Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Bonte / gevlekte Roborovski's 
zondag, 12 september, 2010, 6:27 pm - Roborovski
door Martin Braak
Afgelopen week werd op Marktplaats door Cor de Raaff Bonte Roborovski's aangeboden. Het ging alleen om vrouwtjes en ze hebben allemaal ook de White-face mutatie. Hij vertelde dat hij ze via een kennis wist te bemachtigen. Dat hij wist dat ze er waren en gezegd had, als je er aan kunt komen, dan moet je dat doen. Op hetzelfde moment werden ze ook via de handel per 100 stuks aangeboden. Deze exemplaren komen uit de oostbloklanden, waarschijnlijk Tjechnië. Waarschijnlijk hebben zij ze uit Zweden. Het verhaal gaat dat in Zweden deze exemplaren al wat langer zouden zijn. De grootfokkers in de oostbloklanden kopen vaker mutaties op om deze daarna in grote aantallen te fokken.

Foto behorend bij blog

Zelf denk ik dat het om de dominante versie van de White-face gaat waarbij de concentratie van de witte haren versprongen is. Ongeveer 95% van de exemplaren hebben een witte halsband, maar sommige exemplaren hadden die niet. Typisch is dat alleen vrouwtjes aangeboden worden. De mannen in dezelfde bakken waren allemaal wildkleur en zouden uit dezelfde nesten komen. Dit kan niet kloppen als het om de dominante versie van de White-face gaat. Want dan zouden er ook mannen met een White-face tussen moeten zitten. Zelf denk ik dat ze de mannen achter gehouden hebben om daarmee verder te fokken. Met vrouwtjes fok je niet zo snel, daar gaat een tijd overheen en zo kunnen ze voorlopig de prijs hoog houden.

[Edit]
Ze komen inderdaad voor in Zweden maar deze exemplaren komen oorspronkelijk niet uit Zweden, maar uit Tjechnië.

Wordt vast vervolgd!
Syrische hamster Lavendel, aabbdd 
zondag, 12 september, 2010, 6:20 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
De dilution factor die bij de Syren nu bekend is, gedraagt zich als een echte dilution mutatie. Gecombineerd met zwart en roest krijg je een lilac kleur. Alleen de kleurnaam lilac bij syren bestaat al. Dit is namelijk dgdgpp. Agnes kwam met de benaming Isabella en dat leek me een goede naam voor deze kleur. Maar achteraf gezien was dit niet het geval. Dit omdat Isabella een geelbasis kent en deze kleur kent dit niet. Genetisch gezien is aabbdd een lilac donkeroog. Een ander benaming is lavendel. En zo heb ik nu de kleur genoemd. En misschien is dit ook wel een verkeerde naam, maar voorlopig de beste denk ik.

Foto behorend bij blog
Hamster animatie 
zondag, 5 september, 2010, 1:34 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Waarom ontstaan kleurenmutaties en waar ontstaan ze? 
dinsdag, 31 augustus, 2010, 9:40 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Bij de diverse knaagdiersoorten zien we verschillende kleurmuaties optreden die heel veel op elkaar lijken. De vraag is waarom de verschillende kleuren ontstaan. Zelf denk ik dat het mede komt omdat de verschillende diersoorten eigenlijk allemaal van elkaar afstammen en via evolutie langzamerhand veranderd zijn. Zo hebben in het verleden kleurveranderingen ondergaan en omdat bepaalde kleuren minder opvallen, was de overlevingskans groter. Stukken DNA zijn gevoeliger voor veranderingen. En deze stukken zie je bij de diverse diersoorten terug. Niet altijd op eenzelfde plek. Maar dat kan komen omdat tijdens kopieren van chromosomen fouten worden gemaakt, soms hele chromosomen die dubbel meegekopieerd worden.

Omdat ik samen met Rene bezig ben met een site over de tamme rat, ben ik in de geschiedenis gedoken waar de kleurmutaties ontstaan zijn. Tijdens het onderzoeken kwam ik informatie tegen over de rattenvanger Jack Black. Het blijkt dat in Engeland in de 18e eeuw een rattenplaag is geweest. De rattenvanger Black Jack ving ratten en hield de bijzondere exemplaren achter. Tussen de gevangen ratten zaten zwarte exemplaren, albino's en ook hooded. De albino's gingen naar de laboratorium en de zwarten en hooded gingen als huisdieren weg.

Of wel de zwarte kleur bij de bruine rat is in het wild ontstaan. Doordat er een plaag was, was er nauwelijks selectie en kon het overleven. Jack Black heeft selectie gepleegd omdat hij ze tussen zag zitten en ze eruit haalden om daar mee te fokken en als huisdieren te verkopen. Albino's eveneens. Normaliter zouden de witte exemplaren heel erg opvallen en door roofvogels eerder opgegeten worden.

Maar het is heel logisch dat de kleur zwart kan ontstaan. Heel veel diersoorten zijn zwart van kleur. En terug naar de basis stamt alles van elkaar af. Wij maken nu onderscheid tussen knaagdieren, haasachtigen, etc. Maar mensen stammen van de aap af, en als je dit doortrekt stamt alles van die ene cel af.

Foto behorend bij blog
Wat een regen 
zondag, 29 augustus, 2010, 9:28 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Afgelopen week was het een heel bijzonder week. Een week met ontzettend veel regen. Donderdag viel meer dan 100mm regen op 1 dag, meer dan normaal hele maand gemiddeld valt. Een record hoeveelheid op 1 dag, een record hoeveelheid regen in 1 maand.

Foto behorend bij blog

In Enschede waar ik werk was de straat geheel blank met water. Elk viadukt in omgeving was volgelopen met water.

Zal het incididenteel zijn of?