Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Hoe gaat het met Kuifje? Het verhaal achter de Kuifjes bij de Russische dwerghamsters 
zaterdag, 31 juli, 2021, 8:02 pm - Russische
door Martin Braak
Ruim 30 jaar geleden hadden Peter en ik onze eerste Kuifje. We hadden toen een gezamenlijk fokruimte en er werd een wildkleur vrouwtje geboren met een lange witte kuif. Helaas heeft zij nooit jongen gehad en dit is later ook nooit op deze wijze terug gekomen. Maar ik denk iets van 15 jaar geleden werd bij mij de eerste nieuwe hamster met een kuif geboren. En dit keer waren de haren "gewoon" agouti.

En zo nu en dan wordt bij mijn broer Peter en bij mij een Kuifje geboren. Meestal zien ze qua kuif hetzelfde uit. Ik heb er eentje gehad waarvan de kuif rond was net als een rozet. Alle keren hebben we geprobeerd terug te fokken en dat lukte niet (op een keertje na, die heeft Peter op Exoknaag verkocht). Wij hebben zelf de unieke kans gehad om een mannetje en vrouwtje onderling te kruisen. Omdat wij op dat moment zelfs twee hadden.

Het lijkt niet genetisch te vererven. Of het is heel complex qua genetica en zijn er verschillende genen nodig. Waarom zou het anders elke keer terug komen? Het doet mij denken aan de Brindles. Brindle is dat het twee kleurig is. Het ging toen om blauw-wildkleur en geel-roodoog. Eigenlijk gaat het hier of om een foutje qua bevruchting en dat er twee bevruchte eicellen aan elkaar zitten waardoor één organisme ontstaat met twee verschillende soorten DNA. Of het gaat om de p-factor waarvan het stukje DNA aan en uit is gegaan. Dat het net niet goed is qua gen. Typisch was dat we diverse in een paar jaar geboren werden. En het was zeker niet genetisch. Dit is ook door Linda Price ervaren. Zij had dit bij haar Campbelli dwerghamsters.

Nee Kuifjes zijn geweldig leuk, maar het lukt niet om terug te fokken. En dit keer in een nest met Mandarijntjes zat er een Wildkleur met Kuif.

Foto behorend bij blog

Mandarijntjes zit zowel mijn eigen lijn in als dieren afkomstig uit Engeland (Melissa Chamberlain). Ik fok Mandarijntjes nu doelbewust met de Engelse lijn van mij om ze wat kleiner te houden. En daardoor zie ik geen diabetes meer. Het is een prachtig exemplaar. Zijn kuif bestaat uit agouti haren en het komt zo heel raar over omdat het zo grijs is. En het is een volle kuif. Ik bedoel op die plaats zit heel veel haar. En de haren zijn veel langer. En het lijkt of het ook groeit. Dus ben benieuwd hoe het later eruit ziet.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Zomaar een paar dingen om te vertellen: staart, dierenwinkels, karakter 
zondag, 4 juli, 2021, 5:24 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Er gebeurd op hamstergebied weinig en toch ook weer veel. Zo hoorde ik via via dat de dierenwinkels nu bezocht worden en bij onderzoek gekeken worden of ze gecertificeerd zijn. Bij deze onderzoek vragen ze ook wie de dieren leveren. En dat de dieren afkomstig van hobbyfokkers daarvan contactgegevens gevraagd worden en genoteerd worden. Ze zijn dus in NL aan het uitzoeken wie waar de dieren leveren! Hobbyfokkers hoeven niet bang te zijn, het is hobby. Maar fok je als hobbyfokker veel en verkoop je aan diverse adressen, wees dan alert. Beste is om gecertificeerd en ingeschreven te zijn indien je veel verkoopt. Daarvoor is immers ook de wet!

Foto behorend bij blog

Ik moest vandaag aan deze foto denken. De staartjes van de Russische dwerghamsters. Helaas door corona zijn er geen keuringen. Dat betekent ook dat dieren niet door derden worden beoordeeld. Soms sluipen onbedoeld onjuistheden in. Zo ook de staart die onder naar beneden krult. En dat is niet goed. Zie foto. Daar moet je als fokker altijd op letten.

Ook hoorde ik via via dat er Campbelli dwerghamsters in dierenwinkels worden verkocht die erg hybride zijn. Maar ook nog eens heel agressief. Dat is zo zonde. De hamsters krijgen hierdoor een slechte naam. Ik weet niet hoeveel winkels het hierom gaat. Maar het selecteert er vanzelf uit. Omdat dierenwinkels dit ook niet willen verkopen.

Zelf heb ik nu ook een paar andere Campbelli dwerghamsters en zie hun gedrag. Ik kan nu heel mooi vergelijken met de lijn die ik fok en afkomstig zijn van Uni Halle. Dit is een wereld verschil. Mijn broer heeft de eerste kruisingen gedaan met Opal en de resultaten zijn bevredigend. Ik weet van verleden en ook nagevraagd paar jaar geleden aan Joep, dat dit niet altijd zo is. Kruisen van totaal verschillende lijnen Campbelli dwerghamsters kan leiden tot agressief karakter. Een zeer assertief karakter. Binnenkort begin ik met mijn fokproject om te kijken wat het doet. En natuurlijk zal ik hierover schrijven.
Moment van langste dag 
maandag, 21 juni, 2021, 9:04 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik realiseerde me dat vandaag weer de langste dag van het jaar is. Een moment dat ik altijd stil sta bij het verleden en kijk naar de toekomst. Tot en met half mei hebben wij best wel slecht weer gehad. In februari hebben wij sneeuw gehad en ik moet zeggen dat ik daar wel van genoten heb. Het levert altijd leuke plaatjes en herinneringen op. Dit jaar vind ik het een rare vreemd jaar. Eind vorig jaar begon de lock down en de mondkapjesplicht voor alle winkels. En dat de restaurants dicht zaten. En direct naar de kerstdagen ging ik hard aan het werk. Want ik zag al aankomen dat maart en april ik weer druk zou zijn met de bijzondere opdracht die ik altijd doe in Amsterdam voor mijn werk.

Deels thuis werken en deels bij klanten. Het aantal keren dat ik op kantoor ben geweest afgelopen maanden is op twee handen te tellen. Het aantal keren dat ik in Amsterdam ben geweest kan ik met vijf handen niet tellen, zo vaak. Voordat ik realiseerde was het al april. In het weekend kon je niet iets leuks doen zoals bioscoop, restaurant bezoekje of Exoknaag, wat ook niet doorging. En omdat ik zo druk had ging ik harder werken en dan werk je zowel harder als meer. Wat doorsloeg in mijn overuren van ruim 230 tot en met april. Omdat je deels thuis werkt gaan die uren ook harder. Ik ben gewend om 1,5 uur tot 2 uur reistijd per dag te hebben. Ik had ongeveer 5-6 uur reistijd per week minder en besteedde ik aan het werken. En toen eenmaal het mooie weer kwam, 1e week van juni, toen had ik juist een weekje vrij gepland. Niet dat ik alle dagen compleet vrij had, maar ik heb weer heerlijk genoten. De fiets van mijn vader weer opgelapt en de oude bekende rondjes die ik vroeger met pa fietste gefietst.

Door de mondkapjesplicht, doordat de winkels dicht zaten of het moment dat je alleen op afspraak naar de winkel moest, doordat ik de supermarkt langs lied komen, doordat alle uitgaansdingen niet konden, keek ik wat meer naar Netflix. En af en toe gamen op de Playstation. En nu, anno juni, gelukkig kun je weer naar een restaurant wat ik nu al paar keer geweest ben. Heerlijk met familie praten tijdens eten en drinken. Maar ik moet wel zeggen dat we afgelopen half jaar vaak van een restaurant wat opgehaald hebben en 's avonds zaterdag lekker bij elkaar gezeten hebben.

Gelukkig kan ik kijken naar een goed uitzicht qua rest van het jaar. Ik heb zes weken zomervakantie gepland. En na de zomervakantie ga ik ingeval proberen om elke vrijdag vrij te hebben. En met kerst ook een paar weken vrij. Maar ik ben wel beetje bang voor het weer. Zo slecht het was, ineens een zeer vroege hittegolf (twee dagen 30 graden en aantal 25 graden), zo slecht is het vandaag. Het regende hele dag. En de vooruitzicht voor aankomende twee weken is niet zo best. Wat voor weer gaat het in mijn vakantie worden? Ik ga ervan uit dat het slecht wordt. Dat gevoel heb ik, dat het weer zoals de zomer wordt die ik als kind een keer meegemaakt heb. Toen had ik een zomervakantie net na behalen van mijn diploma en heb ik in de zomervakantie zes weken gewerkt aan een muziekprogramma die ik SoundLocator noemde. Het was prachtig om hieraan te werken. Het ging om synthetische muziek waarbij je ook een scherm had waar je commando's in kon geven om muziek stukken te kopiëren. En de instrumenten kon je zelf met de muis als waveform tekenen. Man o man later zoveel demonstraties mee gegeven op computerclubs.

Maar ook al zou de hele zomervakantie slecht weer zijn, ik heb altijd genoeg te doen. Ik ben al bezig met het herschrijven en programmeren van de website AllesOverRatten.nl. Dat moet ook want eind van het jaar wordt, zover ik het goed heb, PHP 7 niet meer ondersteund. Mijn vorige website, versie 4 zoals ik dat noem, daar zitten wat stomme amateur fouten in. Waardoor het niet goed loopt op PHP 7. Maar daarnaast stammen die scripts alweer uit 2011-2013. Ik zag toevallig vandaag nog een Youtube filmpje van het moment dat ik op mijn scherm de eerste vertalingen invoerde. Een script waar je de Nederlandse woorden ziet staan en erachter kunt typen hoe het in Engels geschreven moet worden. En dit zonder een formulier waar je ok en opslaan moet klikken. Daar was ik trots op. En ik bouwde het voor de vereniging NKV. Omdat tijdens de ledenvergadering als wens uitgesproken was dat ze graag tweetalig website wilde hebben. Omdat veel buitenlandse leden zijn. En aantal vrijwilligers die alles wel wilden vertalen. Het resultaat was dat ik bezig was en dat ik het moest vertalen. De website van NKV houdt dit jaar op te bestaan. Dat zal voor mij ook een moment zijn waar ik even stil van ga worden. Zoveel tijd in het verleden aan besteed. En zoveel tijd erin gestopt. Maar sinds 2015 ging het al mis. Enerzijds door overlijden van mijn ouders minder tijd had, anderzijds omdat het bestuur niet of nauwelijks met mij communiceert. Ik krijg geen feedback en op een gegeven moment ga je nadenken en stil staan bij de vraag waarom doe ik dit nog. Ruim 1,5 jaar geleden aangegeven dat de vereniging voor een nieuwe site moet regelen en tot vandaag is dat niet gebeurd. Maar dat de site uit de lucht gaat, dat gaat gebeuren. Want eenmaal dat PHP 7 niet ondersteund wordt, gaat die site niet meer lopen. En laatste paar maand kan je al merken dat het stroperig wordt. Zo ging One.com het emailadres en het contactformulier blokken. Zij waren van mening dat er spam mee verstuurd werd. Ik vermoed dat het komt omdat de scripts de interne mailserver gebruikt en op moment dat je een nieuwsbrief hiermee verstuurd, veel mailprogramma's dit als spam ziet. En dat er automatische melding gemaakt wordt dat er spam verstuurd wordt. Helaas niets aan te doen en afscheid nemen van de website. Het stond vroeger op de wereldkaart van het internet. Als je gaat kijken hoeveel bezoekers die website heeft gehad, word je gewoon stil van.

