop bijvoorbeeld de zon schijnt, daarvan wordt de vacht warm. Wanneer de vacht een tijdlang door zonnestralen verwarmt wordt, wordt het lichaam warm. Als dit te warm is, dan is het al te laat, want de vacht is tussentijds nog warmer geworden. Wanneer ze dan beginnen te transpireren, dan worden de haren van onder vochtig. Wat op dat moment niet meer zinvol is. Dat is ook de reden dat hamsters niet langer dan een kwartier volhouden wanneer ze in de zon begeven en te warm is. Het is niet dat ze niet kunnen zweten, maar ze hebben een niet goed functionerende transpiratie systeem. En het transpireren wordt normaal niet in werking gezet omdat normaal gesproken de vacht warmer wordt en niet hun huid. En de buitentemperatuur geleidelijk omhoog gaat. En als het te warm wordt, gaan ze naar een koeler plaats.

Maar komt de warmte van binnenuit, dan kunnen ze gaan zweten. Dat zie je bijvoorbeeld bij deze foto. Klik alleen als je de foto van een overleden hamster wilt zien! Link: http://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/fo ... 731-04.jpg

Soms zie je ongewoon gedrag. Dat ze bijvoorbeeld bij warm weer in het water gaan zitten om even af te koelen. Iets wat ze in de natuur waarschijnlijk niet doen.

Foto behorend bij blog
Een Korenwolf die geniet van bramen, prachtig om te zien! 
zondag, 30 augustus, 2015, 6:03 am - Nieuws
door Martin Braak
Op Facebook werd een link geplaatst naar een artikel over de Europese hamster (Korenwolf zoals die in Nederland heet). In dit artikel zijn foto's opgenomen hoe hij iets lekkers te pakken krijgt. Met behulp van zijn kracht hangt hij aan de tak. In zijn gezicht is te zien hoe gelukkig hij is. De foto's zijn gemaakt door Julian Ghahreman Rad.

Klik hier om het artikel te lezen:
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... eward.html

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De foto's zijn copyright Caters News Agency en staan op de site van DailyMail.
Aalstreep, een mysterieuze streep van neuspunt tot staartpunt 
zaterdag, 29 augustus, 2015, 9:30 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Zowel de Russsische als de Campbelli dwerghamster, maar ook de Chinese dwerghamster hebben een aalstreep. Een aalstreep is een donkere streep van neuspunt tot de staartpunt. Hij loopt precies in het midden over de rug. Er zijn veel meer dwerghamster soorten die een aalstreep hebben, maar ook velen die het niet hebben. De Roborovski dwerghamster heeft bijvoorbeeld geen aalstreep evenals de grote soort de Syrische hamster. Je zult denken dat de dwerghamsters die het hebben familie van elkaar zijn. Dat is ook niet het geval. De Chinese dwerghamster is in verte geen familie van de Russische / Campbeli dwerghamster.

Maar andere diersoorten hebben eveneens aalstrepen. Bijvoorbeeld de wilde paard! En lemmingen. Maar informatie waarom deze dieren een gekleurde aalstreep hebben, is niet 123 te vinden. Mijn vermoeden is dat het te maken heeft met de ontwikkeling van de embryo en de ontwikkeling van pigmentcellen (melanocyten). Deze pigmentcellen liggen in de huid van de haarzakjes en worden in embryonale fase op de juiste plaats in de huid gebracht. Als een embryo een paar dagen oud is, reizen de groeiende pigmentcellen via de ruggenmerg naar de juiste plaats. Deze jonge pigmentcellen in ontwikkeling worden melanoblasten genoemd. De groeiende pigmentcellen komen uiteindelijk op de plaats terecht waar de pigment te zien is. Nadat de pigmentcellen op de juiste plaats terecht komen en uitgegroeid zijn, worden deze cellen melanocyten. Zij gaan dan aan het werk en produceren twee soorten melaninen, eumelanin en pheomelanin, dat uiteindelijk de kleur bepaalt. Mijn vermoeden is dat bij dit proces via de ruggenmerg de pigmentcellen een zeer korte reis maken en zij daarom anders ontwikkelen. Zij maken voornamelijk eumelanin aan en dat veroorzaakt de donkere kleur. Tevens hebben deze haarzakjes geen meganisme dat ervoor zorgt dat de haar een agouti opbouw heeft. Normaal heeft een agouti haar namelijk een donkere ondervacht kleur, een wat lichtere middenstuk en een donkere haarpunt. De haren van de aalstreep zijn van basis tot haarpunt eenzelfde kleur.

Foto behorend bij blog

De aalstreep van de Russische dwerghamster ziet er anders uit dan die van de Campbelli dwerghamster. De Campbelli dwerghamster heeft een zeer dunne aalstreep. Zeg maar een nagel dun (2-3 mm). De Russische dwerghamster heeft een veel dikkere aalstreep. Maar er zijn nog meer verschillen. De aalstreep van de Russische dwerghamster wordt zowel op de kop als in de nek breeder. En die van de Campbelli dwerghamster wordt op de kop niet zo breed en blijft smaller doorlopen. En in de nek geen verbreding.

Helaas zien wij bij de Campbelli dwerghamsters steeds meer dikkere aalstrepen. Dit zijn de hybriden onder de Campbelli dwerghamsters. Je leest ook geregeld dat er Campbelli dwerghamsters gefokt worden die super tam en lief zijn. Je kunt ze zo pakken vanuit de kooi en zelfs als je de vinger voor de Campbelli houdt, doet hij niets. Dit is geen natuurlijk karakter van de Campbelli dwerghamster. De Campbelli dwerghamster wordt veelal om zijn karakter gehouden: een wat pittige karakter en meer assertief. Hij is daarom meer aanwezig. Hybriden zorgen er uiteindelijk voor dat de twee soorten op elkaar gaan lijken en je bijzondere eigenschappen van een soort verdwijnen.