Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
TerMedia.nl  
zondag, 16 september, 2012, 5:32 am - Overige
door Martin Braak
Afgelopen vrijdag kreeg ik een persbericht van TER binnen met betrekking tot het volgende:


Persbericht

Er is een nieuwe website gelanceerd genaamd TerMedia.nl ( www.termedia.nl )
TerMedia is een nieuwe naam in de media wereld gericht op dieren in het algemeen, wij streven ernaar om op deze website voornamelijk actueel dierennieuws te presenteren.Wij zijn ons ervan bewust dat er meer websites zijn waar dergelijke informatie gepresenteerd wordt echter zie je op dergelijke websites vaak door de bomen het bos niet meer. Hierin willen wij verandering brengen door zoveel mogelijk dierennieuws en informatie op één makkelijk te vinden website te presenteren. Neem eens een kijkje en geef uw mening.

Met vriendelijke groet
Jan van het Meer


Als je dieren leuk vindt en graag overleest, dan is dit eveneens een leuke site om in je favorieten te zetten!
Een nieuwe kleur? Zou dit bruin (bb) zijn? 
zondag, 9 september, 2012, 8:18 pm - Russische
door Martin Braak
Soms fokken koppels bij mij niet en wat ik wel eens doe, is zo'n koppel in een ander omgeving zetten. Bijvoorbeeld bij mijn broer. Zo heb ik een paar maand geleden een prachtige koppel wildkleur aan mijn broer gegeven. Deze zijn erg donker van kleur. Mijn broer heeft ze in de woonkamer gezet, in de circus kooi. Leuk voor de kinderen. Het eerste nestje en het tweede nestje allemaal wildkleur. Gewoon normaal, zoals verwacht. Maar het derde nestje... Ik was op bezoek en zat naar de kindjes te kijken. En het viel mij direct op!

Er zat een veel lichtere Rusje in. Een licht Rusje is eigenlijk niet bijzonder. Dat komt vaker voor. Maar dan is vaak het hele nest lichter. Wat mij eveneens opviel was de aalstreep. Die is bruin in plaats van zwart. Onderkleur is wel erg donker. Daar zie ik zo geen verschil. Vies-bruin, de hybride kleur, dat is het niet, dat kan het niet zijn! Dat zit niet in de familie dieren. Ik heb mijn broer wel 5 keer gevraagd. Gaat het om een pleeg kind? Dat is niet het geval. Maar dan nog, de aalstreep is bruin!

Zou dit een kleurmutatie zijn? Wordt vervolgd!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Op de foto heb ik hem naast een normale wildkleur gezet om te illustreren hoe groot het verschil is. Op de eerste twee foto's lijkt de aalstreep zwart, maar dit is niet het geval. Dit komt omdat de foto's met flits zijn gemaakt. De laatste foto illustreert de aalstreep kleur. Alleen komt daar de hamster iets te licht bruin over. In het echt is het donkerbruin.
Knagerfestijn 2012 
zondag, 2 september, 2012, 8:03 pm - Evenementen
door Martin Braak
Op de eerste zaterdag van september wordt altijd de Knagerfestijn gehouden en op 1 september 2012 was het weer zover: de 18e editie van Knagerfestijn. Dit jaar een bijzonder iets. Vanaf het begin is Lydia Donkersteeg actief bezig gehouden met de organisatie van Knagerfestijn en ze gaat binnenkort naar Zweden emigreren. En voor haar is dit de laatste Knagerfestijn.

Elk jaar neemt het aantal ingeschreven dieren af. Dit jaar iets minder dan 80 dieren. Dave Bumford keurde de kleurmuizen, Anneke Vermeulen en onder begeleiding van haar Aly Bennink de overige dieren. Dit jaar een diversiteit aan dieren en waren er zelfs dikstaart gerbils en Shawi gerbils. Een rat viel in het bijzonder op, dit in verband met het gewicht. Namelijk 900 gram en dat is veel te veel voor een rat. Ook vielen kleine dingetjes op zoals een Russische dwerghamster met een boggel in de rug, een Campbelli dwerghamster waarvan het oogspiertje te zien was en een Russisch Blauw waarvan midden donkerder was dan rest van het lichaam. Er waren prachtige kleurmuizen ingeschreven en Dave Bumford werd al snel verliefd op een prachtige driekleurige kleurmuis.

Binnen dezelfde hal werden ook verschillende konijnen gekeurd. Prachtig om te zien hoe deze gekeurd worden. Van top tot teen worden deze gekeurd en de oortjes worden opgemeten. Bij de angora konijnen heb ik even stil gestaan. Ik was meteen verliefd, ach wat schattig! Maar zullen deze konijnen het wel zo leuk vinden? En de verzorging zal best heel veel tijd kosten. Helaas binnen dezelfde hal ook hanen. En dat is te horen! Dat is eigenlijk wel jammer, er is geen moment van rust qua geluid.

Ik moet eerlijk zeggen, de parkeerplaats stond vol met auto's, maar het was er niet druk. Vroeger werd Knagerfestijn midden in Barneveld georganiseerd en dan had je aanloop van mensen die gewoon even kwamen kijken. Om eerlijk te zijn weet ik niet waar dit heen gaat. Zal er volgend jaar weer een Knagerfestijn zijn?

Filmpje hoe Dave Bumford een kleurmuis keurt:


Filmpje hoe e.e.a. uitzag:


Konijn om verliefd op te worden:
Foto behorend bij blog

Een prachtige Campbelli dwerghamster:
Foto behorend bij blog
Hoe ouder de vader, hoe meer genetische veranderingen 
zondag, 26 augustus, 2012, 8:06 am
door Martin Braak
Dit artikel is zeer interessant omdat er fokkers zijn die mannelijke knaagdieren zoals hamsters en ratten later inzetten omdat je zo kunt zien dat ze niet vroeg overleden zijn. Er hangt dus ook een nadeel hieraan.

REYKJAVIK - Oudere vaders krijgen kinderen met veel meer genetische veranderingen. Hoe ouder, hoe meer nieuwe mutaties.

Dat blijkt uit onderzoek door wetenschappers uit IJsland, Denemarken en Groot-Brittannië. De veranderingen kunnen leiden tot ziektes.

Een 20-jarige vader draagt gemiddeld al 25 mutaties over. Bij een 40-jarige vader zijn dat er al 65. Gemiddeld komen er dus twee genetische veranderingen bij per levensjaar, schrijven de wetenschappers in de jongste editie van vakblad Nature.

De conclusies zijn van belang omdat mannen op steeds hogere leeftijd kinderen krijgen. In 1980 waren ze gemiddeld 28 jaar, nu is dat rond de 30 jaar.


Bron: ANP
Campbelli Opal ten opzichte van Blauw-wildkleur bij de Russische dwerghamster 
maandag, 20 augustus, 2012, 5:58 pm - Campbelli
door Martin Braak
Afgelopen weekend vond ik een paar oude foto's terug. Deze vier foto's heb ik in 2006 gemaakt en laten zien wat het verschil is tussen de kleurmutatie Opal die bij de Campbelli dwerghamster voorkomt en de Blauw-wildkleur die bij de Russische dwerghamster voorkomt. Ook andere kenmerken zoals de aalstreep en staart zijn mooi te zien. De beide kleurmutaties zijn trouwens genetisch hetzelfde. Niet alleen de werking ervan, het gaat om eenzelfde gen op dezelfde locus.

Deze foto's zijn belangrijk. Want de twee soorten gaan steeds meer op elkaar lijken.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog