zondag, 30 augustus, 2015, 7:12 am - Andere zaken door Martin Braak
Bij het mailen kwam het zweten ter sprake. Maar hamsters kunnen niet zweten was een reactie. Ik nam het als waarheid over. Het zou op verschillende websites staan en dat zal dan wel kloppen. Maar toen ik een overleden dwerghamster vond die geheel klets nat was, herinner ik meer gevallen. Gevallen van hamsters die blijkbaar koorts hebben en daardoor transpireren.
Op verschillende websites willen ze de lezer informeren dat de hamster geen mechanisme heeft dat bij externe hoge temperaturen door transpiratie (of wel zweten) lichaamstemperatuur kan afvoeren. Je moet het zo zien: een hamster waarop bijvoorbeeld de zon schijnt, daarvan wordt de vacht warm. Wanneer de vacht een tijdlang door zonnestralen verwarmt wordt, wordt het lichaam warm. Als dit te warm is, dan is het al te laat, want de vacht is tussentijds nog warmer geworden. Wanneer ze dan beginnen te transpireren, dan worden de haren van onder vochtig. Wat op dat moment niet meer zinvol is. Dat is ook de reden dat hamsters niet langer dan een kwartier volhouden wanneer ze in de zon begeven en te warm is. Het is niet dat ze niet kunnen zweten, maar ze hebben een niet goed functionerende transpiratie systeem. En het transpireren wordt normaal niet in werking gezet omdat normaal gesproken de vacht warmer wordt en niet hun huid. En de buitentemperatuur geleidelijk omhoog gaat. En als het te warm wordt, gaan ze naar een koeler plaats.
Maar komt de warmte van binnenuit, dan kunnen ze gaan zweten. Dat zie je bijvoorbeeld bij deze foto. Klik alleen als je de foto van een overleden hamster wilt zien! Link: http://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/fo ... 731-04.jpg
Soms zie je ongewoon gedrag. Dat ze bijvoorbeeld bij warm weer in het water gaan zitten om even af te koelen. Iets wat ze in de natuur waarschijnlijk niet doen.
Een Korenwolf die geniet van bramen, prachtig om te zien!
zondag, 30 augustus, 2015, 6:03 am - Nieuws door Martin Braak
Op Facebook werd een link geplaatst naar een artikel over de Europese hamster (Korenwolf zoals die in Nederland heet). In dit artikel zijn foto's opgenomen hoe hij iets lekkers te pakken krijgt. Met behulp van zijn kracht hangt hij aan de tak. In zijn gezicht is te zien hoe gelukkig hij is. De foto's zijn gemaakt door Julian Ghahreman Rad.
Aalstreep, een mysterieuze streep van neuspunt tot staartpunt
zaterdag, 29 augustus, 2015, 9:30 pm - Dwerghamsters door Martin Braak
Zowel de Russsische als de Campbelli dwerghamster, maar ook de Chinese dwerghamster hebben een aalstreep. Een aalstreep is een donkere streep van neuspunt tot de staartpunt. Hij loopt precies in het midden over de rug. Er zijn veel meer dwerghamster soorten die een aalstreep hebben, maar ook velen die het niet hebben. De Roborovski dwerghamster heeft bijvoorbeeld geen aalstreep evenals de grote soort de Syrische hamster. Je zult denken dat de dwerghamsters die het hebben familie van elkaar zijn. Dat is ook niet het geval. De Chinese dwerghamster is in verte geen familie van de Russische / Campbeli dwerghamster.
Maar andere diersoorten hebben eveneens aalstrepen. Bijvoorbeeld de wilde paard! En lemmingen. Maar informatie waarom deze dieren een gekleurde aalstreep hebben, is niet 123 te vinden. Mijn vermoeden is dat het te maken heeft met de ontwikkeling van de embryo en de ontwikkeling van pigmentcellen (melanocyten). Deze pigmentcellen liggen in de huid van de haarzakjes en worden in embryonale fase op de juiste plaats in de huid gebracht. Als een embryo een paar dagen oud is, reizen de groeiende pigmentcellen via de ruggenmerg naar de juiste plaats. Deze jonge pigmentcellen in ontwikkeling worden melanoblasten genoemd. De groeiende pigmentcellen komen uiteindelijk op de plaats terecht waar de pigment te zien is. Nadat de pigmentcellen op de juiste plaats terecht komen en uitgegroeid zijn, worden deze cellen melanocyten. Zij gaan dan aan het werk en produceren twee soorten melaninen, eumelanin en pheomelanin, dat uiteindelijk de kleur bepaalt. Mijn vermoeden is dat bij dit proces via de ruggenmerg de pigmentcellen een zeer korte reis maken en zij daarom anders ontwikkelen. Zij maken voornamelijk eumelanin aan en dat veroorzaakt de donkere kleur. Tevens hebben deze haarzakjes geen meganisme dat ervoor zorgt dat de haar een agouti opbouw heeft. Normaal heeft een agouti haar namelijk een donkere ondervacht kleur, een wat lichtere middenstuk en een donkere haarpunt. De haren van de aalstreep zijn van basis tot haarpunt eenzelfde kleur.
