Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Ukkies, ze zijn schattig, maar het is natuurlijk altijd de vraag waarom! 
maandag, 25 augustus, 2008, 8:37 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Heel soms zit in een nestje een achterblijvertje. We noemen... hmm, ik ingeval... noem het een ukkie. Vaak zie je dat ze later weer bijtrekken en zelfs zo groeien dat je niets meer ziet.

De vraag is natuurlijk altijd waarom. Vorig jaar had ik een bijzonder geval. Een Russische dwerghamster die veel kleiner was dan de rest en ook klein bleef. Maar toen het 6 weken oud was, begon hij ineens te groeien. Toen hij redelijk groot was, kwam ik pas tot de ontdekking dat deze dwerghamster een deel van de onderkaak niet had. Bij het zuigen heeft het waarschijnlijk niet alle melk kunnen drinken. De onderkaak is waarschijnlijk bij de geboorte afgebeten.

Wat ook wel eens gebeurd is dat een baby niet in het nest ligt. Het vrouwtje gaat het nest uit en trekt per ongeluk een kleintje mee. En daarna begint het wel te piepen, maar soms merkt de moederhamster dit niet of pas erg laat. In hele bijzondere situaties kan dit een paar keer gebeuren. Wanneer dit gebeurd, dan is het kleiner dan de rest. De sterkste baby zuigt in principe het meest, de zwakkeren het minst. Die worden door de rest weggedrukt. Zo kan er voorkomen dat een baby hamster veel minder melk krijgt en dus in groei achter blijft.

Maar soms is het genetisch aangelegd. Genencombinaties die niet goed samen gaan en zorgen voor iets wat niet te verklaren is. Maar deze ukkies kom ik niet zo vaak tegen.

Deze maand heb ik weer een geval, een hele bijzonder geval. Ik zag dit jong al begin deze maand. Op het moment dat de jongen bij de moeder weg konden, kon dit ukkie nog niet weg. Ik heb hem daarom bij de moeder en vader gelaten. Dit ging een kleine week goed. Toen begon moederhamster hem te verjagen. Ik heb hem daarom apart gezet in een mini kooitje. Om hem warm te houden, heb ik doelbewust 2 andere kleine hamsters erbij geplaatst, twee die net bij moeder wegkonden. Na een week zijn deze twee weer weg gehaald, dit omdat ze groot genoeg waren.

Maar dit heeft ervoor gezorgd dat ukkie wel warmte kreeg en ook nog eens lekker kon spelen. Ukkie zit nu alleen en eet best veel, hij krijgt 2 keer per dag eten. 1/4 deel van wat een volwassen hamster krijgt. Om een beeld te vormen, dit dwerghamstertje is iets groter dan 2 cm.

Foto behorend bij blog

Afgelopen weekend heb ik hem op het hamsterforum bij vraag en aanbod gezet en iemand heeft zich gemeld. En hij heeft een naam!: Pip. Op 6 september gaat hij weg. Het is dan ook geen knuffeldier, maar een hamster die extra verzorging krijgt. Misschien dat hij wel zo groot wordt dat hij normaal is, wie weet. Maar de vraag blijft altijd: waarom is hij zo?