Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Prehistorisch dwerghamster 
zaterdag, 17 augustus, 2019, 5:56 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Op 25 april 2017 schreef Siberian Times een artikel over een nieuw gevonden fossiel en ze vermoeden dat het lijkt op een hamstersoort. Feitelijk hebben ze slechts tandjes van 2,6 mm groot gevonden. Ze vermoeden dat deze tanden afkomstig zijn van een diertje dat zo groot is als een dwerghamster en 100 tot 125 miljoen jaar geleden leefde. Ze hebben dit diertje Baidabatyr genoemd.

Foto behorend bij blog

Link artikel: http://siberiantimes.com/science/others ... in-siberia
Campbelli versus Russische dwerghamsters, foto's 2009 gemaakt 
zondag, 11 augustus, 2019, 9:02 pm - Campbelli
door Martin Braak
Op een clubdag van de Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging in 2009 heb ik foto's gemaakt van de keuring van de Campbelli en de Russische dwerghamster. Op een gegeven moment pakte Anneke beide soorten op haar hand en vroeg mij om hiervan foto's te maken. Het waren beide grote dieren, maar je zag mooi de onderscheid tussen beide soorten.

Foto behorend bij blog

Natuurlijk zie je de kleur qua onderscheid. De Campbelli is warm bruin van kleur en de Russische dwerghamster donker bruin. De aalstreep van de Campbelli is dunner dan die van de Russische dwerghamster. Tevens wordt de aalstreep van de Russische dwerghamster in de nek dikker. De staart van de Campbelli is langer. Tevens de inplant van de staart is anders.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Leefgebied Russische dwerghamsters en Campbelli dwerghamsters anno 2019 
zondag, 28 juli, 2019, 7:47 am - Dwerghamsters
door Martin Braak
De Russische dwerghamster en de Campbelli dwerghamster kwamen in het verleden niet in eenzelfde gebied voor. Dat is tegenwoordig anders. In het district Krasnogorski zijn beide soorten waargenomen. En bij Boyka is een overlappend deel ontstaan.

Foto behorend bij blog

Oranje is het gebied waar alleen Russische dwerghamsters voorkomen, bruin alleen de Campbelli dwerghamsters en geel zijn de overlappende gedeeltes.

Maar zouden ze in de natuur met elkaar gaan paren? De kans hierop is zeer gering. In gecontroleerde omstandigheden moet je beide soorten in een zeer kleine kooi zetten om te gaan kruisen en het aantal nesten zijn zeer beperkt. Ze ruiken anders waardoor ze elkaar niet als eenzelfde soort beschouwen.

EDIT 2020:
Twee personen hebben contact met mij opgezocht en nagevraagd hoe ik bij deze informatie ben gekomen. Ik heb a.h.v. IUCN Redlist de twee landkaarten over elkaar gezet. Echter, beide personen hebben wij gewezen op het feit dat dit niet klopt. En dat anno 2020 de Campbelli dwerghamster en Russische dwerghamster nog steeds gescheiden leven.
De oortjes van de Campbelli en Russische dwerghamster nader bekeken 
zondag, 14 juli, 2019, 10:00 am - Dwerghamsters
door Martin Braak
Op de verschillende evenementen en keuringen hebben we vaak over de oortjes van de Campbelli dwerghamster. Dit komt omdat er geregeld Campbelli dwerghamsters gekeurd worden met een gevouwen oor. En dat dit een hybride eigenschap kan zijn. Maar is het altijd een hybride eigenschap? Ik zal proberen a.h.v. deze blog inzicht te geven waar de verschillen liggen.

De oren van de Russische dwerghamster

De Russische dwerghamster komt in koude gebieden voor en moet de oren gevouwen kunnen dragen. Daarvoor is het oortje in de eeuwen aangepast en kent twee vouwen. Eentje beneden en eentje in de oorschelp.

