Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Augustus 2009»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.056
    Vandaag: 22
    Gisteren: 59
Het weer 
zondag, 16 augustus, 2009, 6:40 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Gisteren en vandaag was het zomerswarm. Gisteren met mijn vader gefietst en ze hadden 28 graden voorspelt. Het leek er niet op te worden, maar werd het wel. Het waaide best wel hard en zodoende was het op de fiets niet warm. We hebbben pak weg 24 kilometer gefietst, van Vroomshoop tot voor Ommen bij het parkeerplaats Westeroever. Daar zijn we afgestapt en hebben we gekeken waar je aan de ander kant ook kunt wandelen. Lol, kwamen we een rivier tegen. Wist ik totaal niet. Binnenkort daar eens verkennen.

De laatste week van mijn vakantie had ik erg mooi weer. Dit maakte de vakantie goed en eigenlijk over het weer niet veel te klagen. In mijn vakantie wel een aantal regenachtige dagen, maar uiteindelijk viel alles wel mee.

Voorspelling is dat aankomende week een hittegolf zou brengen. Ben benieuwd!

Waarom legt Martin dit hier vast? Ik vind het leuk om terug te lezen hoe het weer was. De hamsters hebben tot nu toe niet echt te klagen. Nu in de avond hebben ze rond 8 uur al schaduw van de garage. Dat hebben ze in juni/juli namelijk niet, dan staat de zon net zo dat ze tot 's avonds laat zonlicht hebben. Maar wanneer er waait, is het daar ook minder warm.
Het mysterie van de gekleurde neus 
woensdag, 12 augustus, 2009, 9:56 pm - Campbelli
door Martin Braak
Ja, het mysterie van de gekleurde neus. Wanneer je de neus van de Campbelli bekijkt, zie je beide kanten een bolletje. Deze bolletje is wit van kleur. Hieronder een foto van een Wildvang Campbelli en een Argente Campbelli. Duidelijk is te zien dat beide kanten witgrijs van kleur is.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De Russische dwerghamster kent dit ook, zie hieronder:
Foto behorend bij blog

Maar nu komt het! Eerst een foto van een Zwart Rusje en daaronder een foto van een Zwarte Campbelli:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Zie je het verschil? Bij de Zwarte Campbelli zie je het witte wel, maar dat zijn niet de bollen zelf, die zijn zwart van kleur. De kinvlek komt bij de Campbelli eigenlijk zo ver omhoog dat dit zichtbaar op de neus wordt. Een ander foto:

Foto behorend bij blog

Een Solid Blue Campbelli dwerghamster. Hier aan kan je heel duidelijk zien dat de bollen op de neus een gelijke kleur heeft als de dekkleur. Terwijl als je een niet zwart gerelateerde kleur hebt, deze bollen witgrijs van kleur zijn.

Ik concludeer dat de kleur van de bollen van de neus een zelfde kleur heeft als de buikkleur!
Foto's van diverse kleurslagen en mutaties Campbelli dwerghamsters 
vrijdag, 7 augustus, 2009, 7:36 pm - Campbelli
door Martin Braak
Afgelopen week heb ik veel foto's terug bekeken. Tja ik heb vakantie en terwijl ik wat ligt te knutselen en wat series zoals Mentalist kijk, zat ik de foto's te bekijken. Ik kwam zelfs foto's tegen van 2005 en 2006 die ik nooit gebruikt heb.

Voor mijn Campbelli kleurenoverzicht project heb ik maar liefst bijna 250 foto's verzameld. Het is alleen ontzettend lastig om bepaalde kleuren echt te definiëren. Dat komt omdat Umbrous + Zwart en Black-Eyed Argente + Moscow kriskras door elkaar gefokt worden. Deze mutaties lijken erg op elkaar, maar geeft net een kleur nuance.

De foto's staan nu nog in mijn fotoalbum, waar weinig mensen komen.

Link:
http://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/in ... -overzicht
Hamster Duvessa's Sony overleden 
vrijdag, 7 augustus, 2009, 12:29 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Op 7 augustus 2009 is Sony, een Geel Umbrous Witband mannetje, overleden. Sony is heel oud geworden en is door mijn broer voor fokdoel einden gebruikt. Sony stamt namelijk uit februari 2007. M.a.w. 2,5 jaar oud geworden.

Foto behorend bij blog

Mijn broer heeft diverse hamsters van Sony gehouden en stuk voor stuk leven ze nu nog! Geen enkel gezondheidsklacht te zien. Sony was drager voor crème en vermoedelijk ook voor een recessieve vlekgen.
Mi x Mi = lethaal: wit oogloos 
donderdag, 6 augustus, 2009, 9:36 pm - Russische
door Martin Braak
Vandaag zat ik wat oude foto's terug te kijken en zag ik dat ik bij René foto's van een wit oogloos had gemaakt. Deze foto's had ik nog niet op mijn website gezet c.q. gebruikt.

Mi-factor is een bontfactor die oorspronkelijk bij de Campbelli dwerghamster is ontstaan. Later is dit gen naar de Rus over gebracht. Het gaat om een bontfactor die vanaf de buik begint en naar boven heen gaat. Meestal is er een nekband aanwezig, vaak van beide zijden, maar dat hoeft niet. De eerste hybride Rus met bontfactor had slechts een halve nekband en generaties lang bleef dit zo. Pas vele generaties later begonnen er ook vlekken op de rug te vertonen en door selectief verder te fokken onstond er steeds grotere witte vlekken. Maar het is niet echt dat er spontane kleine vlekjes aanwezig zijn.

Helaas heeft dit gen een aantal nadelen. Een nadeel is dat de vlekpatroon ook in de hersenen voor kan komen waardoor de dwerghamster niet geheel goed functioneert. Eigenlijk is het probleem niet heel groot. Je ziet dat ze niet zo goed tegen stress kunnen en wanneer ze stress hebben, dan kunnen ze een epileptische aanval krijgen. De eerste exemplaren Rus met vlekken die gekeurd werden, kregen één voor één zo'n aanval.

Een ander nadeel is dat wanneer het dubbel vererft, het lethaal is. Het is niet zo dat het in de baarmoeder afgestoten wordt. Nee, de jongen worden wel geboren, maar er is geen oogontwikkeling. Je kunt ze gemakkelijk erkennen. Dit omdat ze spierwit zijn. Het nadeel is dat wanneer je deze factor kriskras door heen fokt, je exemplaren kunt fokken waarvan slechts 1 haar wit is. Dit exemplaar is genetisch gezien Mi en zo kan er onbewust witten ooglozen gefokt worden. Dus weer heel voorzichtig met het fokken van bonte exemplaren.

Foto van een wit oogloos:
Foto behorend bij blog

Close up:
Foto behorend bij blog

En:
Foto behorend bij blog

Nest:
Foto behorend bij blog

Als je heel goed kijkt, zie je bij de wit oogloos totaal geen oogbol vorming. Terwijl je bij de normale exemplaren in het nest wel oogbol vorming ziet.

Ze gaan meestal dood omdat de oogleden wel open gaan en daarna een dodelijke infectie optreedt.