Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie.
Klik hier voor het blog menu
Knagerfestijn 2008 
zondag, 7 september, 2008, 5:06 pm - Evenementen
door Martin Braak
Gisteren ben ik naar Knagerfestijn geweest en wat mij direct opviel was dat de parkeerplaats totaal vol was. In de gedachten dat het lekker druk zou zijn, stapte ik de hal binnen. Maar in tegenstelling tot wat ik hoopte, het was klein qua knaagdieren, paar standjes en een aantal cavia's en kippen.

Qua bezoekers viel het allemaal erg tegen. Het was leuk om zowel een paar nieuwe gezichten als bekende te zien en te spreken. Qua inschrijvingen viel ook erg tegen, weinig dieren die gekeurd werden. Het voordeel is dat ze rustig aan keuren en lekker bij kunt staan. Erg gezellig dus.

De kwaliteit van de dieren was erg goed. Wel maak ik zorgen over de ogen van de Russische dwerghamsters. Zowel een Naturel als een paar Geel-wildkleuren hadden iets te grote ogen en puilen eruit. Dit kan door verschillende oorzaken komen, o.a. door ouderdom. Dan verslappen de spieren en dan zie je dat de ogen eruit ploppen op moment dat ze meer licht zien of er spanning is. Maar soms komt het ook voor dat de ogen te groot zijn en de oogkost een ovale vorm qua oog heeft. Fokkers moeten hier erg op letten.

Foto behorend bij blog

De kleurmuizen beginnen steeds meer bij mij te trekken, ik vind ze geweldig qua kleurcombinaties. Ook erg goede kwalitatieve dieren. Jammer dat de mannen zo stinken. Wie weet begin ik een keer met kleurmuizen, het lijkt mij ingeval erg leuk!

Foto behorend bij blog

Ik heb een boel foto's gemaakt en bijna allemaal zonder flits. Qua iso heb ik 800 gebruikt en qua diafragma 5.6, soms lager, soms hoger. Qua diepte is het soms niet mooi. Ik had denk ik de belichting iets naar beneden moeten schroeven en de diafragma iets hoger.

Foto behorend bij blog
Jawel hoor, weer een golvend haar! En dit keer zelfde moeder ander vader! 
dinsdag, 2 september, 2008, 8:49 pm - Russische
door Martin Braak
Vandaag zat ik te kijken naar mijn nestje van de moeder van de vier golvend haartjes. De vader van deze vier is tijdens het zogen overleden, dit aan ouderdom. Hij was heel oud. De vader van het nieuwe nestje is de Merle Blauw-wildkleur drager Zwart die zo donker van kleur is. Hij staat ook op mijn blog, ik dacht eerst dat het een Russische Blauw Merle was. En wat denk je? Verdomme weer eentje!

Dus een ander vader, zelfde moeder, en weer eentje. Moeder is qua haar erg open en lijkt net op een gepaaide dwerghamster. Wel heel bijzonder dat ik weer eentje heb. Deze vind ik wel wat minder. Zou het dominant zijn? En heb ik toevallig twee bij elkaar gezet waardoor 2 genen voor een extra dosis zorgt?

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Geel-wildkleur, Geel-bluefawn, lijken soms zo op elkaar 
zondag, 31 augustus, 2008, 4:49 pm - Russische
door Martin Braak
Moeder:
Foto behorend bij blog

Vader:
Foto behorend bij blog

Dochter:
Foto behorend bij blog

Moeder lijkt op een Geel-bluefawn, maar is dit niet. Ze was in het begin ook veel donkerder. De grijze haren zijn er later pas gekomen. De Geel-wildkleur kan zowel een zilvergrijze aalstreep hebben als een sepia bruine aalstreep.

Uit deze combinatie kreeg ik drie jongen: 1 Geel-wildkleur met bruine aalstreep, 1 Lilac roodoog en 1 Dove.

Het tweede nestje duurt nog even, ze is nog niet zwanger.

Ook mooi is om de Lilac roodoog met Dove te vergelijken. Lilac roodoog gaat meer naar grijs heen en de Dove neigt naar bruin.

