Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Vakantie 2012 weer voorbij 
zondag, 12 augustus, 2012, 7:58 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Wat gaat de tijd toch snel, zo begin je aan de vakantie en zo zit de vakantie er weer op! De eerste week van mijn vakantie was het koud en regenachtig. Op sommige avonden deed ik de kaarsjes bij aan omdat het al zo vroeg donker werd. Ik vond het niet erg omdat ik mijn huis goed schoon wilde maken, alleen keek ik op tegen het slechte weer. Want voor de zomervakantie was het bagger. Meeste regen en koudste zomer! Ik heb de eerste twee dagen echt totaal niets gedaan en daarna pas de huis schoon gemaakt. Ik moest de eerste week nog een dagje werken in verband met uitloop.

Foto behorend bij blog

Maar ineens werd het zomer! De temperaturen vlogen omhoog en het was lekker. De tweede week lekker kunnen fietsen, naar de Efteling geweest en voor het eerste keer naar de grooste fontijnenshow gekeken. Maar het weer was niet constant en onstabiel. Dan weer even regen, dan weer veel wind. Toen ik naar Slot Loevestein ging, was het op de heen weg prachtig weer en halverwege het bezoek begon het te regenen! Terwijl ze het niet voorspeld hadden! Dit jaar ben ik naar de dierentuin in Rhenen geweest, Ouwehands dierenpark. Het was prachtig weer, maar het aantal bezoekers was dramatisch. Het is een hele leuke dierentuin waar kinderen geregeld even kunnen spelen. De zeehondenshow was erg leuk.

Foto behorend bij blog

Maar na het huis schoonmaken had ik de eerste twee weken geen energie om andere dingen te doen dan ff erop uit te trekken en lekker TV kijken. Ik was gewoon moe en op. Maar de dagen vlogen ook voorbij en had ook weinig tijd om bijvoorbeeld foto's te maken en/of te programmeren. Mijn nichtje Susan was heel vaak bij mij op visite. Ze speelt graag met de iPad. Daarnaast heb ik deze zomervakantie een nieuwe TV gekocht c.q. gekregen. Want de vorige TV, Philips 9706, was gewoon slecht! Strepen in beeld wanneer beeld beweegt. Ik was er zo zat van en nummer vijf zou komen. Ja!, vijf keer een nieuwe geleverd. Problemen zouden dan opgelost zijn. Servicebedrijf sprak zelfs een dag af om een nieuwe TV te leveren om op de dag zelf weer af te bellen. Maar gelukkig, de nieuwe TV bevalt prima!

De laatste week van mijn vakantie heb ik veel aan mijn nieuwe website over dwerghamsters gedaan. Alles wordt namelijk herschreven, nagekeken, nieuwe foto's toegevoegd en uitgebreid. Maar het gaat nog veel tijd kosten om de website af te ronden. Ik ben er eigenlijk al vanaf februari bezig. Vooral met de routines en template.

De Olympische spelen tijdens de zomervakantie was erg leuk. Omdat het in Londen gehouden werd, waren de uitzendingen op normale tijden te volgen. Zwemmen, paardensport, hockey, vanalles gekeken. Erg leuk! Het was wel een sportjaar zeg: eerst WK voetballen, daarna Tour-de-France en daarna de Olympische spelen. De opening van de Olympische spelen was trouwens ook geweldig. Zo mooi gemaakt!!

Foto behorend bij blog

Qua hamsters gaat alles goed, alleen is de afzet nog steeds niet goed. Volgende week is de derde bouwvak week en ik denk dat dan alles weg kan. Ook qua fokken is het een vreemd jaar. Deels fokt het goed maar er zitten ook koppels bij die al lang moesten gaan fokken. Tot heden ... niets! Dat komt denk ik door het weer, dat het zo slecht was.

Foto behorend bij blog

Slot Loevestijn:
Foto behorend bij blogFoto behorend bij blog
Weblog / site over diabetes bij dwerghamsters 
zondag, 12 augustus, 2012, 9:19 am - Dwerghamsters
door Martin Braak
Er is een website in het Duits dat over diabetes gaat. Er staat heel veel informatie over hoe je ermee om kunt gaan.

