Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Wat moet je doen als je hamster je bijt? Tam maken, wondje behandelen, etc. 
maandag, 30 augustus, 2021, 6:59 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je hamster je bijt. Het geven van voer uit je hand kan leiden dat je hamster denkt dat je voer wilde geven. En foutje is dan door je hamster gemaakt. Ook een vinger door de tralies steken kan leiden tot een bijtwondje. Want dat verwacht de hamster niet. Daarnaast zijn er Campbelli dwerghamsters die hun leefgebied (lees: hun deel van de kooi) verdedigen. En dat doen ze met bijten.

Jonge hamsters die weinig contact met mensen hebben, zijn bang. Op internet wordt geschreven dat die kunnen bijten. Dat gebeurd niet of nauwelijks. Als je naar de soorten kijkt, dan kan de jonge Russische dwerghamster op jonge leeftijd heel bang zijn. Maar ze gaan dan krijsen. Ze gaan dan met hun klieren in hun bek een vieze geur uitscheiden. En ze zullen pas gaan bijten als echt niet anders kan. En dat is wanneer ze in een vuist gehouden worden en dat doe je niet snel. Syrische hamsters op jonge leeftijd zonder weinig contact zullen juist vluchten. Roborovski dwerghamsters bijten niet. Ook wanneer ze geen menselijk contact hebben gehad, zullen zij nog niet gaan bijten. Ze zijn zo vlug dat hun manier van ontkomen is: rennen voor hun leven! Chinese dwerghamsters idem, die bijten niet. Campbelli dwerghamsters op jonge leeftijd zonder menselijke contact kunnen bijten. Maar het gaat dan om de lijnen die assertief gedrag hebben en hun karakter al is dat ze bijten.

Het kan ook voorkomen dat een hamster pijn heeft. En als je zo'n hamster pakt, dan kan het voorkomen dat hij uit reactie gaat bijten. Gaan bijten moet je hier zien als een snelle korte beet en dan stoppen. Het is het een prik in je vingers. Je reactie is direct van auw en wat gebeurd er. Maar daarna zul je zien dat het allemaal heel onschuldig is en dat zo'n wondje niet heel veel voorstelt.

Hamsters komen niet buiten. En meestal is geen behandeling nodig. Bij (tamme) ratten en muizen is dat anders. Ook al denk je dat deze niet buiten komt, er zijn fokkers die doelbewust hun ratten een keer terug kruisen op wilde exemplaren. Met het gevolg dat bepaalde bacteriƫn en virussen ook in de tamme lijnen aanwezig zijn. Dat is bij de hamster niet het geval c.q. onbekend dat dit aan de hand is. Kans op Tetanus-bacterie is heel klein. Spoel voor de zekerheid je wondje af met lauwwarm water. En gebruik daarbij geen zeep.

Als je een Campbelli dwerghamster hebt die in de kooi bijt, accepteer dat en leer hem om op iets te staan om zo uit de kooi gehaald te worden. Op de hand zijn ze meestal heel tam. Denk bijvoorbeeld aan een klepje van een transportkooitje. Soms door veel geduld en vaak proberen kan de Campbelli dwerghamster je herkennen zodat hij je niet meer bijt. De overige hamsters maak je tam door rustig te beginnen. Eerst wat lekkers te geven. En dan rustig oppakken en boven de kooi houden. Als hij valt, dan valt hij niet van een grote hoogte. En dan stapje bij stapje tam maken.

