Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
'Eén gen verantwoordelijk voor drie kankersoorten'  
zondag, 28 augustus, 2011, 8:41 am - Andere zaken
door Martin Braak
Op het forum hebben we wel eens discussies hoe afwijkingen vererven en sommigen denken dat het polynogwat vereft wat betekent dat het meerdere genen nodig heeft om te uiten. De kans dat meerdere genene bij elkaar komen, heb ik al vaker op mijn blog geschreven, is zeer klein. Doe maar eens een test door een champagne, vier genen, te kruisen met een wildkleur en dan onderling. Dat je champagne terug krijgt... kans is 1 op 64.

Onderstaande post ik omdat ik het intressant vind en vast wil leggen. Dit is afkomstig van Nu.nl:

Amerikaanse onderzoekers linken één defecte gen aan tenminste drie verschillende kankersoorten.

In het onderzoek, gepubliceerd in Science, ontdekten de wetenschappers dat een vijfde van alle huidkankergevallen, Ewing's sarcomen (botkanker) en glioblastomen (hersenkanker) een defect in het gen STAG2 had.

Dit gen controleert normaliter de verdeling van al het genetisch materiaal tussen de cellen.

Defect

Gewoonlijk heeft een mens 46 chromosomen (23 paar); de dragers van erfelijk materiaal (DNA). Bij de celdeling verdubbelt iedere chromosoom zich. Dan zijn er dus 23 paren in allebei de cellen. Soms gaat dit fout en zijn er te veel of juist te weinig chromosomen, dit komt vaak voor bij kankercellen.

Naar nu lijkt, zorgt een defect gen STAG2 ervoor dat een normale cel een kankercel wordt door fouten te maken bij de verdeling van de chromosomen.

De onderzoekers van Georgetown University in Washington vonden defecte STAG2 genen bij 21 procent van de mensen met Ewing's sarcomen. Het defect werd ook aangetroffen bij 19 procent van de glioblastomen en bij 19 procent van de melanomen (huidkanker).

Geneesmiddel

Professor Todd Waldman: "Bij de kankersoorten die we bestudeerden, lijken mutaties in gen STAG2 de eerste stap naar de vorming van kankercellen. We gaan nu kijken of dit gen ook gemuteerd is bij mensen met borstkanker, darmkanker, longkanker en andere veel voorkomende kankersoorten. Wellicht kan er dan uiteindelijk een geneesmiddel worden ontwikkeld dat alleen cellen met een defect STAG2 doodt. Dan zouden sommige kankersoorten voorkomen kunnen worden."

Nu.nl
http://www.nu.nl/gezondheid/2593659/een ... orten.html