Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Al een maand geen regen, droogte gaat record 1976 verbreken 
woensdag, 18 juli, 2018, 8:33 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Het weer in 2018 is bizar als je naar gemiddelden kijkt: het is al weken mooi weer en erg droog. Toen ik de tuin harkte stoof de zand door de lucht en dat heb ik nog nooit zo meegemaakt. Gras is niet meer groen. Maar veel kantoren hebben gelukkig airco of luchtkoeling. Zelfs waar ik vandaag was, een garagebedrijf, was het niet echt warm. Dit zonder airco, de ligging was goed en zon scheen niet op het bedrijfspand.

Ook de hamsters hebben weinig last. Het is bij mij na 3 uur erg warm aan het worden, maar in de avond koelt het gelukkig goed af. Dat komt omdat de wind vanuit de zee komt en niet uit het oosten. Er blaast koele lucht het land in. En dat is wel fijn. Ik dacht laatst nog, gelukkig dat dit jaar zo warm is en niet vorig jaar. Dan zou mijn moeder er erg last van hebben gehad.

Foto behorend bij blog

Ik moet nog 2 daagjes werken en dan heb ik eindelijk (de wel verdiende!) vakantie. De weer vooruitzichten zijn ook bizar. Het blijft waarschijnlijk nog drie tot vier weken nu zo warm en droog. We gaan de record 1976 verbreken qua droogte en watertekort.

Foto behorend bij blog

Eén ding hebben de hamsters en ik wel last van: de vliegen. Dat houd je met dit weer niet tegen.

Er wordt al geschreven dat we op weg zijn naar de warmste zomer sinds de metingen. Wat ik wel merk is dat mijn zonnebloemen paar weken geleden al volledig in bloei stonden en nu al dood gaan. Ik heb nooit eerder meegemaakt dat ik vakantie had en mijn zonnebloemen al dood aan het gaan zijn.
De bekende steen foto's, weer 6 jaartjes later 
zondag, 15 juli, 2018, 4:54 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Eind maart 2012 heb ik een blogje geschreven over de bekende steen foto's. Toen ik nog geen spiegelreflex camera had, maakte ik geregeld buiten foto's en ik gebruikte daar een paar stenen bij. Opgestapeld achter mijn huis en dat werkte prima. Omdat de hamster eerst even gaat kijken waarop hij staat en niet 123 afspringt. En buiten veel licht hebt. Deze foto's heb ik geregeld op het hamsterforum geplaatst waarna ook andere mensen dit gingen doen. Maar tegenwoordig maak ik zelden foto's buiten.

Gisteren dacht ik, laat ik mijn nieuwe lens testen zoals ik dit deed in 2012.

Foto behorend bij blog

Een prachtige Mandarijn Pearl al zeg ik het zelf.

Hieronder een foto uit 2006. Je ziet hoe enorm de kwaliteit verbetert is.

Foto behorend bij blog

En deze foto is in 2012 gemaakt.

Foto behorend bij blog

Tussen 2012 en 2018 zit niet zo'n groot verschil en dat komt omdat deze foto met een spiegelreflex met 100mm Canon lens gemaakt is. En de eerste foto met een Canon 24-70. Het verschil is voornamelijk de bokaal.

Toen ik gisteren naar Foto Konijnenberg in Den Ham ging, realiseerde ik me dat het lang geleden is dat ik daar was geweest. Ik was nog nooit in hun nieuwe winkel geweest en ze zijn bijna vier jaar geleden verhuist. Ik moest nog denken aan het moment dat ik met mijn vader daar was geweest om de nieuwe lens Sigma 17-70 te kopen en dat we samen in het bos liepen terwijl ik mijn lens aan het testen was.

Als je bij de aanschaf van een camera of lens goede uitleg wil ontvangen en goede prijzen wil kopen, moet je bij Foto Konijnenberg zijn! Top winkel!
Kat en hamster, gaat dat wel goed? 
zaterdag, 14 juli, 2018, 9:23 am - Andere zaken
door Martin Braak
Deze vraag wordt mij soms gevraagd en in het verleden hadden wij Ringo, Tanja en Carlos drie perskatten thuis lopen. Maar toen stonden de hamsters boven waar de katten nooit mochten komen. En als er een hamster ontsnapt was, dan zagen we de katten heel actief zijn. Een zeer alert alarmsysteem.