Nu heb ik gelukkig weer wat ruimte om meer tijd aan de hamsters door te brengen. Kijken welke koppels nooit gefokt hebben. Kijken hoe het gaat met de stambomen. En dit weekend zag ik dan ook ineens een nieuw kuifje en een nieuw odd-eyed. Ik heb ook Pearls met rode ogen gefokt. Ik heb ook prachtige gele Mandarijnen. De hamsters doen het goed. Wel merk ik dat het aantal jongen nu minder wordt. Immers, ik houd de dieren aan om te zien wat er gebeurd als ze oud worden. Ik wil mijn stambomen aanvullen met data over hun ouderdom.

Met Tommy de Huiskat gaat het ook zo goed. Ach wat zou ik graag aan mijn moeder willen vertellen wat er allemaal gebeurd is. En hoe goed Tommy het doet. Hoe goed het gaat. Tommy is gestopt om 's avonds op mijn bed te springen en poos naast me te liggen. Hij heeft heel lang op de stoel op de overloop geslapen en aantal weken slaapt hij weer op het kleedje dat ik op de grond van mijn slaapkamer heb gelegd. Typisch is dat hij 's avonds even langs komt en dan vertrekt. Hij gaat eerst een poos bij de voordeur naar vogels en vleermuizen kijken. En 's nachts is hij naast me bed aan het slapen. Hij is heel stil dus ik merk het alleen maar als ik even wakker ben en kijk of hij er ligt. Nu, op moment van typen van deze blog, ligt hij lekker op de leuning van de bank waar vroeger mijn moeder altijd zat. Lekker aan het slapen. Terwijl op TV ik kijk naar EK voetbal. Ik moet zeggen dat ik dit jaar niet zo leuk vind. Ik kijk half om half. Begin, eind en tussen in schakel ik vaak weg. Het boeit me niet. Ingeval niet zoals de Formule 1 waar ik al vanaf kinds af aan kijk. Ik kan mij nog herinneren dat ik in de achterkamer op een heel klein tv'tje Formule 1 keek. Toen had ik nog geen internet. En eenmaal internet, ging ik alles volgen. En nu met Max Verstappen, wat prachtig om het te volgen. Maar het gaat mij niet om de race zelf, ook om de flex wings, de bandenspanning of wel de kunst van elke keer verbeteren.

In UK gaat het nu wat minder goed met het coronavirus. Je ziet dat het aantal besmettingen elke dag wat meer worden. In Nederland is het een glijbaan naar beneden en dat komt niet alleen door het vaccineren. Nee, het virus wordt buiten niet zoveel verspreid. Ik hoop dat we in oktober er geen last van hebben. Maar mijn verstand zegt iets anders. Door de vakanties worden de diverse varianten van het coronavirus verspreid en gaat het gigantisch opzetten. Ook al ben je gevaccineerd, dan kan je nog steeds ziek worden. En vaccinatie is niet voor eeuwig. Zo heb ik zelf al twee keer corona gehad. En zo gaan mensen die gevaccineerd zijn, corona oplopen. Men hoopt alleen dat het ziekteproces niet erg is. En gelukkig zie je dat in de UK: mensen die ziek worden, hebben de verschijnselen van een verkoudheid. Ik hoop echt dat we in najaar gewoon zonder mondkapjes kunnen winkelen en restaurants open blijven.

Foto behorend bij blog


De tijd vliegt voorbij
Gevoelens vervagen, van liefde, verdriet en haat

De tijd vliegt
Herinneringen vervagen, van geluk, verdriet, liefde en van haat

De tijd vliegt het verleden vervaagt
Over ons verleden hangt een dikke mistige waas

We leven nu, we leven vandaag, het verleden is geweest en het heden is wat we leven, de toekomst is pas morgen, nog vers zonder zorgen

Geniet van elk moment want voor dat je het weet is het een herinnering die vervaagt

