Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Vakantie alweer voorbij! 
zondag, 10 augustus, 2014, 8:25 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Je zit wekenlang voor de vakantie naar de vakantie te verheugen, eenmaal vakantie dan gaat de tijd zo snel voorbij dat het zo weer over is. Dit jaar heb ik, zoals afgelopen paar jaar, vier weken vrij genomen. Normaal gesproken ben ik wat eerder vrij dan mijn broer en doe ik de huishouding, wat schoonmaak werk en dan start klaar voor de vakantie. Dit jaar was dat anders.

Foto behorend bij blog

Mijn broer had een week eerder vakantie dan ik en Susan & Vincent, mijn nichtje en neefje, waren al bij hem. Of wel de vakantie begon pats boem met leuke dingen doen. De eerste vakantiedag kon ik niet onderuit: naar de Efteling. Het weer was niet zo mooi als voorspelt, maar dat maakte de pret niet minder om. Wat opvallend is, is dat de kinderen steeds meer durven. Zo zijn wij in de Vliegende Hollander geweest en in de dubbele achtbaan.

En dag erna had ik een hamstermeeting waar onderander over het fokken en de tandproblemen die bij de Russische dwerghamsters voorkomen ging. Erg leuk en gezellig!

Dag erna zijn wij naar Oudehands Dierentuin geweest. Dit is een niet al te grote dierentuin die bij mij in de top 3 staat. Voornamelijk om de leuke speeltuinen voor de kinderen. In de middag hebben wij patat enzo gegeven binnen de hal waar ook een speelgelegenheid voor de kinderen zijn. Mijn broer en ik hebben dik anderhalf uur gezeten terwijl Susan & Vincent aan het spelen waren. En daarna: natuurlijk ijs!

Foto behorend bij blog
Susan & Vincent


En zo hebben wij verschillende uitjes georganiseerd. Soms heel simpel, een leuke boswandeling bij Oude Oever of bij de Holtenberg. Ik moet wel eerlijk zijn dat het erg warm was...

Wat een bijzonder weer hebben wij afgelopen vier weken hier gehad zeg. Ik kan mij geen ander zomervakantie bedenken dat we elke dag zo prachtig weer hadden. Op een enkel dag na dan, maar dat was een aangename tussen-dag-pause. Maar mooi weer heeft ook een tegenzijde. De huistemperatuur was constant tussen de 26 en de 27 graden en dat is geen temperatuurje waar ik heerlijk kan hobbyen. Ik heb wat programmeer werk gedaan zoals het schrijven van een timeline-script. En ik ben bezig met het schrijven van een nieuw registratieformulier voor de NKV Bokaal. Daarnaast wat geschreven. Ook qua foto's maken vond ik het te warm voor c.q. de zonneschermen waren vaak naar beneden. En nog een groot nadeel: vliegen! Ik heb nog nooit zoveel last van vliegen gehad. Wat een ellende.

Foto behorend bij blog
Eén van de foto's


Maar het was wel heerlijk weer om te fietsen! Lekker richting Oude Oever fietsen, even beneden bij de oude vecht rusten. Heerlijk.

Vandaag dan de laatste dag. Het weer neemt afscheid, vandaag is het bewolkt, regenachtig, stormachtig soms, maar wat is de natuur toch een prachtig schauwspel zeg! Het lijken wel ruimteschepen die langs komen drijven. Achja, ik zeg: 17 weken werken en dan heb ik, als het allemaal mee zit, weer vier weken vakantie!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Johannesbrood  
woensdag, 6 augustus, 2014, 8:06 am - Andere zaken
door Martin Braak
Johannesbrood en Johannesbroodpitmeel (e410) wordt in voeding veel gebruikt. Het wordt in babyvoeding ook gebruikt als verdikkingsmiddel. In hamstervoer zit Johannesbrood en veel mensen denken dat alleen die bruine brokjes Johannesvoer betreft. Dat is niet het geval. In bijvoorbeeld Harry Hamstervoer van Supreme zijn de rode harde brokjes van Johannesbrood gemaakt!

Johannesbrood:
Foto behorend bij blog

Johannesbrood is voor gezonde hamsters gezond. Het bevat wel heel veel koolhydraten, 56 gram per 100 gram Johannesbrood, waarvan 34 gram suikers.

Harry Hamstervoer wordt wel eens geadviseerd wanneer een hamster diabetes heeft. In dit voer zit veel van deze rode brokjes en bij het geven van dit voer heb je geen invloed in welke volgorde de hamster het eet. Er zit ook mais in bijvoorbeeld. Science Selective Hamster van Supreme is een veel betere optie. Dit zijn brokken die qua samenstelling constant zijn. Waardoor de hamster op elk moment bij het eten een gelijke verhouding eet.