Maar zoals de bloglezers en website bezoekers gelezen en gezien hebben, heb ik sinds vorig jaar Tommy de huiskat. Tommy is een kater van twee jaar oud. En hij mag overal komen behalve op de hamsterkamer. Maar niet alle hamsters staan daar. Ik heb namelijk één Syrische hamster in de gang staan en drie grote kooien in de woonkamer. En die staan op de grond.

Hoe gaat dat samen? Eigenlijk heel goed! Tommy laat de Syrische hamster links liggen. In begin was hij nieuwsgierig en ook wel beetje bang. En ging hij daar voor de kooi lopen en zitten. Maar dat was na paar dagen over en ging op de trap de Syrische hamster bekijken. Hij houd zijn kop niet voor de tralies. Ik weet niet of ze ff bonjer hebben gehad en of Tommy verloren heeft van de Syrische hamster. Maar ook 's nachts kan hij gewoon bij deze hamster en toch doet hij dat niet. Ik weet natuurlijk niet wat hij 's nachts allemaal doet, maar ik heb hem ingeval nooit betrapt.

Een ander verhaal zijn de hamsters die in de woonkamer staan. Eerste maanden zat hij 's avonds op de eetstoel onder de tafel en keek hij naar de actieve hamsters. Hij vond dit zo mooi. Maar nu gaat hij 's ochtends en 's avonds een poosje naast de kooien zitten. En ik betrap hem zelden erop dat hij een sla beweging maakt. De dwerghamsters zijn niet bang. Maar wel merk ik dat de Roborovski dwerghamster hem goed in de gaten houdt.

Natuurlijk wil dit niet altijd iets zeggen over alle katten, want de meeste katten zullen loslopende hamsters als prooi zien. Tommy is een raskat die nooit buiten komt en geen vijanden en prooien kent. Hij is geen jager. Maar het kan dus ook heel goed gaan.

Wel moet ik oppassen bij het fotograferen van hamsters. Als hij erbij komt zitten om te helpen, dan moet ik echt waakzaam zijn. Soms springt hij er naar toe en dat mag niet! Maar meestal kijk hij op een afstandje. Niet wetende hoe ze smaken :)

Foto behorend bij blog


Foto behorend bij blog

Beide foto's zijn met mijn nieuwe lens gemaakt die ik vandaag bij Konijnenberg gekocht heb. Het betreft een Canon 24-70 lens.
Langste dag van het jaar, moment van terug kijken en moment om naar voren te kijken 
donderdag, 21 juni, 2018, 10:02 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik zat op een glazen trap naast mijn moeder. En vertelde hoe goed het met Tommy ging. Op mijn vraag of Tommy haar herkende zei ze: niet in deze hoedanigheid. Toen werd ik wakker. Terwijl Tommy voor me op de grond zat me aan te kijken.

Het is vandaag weer de langste dag van het jaar en dat is voor mij een moment om terug en naar de toekomst te kijken. Meestal met een glas koude chocolademelk en dat heb ik vandaag vervangen door een glas koude kokoswater. Mijn blog begint niet voor niets over mijn moeder die vorig jaar aan alvleesklierkanker overleden is. Alles om me heen doet mij aan haar herinneren. En er zijn momenten dat ik daar moeilijk mee heb. En momenten dat ik met een lach terug kijk.

Foto behorend bij blog

Met Tommy gaat het enorm goed. Het is een kat die ineens volwassen is geworden. Zo close dat hij met mijn moeder was, is hij nu met mij. Hij maakt mijn bankstel en spullen niet kapot. Het was eind januari / begin februari dat ik zo vaak in Amsterdam was en dat ik 's avonds laat thuis kwam. Ik kan Tommy toch niet na een paar uur alweer opsluiten? Zo ontstond dat ik een kleedje op mijn bed legde en hem daarop zette. En ik merkte aan Tommy dat hij dit zo leuk vond en vindt. In alles kan je merken dat hij liefst bij mij op de kamer is. Iets wat mijn moeder aangaf dat dit nooit met Tommy kon. Want Tommy houd je wakker, Tommy gooit je bril op de grond. En Tommy... Niets van dit, Tommy slaapt of op zijn kleed of op de grond voor mij. En als ik in de avond te lang blijf zitten geeft Tommy aan dat ik naar bed moet. Geen gedonder ’s avonds, hij loopt voor mij uit, eerst naar zijn kamer nieuw eten geven enzo, dan ga ik tandenpoetsen en daarna lopen we samen naar mijn kamer.