De aalstreep van de Russische dwerghamster ziet er anders uit dan die van de Campbelli dwerghamster. De Campbelli dwerghamster heeft een zeer dunne aalstreep. Zeg maar een nagel dun (2-3 mm). De Russische dwerghamster heeft een veel dikkere aalstreep. Maar er zijn nog meer verschillen. De aalstreep van de Russische dwerghamster wordt zowel op de kop als in de nek breeder. En die van de Campbelli dwerghamster wordt op de kop niet zo breed en blijft smaller doorlopen. En in de nek geen verbreding.
Helaas zien wij bij de Campbelli dwerghamsters steeds meer dikkere aalstrepen. Dit zijn de hybriden onder de Campbelli dwerghamsters. Je leest ook geregeld dat er Campbelli dwerghamsters gefokt worden die super tam en lief zijn. Je kunt ze zo pakken vanuit de kooi en zelfs als je de vinger voor de Campbelli houdt, doet hij niets. Dit is geen natuurlijk karakter van de Campbelli dwerghamster. De Campbelli dwerghamster wordt veelal om zijn karakter gehouden: een wat pittige karakter en meer assertief. Hij is daarom meer aanwezig. Hybriden zorgen er uiteindelijk voor dat de twee soorten op elkaar gaan lijken en je bijzondere eigenschappen van een soort verdwijnen.
Voelsprieten (tastharen), de lange antennes richting naar boven
vrijdag, 28 augustus, 2015, 6:56 pm - Russische door Martin Braak
Niet alleen hamsters maar ook tamme ratten en bijvoorbeeld katten hebben naast snorharen ook tastharen. Deze tastharen zitten net boven de ogen. Meestal hebben ze een aantal zitten en ze zijn heel dun. Met deze tastharen weten ze precies of hun kopje door een opening kan. Terwijl ze met de snorharen de zijkanten aftasten. De functie van deze tastharen is onder andere om hun ogen extra te beschermen. Niet alleen de dikte van deze tastharen is verschillend, dieren kunnen hun snorharen heen en weer bewegen en dat doen zij heel snel. Bij hamsters zo 6 tot 12 keer per seconden. De tastharen boven de ogen zijn minder bewegelijk.
Op de bovenstaande foto zijn deze tastharen heel duidelijk zichtbaar. Zelf noem ik deze tastharen voelsprieten. Omdat ik vind dat dit veel meer aangeeft wat het voor haren zijn. Want ze tasten er niet mee. Ze voelen ermee!
Een goede vakantie gehad? Eind goed al goed, zal ik maar zeggen!
zaterdag, 22 augustus, 2015, 8:21 pm - Persoonlijk door Martin Braak
Net voor mijn vakantie kreeg mijn moeder te horen dat op de mammografie iets afwijkend te zien was. Dit bericht kwam hard aan. Bij verder onderzoek bleek dat mijn moeder een tumor had te grootte van ongeveer 3 centimeter op gevoel en op de RMI scan 1,8-2 centimeter. Een zeer vervelende start van mijn zomervakantie...
Weet je, ziekenhuizen zijn net bedrijven. Het betreft grote organisatie's met heel veel personeel in dienst. De organisatie van zo'n bedrijf is complex. Maar wat mij heel erg tegen viel is dat alles afzonderlijk gepland wordt. Efficiënt is dat niet! Zo ben ik meerdere malen met mijn moeder mee geweest naar het ziekenhuis. En elke keer is een vakantiedag minder. Mijn moeder heeft voor een algehele amputatie gekozen. En de volgende dag na de operatie, mocht mijn moeder alweer naar huis. Ik moet zeggen dat dat heel snel is. Vroeger dat ik geopereerd werd, moest ik meer dan een week in het ziekenhuis verblijven. Na de operatie zeiden ze direct dat dat er niet vanuit gegaan moest worden dat het om stadium 1 zou gaan. En paar dagen later werd al gebeld dat het behandelingsplan klaar ligt. Zijn wij mensen een nummer? Heeft het personeel van het ziekenhuis nog beeld bij emotie? De natuurlijke reactie op deze berichtgeving is dat je zorgen gaat maken. En dat je mogelijke stappen gaan over nadenken. Chemokuur, bestraling, zal toch niet uitgezaaid zijn? Afgelopen woensdag op weg naar het ziekenhuis om de uitslag te horen. Gerust ben je niet. Maar mijn moeder kreeg te horen dat de omvang van de tumor veel kleiner was dan ze dachten, namelijk 1,1 centimeter. En van minst agressieve soort! En er zijn geen uitzaaiingen geconstateerd. Wat is dit een opluchting zeg!
