Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Campbelli dwerghamsters zijn andere type hamsters dan Rusjes, vooral onze zuivere exemplaren 
zondag, 28 februari, 2021, 8:46 pm - Campbelli
door Martin Braak
Al een tijdje verkoopt mijn broer Peter Campbelli dwerghamsters aan een aantal dierenwinkels. En afgelopen paar weken zijn er opmerkingen gemaakt dat zij niet zo tam zijn als Russische dwerghamsters. Ook via email kreeg ik toevallig zo'n vraag en opmerking. Houd de Campbelli dwerghamster wel van knuffelen?

Als eerst wij fokken met zuiver soort Campbelli dwerghamster waarbij geen enkel kleurmutatie ingefokt is. Ze zijn ook niet ingekruist met Russische dwerghamsters t.b.v. hun karakter. Ze zijn zeer sociaal en goed in kleine groepjes te houden.

De Campbelli dwerghamster is van nature een heel ander type dier. Er zitten ook knuffel exemplaren bij, maar gemiddeld is dat niet het geval. Ze houden ervan om voer aangeleverd te krijgen. Dat ze lekker kunnen bewegen en mooi de ruimte hebben. Maar als je een zuiver Campbelli dwerghamster pakt merk je al dat ze anders reageren. Ze kijken ook anders. Het kan ook voorkomen, vooral als je te vaak pakt, dat ze daarop gaan reageren. Ze gaan boksen. Het kan zelfs voorkomen dat ze zo onveilig voelen of onprettig vinden dat ze het laten merken door een korte bijt. Ze bijten niet hard door. En onze exemplaren lopen niet op je af om te bijten. Dat kwam in de jaren '90 veel voor.

Het zijn hele leuke dieren om in een grote kooi te houden. Liefst een terrarium waarbij ook een schuifdeur aanwezig is. Je kan dan gemakkelijk de kooi open doen en dat de Campbelli dwerghamsters naar voren lopen. Je kan dan voer geven. Je kan wat lekkers geven of wat extra nestmateriaal. Ze zullen langs komen lopen en dat vinden ze leuk. De kooi kan je heel leuk natuurlijk inrichten. En als je zeg maar drie tot vier Campbelli's in de kooi houdt zal je zien dat ze lekker met elkaar bezig zijn. Ze samen de kooi slopen en verbouwen. Dat ze hun nest bouwen. Dat ze samen lekker slapen. En er gebeurd van alles. Dat is leuk om naar te kijken.

Koop absoluut niet een Campbelli dwerghamster van onze zuiver lijn om als individueel te houden en daarmee te knuffelen. Ja ze zien er knuffelig uit. Maar een wolf vind ik ook lief uitzien evenals een vos. Maar het zijn geen honden.

Dierenwinkels moeten ze ook in een rustig omgeving houden en niet constant dat er op de ramen geklopt worden. En dat ze constant ff wakker gemaakt worden. Onze lijnen staan veel dichter bij de natuur. Ze kunnen pittiger van karakter worden als ze elke keer gestoord worden. Hoe veiliger ze voelen hoe rustiger ze zijn. Dat geldt tevens voor de groep grootte. Want hoe kleiner dit wordt, hoe onveiliger ze voelen. Ze moeten dan meer bewaken.

Verkoop dus deze zuivere Campbelli lijnen van ons niet aan te jonge kinderen.

Foto behorend bij blog
Hoe gaat het met de Campbelli dwerghamsters? Water zo belangrijk, dubbel fles! 
woensdag, 13 januari, 2021, 9:04 pm - Campbelli
door Martin Braak
Al paar jaar fok ik met de Uni-Halle (via Joep gekregen) afgekomstige Campbelli dwerghamsters. En het fokken gaat ontzettend goed. Ook mijn broer Peter heeft diverse fok exemplaren en we houden ze zuiver. Dat betekent dat wij alleen maar wildkleur fokken.

Ook zijn de eerste exemplaren naar diverse dierenwinkels gegaan. En met een goede toelichting gaat dit heel goed. We hebben maar incidenteel dat een Campbelli dwerghamster die wij fokken bijt. Wel moeten wij nog vele jaren selecteren. Selecteren zoals wij dat al 35 jaar met onze Russische dwerghamsters hebben gedaan. Nog beter type en nog beter karakter. Maar ook hoe oud ze worden. En dat laatste gaat echt heel lang duren. En zit een natuurlijk element in: de exemplaren die oud worden, worden ook langer als fokdieren ingezet. En de exemplaren die jong overlijden, minder lang. Daarbij is het bijhouden van een stamboomregistratie zeer belangrijk. Bij het selecteren kijken we naar de data in de stamboom. Namelijk hoe oud de voorgangers zijn geworden.