Link: http://diabeteshamster.blogspot.de/p/th ... eiten.html
Onderzoek naar de resistentie van de wilde rat 
vrijdag, 10 augustus, 2012, 8:23 am - Nieuws
door Martin Braak
Dit is een persbericht van onderzoekers die onderzoeken waar de resistente wilde ratten voorkomen. Ik roep iedereen op die keutels van de bruine rat in de natuur vindt, deze op te sturen!

Persbericht:
Wilde bruine ratten zijn steeds beter bestand tegen rattengif. Om de resistentie van de knaagdieren tegen de werkzame stof in het bestrijdingsmiddel te onderzoeken zijn wetenschappers van Wageningen UR (University & Research centre) op zoek naar keutels van bruine ratten. Het onderzoeksteam vraagt daarbij het publiek om keutels op te sturen. Het onderzoek vindt plaats in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Wilde bruine ratten, ook rioolratten genoemd, die resistent zijn tegen rattenbestrijdingsmiddelen hebben een erfelijke eigenschap die ervoor zorgt dat het gif bij hen niet meer werkt. Als er veel ratten met een dergelijke eigenschap komen, is het gebruik van bestrijdingsmiddelen nutteloos. Dit is problematisch, omdat ratten ziekten overbrengen zoals de Ziekte van Weil. Om een indruk te krijgen waar in Nederland resistente bruine ratten voorkomen, vragen de onderzoekers de hulp van het grote publiek. Projectleider dr. Bastiaan Meerburg roept particulieren op om keutels van wilde bruine ratten die zij in hun omgeving aantreffen in een plastic boterhamzakje te doen en die op te sturen, voorzien van de postcode waarop zij de keutels hebben gevonden. Het team onderzoekt vervolgens de keutels en kan aan de hand van het DNA, waarvan in elke keutel wel iets aanwezig is, zien of de dieren resistent zijn. Door het resultaat van de test te koppelen aan de postcode waar de keutels zijn aangetroffen, verkrijgen zij een landelijk beeld van de rattenresistentie in Nederland. Dit is belangrijk om ook in de toekomst een goede bestrijding mogelijk te maken en het risico op verspreiding van ziekten, en het optreden van vraatschade door bruine ratten te verkleinen. Het gebruik van rattengif is een laatste redmiddel om ratten te bestrijden: “Eerst moet je proberen om plagen zoveel mogelijk te voorkomen door voedsel, water en schuilplaatsen voor ratten te verwijderen”, zegt Bastiaan Meerburg. “Daarna helpt de inzet van natuurlijke vijanden, klapvallen of gif. Gif moet dan wel effectief zijn.“

Herkenning
Rattenkeutels van de wilde bruine rat zijn langwerpig en circa 1,8 cm lang. Ze hebben een stomp puntje. De bruine rat is vrij plomp en dringt vanuit riolen of sloten huizen (kelders, kruipruimten), schuren en andere gebouwen binnen. Het zijn alleseters, maar eten voornamelijk graan, knolgewassen en vlees. Op www.bruinerat.nl zijn afbeeldingen van rattenkeutels te vinden. Voor het onderzoek zijn per locatie (postcode) slechts enkele keutels nodig.

Opsturen
Rattenkeuteltjes kunnen met vermelding van de postcode van de vindplaats worden gestuurd naar Wageningen UR - Plant Research International, Dr. Theo van der Lee, Postbus 167, 6700 AD Wageningen. De gegevens worden anoniem verwerkt.

Noot voor de redactie
Meer informatie bij dr. Bastiaan Meerburg, projectleider bij Wageningen UR Livestock Research, tel. 0317 481375, [email protected] of bij Jac Niessen, wetenschapsvoorlichter Wageningen UR, tel. 0317 485003, [email protected].

Knaaggedrag 
woensdag, 25 juli, 2012, 5:32 am - Andere zaken
door Martin Braak
Er zijn meerdere onderzoeken geweest naar het knaaggedrag van hamsters. Eentje hiervan is vrij bekend en daaruit blijkt hoe groter de kooi, hoe minder geknaagd werd. Hierop is denk ik de wetgeving van Duitsland bepaald. Daar moeten de kooien van hamsters groter zijn dan het gebruikelijke grootte van de kooien in andere EU landen.

