Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Soms moet je andersom denken, niet Mandarijn mutatie, maar de Zwarte mutatie is bijzonder 
vrijdag, 10 augustus, 2018, 8:58 pm - Russische
door Martin Braak
In de jaren heb ik vaak geschreven over de bijzondere mutatie Mandarijn en dat je kunt zien dat wat voor kleur het draagt. Altans een Mandarijn dragend voor Geel-wildkleur roodoog factor is vaak geler. En een Mandarijn die voor Zwart draagt, heeft heel veel donkere ticking en is niet zo geel. Een bijzonder effect van de Mandarijn mutatie, of zit het toch anders in elkaar?

Met betrekking tot Zwart heb ik eerder geblogd of het wel om een recessieve mutatie zou gaan. Een Wildkleur die voor Zwart draagt, is veel donkerder. Dat komt omdat de ticking wat meer aanwezig is. Ticking betekent dat de haarpunten donkerder gekleurd zijn. Feitelijk is het zo dat een enkel gen Zwart al effect heeft en een dubbel gen Zwart een veel heftige effect kent. Dat zie je ook bij de Blauw-wildkleur terug. Blaas maar eens door de haren van een Blauw-wildkleur die voor Zwart draagt. De onderkleur is leiblauw en wel donker leiblauw. Ten opzichte van een goed showdier is er weinig verschil. Omdat in de standaard staat dat de Blauw-wildkleur een donker leiblauw onderkleur dienen te hebben. Maar veel van de Blauw-wildkleuren hebben dat niet, ingeval niet de Nederlandse lijnen. De Engelse lijnen hebben dat veelal wel.

Foto behorend bij blog

Als je naar een Mandarijn drager Zwart kijkt, zie je dat hij veel donkerder is: er is veel meer ticking. Maar dat komt niet door de mutatie Mandarijn. De mutatie Zwart zorgt hiervoor. Evenals dat de onderkleur van de Mandarijn donker is en daardoor meer kleur krijgt.

Foto behorend bij blog

Of wel Zwart is de bijzondere mutatie die zoveel effect toont. Wat wel weer vreemd is, is dat een Pearl drager Zwart nauwelijks meer ticking kent. Daar heeft het blijkbaar geen effect op.

Sinds aantal jaar wordt ook de hybride Mandarijn Campbelli gefokt. De eerste geluiden is dat dit wel met de Zwarte Campbelli gecombineerd kan worden en je een chocola kleur krijg. Bijzonder, want bij de Russische dwerghamster is het zo dat Zwart niet met Mandarijn gecombineerd kan worden. Zwart is overheersend over Mandarijn en een Zwart Mandarijn is gewoon Zwart. Je ziet geen verschil. Dit is een extra bewijs dat de mutatie Zwart bij de Russische dwerghamster een ander factor is als bij de Campbelli dwerghamster. Mooi zou zijn om eens een kruising Zwart x Zwart te doen tussen beide soorten om aan te tonen dat het daadwerkelijk een ander mutatie gaat!

Foto behorend bij blog

En als slot een foto van een Wildkleur die voor Zwart draagt.