Wat we wel gemerkt hebben is dat ze niet een dag zonder water kunnen. Mensen zullen denken tja dat kunnen ze inderdaad niet! Nee, Russische dwerghamsters kunnen gerust een aantal dagen zonder water. Wetenschappelijk is dit onderzocht en als het voer 10% vocht bevat dan kunnen ze zelfs 90 dagen zonder water. Maar de door ons gefokte Campbelli dwerghamsters kunnen niet één dag zonder water. We merkten dit aan een dicht zittend waterfles. Daarom hebben onze Campbelli dwerghamsters nu allemaal twee waterflessen. En dat is mijn advies ook aan de liefhebbers die een Campbelli groepje houden. Neem geen risico, een waterfles kan een keer dicht slippen. Bij de Russische dwerghamster merk je dat. Want dan merk je dat ze veel vaker aan de waterfles zitten en hoor je klik. En dan valt het je op. Maar bij de Campbelli dwerghamster die wij fokken is het zo dat ze stil in hoekje gaan zitten. En niet blijven proberen te drinken. Les die we direct geleerd hebben en opgelost hebben.

Waar wij heel blij mee zijn is dat wij geen enkel geval van diabetes hebben gezien.

Foto behorend bij blog
Grijze Campbelli dwerghamster, genetisch niet op de c-locus 
woensdag, 23 september, 2020, 7:00 am - Campbelli
door Martin Braak
Soms heb je een vraag nodig om iets te doen. En zo vroeg iemand laatst: ga jij nog een keer een kleurengenerator voor de Campbelli dwerghamster bouwen? Het is alweer 10 jaar geleden dat ik die voor de Russische dwerghamster gemaakt heb. En ik kan mij nog herinneren dat ik de eerste versie verwijderd heb. Omdat ik er niet uitkwam. En ik laat dingen niet los, ik knok altijd verder. En een jaar later heb ik een script geschreven die wel werkte. Tenzij!, want als er teveel combinaties waren, duurde het te lang. En dan kreeg de gebruiker een witte pagina zijnde niet gevonden, niet geladen. In 2015 heb ik dit opgelost. Want bij de Tamme rat had ik hem ook gebouwd en daar zijn nog veel meer combinaties. En dat heb ik op een moment opgelost dat ik de griep had. En in al die jaren heb ik diverse emails hierover gekregen hoe ik dit geflikt heb. Ik ben niet de enige die tegen het probleem aanloop dat er te veel combinaties zijn.

Maar ik zal nogmaals een tip geven: een schaakprogramma gaat echt niet alle mogelijke zetten door. Hij neemt een schema door met de meest gebruikelijke zetten. En als mens weet je dat wanneer het een albino is. Het een witte albino is en blijft ongeacht wat je aan kleurmutaties toevoegt. En een script moet je niet alle mogelijke oplossingen doorrekenen. Maar aan de hand van de kleurgenen beredeneren wat de kleur is.

En zo stond ik vandaag stil of de Grijze mutatie bij de Campbelli dwerghamster toevallig niet op de c-locus ligt. Want dat zie je bij andere diersoorten wel eens namelijk. Zoals de kleurmuis. Een simpel vraag die ik stelde kon Mark Hissink beantwoorden. Is er ooit een albino uit een grijs exemplaar gefokt? Antwoord: ja, zovaak.

Foto behorend bij blog

Als het op dezelfde locus zou liggen als albino, dan had dit niet gekund. Want dan kan een grijs exemplaar niet voor het albino gen dragen. Immers, Grijs is recessief en daarvoor heb je twee genen nodig. En als een grijze exemplaar op de c-locus beide posities in bezit heeft, kan daar geen c-gen liggen. En daarom zou dan uit een Grijs x Albino combinatie nooit Albino gefokt kunnen worden. Het antwoord van Mark geeft dus aan dat het op een aparte locus ligt. Veelal wordt de kleurcode dg voor gebruikt. En dat is niet wetenschappelijk onderbouwt. We moeten in de toekomst eens kijken of het inderdaad Dark Grey is qua mutatie. Of meer vergelijkbaar is met Zilvergrijs zoals die bij de Syrische hamster voorkomt. De kleurnuances zijn zeer klein. Maar ze zijn er.
Campbelli dwerghamster in een groep, dan een zeer grote kooi om geen ruzie te krijgen? 
woensdag, 6 mei, 2020, 8:56 pm - Campbelli
door Martin Braak
De Campbelli dwerghamster is een sociaal dier dat in groepen kan leven. Dit in de zin waarmee ze opgegroeid zijn en niet in de zin ik zet een paar Campbelli dwerghamsters bij elkaar. Jonge Campbelli's die met elkaar opgroeien kunnen heel goed samen gehouden worden. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd goed gaat!