Foto behorend bij blog

Een foto van een bange Syrische hamster. Hij laat zijn tandjes zien, maar ook in deze situatie zal hij niet gaan bijten. Want hij krijst en dat is waarom de tanden getoond worden. Niet omdat hij wil gaan bijten.
Russische dwerghamster wildkleur #hamster #russischedwerghamster #winterwhite 
zondag, 29 augustus, 2021, 7:22 pm - Russische
door Martin Braak
Bij veel knaagdieren die als huisdier gefokt worden, worden in andere kleuren gefokt dan ze in de natuur voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de kleurmuis. Wie fokt nu agouti of wel wildkleur? En denk bijvoorbeeld aan de tamme rat. Wie wil nu een rat in wildkleur? Nee, die moeten een leuker kleur hebben zoals Russisch Blauw of Siamees donkeroog. Of denk aan de gerbil of Syrische hamster. Beide worden in wildkleur weinig gefokt. Maar kijk je naar de Russische dwerghamster, deze wordt juist veel in wildkleur gefokt. Tenminste, door serieuze fokkers.

Natuurlijk zijn er fokkers die voornamelijk kleurtjes fokken zoals Zwart of Geel-roodoog. Maar bij de Russische dwerghamster maak je een splitsing in originele kleuren van de Russische dwerghamster en niet originele kleuren. En ga je nog een stapje verder: dan kies je voor zuiver soort.

Naast dat de Wildkleur bij de Russische dwerghamster prachtig van kleur is en je niet uitgekeken raakt als je met een loep naar deze kleur kijkt. En ook als je 50 wildkleuren naast elkaar zet, ze allemaal wel iets anders uitzien. Ze verschillen met elkaar. De reden om met Widlkleur te fokken is om je basis goed te hebben en te behouden. Wildkleur is vaker van bouw en type beter. En je raakt niet verwart door de ander kleur.

Je moet altijd realiseren dat elke kleurmutatie feitelijk een defect is. En een kleurmutatie is niet alleen een aanpassing in kleur. Het is veel complexer. De mutaties zorgen voor een wijziging in een proces waardoor er een kleur wijzigt. Eigenlijk gaat het om defecten waarvan wij het kunnen zien en op kunnen selecteren. Bijvoorbeeld Blauw-wildkleur: het gaat om een mutatie die ervoor zorgt dat transport trager is. En daardoor gaat de transport van pigment ook trager waardoor zwarte pigment blauwgrijs wordt. En van Blauw-wildkleur wordt vaak gezegd dat ze ook qua karakter wat rustiger zijn. Tegenover gestelde is de zwarte mutatie. Zwart is een mutatie dat ervoor zorgt dat transport sneller gaat. En daardoor veel meer pigment getransporteerd wordt. Dat is waarom het zwart van kleur wordt. En van Zwart wordt gezegd dat ze vaker drukker zijn.

Als je fokker bent, zorg er dan voor dat je Wildkleur in huis hebt. En ben jij een koper van een Russische dwerghamster, wil jij een leuke Russische dwerghamster: kies dan ook voor een Wildkleur. Dit om deze kleur te stimuleren. En neem dus niet alleen de exotische kleurtjes. Dat zorgt er juist voor dat deze kleuren meer en meer gefokt worden. Dus kies voor Wildkleur!!

Foto behorend bij blog
Update www.AllesOverRatten.nl #ratten #tammeratten 
woensdag, 25 augustus, 2021, 9:30 pm - Overige
door Martin Braak
Begin februari 2021 ben ik begonnen met de update van mijn ander website www.AllesOverRatten.nl. De website stond nog op versie 4 van mijn scripts en moesten ook nog omgezet worden naar versie 5. Dit om in de toekomst een stabiele website te behouden inclusief Php8 proof. Daarnaast dat het mobiel veel vriendelijker moest zijn.

Door de drukte in april en mei was me niet gelukt om het af te krijgen. Ik wilde het heel graag in mei al online zetten. In mijn zomervakantie de tijd voor genomen om het af te ronden. Helaas heb ik niet de tijd gehad om alle teksten echt na te lezen en te herschrijven. Dat ga ik in het najaar doen. Wel zijn o.a. speeltjes geheel herschreven. En zijn er foto's toegevoegd. En teksten die verouderd zijn, aangepast.