Maar als je dit leest, realiseer je dat dit een groot impact op mijn vakantie had. Ik had een weekje eerder vrij dan mijn broer Peter en zoals ik dan altijd doe, maak ik eerst even mijn huis schoon. Het weer was het eerste week niet al te goed. Toch kon ik mij niet inzetten en deed ik alles rustig aan. Ik was ook aan vakantie toe moest ik zeggen! De eerste week vloog dan ook zo voorbij, vooral door paar keer richting het ziekenhuis te moeten.
Maandag van de tweede week was het zover! Die dag moest mijn broer Peter nog een dagje werken en ik heb op Susan en Vincent gepast. Wat hebben wij een leuke dag van gemaakt. We hebben met een nieuw spel gespeeld die ik speciaal voor die dag gekocht had. We hebben samen twee films gekeken waaronder Home. Wat een prachtig leuk verhaal zeg! En natuurlijk, een wandeling gemaakt en een dikke vette ijsco gegeten. En in de avond super lekker gegeten.
We hebben daarna zoveel mogelijk met de kinderen gedaan zodat zij niet doorhadden van de rot situatie. Een dagje Efteling, ik moet zeggen wat was dat druk zeg! Er waren meer dan 45.000 mensen en de wachtrijen waren mega. Ik zag dat al aankomen en daarom samen met mijn broer besloten om een klein uurtje eerder weg te gaan. We waren niet de eersten... maar we stonden wel vooraan! En ons voordeel: we hadden AH kaarten en konden zo doorlopen. Na een uurtje in de zon gewacht te hebben, zijn we direct naar Joris de Draak gegaan en daarna De Vliegende Hollander. De wachtrijen daar waren niet lang. Maar daarna zag je het al: meer en meer, langer en langer. Toch konden we gelukkig een aantal in een aantal leuke attracties zonder al te lang te wachten. Maar in de middag besloten we vooral leuke dingen te doen waar we niet meer dan 30 minuten voor moesten wachten. Voor je beeldvorming, bij de witte bootjes stond een wachtrij van meer dan een uur. Bij de Baron meer dan 2 uur! Droomvlucht hebben wij 90 minuten in de rij gestaan. Kom op Efteling, volgende keer moeten jullie eerder de park sluiten voor nieuwe bezoekers. Vol = vol.
Mooi weer leidt niet altijd tot vol en druk. Het bijzonder was dat op de speciale dag van Dolfinarium het heel rustig was. Zo rustig dat ik aan een medewerker vroeg wat aan de hand was. Ja, zei ze, we hadden op veel meer bezoekers gerekend... Ik vermoed dat veel mensen dachten: het is warm, speciale dag, we gaan maar niet want het zal wel heel druk zijn. Bijzonder, maar voor ons super leuk! En dat hadden wij ook in het pretpark Hellendoorn. Daar zijn we een paar keer geweest omdat we toch een jaarkaart hadden. Alleen de woensdag was het heel druk, maar dat was logisch. Ze waren tot 22:00 open en sloten met vuurwerk af. Terwijl ik vuurwerk zat te kijken dacht ik, tjonge, wat gaat de tijd eigenlijk al snel. Want het is nog geen 10 uur en het is al donker aan het worden. En zo hebben we vele leuke uitjes gemaakt. En de kinderen hebben uren bij mij op de Playstation gespeeld. Een spel met een lang verhaallijn en beetje verslavend had ik het idee... Het weer was super, soms regenachtig, maar niet vaak.
Alleen levert dat één nadeel op: vliegen. Helaas, nadat de schilder hier weg was, kwamen de vliegen. En eenmaal vliegen, blijven er vliegen. Met zoveel kooien kan je dat niet voorkomen. Maar ik heb het redelijk onder controle gehouden. Wat bijzonder is, is dat ik minder gerstenkorrels zag en ik vermoed dat het weer en/of vliegen/muggen daar invloed op hebben.
Het weer zorgde ingeval voor een warm huis... Tja het was bij mij thuis constant 26 graden. En dat is voor mij te warm om te programmeren. Dan kan ik niet een paar uurtjes nadenken en coden. Wel heb ik een nieuw onderdeel voor de website gebouwd. Namelijk het onderdeel het uiterlijk van de Russische dwerghamster. Klik hier om het te zien. Het is prachtig worden, al zeg ik het zelf!
Een dag van de zomervakantie was bijzonder: storm! Storm in de zomervakantie heb ik nog nooit meegemaakt. De zonnebloemen in de tuin moesten het ontgelden. Ze stonden schots en scheef. Maar de natuur is bijzonder. De zonnebloemen groeien verder richting naar boven. Waardoor ze langzaam weer naar de ander kant buigen. Eind van de zomervakantie stonden ze dan ook weer helemaal rechtop met middenin een raar schots-scheef-stukje. Eind goed al goed.
Soms zijn er dagen, dat je zou willen klagen. Verzamel dan alle moed en lach!, dan komt alles goed!