Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Erg warm, temperatuur record! 
zondag, 19 augustus, 2012, 5:12 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Hier stond een bericht van gisteren, maar ... de tijd haalde mijn tekst in. Afgelopen zaterdag was het ontzettend warm. Het werd ruim 34 graden. Maar zondag deden de weergoden een schepje bovenop: 35+ graden. In de hamsterkamer was het rond drie uur 29 graden, maar tegen einde van de middag liep dit op richting de 33 graden. Zo warm heb ik het nog nooit daarzo gehad. De woonkamer was eveneens green pretje, 27,5 graden maar liefst. Nadeel van zowel zaterdag als zondag was dat het in de nacht nauwelijks afkoelde. Om 11 uur had ik de temperatuur in de hamsterkamer richting 30 graden terug kunnen brengen. Ik ben om half vijf opgestaan om nog een half uurtje de deur open te zetten. Maar minder dan 29 graden lukte me niet. Om half zeven nogeens de deur open en toen ging de temperatuur omlaag naar de 27 graden.

Juli was het erg koud en regenachtig en augustus maakt het ruimschoots goed. Maar de laatste twee dagen van de bouwvak vakantie waren toch wel erg bijzonder warm.

Zaterdagochtend nog even naar de Steile Oever gweest in Ommen, een bosrijk gebied. Waar de Oude Vecht loopt. Het is daar zo prachtig!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Roborovski's dragend voor bontfactor (recessieve versie) herkenbaar? 
zondag, 19 augustus, 2012, 5:04 pm - Roborovski
door Martin Braak
Toen de gevlekte Roborovski's op de markt kwam, was ik er snel bij om een aantal aan te schaffen. Dit omdat toen nog niet duidelijk was hoe zeldzaam ze waren of juist niet. Nog geen enkele weken later werden ze in honderdtallen aangeboden en ze waren in no time over de wereld verspreid. Dat is alleen maar goed, want dan blijft de mutatie in stand.

Voor mij was alleen nog maar de uitdaging om te zien hoe het vererft en wat de eigenschappen zijn. Het gaat ingeval om een recessieve factor. Bij een aantal kruisingen heb ik sterk de vermoeden dat een Roborovski die voor het recessieve gen draagt, meer wit aan de zijkant heeft. Er zijn duidelijke stippen c.q. vlekjes aanwezig.

Afgelopen week heb ik hiervan een foto gemaakt:

Foto behorend bij blog

En voor die het niet zien:

Foto behorend bij blog

Een fokker in Engeland bevestigde mijn vermoeden.
Vakantie 2012 weer voorbij 
zondag, 12 augustus, 2012, 7:58 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Wat gaat de tijd toch snel, zo begin je aan de vakantie en zo zit de vakantie er weer op! De eerste week van mijn vakantie was het koud en regenachtig. Op sommige avonden deed ik de kaarsjes bij aan omdat het al zo vroeg donker werd. Ik vond het niet erg omdat ik mijn huis goed schoon wilde maken, alleen keek ik op tegen het slechte weer. Want voor de zomervakantie was het bagger. Meeste regen en koudste zomer! Ik heb de eerste twee dagen echt totaal niets gedaan en daarna pas de huis schoon gemaakt. Ik moest de eerste week nog een dagje werken in verband met uitloop.

Foto behorend bij blog

Maar ineens werd het zomer! De temperaturen vlogen omhoog en het was lekker. De tweede week lekker kunnen fietsen, naar de Efteling geweest en voor het eerste keer naar de grooste fontijnenshow gekeken. Maar het weer was niet constant en onstabiel. Dan weer even regen, dan weer veel wind. Toen ik naar Slot Loevestein ging, was het op de heen weg prachtig weer en halverwege het bezoek begon het te regenen! Terwijl ze het niet voorspeld hadden! Dit jaar ben ik naar de dierentuin in Rhenen geweest, Ouwehands dierenpark. Het was prachtig weer, maar het aantal bezoekers was dramatisch. Het is een hele leuke dierentuin waar kinderen geregeld even kunnen spelen. De zeehondenshow was erg leuk.

Foto behorend bij blog

Maar na het huis schoonmaken had ik de eerste twee weken geen energie om andere dingen te doen dan ff erop uit te trekken en lekker TV kijken. Ik was gewoon moe en op. Maar de dagen vlogen ook voorbij en had ook weinig tijd om bijvoorbeeld foto's te maken en/of te programmeren. Mijn nichtje Susan was heel vaak bij mij op visite. Ze speelt graag met de iPad. Daarnaast heb ik deze zomervakantie een nieuwe TV gekocht c.q. gekregen. Want de vorige TV, Philips 9706, was gewoon slecht! Strepen in beeld wanneer beeld beweegt. Ik was er zo zat van en nummer vijf zou komen. Ja!, vijf keer een nieuwe geleverd. Problemen zouden dan opgelost zijn. Servicebedrijf sprak zelfs een dag af om een nieuwe TV te leveren om op de dag zelf weer af te bellen. Maar gelukkig, de nieuwe TV bevalt prima!

De laatste week van mijn vakantie heb ik veel aan mijn nieuwe website over dwerghamsters gedaan. Alles wordt namelijk herschreven, nagekeken, nieuwe foto's toegevoegd en uitgebreid. Maar het gaat nog veel tijd kosten om de website af te ronden. Ik ben er eigenlijk al vanaf februari bezig. Vooral met de routines en template.

De Olympische spelen tijdens de zomervakantie was erg leuk. Omdat het in Londen gehouden werd, waren de uitzendingen op normale tijden te volgen. Zwemmen, paardensport, hockey, vanalles gekeken. Erg leuk! Het was wel een sportjaar zeg: eerst WK voetballen, daarna Tour-de-France en daarna de Olympische spelen. De opening van de Olympische spelen was trouwens ook geweldig. Zo mooi gemaakt!!

Foto behorend bij blog

Qua hamsters gaat alles goed, alleen is de afzet nog steeds niet goed. Volgende week is de derde bouwvak week en ik denk dat dan alles weg kan. Ook qua fokken is het een vreemd jaar. Deels fokt het goed maar er zitten ook koppels bij die al lang moesten gaan fokken. Tot heden ... niets! Dat komt denk ik door het weer, dat het zo slecht was.

Foto behorend bij blog

Slot Loevestijn:
Foto behorend bij blogFoto behorend bij blog
Weblog / site over diabetes bij dwerghamsters 
zondag, 12 augustus, 2012, 9:19 am - Dwerghamsters
door Martin Braak
Er is een website in het Duits dat over diabetes gaat. Er staat heel veel informatie over hoe je ermee om kunt gaan.

Link: http://diabeteshamster.blogspot.de/p/th ... eiten.html
Onderzoek naar de resistentie van de wilde rat 
vrijdag, 10 augustus, 2012, 8:23 am - Nieuws
door Martin Braak
Dit is een persbericht van onderzoekers die onderzoeken waar de resistente wilde ratten voorkomen. Ik roep iedereen op die keutels van de bruine rat in de natuur vindt, deze op te sturen!

Persbericht:
Wilde bruine ratten zijn steeds beter bestand tegen rattengif. Om de resistentie van de knaagdieren tegen de werkzame stof in het bestrijdingsmiddel te onderzoeken zijn wetenschappers van Wageningen UR (University & Research centre) op zoek naar keutels van bruine ratten. Het onderzoeksteam vraagt daarbij het publiek om keutels op te sturen. Het onderzoek vindt plaats in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Wilde bruine ratten, ook rioolratten genoemd, die resistent zijn tegen rattenbestrijdingsmiddelen hebben een erfelijke eigenschap die ervoor zorgt dat het gif bij hen niet meer werkt. Als er veel ratten met een dergelijke eigenschap komen, is het gebruik van bestrijdingsmiddelen nutteloos. Dit is problematisch, omdat ratten ziekten overbrengen zoals de Ziekte van Weil. Om een indruk te krijgen waar in Nederland resistente bruine ratten voorkomen, vragen de onderzoekers de hulp van het grote publiek. Projectleider dr. Bastiaan Meerburg roept particulieren op om keutels van wilde bruine ratten die zij in hun omgeving aantreffen in een plastic boterhamzakje te doen en die op te sturen, voorzien van de postcode waarop zij de keutels hebben gevonden. Het team onderzoekt vervolgens de keutels en kan aan de hand van het DNA, waarvan in elke keutel wel iets aanwezig is, zien of de dieren resistent zijn. Door het resultaat van de test te koppelen aan de postcode waar de keutels zijn aangetroffen, verkrijgen zij een landelijk beeld van de rattenresistentie in Nederland. Dit is belangrijk om ook in de toekomst een goede bestrijding mogelijk te maken en het risico op verspreiding van ziekten, en het optreden van vraatschade door bruine ratten te verkleinen. Het gebruik van rattengif is een laatste redmiddel om ratten te bestrijden: “Eerst moet je proberen om plagen zoveel mogelijk te voorkomen door voedsel, water en schuilplaatsen voor ratten te verwijderen”, zegt Bastiaan Meerburg. “Daarna helpt de inzet van natuurlijke vijanden, klapvallen of gif. Gif moet dan wel effectief zijn.“

Herkenning
Rattenkeutels van de wilde bruine rat zijn langwerpig en circa 1,8 cm lang. Ze hebben een stomp puntje. De bruine rat is vrij plomp en dringt vanuit riolen of sloten huizen (kelders, kruipruimten), schuren en andere gebouwen binnen. Het zijn alleseters, maar eten voornamelijk graan, knolgewassen en vlees. Op www.bruinerat.nl zijn afbeeldingen van rattenkeutels te vinden. Voor het onderzoek zijn per locatie (postcode) slechts enkele keutels nodig.

Opsturen
Rattenkeuteltjes kunnen met vermelding van de postcode van de vindplaats worden gestuurd naar Wageningen UR - Plant Research International, Dr. Theo van der Lee, Postbus 167, 6700 AD Wageningen. De gegevens worden anoniem verwerkt.

Noot voor de redactie
Meer informatie bij dr. Bastiaan Meerburg, projectleider bij Wageningen UR Livestock Research, tel. 0317 481375, [email protected] of bij Jac Niessen, wetenschapsvoorlichter Wageningen UR, tel. 0317 485003, [email protected].