Onderstaand het oortje van dezelfde hamster. Je ziet dat hij binnen het oortje iets heeft t.b.v. beschutting. Dat boven in het oorschelp een vouw zit en samen met de onderste vouw in het oortje zelf, de hele oor kan neerleggen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Een ander foto van een Russische dwerghamster.

Foto behorend bij blog

Kijk goed naar de positie van de vouw in het oortje. Die zit heel laag.

De oren van de Campbelli dwerghamster

De Campbelli dwerghamster komt in een groot gebied voor en zien in verschillende gebieden anders uit. Net als mensen waarvan je veelal kunt zien of ze uit Azië, Afrika of Europa komen. En ook onze oren zijn niet allemaal gelijk. En zo moet je dat ook bij de dwerghamsters zien. Niet alle oren zijn gelijk. Maar bij de Campbelli dwerghamster kan je wel spreken dat ze gemiddeld oortjes hebben die rechtop staan en openstaand gedragen worden. En dat ze wat groter zijn in verhouding met hun lichaam ten opzichte van de Russische dwerghamster.

Eerst zal ik een foto gebruiken van een Campbelli dwerghamster die afstamt van wildvang afkomstig uit Altai gebergte.

Foto behorend bij blog

Je ziet dat ook deze Campbelli dwerghamster een klein vouwtje in zijn oor heeft. Alleen is de positie veel hoger. En veel subtieler aanwezig. Boven in de oorschelp zie je geen vouw. Die is wel aanwezig, maar veel subtieler en valt nauwelijks op.

Hieronder een foto van de Mongoolse Campbelli dwerghamster gemaakt in 2005. Deze hebben helaas nooit bij mij gefokt. Maar je ziet dat de kleur heel anders is en dat het oortje ook anders is.

Foto behorend bij blog

De vouw zit heel hoog en in de oorschelp zit ook een wat dieper vouw. Deze type kan gemakkelijker hun oren vouwen.

Van Joep heb ik afstammelingen van wildvang gekregen, een hele oude lijn van pak weg 30 jaar die in een laboratorium in Duitsland gefokt wordt. Wat mij opvalt is dat deze dieren tussen de Mongoolse en de Altai zitten. Ze zijn in begin grijzer van kleur en verkleuren naar warmbruin wanneer ze volwassen zijn. Bij de oortjes kan verschillen geconstateerd worden.

Foto behorend bij blog

Dit is een vrouwtje en je ziet hoe mooi en groot haar oor is. De vouw zit heel hoog en is heel subtiel aanwezig.

Foto behorend bij blog

Eén van de vier Campbelli's heeft dit oortje (foto boven). En dan denk je direct: dit is een Rus oortje! Dat is het niet. Je moet dit niet verwarren met een Rus oortje. De vouw zit veel hoger en bovenin in de oorschelp is een groter vouw aanwezig. Waardoor de oren gemakkelijker gevouwen gedragen kunnen worden. Wanneer dit mannetje alert is, dan zet hij zijn oren gewoon op en zie je hoe zijn oorvorm is (foto hieronder is van hetzelfde mannetje).

Foto behorend bij blog

Dit is één van de nageslacht die ik zelf gefokt heb. Ook dit exemplaar heeft prachtige grote opgezette oren.

Foto behorend bij blog

De positie van de oren

Als je alle bovenstaande Campbelli dwerghamsters goed bekijkt, zie je dat de positie van de oren hoger ligt. Dit heeft ook te maken met de vorm van de kop.

De vouw alleen is feitelijk geen signaal dat het om een hybride Campbelli gaat. De oude Engelse lijn is gebaseerd op de Mongoolse variant en de Albino en Argente Campbelli's waren gebaseerd op de Altai variant. We hebben ze gemengd met elkaar waardoor verschillende oorvormen in de lijnen zijn ontstaan.

Het gaat om de positie van de oor in combinatie met de positie van de vouw in de oor. En de subtielheid hiervan.

