Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Augustus 2011»
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
1 december 2022

Laatste reacties

 • sswswiqs
  maandag, 11 april, 2022, 12:34 pm
  leuk om te zien

 • Mirjam
  vrijdag, 4 maart, 2022, 9:19 am
  Heb je de hamsters altijd als koppel...

 • Marleen
  vrijdag, 31 december, 2021, 11:10 am
  31-12-2021
  Zwarte eekhoorn gezien...

 • Martin Braak (www.Dwerghamster.nl)
  zondag, 21 november, 2021, 8:43 pm
  Nee ik ga Grijs consequent nu terug...

 • Juliët
  woensdag, 17 november, 2021, 8:24 pm
  Ik bedoel die kan ik meenemen als ik...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 97
  Vandaag: 31
  Gisteren: 59
'Eén gen verantwoordelijk voor drie kankersoorten'  
zondag, 28 augustus, 2011, 8:41 am - Andere zaken
door Martin Braak
Op het forum hebben we wel eens discussies hoe afwijkingen vererven en sommigen denken dat het polynogwat vereft wat betekent dat het meerdere genen nodig heeft om te uiten. De kans dat meerdere genene bij elkaar komen, heb ik al vaker op mijn blog geschreven, is zeer klein. Doe maar eens een test door een champagne, vier genen, te kruisen met een wildkleur en dan onderling. Dat je champagne terug krijgt... kans is 1 op 64.

Onderstaande post ik omdat ik het intressant vind en vast wil leggen. Dit is afkomstig van Nu.nl:

Amerikaanse onderzoekers linken één defecte gen aan tenminste drie verschillende kankersoorten.

In het onderzoek, gepubliceerd in Science, ontdekten de wetenschappers dat een vijfde van alle huidkankergevallen, Ewing's sarcomen (botkanker) en glioblastomen (hersenkanker) een defect in het gen STAG2 had.

Dit gen controleert normaliter de verdeling van al het genetisch materiaal tussen de cellen.

Defect

Gewoonlijk heeft een mens 46 chromosomen (23 paar); de dragers van erfelijk materiaal (DNA). Bij de celdeling verdubbelt iedere chromosoom zich. Dan zijn er dus 23 paren in allebei de cellen. Soms gaat dit fout en zijn er te veel of juist te weinig chromosomen, dit komt vaak voor bij kankercellen.

Naar nu lijkt, zorgt een defect gen STAG2 ervoor dat een normale cel een kankercel wordt door fouten te maken bij de verdeling van de chromosomen.

De onderzoekers van Georgetown University in Washington vonden defecte STAG2 genen bij 21 procent van de mensen met Ewing's sarcomen. Het defect werd ook aangetroffen bij 19 procent van de glioblastomen en bij 19 procent van de melanomen (huidkanker).

Geneesmiddel

Professor Todd Waldman: "Bij de kankersoorten die we bestudeerden, lijken mutaties in gen STAG2 de eerste stap naar de vorming van kankercellen. We gaan nu kijken of dit gen ook gemuteerd is bij mensen met borstkanker, darmkanker, longkanker en andere veel voorkomende kankersoorten. Wellicht kan er dan uiteindelijk een geneesmiddel worden ontwikkeld dat alleen cellen met een defect STAG2 doodt. Dan zouden sommige kankersoorten voorkomen kunnen worden."

Nu.nl
http://www.nu.nl/gezondheid/2593659/een ... orten.html
Stress kan DNA beschadigen 
vrijdag, 26 augustus, 2011, 7:11 pm
door Martin Braak
Amerikaanse wetenschappers hebben een verband gevonden tussen stress en beschadigd DNA.

De adrenaline die vrijkomt door stress kan bij muizen biologische processen in gang zetten die leiden tot blijvende schade aan het DNA.

Deze reactie zou ook kunnen verklaren waarom een stressvol bestaan lichamelijke klachten kan veroorzaken bij mensen. Dat schrijven onderzoekers van Duke University in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Grijs haar

“De ontdekking biedt ons een plausibele verklaring voor het ontstaan van stoornissen in het menselijk lichaam als gevolg van stress”, verklaart hoofdonderzoeker Robert Lefkowitz op nieuwssite Physorg.com.