En ... Ja ik zit vaak op de koppen te zeuren, kijk hier boven, de kop van de Geel-wildkleur roodoog is niet mooi. Dat hebben de gelen en geel gerelateerde kleuren vaker. De vader heeft iets betere neus dan de moeder. De kop van de dochter lijkt op die van de moeder. Door juist zuiver Wildkleur met goede koppen te gebruiken, kan je het weer verbeteren.
White-face, update 
woensdag, 27 augustus, 2008, 9:17 pm - Roborovski
door Martin Braak
Ja ja, als je dit jaar mijn weblog heb gelezen, dan weet je dat White-face een beetje een mysterie is of het dominant of recessief is. Er zijn mensen die denken dat het recessief is omdat een fokker uit een normale x normale een White-face heeft gekregen. Daarnaast zijn er meerdere fokkers die achter elkaar geen White-face uit een combinatie White-face x normaal hebben gerkegen. Het moet wel...

Nee! Ik ben nog steeds overtuigd dat het dominant is. Vorige week kreeg ik een mailtje uit Berlijn van een fokster waar ik af en toe mail. Die fokt met een aantal White-face Roborovski's waaronder een paar van mij. En zij heeft uit White-face x normaal ook White-face gefokt.

Maar veel belangrijker is wat ze mij laatst schreef!!!! Ze heeft een nestje White-face x White-face en daar zit ook normale tussen.

En dat kan niet met recessieve mutaties. Wat nu nog uitgezocht moet worden, is waarom er zoveel nestjes zonder White-Face zijn. Puur toeval? Bij mij kwamen White-face uit de combinatie White-face vrouwtje x normaal man. Ik krijg de indruk dat er geen White-face geboren wordt uit de combinatie White-face man x normale vrouw. Of verbeeld ik me?

Wordt vervolgd!
Ukkies, ze zijn schattig, maar het is natuurlijk altijd de vraag waarom! 
maandag, 25 augustus, 2008, 8:37 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Heel soms zit in een nestje een achterblijvertje. We noemen... hmm, ik ingeval... noem het een ukkie. Vaak zie je dat ze later weer bijtrekken en zelfs zo groeien dat je niets meer ziet.

De vraag is natuurlijk altijd waarom. Vorig jaar had ik een bijzonder geval. Een Russische dwerghamster die veel kleiner was dan de rest en ook klein bleef. Maar toen het 6 weken oud was, begon hij ineens te groeien. Toen hij redelijk groot was, kwam ik pas tot de ontdekking dat deze dwerghamster een deel van de onderkaak niet had. Bij het zuigen heeft het waarschijnlijk niet alle melk kunnen drinken. De onderkaak is waarschijnlijk bij de geboorte afgebeten.

Wat ook wel eens gebeurd is dat een baby niet in het nest ligt. Het vrouwtje gaat het nest uit en trekt per ongeluk een kleintje mee. En daarna begint het wel te piepen, maar soms merkt de moederhamster dit niet of pas erg laat. In hele bijzondere situaties kan dit een paar keer gebeuren. Wanneer dit gebeurd, dan is het kleiner dan de rest. De sterkste baby zuigt in principe het meest, de zwakkeren het minst. Die worden door de rest weggedrukt. Zo kan er voorkomen dat een baby hamster veel minder melk krijgt en dus in groei achter blijft.

Maar soms is het genetisch aangelegd. Genencombinaties die niet goed samen gaan en zorgen voor iets wat niet te verklaren is. Maar deze ukkies kom ik niet zo vaak tegen.

Deze maand heb ik weer een geval, een hele bijzonder geval. Ik zag dit jong al begin deze maand. Op het moment dat de jongen bij de moeder weg konden, kon dit ukkie nog niet weg. Ik heb hem daarom bij de moeder en vader gelaten. Dit ging een kleine week goed. Toen begon moederhamster hem te verjagen. Ik heb hem daarom apart gezet in een mini kooitje. Om hem warm te houden, heb ik doelbewust 2 andere kleine hamsters erbij geplaatst, twee die net bij moeder wegkonden. Na een week zijn deze twee weer weg gehaald, dit omdat ze groot genoeg waren.

Maar dit heeft ervoor gezorgd dat ukkie wel warmte kreeg en ook nog eens lekker kon spelen. Ukkie zit nu alleen en eet best veel, hij krijgt 2 keer per dag eten. 1/4 deel van wat een volwassen hamster krijgt. Om een beeld te vormen, dit dwerghamstertje is iets groter dan 2 cm.

Foto behorend bij blog

Afgelopen weekend heb ik hem op het hamsterforum bij vraag en aanbod gezet en iemand heeft zich gemeld. En hij heeft een naam!: Pip. Op 6 september gaat hij weg. Het is dan ook geen knuffeldier, maar een hamster die extra verzorging krijgt. Misschien dat hij wel zo groot wordt dat hij normaal is, wie weet. Maar de vraag blijft altijd: waarom is hij zo?