Van andere voedingen wordt wel eens geschreven dat ze toegevoegde suikers hebben en van bijvoorbeeld Vitakraft het tegenover gestelde "zonder suikers". Hiermee bedoelt de fabrikant "zonder zelf synthetische suiker toe te voegen". Want in elk hamstervoer zit suikers. De meeste fabrikanten voegen geen suiker toe om de smaak te verbeteren. Dat wordt wel eens gedacht namelijk. Suikers worden als bindmiddel gebruikt t.b.v. de brokken. Er wordt melasse gebruikt t.b.v. het plakken. Melasse (of molasse) is een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten. Hamstervoeding Harry Hamster als Selective van Supreme bevatten geen toegevoegde suikers. Ook niet in de vorm van stroop, melasse, etc.

Harry Hamstervoer:
Foto behorend bij blog
Genetische afwijkingen horen bij het leven, vanaf nu stambomen verplicht!? 
maandag, 4 augustus, 2014, 7:31 am - Andere zaken
door Martin Braak
Terwijl ik aan het zoeken was naar informatie over bepaalde defecten kwam ik een artikel op internet tegen m.b.t. de MDR-1 defect dat bij honden voorkomt. Daar zag ik een hele mooie uitspraak, gedaan door Dhr. Gubbels.

'GENETISCHE AFWIJKINGEN HOREN BIJ HET LEVEN'

Ook wij als kynologen zullen dat moeten accepteren. Elk wezen heeft vele tientallen afwijkingen, net als de mens vele erfelijke defecten 'aan boord' heeft. Aangezien de mens de best onderzochte 'soort' is, is inmiddels wel duidelijk dat we erfelijke afwijkingen nimmer kunnen 'wegfokken'. Wel kunnen we de schade zoveel mogelijk beperken door openheid, overleg en het uitstippelen van een beleid.


Link: http://www.zwhvn.nl/MDR-1.htm

Daar ben ik het volkomen mee eens. Door openheid, overleg en uitstippelen van fokbeleid kun je defecten inperken. Wat je toch wel vaak ziet, is dat wanneer openlijk over een defect door een fokker gesproken wordt, hij of zij verweten wordt dit te hebben. Of dat wanneer een fokker fokdieren van een ander fokker heeft en daar defecten naar boven komen, gaat verwijten. Terwijl wij ons allemaal moeten realiseren dat fokkers niet doelbewust defecten fokken.

Per 1 juli 2014 is de nieuwe dierenwet in werking getreden en in deze wet staat dat de fokregels eveneens gelden voor hobbyfokkers. Dit zijn de regels:

Bij het fokken met huisdieren is het belangrijk dat de manier waarop dit gebeurt niet schadelijk is voor het welzijn en de gezondheid van de ouderdieren en de jongen. Dit geldt ook voor hobbyhouders. De eerste vier voorwaarden hieronder zijn ook van toepassing voor het fokken van paarden, pony's en ezels die niet voor landbouwdoeleinden worden gehouden.

Deze voorwaarden gelden voor u:

U zorgt er zo veel mogelijk voor dat ernstige erfelijke afwijkingen en ziekten niet worden doorgegeven.

U zorgt er zo veel mogelijk voor dat uiterlijke kenmerken die schadelijk kunnen zijn niet worden doorgegeven.

U zorgt er zo veel mogelijk voor dat ernstige gedragsafwijkingen niet worden doorgegeven.

Het aantal nesten of nakomelingen mag gezondheid of welzijn van het dier niet benadelen.

Voortplanting moet zo veel mogelijk op natuurlijke wijze gebeuren.

Een hond krijgt binnen een aaneengesloten periode van twaalf maanden maximaal één nest.

Een kat krijgt binnen een aangesloten periode van twaalf maanden maximaal twee nesten of maximaal drie nesten in 24 maanden.

Om aan deze regels te voldoen blijft u op de hoogte van ontwikkelingen bij de diersoort waarmee u fokt.


Link: https://mijn.rvo.nl/bedrijfsmatig-huisdieren-houden

Als hobbyfokker moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk defecten veroorzaakt. Dit houdt in mijn ogen in dat een stamboom registratie verplicht is. Of dat je op een zo'n danig manier fokt dat je zo min mogelijk verwantschap fokt. Anders kan je niet aantonen dat je probeert om defecten te vermijden. Maar betekent dit dat inteelt niet meer mag? Daarvan is de kans groter dat defecten naar boven kan komen en de boven genoemde regels spreken voor zich.

Daarnaast mogen uiterlijke kenmerken niet schadelijk zijn. We kunnen hele discussies over bijvoorbeeld de naakt rat of hamster houden, maar mijn vermoeden is dat dit straks niet meer gefokt mogen worden. Dan is de vraag of je wel bijvoorbeeld de albino rat mag fokken. Ze zien namelijk stuk slechter en deel van de albino ratten worden blind.