En als ik naar mijn werk ga zwaait hij mij vaak uit. Hij staat dan pal voor het raampje van de voordeur. Maar dat deed hij niet als ik naar Amsterdam ging. Dat was voor hem te vroeg! Dat was bijzonder dit jaar. Ben nog nooit zo vaak voor mijn werk in Amsterdam geweest. En zo weinig op kantoor geweest. Een bijzonder klus waar ik pak weg 250 uur aan besteed heb. Het leverde soms stress op, het leverde voldoening op, het leverde mooie momenten op. En als ik er voor ga, dan ga ik ervoor. Het is ingeval iets om goed naar terug te kijken. Terwijl ik me had voorgenomen om dit jaar wat rustiger aan te doen. Dat is ingeval tot medio mei niet gelukt.

In april heb ik een anderhalf week vrij genomen. Terwijl ik wel klaar stond voor de bijzondere klus die toen nog liep. Toen ik bij mijn laatste klus voor mijn vakantie in de auto stapte om richting mijn huis te rijden, stond ik bij mijn vakantie stil: over paar dagen mijn verjaardag en dat op mijn verjaardag mijn moeder precies zes maand geleden overleden is. Ik reed weg en bij de eerste kruispunt in een bosrijk omgeving vloog een roodborstje op een bankje en bleef zitten terwijl ik hem aankeek. Het herinnerde aan wat mijn moeder. In één van haar laatste weken zag zei heel veel roodborstjes. En ze had het met mij over en vroeg zich hard op of het misschien mijn vader was die uit de hemel de roodborstjes aanstuurde. Ach het is toeval mam, ze vliegen hier wel vaker, was mijn antwoord.

Paar dagen later vierde ik mijn verjaardag in de Efteling. Het was niet zo'n mooi weer op die dag als daarvoor en daarna. Het regende af en toe. Maar dat maakte ons niets uit! Dit was de derde keer dat we mijn verjaardag in de Efteling vieren. Er waren natuurlijk momenten dat ik aan mijn ouders moest denken, maar we hebben zo'n gezellige dag van gemaakt. Voor het eerst pannenkoeken bij Polles Keuken gegeten en genoten van alles wat om ons heen bewoog. Einde van de middag hebben we nog wat bij Toko Pagode gegeten. En terwijl we daar zaten kwam een eekhoorn voor ons zitten. Dieren maakt mij altijd blij en het is een genot om naar zo'n eekhoorn te kijken. En heel rustig liep hij van ons weg richting de bomen waar hij verdween. Einde van de dag liepen wij in het sprookjesbos waar bij het laatste bankje ineens een roodborstje kwam aanvliegen. Hij bleef op het bankje zitten terwijl wij hem aankeken.

Toen ik 's avonds vermoeid na de leuke dag op de bank plofte ging Tommy voor het raam zitten. En ineens vloog er een vogel langs het raam. Ik hoorde Tommy spinnen, zachtjes miauwen en er vlogen meer vogels voorbij. Er ging ook pal voor het raam een vogel zitten. Bizar moment want mijn moeder had nog zo tegen Tommy gezegd: als ik in de hemel ben, stuur ik zo af en toe vogels naar je toe zodat jij wat te kijken hebt. Want Tommy komt nooit buiten en mijn moeder vond het zo leuk als Tommy een vogeltje zag.