"We hebben het dan over de meest uiteenlopende aandoeningen: van grijs haar tot kwaadaardige tumoren", aldus Lefkowitz.

Muizen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door muizen met behulp van een infuus bloot te stellen aan grote hoeveelheden van een samengestelde stof die vergelijkbaar is met adrenaline.

Uit het onderzoek bleek dat de stof biologische reacties ontketenende die uiteindelijk leidden tot een opeenstapeling van beschadigingen aan de chromosomen van de dieren.

Eiwit

“Daarmee hebben we het bestaan van een specifiek mechanisme aangetoond dat doormiddel van verhoogde adrenaline - een kenmerk van chronische stress - beschadigingen aan het DNA veroorzaakt”, aldus Lefkowitz.

De beschadigingen kwamen volgens de wetenschappers tot stand doordat er in het lichaam van de muizen minder van het eiwit P53 werd aangemaakt als gevolg van het verhoogde adrenaline-niveau.

Het eiwit P53 komt ook voor bij mensen en wordt ook wel de ‘bewaker van het genoom‘ genoemd, omdat de stof de vorming van tumoren onderdrukt.

Van Nu.nl
http://www.nu.nl/wetenschap/2595173/str ... digen.html

Zou dit een reden zijn dat veel mutaties bij grotere fokkers ontstaan?
Drie weekjes oud en boven in de kooi hangend 
woensdag, 24 augustus, 2011, 7:50 pm - Russische
door Martin Braak
In de woonkamer heb ik een paar kooien staan en één daarvan zit een koppel Russische dwerghamsters. Ze hebben al drie nestjes gehad. Het vierde nestje wederom zo schattig, maar wat doen ze nu! In de avond klimmen ze helemaal naar boven.

Foto behorend bij blog

Natuurlijk heb ik eerder jonge rusjes zien klimmen, maar deze zijn net drie weken oud. Het typische is, voorgaande nesten deden dat niet. Wat is het verschil?
Speciaal voer voor een Korenwolf 
vrijdag, 19 augustus, 2011, 5:37 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Gisteren kwam ik in een mooie dierenwinkel in Nijkerk, namelijk Dierenspeciaalzaak De Oostermolen. Een prachtige winkel waar ze ook baby papagaaien hadden. Daar zag ik iets in de schappen liggen... Ik moest er ff om lachen!

Foto behorend bij blog

Voer voor o.a. een Korenwolf!! Want de hamster die op deze verpakking staat is een Korenwolf die niet in Nederland gehouden mag worden.

Waarschijnlijk willen ze de naam afbeelden, namelijk nature voor hamster en rat voor sience. Maar dat is puur een gok van me. De normale mens zal denken dat het afbeeldingen zijn waarvoor voer geschikt voor is.
Golvend haar, lijkt dat op Caracul bij muizen? 
dinsdag, 9 augustus, 2011, 7:37 am - Russische
door Martin Braak
Ik heb nog een oud mailtje van Juliet inzake Caracul. Ze schreef het volgende:

Bij muizen is Rex krulleriger in Self varieteiten dan in Ticked varieteiten... Misschien je golvend haar eens kruizen met een mandarijn?

Ook kennen muizen een gen genaamd Caracul. Dit is een incompleet dominant golvend haartype. Bovendien wordt het iets minder als ze ouder worden.

Foto behorend bij blog

Bij Golvend haar is het anders. Er zijn verschillende varianten:
1. Niets te zien en pas op later leeftijd golvend haar
2. Gekrulde buikhaar en later golvend haar
3. Vanaf begin golvend haar, maar later normaal haar, later weer golvend haar
4. Vanaf begin golvend haar tot aan dood

Sommige exemplaren hebben normale snorharen en sommige exemplaren hebben golfje in de snorharen zitten.

Daarnaast lijkt het erop dat wanneer het met zowel Zwart als Geel roodoog gecombineerd wordt, het nog extremer is. Dit haar heb ik verschillende Lilac golvend haar gefokt die erg extreem zijn.