Juliet mailde me een stuk uit een ander onderzoek. Namelijk dat de hoeveelheid bodembedekking eveneens invloed heeft op het knaaggedrag. Dit is wel een keer leuk om uit te testen!

"Hamsters kept with 10 cm deep bedding showed significantly more wire-gnawing and a higher running wheel activity than the hamsters in the other groups. In 80 cm deep bedding wire-gnawing was never observed. Stressor application showed no significant immediate influence on behaviour. All hamsters in 40 and 80 cm bedding constructed burrows which they occupied. The body condition (body weight/body size3) was significantly higher in the animals kept in deep (80 cm) compared with those housed in low (10 cm) bedding cages."

Link: http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 910500393X
Is dierlijk eiwit wel zo goed? 
maandag, 16 juli, 2012, 10:07 am - Andere zaken
door Martin Braak
Ik krijg veel vragen met betrekking tot hamsters en een aantal vragen gaan over de leeftijd van een hamster. Als ik vragen krijg waarom hun hamsters niet zo oud wordt, dan stel ik meestal vragen zoals wat geef je voor voer.

Steeds meer krijg ik een beeld dat dierlijk eiwit voor hamsters helemaal niet zo goed is. De vraagstellers waarvan hun hamsters niet zo oud worden, hebben vaak een overeenkomst: ze geven wormpjes, hondenbrokken, extra dierlijk eiwit in welke vorm dan ook. Natuurlijk zijn er gevallen waarvan het om een slecht gefokte hamsters gaat, maar ik baseer het op de mensen die al jarenlang van verschillende mensen en dierenwinkels hamsters hebben.

Ikzelf geef geen dierlijk eiwit. Dat is voor hamsters niet nodig. Er zijn mensen die anders hierover denken. Dat je dierlijk eiwit moet geven als een Syrische hamster jongen heeft. Maar ook dit is in mijn ogen helemaal niet nodig. In het voer zit voldoende plantaardige eiwitten.

Vaak krijg ik een reactie terug dat hamsters in het wild ook insecten eten. Ja, en hoe vaak? Hoe zie je dit dan voor je? Dat een Russische dwerghamster in Zuid Siberië vliegen en insecten vangt? Of dat ze wormen daarzo in grond hebben zitten? In mijn ogen eten hamsters incidenteel insecten, wanneer ze iets tegen komen. En dat blijkt ook wel uit de wetenschappelijke onderzoeken waar ze hamsterbuikjes open snijden om te zien wat ze gegeten hebben. Insecten vinden ze her en der terug, maar in beperkte mate. Ze vinden veelal graszaden, andere zaden en gras/groente als het om de Russische dwerghamster gaat. En de Syrische hamster idem. Ze wachten niet wanneer een vlieg voorbij komt. Ze eten geen wormen en slaken als maaltijd. Ze komen op hun weg soms een slak tegen en dan is dit een lekkernijtje. Maar zo af en toe!

Als je naar fokkers/dierenliefhebbers kijkt die geen dierlijk eiwit geven, dan zie ik oudere leeftijden en ook minder tumoren. Mijn gevoel is dat ontwikkeling tumoren deels te maken heeft met het geven van dierlijk eiwit. Ik kan hier geen bewijs voor vinden c.q. ik heb geen kant en klaar bewijs hiervoor. Het is puur gevoel. Als ik naar de tamme rat kijkt, zie ik dit eigenlijk ook. Aantal fokkers die ik ken en die geen dierlijk eiwit geven, hebben nauwelijks last van tumoren. Terwijl de kleine liefhebber die ook dierlijk eiwit geeft, wel veel last van hebben.

Ben jij een fokker die dierlijk eiwit geeft? Overweeg eens om een aantal dieren niet meer te doen om beeld te vormen. Dierlijk eiwit is slecht voor de nieren en wanneer hamsters ouder worden moet je mate waarin je het geeft, verminderen.