Vies-bruin dat bij de Russische dwerghamster voorkomt kan draaikoppen veroorzaken. In mijn ogen wordt door deze wet verboden om deze kleur te fokken! Want je moet er alles aan doen om zo min mogelijk defecten te fokken. Maar hoe zit het dan met de Mandarijn kleur? Toch is het niet zo helder! Want de fokker kan zowel bij Vies-bruin als de Mandarijn zeggen dat hij bezig is om deze kleurmutaties met zo min mogelijk defecten probeert te fokken en als doel heeft om de kleuren zodanig selecteren dat er geen defecten meer voorkomen. Maar als je Mandarijnen of Vies-bruin zonder registratie fokt, dan kan je dit niet aantonen! Je moet aantonen dat je gericht bezig bent met het beperken van het aantal diabetes gevallen of draaikoppen. Of wel in zulke gevallen is een registratie verplicht!
Winterslaapgenen gevonden in dieren zonder winterslaap 
maandag, 4 augustus, 2014, 6:56 am - Nieuws
door Martin Braak
Varkens, dolfijnen en konijnen hebben winterslaapgenen in hun DNA zonder dat ze aan winterslaap doen. Dat ontdekten Amerikaanse wetenschappers van de John Hopkins Universiteit in Baltimore, Maryland toen ze de DNA-volgorde van verschillende dieren met elkaar vergeleken. De resultaten publiceerden ze in The Journal of Experimental Biology.

Dieren die in winterslaap gaan, zoals beren en eekhoorns, produceren grote hoeveelheden eiwitten die tot het zogenaamde hibernation protein (HP) complex behoren. Deze eiwitten worden alleen geproduceerd in de lever en zijn mede verantwoordelijk voor de verlaging van de lichaamstemperatuur en de vermindering van de hartslag en vertering; eigenschappen die typisch zijn voor een dier in winterslaap.

Verrassend genoeg bleken ook sommige dieren die niet in winterslaap gaan, ook genen te hebben die verantwoordelijk zijn voor de productie van HP-eiwitten. Onder hen waren koeien, schapen, varkens en dolfijnen. Muizen, ratten en mensen daarentegen moeten het zonder HP-eiwitten doen.

De wetenschappers keken vervolgens in koeien of de genen ook functioneel waren. Ze vonden inderdaad HP-eiwitten circulerend in het bloed van de dieren. Door het jaar heen fluctueerde de concentratie van het eiwit, met de hoogste piek in februari.

Wat de functie van de eiwitten in koeien zijn, weten de wetenschappers niet. Ze vermoeden dat het iets te maken heeft met seizoensgebonden gedrag, zoals paren en het eetpatroon.


Bron Nu.nl
Sharon Dijksma, wat ben jij een oen! 
zaterdag, 26 juli, 2014, 8:46 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Mevrouw Dijksma, mag ik Sharon zeggen?, ik had om eerlijk te zijn een hoge pet van u op. Met 23ste al in de tweede kamer en niet op uw mondje gevallen! Maar sinds de positief lijst, de gebrekkige onderzoek, maar vooral door uw uitingen hierover, is mijn beeld over u totaal veranderd!

Een concept van de positieflijst vrijgeven zonder zelf naar de diersoorten te kijken levert niets op! Sharon, je verwacht toch niet dat een zeer veel gehouden huisdier de Russische dwerghamster kunt gaan verbieden? En kijk naar het resultaat. Hoeveel euro's zijn hierdoor verspilt?

Afgelopen mei stond ik stil bij een uitspraak van u. Bastaardhonden hebben veel minder erfelijke aandoeningen dan normale rashonden. Dat schreef u aan de Tweede Kamer na een onderzoek van UT. Uw mening: "het mag niet zo zijn dat het fokken op uiterlijke kenmerken leidt tot dierenleed". Daar ben ik absoluut met je eens. Maar heeft u echt goed onderzoek laten doen? U weet, een soortgelijk onderzoek m.b.t. de positieflijst, is niet goed uitgevoerd! Want laten we eerlijk zijn: de hoeveelheid bastaardhonden is veel groter dan rashonden. Het aantal met een defect is daarom statistisch gezien logisch kleiner. Daarnaast zijn binnen de rashonden bepaalde defecten ontstaan die niet verspreid zijn omdat rashonden zuiver gehouden worden. Verwacht u dat wanneer alleen nog maar bastaardhonden gefokt worden, alles veel gezonder wordt? Verwacht u dat naarmate met bastaardhonden verder gefokt worden, er geen problemen ontstaat omdat onzuiverheden gekruist worden? Dan komen de problemen toch later ook aan de orde? U vergelijkt appels met peren.

Wat u wilt bereiken is dat bij welk dier dan ook niet op uiterlijke kenmerken gefokt moet worden waarvan een dier zelf last van heeft. Dit zodanig dat het in zijn levensvreugde bederfd. Maar ik denk niet dat het uw bedoeling moet zijn om de rashonden in kwaad daglicht te stellen zonder een zeer goed onderbouwd rapport waarbij eveneens gekeken is naar generaties lang fokken met bastaardhonden.

Pak weg 192 rasverenigingen hebben een fairfok kenmerk ingevoerd met een daarbij verplichte dna test. Ik ben heel benieuwd wat hier het effect van gaat zijn. Zal dit echt leiden tot honden met minder problemen?