Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Russische dwerghamster wildkleur #hamster #russischedwerghamster #winterwhite 
zondag, 29 augustus, 2021, 7:22 pm - Russische
door Martin Braak
Bij veel knaagdieren die als huisdier gefokt worden, worden in andere kleuren gefokt dan ze in de natuur voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de kleurmuis. Wie fokt nu agouti of wel wildkleur? En denk bijvoorbeeld aan de tamme rat. Wie wil nu een rat in wildkleur? Nee, die moeten een leuker kleur hebben zoals Russisch Blauw of Siamees donkeroog. Of denk aan de gerbil of Syrische hamster. Beide worden in wildkleur weinig gefokt. Maar kijk je naar de Russische dwerghamster, deze wordt juist veel in wildkleur gefokt. Tenminste, door serieuze fokkers.

Natuurlijk zijn er fokkers die voornamelijk kleurtjes fokken zoals Zwart of Geel-roodoog. Maar bij de Russische dwerghamster maak je een splitsing in originele kleuren van de Russische dwerghamster en niet originele kleuren. En ga je nog een stapje verder: dan kies je voor zuiver soort.

Naast dat de Wildkleur bij de Russische dwerghamster prachtig van kleur is en je niet uitgekeken raakt als je met een loep naar deze kleur kijkt. En ook als je 50 wildkleuren naast elkaar zet, ze allemaal wel iets anders uitzien. Ze verschillen met elkaar. De reden om met Widlkleur te fokken is om je basis goed te hebben en te behouden. Wildkleur is vaker van bouw en type beter. En je raakt niet verwart door de ander kleur.

Je moet altijd realiseren dat elke kleurmutatie feitelijk een defect is. En een kleurmutatie is niet alleen een aanpassing in kleur. Het is veel complexer. De mutaties zorgen voor een wijziging in een proces waardoor er een kleur wijzigt. Eigenlijk gaat het om defecten waarvan wij het kunnen zien en op kunnen selecteren. Bijvoorbeeld Blauw-wildkleur: het gaat om een mutatie die ervoor zorgt dat transport trager is. En daardoor gaat de transport van pigment ook trager waardoor zwarte pigment blauwgrijs wordt. En van Blauw-wildkleur wordt vaak gezegd dat ze ook qua karakter wat rustiger zijn. Tegenover gestelde is de zwarte mutatie. Zwart is een mutatie dat ervoor zorgt dat transport sneller gaat. En daardoor veel meer pigment getransporteerd wordt. Dat is waarom het zwart van kleur wordt. En van Zwart wordt gezegd dat ze vaker drukker zijn.

Als je fokker bent, zorg er dan voor dat je Wildkleur in huis hebt. En ben jij een koper van een Russische dwerghamster, wil jij een leuke Russische dwerghamster: kies dan ook voor een Wildkleur. Dit om deze kleur te stimuleren. En neem dus niet alleen de exotische kleurtjes. Dat zorgt er juist voor dat deze kleuren meer en meer gefokt worden. Dus kies voor Wildkleur!!

Foto behorend bij blog