De tijd vliegt, dus leef vandaag
Hoe moeilijk het ook is, geef je verleden een plaats, je kan niet leven in een mistige waas
Nieuwtjes uit de fokkerij 
zondag, 20 juni, 2021, 8:15 pm - Andere zaken
door Martin Braak
De eerste paar maand stort ik me op mijn werk en ben ik druk met cijfertjes en getalletjes. Het zijn ook de maanden dat het minder mooi weer is en het voordeel is dat in deze tijd ik de overuren kan gebruiken om vrijdagen wat minder uren te werken. En dan met dit prachtig weer kan ik wat meer tijd besteden aan mijn dieren. Zo ook vandaag dat ik al vroeg op stond en lekker met frisse lucht bezig was.

Odd-eye

Tijdens de verzorging zag ik ineens een odd-eye. Een Geel roodoog Russische dwerghamster met twee kleurige ogen, dat komt niet vaak voor. Ik heb er toevallig nog eentje, maar daarvan is één oog zeer donker rood en ander vel rood. Bij dit exemplaar is het één oog echt zwart. En dat heb ik nog niet heel vaak gezien. Het gaat hier vaak om foutjes van de natuur: een stukje waar meer pigment aanwezig is. Maar het hoeft niet. Het kan ook genetisch materiaal zijn dat anders is. We kennen dat bij de tamme rat waar je siamees hebt. En ook siamees donkeroog. De siamees bij de tamme rat is een variant van de albino. En de donkeroog is een mutatie die in combinatie met albino of siamees ervoor zorgt dat er meer pigment in de ogen aanwezig is. Waardoor de kleur oog niet rood is.

Foto behorend bij blog

Welkom nieuw kuifje

En even later zie ik iets wat ik dacht fuck, wat zie ik nu. Toch geen bijtwond? Eenmaal rustig bekeken zag ik het goed. Ik heb weer een nieuw kuifje. Dit is iets wat ik niet terug kan fokken. Maar zo nu en dan eentje geboren wordt. Ik vermoed dat er meerdere genen nodig zijn om het tot uiting te laten komen. Ik kan mij niet voorstellen dat een mutatie elke keer opnieuw optreedt. Want dat gebeurd soms. Dat op bepaalde plekken een DNA verandering optreedt. En als dit in later proces gebeurd en daardoor de wijziging niet rondom het geslachtsorgaan is opgetreden, dan is het niet erfelijk. In het verleden hebben wij, mijn broer en ik, twee kuifjes onderling gekruist. Zonder resultaat. Maar al jaren wordt er zo nu en dan een nieuw exemplaar geboren.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Nieuw parkinson exemplaar

Natuurlijk komen er ook minder leuke dingen voor. Ik heb exemplaren van Zwart en Russsisch Blauw gefokt om te kijken hoe parkinson vererft en of het daadwerkelijk op de X-chromosoom ligt qua afwijking. Ik heb een Zwart vrouwelijk exemplaar gekruist met een 100% ander lijn, mijn Engelse lijn. Daarvan heb ik een mannetje gebruik om terug te kruisen op een lijn waar ik al generaties geen parkinson zie. De voorouder van de zwarte exemplaar had parkinson. Helaas door vroeg overlijden weet ik niet of de moeder het ook had.

Dit versterkt de theorie dat het defect op de X-chromosoom ligt. De stamboom laat zien dat parkinson aan één kant van de stamboom zit. En dat van moeder naar zoon is gegaan. Maar omdat moeder te vroeg overleden is, is het nog steeds geen waterdicht bewijs.

Natuurlijk doe ik ook andersom, om zo parkinson eruit te fokken indien dit inderdaad op de X-chromosoom ligt.

Zwart inteeltcoëfficiënt 0% o.b.v. 5 generaties

Ik heb vandaag twee zwarte exemplaren gehouden en bij het invoeren in mijn stamboomsysteem zag ik dat het inteeltcoëfficient 0% is o.b.v. 5 generaties. Door het defect parkison probeer ik zwarte exemplaren te fokken die zo min mogelijk lijnteelt hebben. Ik gebruik doelbewust de mutatie Mandarijn hiervoor. Je kan aan deze mutatie vaak zien of ze voor Zwart dragen. Ik heb twee keer een Mandarijn geselecteerd die voor Zwart draagt en op zuiver Rus terug gekruist. Ik was wel ff stil toen ik zag dat dit 0% was. Mooi resultaat en ze zien er ook super uit.