Foto behorend bij blog

www.AllesOverRatten.nl staat bijna 10 jaar online. Het is op 31 december 2011 online gekomen. Na jaren fotografie en na ruim 2 jaar schrijven. In 2015 zijn de teksten m.b.t.
Foutje van de natuur, een Pearl met een vlek 
zondag, 22 augustus, 2021, 12:48 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen week ben ik de website aan het verbeteren. Zo was ik bezig met oude artikelen html door te nemen en waar foute opmaak stond, te corrigeren. Ik las bij het artikel help mijn dwerghamster is ontsnapt, een stukje tekst waar ik hard om moest lachen. Ja je kunt ook een hamster vangen met een muizenval. Maar dat wil je niet lol! Zo moest ik vandaag aan mijn artikel foutje van de natuur denken. Een artikel die ik heel lang geleden geschreven heb en ook in een magazine geplaatst is. Want in dit artikel gebruik ik ook een foto van een Pearl met een vlek.

En ik heb er weer eentje. Niet zo mooi als toen. Maar je kunt overduidelijk zien dat er een vlek aanwezig is. Wat dit is, is dat er een stuk DNA het Pearl gen uit is gegaan. En dat je daardoor haren krijgt die gewoon Blauw-wildkleur zijn. Pearl moet je als een sausje zien. De Russische dwerghamster is Blauw-wildkleur van kleur en door het Pearl gen wijzigen alle haren in wit met ticking.

Waarom dit gebeurd weet ik niet. Het is vergelijkbaar met Brindle, een bijzonder dwerghamster variant die zelden voorkomt en uit twee kleuren bestaat namelijk Geel-wildkleur roodoog en Blauw-wildkleur. Brindle is bij muizen trouwens wel genetisch. Maar bij de Rusjes en Campbelli is het meer dat het gen Geel-roodoog uit gaat. En dat over het hele lichaam her en der.

In dit geval zit het rond het geslachtsdeel. En dat maakt het voor mij wel spannend. Misschien is het genetisch! Bij het delen van chromosomen en aanmaak van nieuwe cellen, komt het voor dat een chromosoom deel fout gekopieerd wordt. Zo'n foute kopie dat noem je een mutatie. DNA is dan gewijzigd. Als dit rondom het gezicht gebeurd, dan is het vaak zo dat rondom het geslachtsdeel de genen ongewijzigd zijn. En dat daar geen mutatie aanwezig is. Dan is zo'n mutatie niet genetisch. Het treed op en kan niet aan de kinderen doorgegeven worden. Maar rondom het geslacht kan het zijn dat zijn zaadcellen wel gewijzigd zijn. Zo kan het zijn dat hij Blauw-wildkleur kindjes veroorzaakt en nooit Pearltjes. Dat had ik met Brindle in 2005, die heel veel gele pigmenten had, geboren was uit Geel-roodoog x Geel-roodoog, dan moet hij wel genetisch pp zijn, maar toch bracht hij blauw-wildkleur kindjes voort bij een kruising met een Geel-roodoog.

Foto's die ik vandaag gemaakt heb:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Hamsters en corona #covid #corona 
maandag, 16 augustus, 2021, 5:13 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Hamsters kunnen coronavirus oplopen. Wanneer iemand binnen de familie corona heeft en je hebt een hamster, dan is het beste om de hamster even tijdelijk niet uit te halen. Ook worden hamsters bij testen met het coronavirus gebruikt.

Syrische hamsters zijn ideale testdieren / laboratorium dieren om coronavirus impact te testen. Zie link https://www.genengnews.com/news/syrian-hamster-unravels-inflammatory-insights-in-covid-19/ en citaat "The authors emphasize, the Syrian hamster is an ideal model for investigating SARS-CoV-2 infections.".

In de praktijk hebben we nog weinig Syrische hamsters met covid gezien. Wel zijn er diverse Russische dwerghamsters met verschijnselen op Facebook gezet. Je zag dat ze benauwd waren en ziek gevouwen zaten. Ik bedoel ermee dat ze zitten met alle vier poten op de grond en een hoge rug hebben.