Gelukkig is het nu ook weer tijd om te hobbyen. Vorig jaar heb ik mijn dwerghamstersite aangepakt en de techniek achter de schermen moderner gemaakt. Zodat het ook mobiel vriendelijker is. En heb ik mij verdiept in SEO. Om mijn website meer in de picture te laten komen. Want ik kan merken dat de bezoekersaantallen wat omlaag gaat. Logisch, want steeds meer en meer mensen bezoeken de sites via hun mobiele telefoon. Zo ben ik in april begonnen om ook de website AllesOverRatten.nl te verbeteren. Toen ik de dag na Pinksteren bezig was vernam ik het slechte nieuws dat Rian van Andel omgekomen was aan haar verwondingen die zij opgelopen had bij de brand in haar woning. Rian was zo'n bijzonder dame, 34 jaar oud en elke keer als ik haar op een evenement zag, sprak ik haar aan. Ook hebben we wel eens contact gehad over de kleurengenerator voor de tamme rat die ik in 2015 gemaakt heb. En als ik twijfelde over de genetica van de tamme rat, kon ik gerust haar vragen. Waarom zij?, waarom die dag?, wat is nu precies gebeurd?, waarom moet dit haar dit overkomen? Vragen waarop je geen antwoord krijgt. Het raakte me enorm. En op de dag van haar uitvaart heb ik symbolisch de nieuwe update van de website AllesOverRatten.nl online gezet.

Het moest mij ook enorm denken aan Wim Timmer. Wim is al bijna 10 jaar geleden overleden. Wat gaat de tijd snel. Wim kende ik van de Vroomshoopse Computer Club (VCC) dat in de begin jaren ’90 gehouden werd door o.a. Gerrits. Het was voor mij altijd de plaats om mensen te helpen. Wim hielp ook en stond vaak bij de floppy's die je kon lenen en daarna kon kopiëren. Het waren de games afkomstig van de groep waar ik aangesloten was, dus ik had alles al. En kon dus andere dingen doen zoals met Wim praten en lachen. Later ontmoette ik hem bij de bibliotheek en maakte hem een praatje. Ik merkte dat hij een Wajonger was en dat hij geen aangiften inkomstenbelasting deed. Ik nodigde hem uit en hielp hem. Hij was toen zo blij met een paar honderd euro dat hij terug kreeg. En zo heb ik hem diverse keren geholpen. Helaas is hij spontaan veel te jong aan een hart aanval overleden. Hij voelde zich raar en belde zijn zus in plaats van 112.

Maar ik dacht ook aan Ilja. Zij zat in mijn klas op de Mavo. Maar ze had een longziekte waarvan ze wist dat ze niet oud mee zou worden. Om de paar weken moest ze een week in het ziekenhuis verblijven. Zo goed in studeren dat ze was, haalde ze altijd zeer goede cijfers. En toch zaten we beide op een speciaal onderwijs. Haar droom was om de Havo te doen. Ze leefde als een normaal iemand, hoewel ze natuurlijk niet kon sporten of beperkt was in het uitgaan. We waren maar net van school af of we kregen bericht dat Ilja overleden was.

Paar jaar geleden ben ik begonnen aan de website over de kleurmuis. Het is tijd om ook dat weer op te pakken en ik ben alle foto's die ik op evenementen gemaakt heb, aan het bekijken. Er zitten zoveel mooie foto's tussen en het is zo leuk om in de materie te verdiepen. Maar het is ook wel lastig om over een diersoort te schrijven die ik zelf niet gehouden en gefokt heb. Tamme ratten, gerbils en hamsters heb ik zelf gehad en gefokt. Ook een aantal exotische dieren zoals lemmingen en pluimstaartgerbils. Zebramuizen en roze woelmuizen waren geen succes en heb ik dan ook niet veel van gehad.

Het weer medio april, mei en ook juni was erg mooi. En er staat een prachtig week voor de boeg met grote kans op een hitte golf. Mei staat in de boeken als de warmste mei ooit. En soms eindigde dag met heel veel regen. Ik moest op een dag van Enschede naar huis rijden wetende dat Vriezenveen en bij mij in de straat blank stond. Want op internet waren daar beelden van opgedoken. Maar terug rijden ging prima. Vooral omdat ik een alternatieve route nam en niet onder de tunnel reed bij Wierden. Want tja, die stond blank.

De hamsters hebben er weinig last van. Soms dat ik pas ’s avonds de verzorging kan doen omdat de zon rond half 8 nog op de kamer staat. Met de hamsters gaat het goed en ook met de golvend haar lijn. Maar het blijft een lastige mutatie om te fokken en in stand te houden. Ik twijfel of ik hiermee verder moet omdat ik de enige ben in deze wereld die ze fokt en alweer 10 jaar bezig ben. Wat wil ik ermee bereiken? Feitelijk gaat het om een soort langhaar mutatie. Maar heel veel langer is het niet, het is niet zo langhaar als je bij de Syrische hamster kent. De langhaar muizen zijn wel op deze wijze zo begonnen en is langzamerhand langer gefokt. Maar ik ben niet toe gekomen om het langer te selecteren. Het is voornamelijk behouden van het gen en terug fokken. Wat ik nog aan het testen ben is het combineren met Pearl. Het lijkt erop dat het ook effect op Pearl heeft. Maar ik kan niet uitsluiten of het toevallig een zwarte Pearl is. Want golvend haar heeft alleen effect op zwart en zwart gerelateerde kleuren.

Op Exoknaag heb ik een blauw gevlekte Roborovski gekocht. Maar tot heden geen echt tijd gehad om die mooi op de foto te zetten. En afgelopen week moest ik het koppeltje uit elkaar halen. Balen! Ook zag ik onlangs foto’s van een satijn variant van de Chinese dwerghamster. Het was niet alleen satijn wat mij opviel. Niemand die het opmerkte, maar ook de bonttekening was anders. Je ziet dat her en der toch nieuwe mutaties ontstaan. Maar bij de Campbelli en de Russische dwerghamster is het toch lange tijd stil. Terwijl dit hamstersoorten zijn die veel meer van gefokt worden.

Dit jaar zijn we een paar keer naar België geweest: Gent en Brugge. Susan wil graag andere steden bekijken en verdiept zich in de geschiedenis van de stad. En het is erg gezellig om met de auto naar toe te rijden en van de omgeving te genieten. In Brugge kwam ik een ware kerstwinkel tegen. Sprookjesachtig ingericht, bijzonder om zulke mooie maar ook dure dingen te zien. Maar ik kon mij inhouden terwijl buiten heerlijk de zon scheen. Ik heb www.SantaClause.nl en ben vorig jaar begonnen met een teller hoeveel dagen nog tot kerst is. Het was vorig jaar mooi om te zien dat het aantal bezoekers steeg tot aan de dag dat Google zelf het antwoord op deze vraag gaf. Het aantal bezoekers klapte in. Misschien dat ik toch iets anders met deze site moet gaan doen. Het is voor mij nu voornamelijk een test site om te kijken hoe zoekmachines een pagina indexeren.

De website van de Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging gaat als een speer. Afgelopen paar jaar kreeg ik geen materiaal en nam ik gezien de situatie geen tijd om zelf iets te schrijven. Nu krijg ik geregeld een stukje om te plaatsen en wordt de site gebruikt waarvoor het bestemd is. Ook deze website moet ik nog aanpassen zodat het voor de toekomst voorbereid is.

Het is het jaar van de blockchain en de cryptomunten. Iets wat veel mensen ongrijpbaar is en niet begrijpen hoe het werkt. Het is leuk om over ICO's te praten en over de nieuwe problemen na te denken. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met een factuur die deels in euro's en deels in een cryptovaluta opgesteld wordt. En fiscale problemen want de huidige wetgeving is voor het verleden geschreven en houdt geen rekening met toekomstige nieuwe innovaties die niet op een normale manier geclassificeerd kan worden.

En wat te denken aan gamen. Normaal spelen mijn neefje en nichtje hier op de Playstation. Vorig jaar heb ik voor mijzelf een game gekocht, namelijk Horizon Zero Down. Het was al jaren geleden dat ik gamede. Op een gegeven moment toen ik last kreeg van mijn hand, ben ik rigoureus gestopt. Soms dat ik Susan moest helpen als zij met Mario niet verder kwam. Maar Horizon Zero Down, een Nederlandse game, was dat anders. Dit jaar heb ik God of War gekocht en dat was eveneens zo leuk. Alleen had ik dit spel zo uitgespeeld.

Terwijl de zon nu ondergaat zit ik te denken wat het 2e halfjaar op de planning staat. Ik realiseer me dat de vakanties van de afgelopen vier jaar in teken stonden van ziekte, kanker en ongemakken. Over vier weken heb ik, al zeg ik het zelf, een welverdiende zes weken vakantie. De eerste drie weken samen met mijn broer Peter, mijn neefje en nichtje. We gaan zeker dagjes uit, zoals naar de Efteling en dit keer ook naar Phantasialand. Ook willen we nog een dagje naar Vianden, Luxemburg. Ik heb me ingeval voorgenomen om aankomende tijd rustig aan te doen en me niet druk te maken om wat dan ook.

Ik wil nog graag een nieuwe fotoalbum script schrijven. De huidige is bijna 10 jaar oud denk ik en er staan bijna 15 duizend foto's online. Maar eerst de website over de kleurmuis. En daarna mijn eigen dwerghamstersite. Maar zoals ik mezelf ken, het zal toch door elkaar lopen.

In het najaar van 2013 hebben we op kantoor de Opdrachtmanager bedacht en gebouwd. Het 2e halfjaar staat de Opdrachtmanager weer op mijn agenda. Terwijl ik vele zakelijke kilometers aan het rijden was, dacht ik over wat beter kan en wat anders kan. Soms ook wel wat anders moet. Het mooie van dit alles is dat de vakman de software ontwikkeld. Ik zeg zelf altijd dat de beste muzikant kan geen muzieksoftware schrijven. En de beste programmeur kan geen muziek maken. Het is een bijzonder combinatie als één iemand beide kan en daarin ook nog goed in is. Dit voorbeeld komt uit mijn verleden dat ik een muziekprogramma geschreven heb waarmee je synthetische muziek kunt maken. Wat dit is?, dit is muziek gemaakt met eigen gemaakte waveforms. Dat zal de meeste mensen nog niets zeggen. Ik gaf op diverse computerclubs demonstraties van de kracht van mijn programma. Met de muis een lijn teken voor een instrument, een lijn tekenen hoelang en hoe hard het instrument gespeeld moet worden en een lijn tekenen om trillingen in een noot te maken. En daarmee kan je een drum, een fluit en een piano geluid van maken. Zelf oneindig veel geluiden maken terwijl de muziek inclusief alle instrumenten maar een paar kilobytes groot was.

In de Commodore Amiga tijdperk heb ik dan ook veel ontwikkeld en geschreven. Dat weten veel mensen niet van mij. Zo bekend dat ik nu ben met mijn hobby hamsters, was ik vroeger bekend met mijn intro's, demo's en andere dingen die ik zelf ontwikkelde. Ik heb zelf compressie scripts geschreven om data te verkleinen. Ook heb ik twee virussen geschreven zonder deze te verspreiden. Het ging mij om de gedachten en dit uit te werken. Mijn eerste virus was zodanig geschreven dat delen van de scripts zelf ging verplaatsen en ging encrypten. Waarom? Zodat viruskillers niet kunnen zien dat het om een virus gaat en elke keer anders uitziet. Een virus moet ook iets kapot maken. Zo had ik een script geschreven die de floppydrive rechtstreeks aanstuurde en de kop op de floppy drukte en binnen 2-3 seconden de hele floppy vernietigde. De data was daarna niet te redden. Dit stukje software was toen uniek. Dit alles heeft mij gevormd hoe ik nu ben. In die tijd moest je creatief zijn en erom heen kunnen bouwen. Dingen doen waar niemand aan gedacht had en oplossingen bedenken voor onmogelijkheden. Als ik nu een virus zou moeten schrijven zou ik een groot deel van de scripts in the blockchain zetten. Waarom?, omdat je een virus kunt verspreiden zonder dat de scripts in de virus zitten en via peer-to-peer blockchain later nog scripts aan toe kunt voegen. De blockchain kan ook misbruikt worden. Het doet mij denken aan een theoretische discussie: is het verspreiden van een virus strafbaar of het schrijven hiervan. Want schrijven doe ik nu en zou dan al strafbaar zijn. Maar in dit geval zijn het loze gedachten van nieuwe technieken.

Jaarlijks maak ik veel foto's. Maar merk toch dat ik afgelopen paar jaar minder foto's gemaakt heb waar ik de tijd voor neem. Het zijn vaak foto's die met een paar klikken gemaakt zijn. Een langlopend project is het volgen van ouderdom geweest. Maar eigenlijk zou ik weer tijd moeten nemen om grappige en leuke foto's te maken. Wintervacht project is alweer jaren geleden. Ik denk na om een nieuwe camera lens te kopen. Want op dit moment gebruik ik de Canon 100mm Macro het meest. Daarnaast de Sigma 17-70. Aan de ander kant zou ik graag een klein camera erbij willen. Waarmee je ook goed kunt filmen. En gemakkelijk bij je kunt hebben. Ook al zou ik beide kunnen aanschaffen, zit ik te tobben en te overwegen. Het is ingeval goed om wat leuke foto projecten te bedenken en om oude weer uit de kast te halen om ter herhalen.

De hoeveelheid sport op de tv niets te klagen. Begin dit jaar waren de Winterspelen, nu de WK voetbal en binnenkort begint de Tour de France weer. Het voelt een beetje vreemd dat Nederland niet aan de WK meedoet. Het heeft ook voordelen. Minder frustratie van slecht spelende Nederlanders. En dan de Formule 1. Bij mij begint het voor een race weekend al te kriebelen en ga ik me inlezen wat allemaal speelt. Helaas waren de eerste races van Max niet zo geweldig: hij maakte domme fouten. Onnodige fouten. Monaco bijvoorbeeld waar hij in de laatste vrije training zijn auto tegen de muur parkeerde. Ik had zo verheugd om een Max one.

Laten we hopen dat in de zomervakantie eveneens mooi weer hebben. Dat eind dit jaar prachtig winterweer hebben. En dat we minder gezeur om zwarte piet hebben. Dat Max prachtige races mag rijden. Dat mijn websites aangevuld worden met nieuw informatie en leuker wordt voor jong en oud. En het wordt dit jaar spannend. Haal ik de 1.000 blogs dit jaar? We zullen het zien!

Foto behorend bij blog

Begin van de avond stond een grote regenboog met vele kleuren. Vanaf vandaag worden dagen weer langzaam korter.

Een dag met verleden
Een dag van lang geleden
Een ommekeer in mijn leven

Nu is het heden
Morgen is de toekomst

Tijd gaat verder, van minuut tot minuut
Van uur naar uur
Van dag naar dag
Ik mis ze: het vele praten en natuurlijk gelach

Weer verder gaan in het heden
Vergeten kan ik niet, het verleden


Foto behorend bij blogFoto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Koppel Roborovski dwerghamsters begonnen te vechten, pas op met nieuwe lijnen 
zondag, 17 juni, 2018, 10:51 am - Roborovski
door Martin Braak
Op de Exoknaag heb ik een koppel Roborovski dwerghamsters gekocht. Een blauw bont mannetje en een wildkleur vrouwtje. Leuk om een nestje te fokken, alweer een tijdje geleden dat ik Roborovski's gehad heb. En leuk om te kijken wat de nieuwe kleur doet.

Vandaag een minder moment. Ik zag ze apart slapen en dat is voor mij direct een signaal om te kijken wat aan de hand is. Het vrouwtje had de man afgebeten en op moment dat ik ze beide wakker had gemaakt, begonnen ze achter elkaar aan te jagen. Ach, nee he! Het was zo'n leuke koppel!

Een waarschuwing aan de fokkers. Ik heb dit eerder met de bonte Roborovski's gezien. Misschien is het toeval, een ongelukje, maar dit is geen normaal gedrag. Ga niet alle kleuren door elkaar mengen want dan houden wij geen enkel goede lijn over.

Waarschijnlijk komen de blauwe Roborovski's uit de groothandel waar ze qua karakter niet goed geselecteerd zijn. Ze hebben daar maar één doel: zoveel en zo snel mogelijk jonge Roborovski's fokken.

Wees gewaarschuwd!