Een Campbelli dwerghamster met een lage vouw, een grote vouw in de oorschelp en die de oren gevouwen draagt kan hybride zijn. Hybride Campbelli dwerghamsters kunnen namelijk later in de lijn verkeerde oren krijgen. Mijn ervaring is dat de eerste generatie hybriden veelal de Campbelli rechtopstaande oren kennen die vrij vors uitvallen.

Zullen we afspreken?

Laten we met elkaar afspreken dat wanneer wij Campbelli dwerghamsters fokken wij selectief de oortjes selecteren die het beste bij de Campbelli dwerghamster horen. Namelijk groot van vorm, de positie zit wat hoger, de vouwen zijn subtiel aanwezig.

En laten we afspreken om niet alleen een vouw in het oortje als een hybride eigenschap beschouwen.
Vitamine D en de hoeveelheid 
zondag, 23 juni, 2019, 8:02 pm - Overige
door Martin Braak
Ik ken iemand die bleek vitamine D tekort te hebben. En dat kan verschillende klachten veroorzaken zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Het blijkt dat bij Nederlanders relatief vaak voorkomt dat men vitamine D tekort hebben. In de wintermaanden te weinig naar buiten, te weinig vis, vlees en eieren eten. En in de zomer niet voldoende vitamine D aangemaakt en opgeslagen. Vitamine D wordt namelijk in vet opgeslagen.

Maar hoe zit het bij de hamster? Laatste tijd worden op social media en op websites discussies over voer gevoerd. Is het wel verstandig om zelf voer te mixen en kan het gebaseerd worden op kruiden. Laat ik als eerst een reflectie hierop geven: Russische dwerghamsters leven gemiddeld slechts 1 jaar in het wild. En eten veelal zaden, noten en stukjes wortels van planten. Ze eten wat ze vinden. Voer dat zij in de natuur vinden en eten hoeft niet perse het beste voor een dier te zijn. In de laboratorium hebben ze met voer getest en gekeken welke dieren het beste deden op voer. En zo zijn er richtlijnen ontstaan.

Maar ondanks richtlijnen, vind ik voer erg verschillend. Ik kijk in deze blog alleen naar de vitamine D. Versele-Laga Crispy Hamstervoer kent 1.800 IE/kg Vitamine D3. XtraVital Care+ van Beaphar heeft 2.000 Vitamine D3. Bundy Dwerfhamster Dream Expert voer kent slechts 520 IE/kg vitamine D3. En Vitakraft Emotion Beauty Selection kent 781 IE/kg vitamine D3.

Of wel de duurste voer kent het minst vitamine D3. Vitamine D3 wordt ook aangemaakt. Dit als een dier in dachtlicht komt zonder glas en raam. Mag ik vragen hoevaak jouw hamster buiten komt?

Ik lees her en der dat bij vitamine D tekort bij jonge dieren Rachitis kan ontstaan. Maar bij onderzoek is gebleken dat dit niet ontstaat bij vitamine D tekort indien calcium en fosfor een verhouding kent van 2:1 en calcium 6 gram per kg. Rachitis ontstaat wanneer vitamine D te kort is en calcium onder de 4 gram per kg komt. En fosfor onder de 0,2 gram per kg (Jones, 1945).

Typisch is dat ik geen gepubliceerde rapporten kan vinden m.b.t. vitamine D tekorten. Het lijkt erop dat ze erg weinig van nodig hebben. Dat wordt in de wetenschappelijk onderzoek van Jones 1945 ook bevestigd: hamsters hebben net als ratten maar heel weinig of tot geen vitamine D in hun voeding nodig wanneer calcium-fosforzuren optimaal is (0,6% calcium, 0,35% fosfor). Voor ratten wordt 1.000 IE per kg geadviseerd. Mede voor de spierontwikkeling en beter opnemen van calcium. Het werkt ook preventief voor ontwikkeling van diabetes.

Maar wat als voer zelf gemengd wordt. Wordt er dan rekening gehouden met de verhouding calcium en fosfor verhouding? En hoeveel vitamine D zit dan in het voer?