Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«September 2014»
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
7 december 2022

Laatste reacties

 • Shana
  dinsdag, 6 december, 2022, 4:35 am
  12/06/2022 11:21:01
  Air Max 90
 • sswswiqs
  maandag, 11 april, 2022, 12:34 pm
  leuk om te zien

 • Mirjam
  vrijdag, 4 maart, 2022, 9:19 am
  Heb je de hamsters altijd als koppel...

 • Marleen
  vrijdag, 31 december, 2021, 11:10 am
  31-12-2021
  Zwarte eekhoorn gezien...

 • Martin Braak (www.Dwerghamster.nl)
  zondag, 21 november, 2021, 8:43 pm
  Nee ik ga Grijs consequent nu terug...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 77
  Vandaag: 9
  Gisteren: 59
NKV ledenvergadering en clubdag 
zondag, 14 september, 2014, 11:28 am - Evenementen
door Martin Braak
Afgelopen zondag 7 september 2014 was het dan zover: de algemene ledenvergadering en clubdag van de knaagdieren vereniging N.K.V. Dit gehouden bij Rebas te Gassel.

Op de ledenvergadering vertelde de voorzitter René Bastiaans dat hij te weinig tijd en energie had om de verenging te trekken en aan te sturen. En dat hij vond dat hij te weinig bereikte. En dat hij tot de conclusie is gekomen om de voorzittershamer door te geven. Als potentiële kandidaat had het bestuur Rolf op het oog, echter op het laatste moment heeft hij afgezegd. Roxanne had zich van te voren aangemeld en bij de verkiezing was bijna iedereen voor dat zij de nieuwe voorzitter wordt.

Tijdens de vergadering heb ik een stuk toegelicht over het nieuwe besluit Houders van dieren en toegelicht waar de knelpunten zitten en hoe e.e.a. gezien moet worden.

Anneke Vermeulen kreeg een speltje uitgereikt in verband met dat zij 40 jaar lid was van de vereniging. Tja dan ga je zelf ook eens nadenken. Hoelang ben ik al lid? Om eerlijk te zijn weet ik dat niet. Ik was denk ik al lid toen ik 15 was. Dus pak weg 25 jaar of langer!

Het was prachtig weer en de tijd vloog voorbij. In de middag zijn er diverse dieren besproken die voorlopig erkend zijn. Zoals de driekleur muis die voorlopig erkend is zijnde een combinatie van drie erkende kleurslagen. Echter de driekleur muis is vaak een combinatie van een albino-variant kleur, bontfactor en splash. Splash zorgt ervoor dat de c-mutatie weer uitgaat.

Tussentijds was er een BBQ.

Ik zou nog een stuk vertellen over tandproblemen voorkomen bij de Russische dwerghamster, maar de groep werd na de BBQ al snel weer kleiner. Wel hoorde ik dat bij de muizen een defect voorkomt dat ervoor zorgt dat zowel boven als onder dubbele snijtanden groeien. Ik had hier nog nooit iets over gehoord.
Epigenetica: Moederhonger slecht voor sperma 
zaterdag, 13 september, 2014, 8:02 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen jaren zijn er steeds meer wetenschappelijke artikelen geplaatst met betrekking tot epigenetica. Afgelopen juli is dit artikel op Wetenschap24.nl geplaatst. Ik hoop dat ze niet erg vinden dat ik zo af en toe een artikel van hun op mijn blog zet. Ik doe dit om de info te bewaren zodat wanneer de website weg is, het artikel hier nog staat. Voor fokkers is dit onderwerp ook belangrijk.

Als een moeder tijdens haar zwangerschap honger lijdt, krijgen hierdoor niet alleen haar kinderen, maar ook haar kleinkinderen last van stofwisselingsziekten.

Voedselgebrek maakt de meeste mensen hongerig, traag en geobsedeerd door eten. Mensen met (erfelijke) aanleg tot anorexia voelt zich dan juist verzadigd, energiek en niet onder de indruk van de honger.

Het is al jaren bekend dat kinderen van moeders die honger lijden zelf last krijgen van ‘welvaartziekten’, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht. Het is ook al langer bekend dat dit veroorzaakt wordt door epigenetica: het proces waarbij bepaalde genen door omgevingsfactoren worden aan- of uitgezet.

DNA zelf kan niet veranderen, maar welk deel van het DNA daadwerkelijk wordt gebruikt wel. Als er een extra molecuul aan het DNA wordt gehangen, rolt dat stukje DNA als het ware op waardoor het niet meer te gebruiken is. Dit proces heet ‘methylering’.

Honger verandert sperma van zonen

Britse onderzoekers hebben ontdekt dat honger bij zwangere moeders niet alleen invloed heeft op de gezondheid van hun kinderen, maar ook op die van hun kleinkinderen. Maar opvallend genoeg werden de stofwisselingsproblemen alleen doorgegeven door zonen en niet door dochters. Dit is deze week gepubliceerd in Science.

DNA met methylgroepen

Moedermuizen die tijdens hun zwangerschap op een sterk caloriearm dieet werden gezet, kregen zonen waarvan het DNA van hun sperma was veranderd. Regio’s van het sperma-DNA die eigenlijk uitgezet hadden moeten worden door methylering, waren nu aangebleven. Deze regio’s in het DNA hadden te maken met de regulering van de stofwisseling. Dus in andere woorden: de kinderen hadden niet alleen zelf last van stofwisselingsziekten, maar ze hadden ook nog eens sperma dat ervoor zorgde dat deze kwalen doorgegeven werden aan hun eigen kroost

Veranderingen blijven

Het idee van epigenetica is dat de veranderingen gemakkelijk omkeerbaar zijn, omdat het DNA zélf niet verandert, maar alleen informatie over het aan- en uitzetten van het DNA. De onderzoekers verwachtten dan ook dat het DNA van de spermacellen van de zonen opnieuw geprogrammeerd zou worden na de bevruchting, zodat hun eigen kinderen geen last meer zouden hebben van de kwalen. Maar dit was niet het geval.

Slechte omstandigheden tijdens een zwangerschap hebben dus gevolgen voor meer generaties dan gedacht. Maar blijven de veranderingen door een hongerlijdende moeder voor altijd aanwezig? De onderzoekers vonden geen epigenetische veranderingen in het DNA van de kleinkinderen. De kans dat ze hun gebreken weer door zullen geven aan hun kinderen is dus waarschijnlijk klein.
Nog een driekleur! 
zondag, 7 september, 2014, 5:16 pm - Campbelli
door Martin Braak
Pak weg twee weken geleden sprak Tony Cao uit Vietnam mij nogmaals aan met foto's van een ander driekleurige Campbelli dwerghamster. Iets meer dan een jaar geleden heb ik een blog geplaatst over zijn driekleur met daarbij foto's. Helaas heeft deze nooit jongen gehad. En nu weer eentje! En Tony heeft deze kunnen bemachtigen en gaat fokt ermee. Hopen dat dit iets genetisch is. Alhoewel ik de oogkleur vreemd vind. Want als het schildpad zou zijn, dan zou dit een zwart schildpad met bontfactor zijn en dan zouden de oogkleuren niet roog mogen zijn... Tenzij! Wordt vast vervolgd!

Dwerghamster.nl 10 jaar in de lucht! 
zondag, 31 augustus, 2014, 1:38 pm - Overige
door Martin Braak
Afgelopen 29 juli 2014 was een bijzonder moment zonder dat ik een seconde bij stil gestaan heb. Want in de zomer op 29 juli 2004 heb ik het domein Dwerghamster.nl geregistreerd. En nu... toch maar even stil staan bij 10 jaar bestaan! Want in augustus 2004 was de eerste versie van de website online. Er stond toen nog niet zo heel veel op. Maar in het najaar kreeg ik de griep te pakken. En toen ik herstellende was, heb ik diverse stukken geschreven en online geplaatst. Eind 2004 was het redelijk gevuld.

Foto behorend bij blog

Zo zag de eerste versie van de website eruit!

Lees meer over de verschillende versies van de website op mijn portfolio:
http://www.dwerghamster.nl/algemeen/portfolio/index.php
Waar komt de term 'pitbulls' vandaan als we over dwerghamsters hebben?  
zaterdag, 30 augustus, 2014, 11:45 am - Campbelli
door Martin Braak
Pak weg 23-24 jaar geleden hadden we slechts alleen wildkleur Russische dwerghamsters en geen enkel ander kleur. Bijna tegelijk kwamen de blauw-wildkleur en de pearls naar Nederland, dit vanuit de UK. De parels waren prachtig van type, erg groot en knal grote ronde ogen. Maar sommige exemplaren hadden zulke grote ogen dat ze uitpuilden. De Blauw-wildkleuren waren ontzettend lelijk om te zien. Van de pearls zeiden ze dat alleen vrouwen vruchtbaar waren en van de blauw-wildkleur zeiden ze dat je geen blauw-wildkleur onderling moest fokken.

Net voordat de pearl en de blauw-wildkleur naar Nederland zijn gekomen, waren in de dierenwinkels een 2e kleur. Deze werden argente genoemd en ze werden in de dierenwinkels als Russische dwerghamsters verkocht. Deze gele "Rusjes" waren heel agressief, maar wel gewild omdat ze mooi waren. Ze vlogen naar je toe op moment dat je ze wilden pakken en beten dan. Het naar je toe rennen ging soms gepaard met springen. Je snapt denk ik nu de titel die ik aan deze blog heb gegeven: pitbulls! Deze kleur kreeg veel kritiek en het duurde niet lang of de dierenwinkels wilden deze exemplaren niet meer. Het ging dan ook helemaal niet om Russische dwerghamsters maar om Campbelli dwerghamsters. Natuurlijk wist ik dat nog niet!

We hadden geen internet en ik kende slechts paar hamsterfokkers. Op de show in Brabant sprak ik een aantal hierover en die wezen mij erop dat het om Campbelli dwerghamsters ging. Ik heb toen 2e druk van De Dwerghamster van Rob Dekker en drs. Fred Petrij gekocht. Fred Petrij heb ik ook persoonlijk gesproken en gekend. Hij vertelde me over de Campbelli's en deelde zijn ervaringen.

Daarna gekochten we op diverse evenementen Campbelli dwerghamsters en op een clubdag van de Vereniging Exotische Knaagdieren (VEZ) kochten wij de eerste zwarte Campbelli dwerghamsters, 100 gulden per stuk! Deze van een handelaartje die in Hasselt, vlak bij Zwolle, woonde. We zijn ook bij hem thuis geweest en de ouderdieren mogen bewonderen. Van oorsprong was hij een vogelkweker en had een aantal wildkleur Campbelli dwerghamsters op de Belgische dierenmarkt gekocht. En daar rolden de zwarte exemplaren uit. En ze hadden toen allemaal eenzelfde eigenschap: ze werden later op de rug wit en leken net pandabeertjes. Dit ging na 3-4 generaties eruit en zagen we ineens pik zwarte exemplaren.

Deze Campbelli dwerghamsters waren allemaal pittig van karakter en beten op moment dat je ze uit hun territorium wilden oppakken. Ik wil wedden dat wij, mijn broer en ik, de eerste dove Campbelli dwerghamster hebben gefokt. Want!, wij hadden immers de eerste zwarte exemplaren. Echter rond deze tijd hadden wij geen Opal Campbelli's. Die had Fred Petrij wel, maar die wilde hij niet vrijgeven. Hij vertelde nooit waarom niet, maar mijn vermoeden was toen dat ze niet zuiver waren. Deze dove campbelli's raakten we niet kwijt! Niemand wilden ze hebben!

De eerste nageslacht van de zwarte Campbelli's, wildkleuren drager zwart, daarvan zijn een aantal meegegaan naar Finland. Een Finse vrouw die op, ik dacht de 3e, Exoknaag keurde heeft ze meegenomen.

Al deze Campbelli's beten en dat was dan ook de reden om hiermee te stoppen. Het op karakter selecteren was erg lastig en nauwelijks resultaten anders dan dat ze niet meer door de lucht vlogen om te bijten.

Bij de hybride project zagen we dit bijtgedrag eveneens. De eerste generatie had dit namelijk ook evenals de tweede generatie. Echter later kregen we variaties. We zagen namelijk dat sommige Rusachtig uitziende dwerghamsters langzaam op je af kwamen en dan pas beten. Ze renden en verdedigden niet, maar zagen lief uit en waren rustig. Beten alleen op moment dat ze wilden pakken c.q. dat ze voor mijn hand stonden. En een ander variant was bij vrouwtjes. Deze waren erg lief en hadden een echte Rus karakter. Pas op moment dat ze kindjes hadden, werden ze mega agressief. Ze renden op je af om te bijten. En dat bleven ze doen, ook nadat de jongen weg waren. Pas bij 5e-6e generatie ging dit eruit.

In 2004 toen ik René Bastiaans leerde kennen, zag ik de eerste wat rustige Campbelli's en tamme Campbelli's. Echter, deze waren nooit echt betrouwbaar. Maar vele male beter dan jaren terug qua karakter.

Een ander ervaring is mijn Altai lijn van de Campbelli dwerghamsters die ik in 2005 gekregen heb en voor een paar jaar mee gefokt heb. Het ging hier om echte wildvang exemplaren gevangen in de omgeving van de Altai gebergte. Deze campbelli's waren veel rustiger en hadden een ander soort karakter. Ze boksten onderling met elkaar, dit met handjes tegen elkaar. En op moment dat ik ze wilden oppakken, beten ze van zich af, maar niet hard. Meer van pak me niet jo, laat me weer los. En dan met de kop op de zijkant en niet aanvallend. En ze beten niet hard, was meer van even laten weten.

Maar toen ik exemplaren hier met een zeer tamme Campbelli dwerghamster kruistte, schrok ik. Ik kreeg toen weer argente eruit die net zo agressief als vroeger waren. Ze sprongen door de lucht om te bijten! En daardoor heb ik vermoeden dat het karakter ook wel eens negatief beïnvloed kan worden door het kruisen van verschillende Campbelli dwerghamsters uit verschillende regio's. Mede omdat ik in 2005 ook twee Campbelli dwerghamsters uit Mongolië had die nog veel tammer waren. Die beten totaal niet! Ze roken ook anders, hadden een ander type oor en kleur. Ze waren mooi bruin met een gele waas. Terwijl de Altai Campbelli heel grijs van kleur is.

Campbelli dwerghamster wildvang uit Mongolië:
Foto behorend bij blog

Campbelli dwerghamster uit Altai:
Foto behorend bij blog

En meestal komen ze grijzer over:
Foto behorend bij blog