Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Johannes Hendrikus Braak, 7-10-1942 - 25-7-2016 
maandag, 25 juli, 2016, 7:16 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Op maandag 25 juli 2016 om 16 over 8 's avonds is mijn vader overleden. Bij mijn vader was vorig jaar slokdarmkanker geconstateerd. Op de diverse scans waren geen uitzaaiingen te zien wat later onjuist bleek te zijn. Op 25 april is mijn vader geopereerd en is de slokdarm voor een groot deel verwijderd en is van zijn maag een buismaag gemaakt. Al bij de operatie bleek dat de lymfeklieren niet schoon waren en later uit de test bleek zestien van de negentien lymfeklieren niet schoon te zijn. Herstel ging helaas niet zoals het moest gaan en een paar weken later lag hij met complicaties alweer in het ziekenhuis. Op zaterdag 25 juni zakte mijn vader door de benen en kon hij niet meer lopen. Hij is toen wederom in het ziekenhuis opgenomen. Na verschillende onderzoeken bleek hij uitzaaiingen in de heup en botten te hebben. De pijn was helaas niet met morfine te onderdrukken en zijn krachten namen af. Uitzichtloos is hij op 7 juli in het hospice te Meulenbelt opgenomen waarna hij op vrijdag 22 juli koos voor palliatieve sedatie.

Foto behorend bij blog


Ga maar

Ga maar en laat los
Je leven hier op aarde is voltooid
Je hebt geleerd wat je hier leren mocht
Je hebt gegeven wat je van binnen uit te geven had
Nu mag je in vrede het nieuwe leven binnengaan

Ga maar en laat los
Je hebt geleden en gestreden
Je hebt gegeven en ontvangen
Je hebt lief gehad en losgelaten
Je hebt de vreugde gekend en het verdriet
En door dat alles werd je de mens die je geworden bent

Ga maar en laat los
je hebt een stille winst behaald op wat je hier op aarde te doorleven kreeg
Je bent gegroeid door stormen heen
Je bent gerijpt en wij lazen de wijsheid die in jou rijpen mocht aan je
ogen aan je woorden af

Ga maar en laat los
Je hebt niet voor niets geleefd en daarom zul je nu het licht van de vrede zelf
aanschouwen mogen
Je zult herschapen worden door de liefde zelf
Je zult je eindelijk thuis geborgen weten

Ga maar en laat los.
Russische dwerghamster: trillen, parkinson, neurologisch probleem 
maandag, 25 juli, 2016, 9:19 am - Russische
door Martin Braak
Bij de Russische dwerghamster, vooral de zwart en zwart gerelateerde kleuren komt soms trillen voor. Het trillen begint eerst heel rustig en is dan niet opvallend. Maar het kan bij deze vorm steeds erger worden. Bij ergere vormen krijgen ze moeite met lopen en handelingen verrichten. Je ziet dan dat ze beide handjes niet goed afzonderlijk kunnen bewegen en bij het wassen beide handjes tegelijk over het neusje gaan.

Deze afwijking komt al bij de eerste generatie zwart voor. In 2008 heb ik de eerste gevallen geconstateerd alleen heb ik toen nog geen link gelegd dat dit een nieuwe afzonderlijke afwijking gaat. Want het ging toen om exemplaren die heel mager en oud waren. Wanneer hamsters heel oud worden en heel mager zijn, zie je ook geregeld dat ze trillen. Pas een paar jaar later a.h.v. verhalen van derden, vragen die ik via email ontving, realiseerde ik pas dat dit om een ernstig defect gaat. En later heb ik enkele eigen exemplaren gehad die de ziekte ondergingen.

Het komt (gelukkig) niet heel vaak voor. En ik heb zelf dit effect nooit gezien bij een normale kleur die genetisch voor zwart draagt. Misschien is dit bij mij wel logisch omdat ik vermoed dat het hier om een recessief defect gaat. Want als ik een drager voor zwart fok, selecteer ik een ouderdier uit mijn eigen zuiver lijn. Maar dit geldt waarschijnlijk niet voor andere fokkers die met hamsters fokken waarvan niet alles van bekend zijn en/of zwart en zwart gerelateerde Rusjes in de stamboom voorkomen.

De exemplaren die bij mij hadden, stammen voornamelijk van de golvend haar lijn. Het staat geheel los van golvend haar. Maar het is logisch dat het hier vaker naar boven komt. Dat komt omdat het inteeltcoëfficiënt bij de door mij gefokte golvend haar exemplaren hoger ligt (gemiddeld toch wel 7-10% en soms uitschieters naar boven i.v.m. behoud van de mutatie). Of wel hier zit meer verwantschap tussen de gekruiste hamsters.

Wat ik veelal doe bij het fokken van om mooie zwarte en zwart gerelateerde kleuren zoals Russisch blauw, is dat ik een drager zwart vrouwtje selecteer. Dat doe ik enerzijds omdat deze vrouwtjes vruchtbaarder zijn, maar ook om elke keer nieuw bloed toe te voegen en inteeltcoëfficiënt laag te houden.

Mijn advies aan fokkers is dan ook om bij de Russische dwerghamsters alert te blijven wanneer het gaat om zwart en zwart gerelateerde kleuren. En om niet alles door elkaar te fokken. En dit geldt natuurlijk ook voor de nog komende nieuwe varianten. Daarnaast is mijn advies om de ouderdieren te behouden en te kijken hoe het verouderingsproces verloopt. Ook dat moet je als fokker goed in de gaten houden.