Er gebeurd zoveel, EK 2021, warmte 
zondag, 13 juni, 2021, 7:54 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Er gebeurd zoveel klinkt de titel die ik zo net bedacht. En op moment dat ik deze zin type staat Nederland op het voetbalveld voor haar eerste wedstrijd EK 2021. Een bijzonder EK die een jaar uitgesteld is in verband met het corona virus.

Dit jaar hebben wij vijf maanden "rot" weer gehad. Ach, ik vond sneeuw heel mooi en leuk. En hoop dat vaker te zien. Maar regen, regen en nog meer regen. Ze hebben het over droogte in Nederland, maar het was gewoon herfst in plaats van winter en lente. En pas tegen het einde van de lente hebben we sinds vorige week prachtig zomerweer.

Voor de hamsters is dit weer nog goed te doen. De warmte is nog het huis niet ingetrokken en zowel 's ochtends en 's avonds is het vrij normaal qua temperatuur. Te denken aan vorig jaar waar we in augustus dacht 18 dagen achter elkaar een hittegolf hadden. En dat mijn airco bij de hamsters constant aan het draaien was. Maar tot heden heb ik de airco voor de hamsters nog niet aangehad. En ook het aantal vliegen valt nog mee. Maar dat moet ik natuurlijk direct afkloppen.

Het aantal Russische dwerghamsters dat ik fok is afgelopen twee maand behoorlijk gezakt. En dat komt niet door het weer. Maar puur door dat veel van mijn hamsters een leeftijd hebben dat ze niet meer fokken. Ik doe mijn dieren niet weg en tja dan is het maar zo dat ik nu wat minder fok. En dat geeft nu ook niets. Want de verkoop rondom deze tijd is minder. Vooral door het mooie weer. Maar ook omdat de EK gestart is. Mijn broer belde mij in de supermarkt gisteren op met de vraag wat is er precies aan de hand? Ik: voetbal... iedereen gaat BBQ'en. En iedereen is thuis.

Je ziet het ook aan het aantal bezoekers op deze website. Die zijn behoorlijk gedaald. Kijk vorig jaar was het vanaf april prachtig weer en konden wij niet op vakantie. Daardoor bleef zowel internet bezoek en de verkoop van hamsters redelijk stabiel. En dat is natuurlijk nu anders. Ben heel benieuwd hoeveel mensen straks op vakantie gaan. Ik denk dat het in Nederland redelijk stil wordt. Wel weg maar weinig vakantiegangers die voor Nederland kiezen.

Gisteren was er een voetballer die op het veld een hartstilstand kreeg. Dat is vreemd om te zien en te ervaren. Ineens pats boem lag hij op de grond. Ik was op dat moment met mijn broer aan het praten en ik zei al: er gebeurde niets. Het leek mij op een epileptische aanval. Het hoort bij het leven. Afgelopen week toch weer drie hamsters overleden waar ik vermoed dat warmte een rol speelde in combinatie met ouderdom. Warmte is altijd extra zwaar. Maar ook bij hamsters komt het soms voor dat ze ineens op een jonge leeftijd overlijden.

Vandaag bij El Capone in Zenderen wezen eten. Heerlijk meloen ijs gehad. Wat heb ik dat gemist zeg. Lekker eten bij een restaurant. We hebben zo lang in een lockdown gezeten. Oktober t/m mei of zoiets dat alles dicht zat qua restaurants.

Foto behorend bij blog

Over vijf weken heb ik vakantie en dan is het ook tijd om meer tijd met de hamsters door te brengen. Ik heb diverse leuke hamsters gehouden om straks nieuwe koppels te vormen.