Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Winterslaapgenen gevonden in dieren zonder winterslaap 
maandag, 4 augustus, 2014, 6:56 am - Nieuws
door Martin Braak
Varkens, dolfijnen en konijnen hebben winterslaapgenen in hun DNA zonder dat ze aan winterslaap doen. Dat ontdekten Amerikaanse wetenschappers van de John Hopkins Universiteit in Baltimore, Maryland toen ze de DNA-volgorde van verschillende dieren met elkaar vergeleken. De resultaten publiceerden ze in The Journal of Experimental Biology.

Dieren die in winterslaap gaan, zoals beren en eekhoorns, produceren grote hoeveelheden eiwitten die tot het zogenaamde hibernation protein (HP) complex behoren. Deze eiwitten worden alleen geproduceerd in de lever en zijn mede verantwoordelijk voor de verlaging van de lichaamstemperatuur en de vermindering van de hartslag en vertering; eigenschappen die typisch zijn voor een dier in winterslaap.

Verrassend genoeg bleken ook sommige dieren die niet in winterslaap gaan, ook genen te hebben die verantwoordelijk zijn voor de productie van HP-eiwitten. Onder hen waren koeien, schapen, varkens en dolfijnen. Muizen, ratten en mensen daarentegen moeten het zonder HP-eiwitten doen.

De wetenschappers keken vervolgens in koeien of de genen ook functioneel waren. Ze vonden inderdaad HP-eiwitten circulerend in het bloed van de dieren. Door het jaar heen fluctueerde de concentratie van het eiwit, met de hoogste piek in februari.

Wat de functie van de eiwitten in koeien zijn, weten de wetenschappers niet. Ze vermoeden dat het iets te maken heeft met seizoensgebonden gedrag, zoals paren en het eetpatroon.


Bron Nu.nl
Sharon Dijksma, wat ben jij een oen! 
zaterdag, 26 juli, 2014, 8:46 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Mevrouw Dijksma, mag ik Sharon zeggen?, ik had om eerlijk te zijn een hoge pet van u op. Met 23ste al in de tweede kamer en niet op uw mondje gevallen! Maar sinds de positief lijst, de gebrekkige onderzoek, maar vooral door uw uitingen hierover, is mijn beeld over u totaal veranderd!

Een concept van de positieflijst vrijgeven zonder zelf naar de diersoorten te kijken levert niets op! Sharon, je verwacht toch niet dat een zeer veel gehouden huisdier de Russische dwerghamster kunt gaan verbieden? En kijk naar het resultaat. Hoeveel euro's zijn hierdoor verspilt?

Afgelopen mei stond ik stil bij een uitspraak van u. Bastaardhonden hebben veel minder erfelijke aandoeningen dan normale rashonden. Dat schreef u aan de Tweede Kamer na een onderzoek van UT. Uw mening: "het mag niet zo zijn dat het fokken op uiterlijke kenmerken leidt tot dierenleed". Daar ben ik absoluut met je eens. Maar heeft u echt goed onderzoek laten doen? U weet, een soortgelijk onderzoek m.b.t. de positieflijst, is niet goed uitgevoerd! Want laten we eerlijk zijn: de hoeveelheid bastaardhonden is veel groter dan rashonden. Het aantal met een defect is daarom statistisch gezien logisch kleiner. Daarnaast zijn binnen de rashonden bepaalde defecten ontstaan die niet verspreid zijn omdat rashonden zuiver gehouden worden. Verwacht u dat wanneer alleen nog maar bastaardhonden gefokt worden, alles veel gezonder wordt? Verwacht u dat naarmate met bastaardhonden verder gefokt worden, er geen problemen ontstaat omdat onzuiverheden gekruist worden? Dan komen de problemen toch later ook aan de orde? U vergelijkt appels met peren.

Wat u wilt bereiken is dat bij welk dier dan ook niet op uiterlijke kenmerken gefokt moet worden waarvan een dier zelf last van heeft. Dit zodanig dat het in zijn levensvreugde bederfd. Maar ik denk niet dat het uw bedoeling moet zijn om de rashonden in kwaad daglicht te stellen zonder een zeer goed onderbouwd rapport waarbij eveneens gekeken is naar generaties lang fokken met bastaardhonden.

Pak weg 192 rasverenigingen hebben een fairfok kenmerk ingevoerd met een daarbij verplichte dna test. Ik ben heel benieuwd wat hier het effect van gaat zijn. Zal dit echt leiden tot honden met minder problemen?
Diabetes: gemiddeld 76 dagen 
vrijdag, 25 juli, 2014, 12:15 pm - Russische
door Martin Braak
In de boek Laboratory Hamster van G.L. Van Hoossier Jr. en Charles W. McPherson staat op bladzijde 373 geschreven dat de gemiddelde leeftijd waarop suikerziekte geconstateerd werd, 76 dagen oud betreft.

Dit is wat we bij de Russische dwerghamster in de praktijk zien. Daar ontstaat tussen 2 en de 4 maanden oud diabetes. Echter bij de Campbelli dwerghamster is een ander soort diabetes aanwezig waarbij diabetes pas veel later ontstaat: tussen 8 en 12 maanden pas.
1,2 miljoen euro onderzoek waarom de Rus zo slank wordt 
dinsdag, 22 juli, 2014, 7:54 am - Russische
door Martin Braak
Biologen van de Universiteit van Hamburg willen onderzoeken waarom de Russische dwerghamster in de winter is zo slank wordt. Een team onderzoekers onder de leiding van de bioloog Annika Herwig hebben voor dit onderzoek 1,2 miljoen euro ontvangen. De onderzoekers hebben geconstateerd dat wanneer de Russische dwerghamster een wintervacht krijgen, ze 40% van hun gewicht verliezen terwijl ze niet minder eten.Dit wordt volgens de onderzoekers in de hersenen geregeld. Met hun lagere gewicht kunnen de Russische dwerghamsters in de winter hun energie besparen.

De onderzoekers zijn van mening dat de Russische dwerghamsters genen hebben die zorgen dat in de hersenen de energiebalans reguleren. En deze genen aan of uit gaan onder invloed van daglengte. Er is weinig bekend welke mechanismen deze genen beheersen. De resultaten van dit onderzoek moet leiden tot beter inzicht hoe de Russische dwerghamster hun energiebalans op langere termijn reguleren.

Link:
http://www.abendblatt.de/hamburg/articl ... Diaet.html

Eerder schreef ik een blog over leptine. Dit is een hormoon die tijdens wintervacht aangemaakt wordt en zorgt voor minder eetlust. Dat zou betekenen dat men minder eet. En de onderzoekers beweren dat ze juist evenveel blijven eten.

Foto behorend bij blog
Autopsie tamme rat 
zondag, 20 juli, 2014, 5:04 pm - Overige
door Martin Braak
Voor diegene die graag willen zien hoe een autopsie van een tamme rat gedaan wordt, hierbij een link:

http://ratfanclub.org/autopsy.html

Het is in het Engels, maar bij de toelichting wordt veel over de organen toegelicht.

Let op!!, klik alleen op de link indien je de foto's wilt zien en hier tegen kunt. Anders niet klikken!