Dit soort defecten selecteer je lastig eruit. Je ziet het pas na ongeveer een jaar. Het trillen varieert per individueel waardoor soms niet opvalt. Ook treedt het bij de ene eerder op dan de ander. Tegen het trillen kun je weinig aan doen. En omdat het zo laat begint, heeft een fok exemplaar al nestjes voortgebracht. Het is verstandig om in de stamboom te registreren wanneer een exemplaar dit heeft en om F1 en F2 eruit te selecteren zodat je de kans verkleint dat het doorgegeven wordt. Door een goed fokbeleid toe te passen verklein je de risico's. Want dit defect krijg je pas als beide ouderdieren ervoor dragen.

Hieronder een filmpje van een exemplaar die het defect heeft:


En een filmpje in slow motion waar je duidelijk het trillen kunt waarnemen inclusief dat het lopen ook niet goed gaat omdat het pootje verkeerd wordt gezet en het wassen:


Dit exemplaar is 18 maand oud en het gaat om een erge geval. Terwijl dit exemplaar een inteeltcoëfficiënt kent van 1,56% o.b.v. 5 generaties. Beide ouders hadden het niet. Vader is normaal oud geworden en moeder is jong overleden (10 maanden). Zij was golvend haar. Het geeft weer dat recessieve mutaties "sluimerend" aanwezig kunnen zijn.

EDIT 2 juni 2018:
Medisch gezien zou dit wel eens tremor kunnen zijn. Hierboven wordt beschreven dat het om een recessieve defect gaat. Het zou ook een dominant defect kunnen zijn die van generatie naar generatie gaat waarbij het defect niet altijd tot uiting komt.

Anno 2018 zie je op Facebook dit defect. Dat betekent dat het onder de fokkers nog steeds voorkomt. Dit fok je alleen uit door selectief met zwart te fokken waarbij je diversiteit behoud. Diversiteit betekent dat je van een exemplaar niet te veel houdt. Omdat het defect pas zeer laat naar boven komt, kan je alleen eruit fokken door geregeld andere lijnen in te fokken. Dat betekent dat fokkers niet consequent Russische dwerghamster met het gen zwart onderling moeten kruisen, maar ook terug moeten kruisen op lijnen waarin totaal geen zwart aanwezig is. En exemplaren waarvan de voorouders het kregen, uit de fok te zetten.
Leptine en het effect op honger gevoel of geen honger gevoel #hamsters 
zaterdag, 23 juli, 2016, 6:24 am - Andere zaken
door Martin Braak
Het hormoon leptine is een hormoon dat op vele punten in het lichaam aangrijpt. Leptine geeft onder andere prikkels aan de hersenen af wanneer vetcellen aangemaakt worden.

Op de onderstaande foto zijn twee muizen te zien die beide dezelfde ouders hebben. Beide ouderdieren zijn genetisch gemanipuleerd en hebben één afwijkend recessief gen dat ervoor zorgt dat er minder leptine aangemaakt wordt indien twee genen geërfd worden. Het dikke exemplaar heeft twee genen. En dat zorgde ervoor dat er minder prikkels zijn die zijn eetlust afremmen. En hij meer honger honger heeft en daardoor meer eet.

Foto behorend bij blog

Bij de Russische dwerghamster kennen wij wintervacht. Wanneer een Russische dwerghamster in wintervacht gaat, wordt er meer van het hormoon leptine aangemaakt. Dit kan een gunstig effect hebben op dwerghamsters die dik zijn en/of diabetes hebben. Zij hebben minder honger en eten daardoor minder. Zij eten daardoor minder koolhydraten.

Bronnen:
http://plazilla.com/page/4295065673/sne ... ne-en-meer

https://nl.wikipedia.org/wiki/Leptine

https://youtu.be/Zu9EkGgZJyA?t=6m35s
In slow motion zie je pas goed hoe de snorharen gebruikt worden #hamster 
donderdag, 21 juli, 2016, 8:11 pm - Russische
door Martin Braak
De snorharen van de Russische dwerghamsters worden bij het lopen en bij het onderzoeken constant gebruikt. Het zijn zeer gevoelige voelsprieten die zowel in groepen als individueel bewogen worden. Bekijk onderstaande filmpjes maar eens. Het eerste filmpje is hoe het opgenomen is. Tweede filmpje is identiek aan de eerste maar dan zeer vertraagt.

Normale versie:


Slow motion versie:
Kunstmatig licht niet constant aan laten #hamsters #licht 
zondag, 17 juli, 2016, 9:08 pm - Russische
door Martin Braak
Fokkers van Russische dwerghamsters gebruiken kunstmatig licht zodat hun hamsters niet in wintervacht gaan. Bij een onderzoek bleek dat muizen ziek kunnen worden indien ze 24 uur per dag verblijven waar lampen aan staan. Na een paar weken verzwakken hun spieren en botten. Daarnaast kregen ze ontstekingsreacties die normaal gesproken alleen bij infecties optreden.

Daarnaast heeft het invloed op de hersenactiviteiten. Ze raken door kunstmatig licht verstoord. Vooral het deel van de hersenen (nucleus suprachiasmaticus) die het biologische klok aanstuurt.

Hieruit concludeer ik dat je als fokker niet zo moet inrichten dat er constant lampen aan zijn. Er moet wel degelijk dag en nacht zijn. Belangrijkste is dat de lengte van de dag niet korter mag worden. Dit is namelijk een prikkel om bepaalde hormonen aan te maken die voor wintervacht zorgen.

Bron: het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology

Foto behorend bij blog