Mensen die huisdieren houden en graag een groepje Campbelli dwerghamsters willen houden moeten zich realiseren dat er een moment kan komen dat eentje uit de groep verstoten wordt. Of dat de baas ff niet meer de baas is en dat de groep opnieuw de rangorde gaat bepalen. Elk individueel Campbelli dwerghamster groeit op zijn of haar tempo en dat hoeft niet gelijk te zijn aan de groep. Je moet kooien beschikbaar hebben om ze te scheiden. En bereid te zijn ze te scheiden. En accepteren dat een keer mis gaat eentje bloed heeft. Want 's nachts ben je er niet bij.

Het is de natuur en daar kan je niets aan doen. Daarop kan je niet selecteren. Daarnaast er zit veel verschillen in de Campbelli dwerghamsters. Niet alle Campbelli dwerghamsters zijn zuiver. Hybride Campbelli dwerghamsters kunnen een ander gedrag tonen. Daarnaast zijn de Campbelli's verschillende landen gevangen en naar de hobbyfokkers gekomen. Deze zijn door elkaar gemengd. Voor je beeldvorming: we proberen de Korenwolf in Nederland te redden. En dat doen we met dieren die hier in Nederlandse omgeving afstammen. Waarom niet even naar Rusland of Turkije om ze te halen en hier uit te zetten? Dat zit hem in het feit dat instinkt anders kan zijn en dat men niet dieren van zulke grote afstand hier in het wild uit willen zetten. Er zit enorme verschillen tussen de Campbelli dwerghamster uit Altai ten opzichte van Mongolië. En dat hebben wij als hobbyfokkers door elkaar gemengd. En dat leidt tot instabiliteit in uiterlijk. Maar ook beetje in karakter. Zo zijn er Campbelli's die in groepen niet bijten. En er zijn Campbelli's die in groepen wel bijten omdat ze instinkt hebben dat er gevaar kan schuilen.

Samen houden van Campbelli's is niet zonder risico. Maar wel goed te doen. Je moet hun gedrag in de gaten houden. Niet te snel in willen grijpen. En accepteren dat er gevochten wordt. Dat is accepteren dat je soms krijsende geluiden hoort. Ingrijpen kan betekenen dat je juist de groep onstabieler maakt. Maar je moet ingrijpen als het mis gaat. Dat is ingeval als je bloed ziet. En dat is ingeval als je vermoed dat de Campbelli dwerghamster die onderdanig is, ziek is of een aftakelingsproces doorgaat c.q. te oud is t.o.v. van anderen.

En het is goed te doen door de inrichting van de kooi rekening te houden. Probeer zo de inrichting te maken dat ze samen in molentjes kunnen lopen. En samen een loopvlak hebben. En gangetjes hebben om even te verschuilen. Maar zorg ervoor dat er één slaapplaats is. En niet meerdere slaapplaatsen. Want je wilt niet hebben dat ze afzonderlijk gaan slapen op een grote afstand. En als je ziet de ze afzonderlijk slaapt, maak de slaapplaats kapot. En zet daar iets neer dat niet weer gebeurd.

Sommige fokkers van Campbelli dwerghamsters vinden het lastig om te adviseren inzake de kooigrootte. De neigen in Nederland is om zo groot mogelijk kooi te hebben. Voor vier Campbelli dwerghamsters moet je een kooi van wel 1 meter 20 hebben. Ga nu eens een beeld vormen van een kooi van vijf meter bij vijf meter en zet daar vier Campbelli dwerghamsters in. Wat gebeurd er dan? Juist, ze gaan apart slapen en maken een eigen territorium. Dat hoeft niet te gebeuren, maar de kans is groot dat de groep zich gaat splitsen. Dat gebeurd ook in de natuur. Wanneer voedsel tekort is of dat eentje verstoten wordt, dan splits de groep. Wil je dit met huisdieren? Nee. Dus een kooi bij vijf bij vijf meter is te groot voor een groep Campbelli's. Een kleiner kooi levert minder problemen op ten opzichte van een grote kooi. Dat is echt zo!

Ook hier speelt zorg dat de kooi in verhouding is met de inrichting. Dan kan de kooi best groot zijn. Maar houdt de leefomgeving compact. Dat wil zeggen huisje en takken, slaapplaats dus, aan één kant van de kooi. En zorg ervoor dat 50% van de kooi lege oppervlakte is. Loopruimte en renruimte. Zet daar een paar leuke molentjes neer. Een complete ingerichte kooi vol kan leiden tot problemen.

Foto behorend bij blog
Zomaar wat Campbelli foto's  
zondag, 5 april, 2020, 9:12 pm - Campbelli
door Martin Braak
Zomaar een paar foto's van te genieten. Dit in de rare tijd van het Coronavirus en de Nederlandse intelligente lockdown. Vandaag, 5 april, de warmste ooit gemeten. Buiten was het hier 20 graden lekker zonnetje terwijl alleen de kinderen wat buiten aan het spelen waren. En volwassen veelal binnen bleven.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog