Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Onderzoek naar de resistentie van de wilde rat 
vrijdag, 10 augustus, 2012, 8:23 am - Nieuws
door Martin Braak
Dit is een persbericht van onderzoekers die onderzoeken waar de resistente wilde ratten voorkomen. Ik roep iedereen op die keutels van de bruine rat in de natuur vindt, deze op te sturen!

Persbericht:
Wilde bruine ratten zijn steeds beter bestand tegen rattengif. Om de resistentie van de knaagdieren tegen de werkzame stof in het bestrijdingsmiddel te onderzoeken zijn wetenschappers van Wageningen UR (University & Research centre) op zoek naar keutels van bruine ratten. Het onderzoeksteam vraagt daarbij het publiek om keutels op te sturen. Het onderzoek vindt plaats in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Wilde bruine ratten, ook rioolratten genoemd, die resistent zijn tegen rattenbestrijdingsmiddelen hebben een erfelijke eigenschap die ervoor zorgt dat het gif bij hen niet meer werkt. Als er veel ratten met een dergelijke eigenschap komen, is het gebruik van bestrijdingsmiddelen nutteloos. Dit is problematisch, omdat ratten ziekten overbrengen zoals de Ziekte van Weil. Om een indruk te krijgen waar in Nederland resistente bruine ratten voorkomen, vragen de onderzoekers de hulp van het grote publiek. Projectleider dr. Bastiaan Meerburg roept particulieren op om keutels van wilde bruine ratten die zij in hun omgeving aantreffen in een plastic boterhamzakje te doen en die op te sturen, voorzien van de postcode waarop zij de keutels hebben gevonden. Het team onderzoekt vervolgens de keutels en kan aan de hand van het DNA, waarvan in elke keutel wel iets aanwezig is, zien of de dieren resistent zijn. Door het resultaat van de test te koppelen aan de postcode waar de keutels zijn aangetroffen, verkrijgen zij een landelijk beeld van de rattenresistentie in Nederland. Dit is belangrijk om ook in de toekomst een goede bestrijding mogelijk te maken en het risico op verspreiding van ziekten, en het optreden van vraatschade door bruine ratten te verkleinen. Het gebruik van rattengif is een laatste redmiddel om ratten te bestrijden: “Eerst moet je proberen om plagen zoveel mogelijk te voorkomen door voedsel, water en schuilplaatsen voor ratten te verwijderen”, zegt Bastiaan Meerburg. “Daarna helpt de inzet van natuurlijke vijanden, klapvallen of gif. Gif moet dan wel effectief zijn.“

Herkenning
Rattenkeutels van de wilde bruine rat zijn langwerpig en circa 1,8 cm lang. Ze hebben een stomp puntje. De bruine rat is vrij plomp en dringt vanuit riolen of sloten huizen (kelders, kruipruimten), schuren en andere gebouwen binnen. Het zijn alleseters, maar eten voornamelijk graan, knolgewassen en vlees. Op www.bruinerat.nl zijn afbeeldingen van rattenkeutels te vinden. Voor het onderzoek zijn per locatie (postcode) slechts enkele keutels nodig.

Opsturen
Rattenkeuteltjes kunnen met vermelding van de postcode van de vindplaats worden gestuurd naar Wageningen UR - Plant Research International, Dr. Theo van der Lee, Postbus 167, 6700 AD Wageningen. De gegevens worden anoniem verwerkt.

Noot voor de redactie
Meer informatie bij dr. Bastiaan Meerburg, projectleider bij Wageningen UR Livestock Research, tel. 0317 481375, [email protected] of bij Jac Niessen, wetenschapsvoorlichter Wageningen UR, tel. 0317 485003, [email protected].

Knaaggedrag 
woensdag, 25 juli, 2012, 5:32 am - Andere zaken
door Martin Braak
Er zijn meerdere onderzoeken geweest naar het knaaggedrag van hamsters. Eentje hiervan is vrij bekend en daaruit blijkt hoe groter de kooi, hoe minder geknaagd werd. Hierop is denk ik de wetgeving van Duitsland bepaald. Daar moeten de kooien van hamsters groter zijn dan het gebruikelijke grootte van de kooien in andere EU landen.

Juliet mailde me een stuk uit een ander onderzoek. Namelijk dat de hoeveelheid bodembedekking eveneens invloed heeft op het knaaggedrag. Dit is wel een keer leuk om uit te testen!

"Hamsters kept with 10 cm deep bedding showed significantly more wire-gnawing and a higher running wheel activity than the hamsters in the other groups. In 80 cm deep bedding wire-gnawing was never observed. Stressor application showed no significant immediate influence on behaviour. All hamsters in 40 and 80 cm bedding constructed burrows which they occupied. The body condition (body weight/body size3) was significantly higher in the animals kept in deep (80 cm) compared with those housed in low (10 cm) bedding cages."

Link: http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 910500393X
Is dierlijk eiwit wel zo goed? 
maandag, 16 juli, 2012, 10:07 am - Andere zaken
door Martin Braak
Ik krijg veel vragen met betrekking tot hamsters en een aantal vragen gaan over de leeftijd van een hamster. Als ik vragen krijg waarom hun hamsters niet zo oud wordt, dan stel ik meestal vragen zoals wat geef je voor voer.

Steeds meer krijg ik een beeld dat dierlijk eiwit voor hamsters helemaal niet zo goed is. De vraagstellers waarvan hun hamsters niet zo oud worden, hebben vaak een overeenkomst: ze geven wormpjes, hondenbrokken, extra dierlijk eiwit in welke vorm dan ook. Natuurlijk zijn er gevallen waarvan het om een slecht gefokte hamsters gaat, maar ik baseer het op de mensen die al jarenlang van verschillende mensen en dierenwinkels hamsters hebben.

Ikzelf geef geen dierlijk eiwit. Dat is voor hamsters niet nodig. Er zijn mensen die anders hierover denken. Dat je dierlijk eiwit moet geven als een Syrische hamster jongen heeft. Maar ook dit is in mijn ogen helemaal niet nodig. In het voer zit voldoende plantaardige eiwitten.

Vaak krijg ik een reactie terug dat hamsters in het wild ook insecten eten. Ja, en hoe vaak? Hoe zie je dit dan voor je? Dat een Russische dwerghamster in Zuid Siberië vliegen en insecten vangt? Of dat ze wormen daarzo in grond hebben zitten? In mijn ogen eten hamsters incidenteel insecten, wanneer ze iets tegen komen. En dat blijkt ook wel uit de wetenschappelijke onderzoeken waar ze hamsterbuikjes open snijden om te zien wat ze gegeten hebben. Insecten vinden ze her en der terug, maar in beperkte mate. Ze vinden veelal graszaden, andere zaden en gras/groente als het om de Russische dwerghamster gaat. En de Syrische hamster idem. Ze wachten niet wanneer een vlieg voorbij komt. Ze eten geen wormen en slaken als maaltijd. Ze komen op hun weg soms een slak tegen en dan is dit een lekkernijtje. Maar zo af en toe!

Als je naar fokkers/dierenliefhebbers kijkt die geen dierlijk eiwit geven, dan zie ik oudere leeftijden en ook minder tumoren. Mijn gevoel is dat ontwikkeling tumoren deels te maken heeft met het geven van dierlijk eiwit. Ik kan hier geen bewijs voor vinden c.q. ik heb geen kant en klaar bewijs hiervoor. Het is puur gevoel. Als ik naar de tamme rat kijkt, zie ik dit eigenlijk ook. Aantal fokkers die ik ken en die geen dierlijk eiwit geven, hebben nauwelijks last van tumoren. Terwijl de kleine liefhebber die ook dierlijk eiwit geeft, wel veel last van hebben.

Ben jij een fokker die dierlijk eiwit geeft? Overweeg eens om een aantal dieren niet meer te doen om beeld te vormen. Dierlijk eiwit is slecht voor de nieren en wanneer hamsters ouder worden moet je mate waarin je het geeft, verminderen.
Meisje is niet meer, kleur Lavendel 
zondag, 8 juli, 2012, 7:50 am - Syrische hamsters
door Martin Braak
Gisteren is mijn Meisje overleden. Ja, haar naam was Meisje en de kleur was Lavendel (aaddpp). Zij was de eerste Lavendel hamster op dit planeet en de kleurnaam was eerst even Isabella, maar dat was niet een juiste kleurbenaming. Lavendel is beter omdat het naar Lilac bruin neigt.

Meisje en ik waren dikke vriendjes, alleen het wakker maken... daaraan moest ze in begin wennen. Ze was dol op noten en geregeld kreeg ze een paar. Meisje was mijn fotomodel voor vele leuke foto's: kerst, pasen, met vuurpijlen voor nieuwjaarskaart. Maar Meisje werd een half jaar geleden ineens heel oud. Slapen dat deed ze en veel te veel. Zag haar geregeld wel even wakker zijn, maar ook in de avond sliep ze vaak. En dat werd met de maand erger. Gisteren was ze totaal op. Je zag het eigenlijk aankomen.

Elke keer als ik een waterbak erin zette, gooide ze die om. Dat deed ze toen ze jong was, dat deed afgelopen tijd ook. Maar ik vond dat ze gemakkelijk water moest kunnen drinken. En laatste tijd dronk ze veel te veel.

Ze is twee jaar oud geworden en is familie van Smurf, de voorouder van vele blauwe syren die nu op dit planeet leven. En zij was de laatste familielid die bij mij woonde. Dat betekent dus het echte einde van mijn project Smurf (= blauwe syren project).

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Dit is de laatste foto die ik van haar gemaakt heb en dat was vorige week:

Foto behorend bij blog
Een bepaalde lijn moet je niet kruisen met andere lijnen 
zaterdag, 7 juli, 2012, 7:28 pm
door Martin Braak
Ik krijg wel eens de vraag van fokkers of ik andere lijnen Rusjes heb om hun lijn te verbeteren. Vaak vraag ik wat ze willen verbeteren en daarna vraag ik of ze graag stabiele bouw willen fokken. Veel van de fokkers reageren op de laatste vraag met ja.

Zonder dat ik discriminerend wil overkomen en zijn, wil ik toch het volgende voorbeeld gebruiken. Dit omdat het ons tot het verbeelding spreekt.

Stel je fokt mensen. Je hebt een bepaalde lijn mensen gefokt en die lijken sprekend op Japanners. Prachtige type, stabiel qua haarkleur en ogen. Om je lijn mensen te verbeteren ga je nieuw bloed halen. Je haalt een vrouw uit China, een man uit Nederland, een man uit Korea, en een vrouw uit Zweden. Je kruist deze in je lijn. Denk je dat bij de eerste, de tweede of de derde generatie echt Japans weer is? Nee, er ontstaat een mix en dat is wat ik onstabiliteit noem. En wanneer je lijnteelt pleegt, ontstaat dit helemaal. De kruisingen gaan tussen de soorten inzitten. Terwijl het om hetzelfde soort Mens gaat.

Dit is in mijn ogen niets anders dan met de Russische dwerghamster. Ze komen in verschillende gebieden voor. En ze zien er anders uit. Door verschillende exemplaren te kruisen, krijg je onstabiliteit in bouw en type. En het gaat je lange tijd kosten om ze weer stabiel qua bouw en type te fokken.

Qua gezondheid is het geen probleem (zover ik het natuurlijk kan zeggen), het is alleen het uiterlijk. Zolang je uiterlijk niet belangrijk vindt, is het totaal geen probleem. Maar fok je een bepaalde type, dan wel.

Met een aantal foto's kan ik e.e.a. laten zien.

Dit zijn afstammelingen van Wildvang, gemixed (Öhrchen x Kasakhstan mixed with Novosibirsk line):

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Dit is zuiver wildvang afkomstig van Novorossijsk:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Hierin waren verschillen in buikkleur aanwezig. Er waren exemplaren met buik- en kinvlek en exemplaren met spierwitte buiken. Tevens is de kopvorm anders.

Afstammeling van exemplaren uit Engeland:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De kleur is donkerder, de kop is smaller, nek iets korter, veel meer ticking.

Mijn eigen lijn:

Foto behorend bij blog

Wat lichter van kleur, kleur is veel egaler, de kop is ook anders dan bepaalde wildvang lijnen.