Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie.
Klik hier voor het blog menu
Diabetes: gemiddeld 76 dagen 
vrijdag, 25 juli, 2014, 12:15 pm - Russische
door Martin Braak
In de boek Laboratory Hamster van G.L. Van Hoossier Jr. en Charles W. McPherson staat op bladzijde 373 geschreven dat de gemiddelde leeftijd waarop suikerziekte geconstateerd werd, 76 dagen oud betreft.

Dit is wat we bij de Russische dwerghamster in de praktijk zien. Daar ontstaat tussen 2 en de 4 maanden oud diabetes. Echter bij de Campbelli dwerghamster is een ander soort diabetes aanwezig waarbij diabetes pas veel later ontstaat: tussen 8 en 12 maanden pas.
1,2 miljoen euro onderzoek waarom de Rus zo slank wordt 
dinsdag, 22 juli, 2014, 7:54 am - Russische
door Martin Braak
Biologen van de Universiteit van Hamburg willen onderzoeken waarom de Russische dwerghamster in de winter is zo slank wordt. Een team onderzoekers onder de leiding van de bioloog Annika Herwig hebben voor dit onderzoek 1,2 miljoen euro ontvangen. De onderzoekers hebben geconstateerd dat wanneer de Russische dwerghamster een wintervacht krijgen, ze 40% van hun gewicht verliezen terwijl ze niet minder eten.Dit wordt volgens de onderzoekers in de hersenen geregeld. Met hun lagere gewicht kunnen de Russische dwerghamsters in de winter hun energie besparen.

De onderzoekers zijn van mening dat de Russische dwerghamsters genen hebben die zorgen dat in de hersenen de energiebalans reguleren. En deze genen aan of uit gaan onder invloed van daglengte. Er is weinig bekend welke mechanismen deze genen beheersen. De resultaten van dit onderzoek moet leiden tot beter inzicht hoe de Russische dwerghamster hun energiebalans op langere termijn reguleren.

Link:
http://www.abendblatt.de/hamburg/articl ... Diaet.html

Eerder schreef ik een blog over leptine. Dit is een hormoon die tijdens wintervacht aangemaakt wordt en zorgt voor minder eetlust. Dat zou betekenen dat men minder eet. En de onderzoekers beweren dat ze juist evenveel blijven eten.

Foto behorend bij blog
Autopsie tamme rat 
zondag, 20 juli, 2014, 5:04 pm - Overige
door Martin Braak
Voor diegene die graag willen zien hoe een autopsie van een tamme rat gedaan wordt, hierbij een link:

http://ratfanclub.org/autopsy.html

Het is in het Engels, maar bij de toelichting wordt veel over de organen toegelicht.

Let op!!, klik alleen op de link indien je de foto's wilt zien en hier tegen kunt. Anders niet klikken!
Artikel "De oorsprong van huisdieren ontrafeld" 
zondag, 20 juli, 2014, 4:28 pm - Nieuws
door Martin Braak
Zie link:
http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artik ... afeld.html

Wetenschappers vielen op dat tammere (huis)dieren eenzelfde lichamelijke kenmerk hadden. Namelijk witte vlekken. Maar ook andere kenmerken: kleinere kinderlijkere koppen. Dit pakket aan huisdierkenmerken wordt ook wel het ?domesticatiesyndroom? genoemd. Maar waarom huisdieren al deze kenmerken bezitten, bleef voor velen nog een groot mysterie.

Een belangrijke reden waarom het karakter tammer is, is dat ze kleinere bijnieren hebben. Dit orgaan maakt het stresshormoon aan. Door het minder aanmaken van dit hormoon hebben zij minder stress bij de contacten met de mens. Bij het selecteren op karakter heeft men ook geselecteerd op de kleinere bijnieren.

De bijnieren en de uiterlijke karakteristieken hebben allemaal dezelfde oorzaak, namelijk een verminderde ontwikkeling van een bepaalde groep cellen in het embryo. Deze groep cellen die de ?neurale plaat? heet, staan aan de basis van de ontwikkeling van verschillende organen.

Tijdens de ontwikkeling van het embryo reizen deze cellen naar verschillende delen van het lichaam om zich daar te ontwikkelen tot bijvoorbeeld pigmentcellen, delen van de schedel, kaken, tanden, oren en bijnieren. Mensen zouden dieren hebben geselecteerd met een verminderde ontwikkeling in hun neurale plaatcellen vergeleken met wilde familieleden. Hierdoor hadden deze tamme dieren dus een verminderde ontwikkeling van hun bijnieren? maar dus ook van hun pigmentcellen, schedel, tanden en oren. En voil?, het domesticatie syndroom is geboren.

Een persoonlijke noot:
Bij de Syrische hamster komt de ziekte Cushing steeds vaker voor. Deze ziekte wordt gekenmerkt door minder mooie dikke harendek tot aan kaalheid, vooral de zijvlanken, heup en onderbuik. Naast haaruitval kan er ook sprake zijn van gewichtsverlies, droge en schilferige huid, verlies van skeletspeiren, toenemende dorst en vaker plassen, donkere pigmentvlekken op de huid.

Cushing ontstaat wanneer teveel cortisol door de bijnieren wordt aangemaakt.

Er zou een relatie kunnen zijn m.b.t. selecteren op het karater en een niet goed functionerende bijnier waardoor het aanmaak van cortisol niet goed verloopt (te veel en te weinig). Cortisol laat de bloedsuikers stijgen en ook vaak de bloeddruk. Bijnieren reguleren ook het immuumsysteem. Minder cortisol leidt tot vermoeidheid en een lage bloedsuiekrwaarden. Daardoor kan dit leiden tot allergie?n.
De 'pp' en de 'rr' factoren bij de tamme rat 
zaterdag, 19 juli, 2014, 12:41 pm - Overige
door Martin Braak
Stuk over argente en ruby eyed mutaties die bij de tamme rat voorkomen. Deze tekst is afkomstig van de vroegere Belgische vereniging vereniging Rodent.

De pp (pink eye) en rr (ruby eye) factoren bij ratten

Beide genen, wanneer ze recessief voorkomen, dus rr en pp hebben een invloed op de vorming van zwart pigment in het ganse dier tijdens het begin van de groeiperiode van de haren.

Door de pp en rr factoren wordt de vorming van bepaalde chemische stoffen verhinderd waardoor de eumelanine, die verantwoordelijk is voor het zwarte pigment in de haren en de ogen, niet of in verminderde mate in de haren en de ogen geraakt als pigmentkorrels. Daardoor worden de ogen doorzichtig en zien we de bloedvaatjes erdoor schijnen, waardoor we dit zien als rode ogen.

Bij de pink eye dilution wordt de vorming van melanine in de melanocyten in grote mate geblokkeerd door interferentie met het tyrosine enzym. De vorm van de pigmentkorrels wordt veranderd van ei-vormig tot een onregelmatige vorm.

In de haren wordt bij het aanwezig zijn van de pp factoren echter de vorming van phaeomelanine weinig tot niet verhinderd, zodat het dier er min of meer licht geel uitziet.

Bij ruby eye dilution wordt de structuur van de pigmentkorrels veranderd van ei-vormig tot min of meer rond. De zwarte kleur krijgt hierdoor een leikleurig ("minkachtig") uitzicht.

Bij robijnogen is de pigmentvorming gereduceerd, maar niet volledig uitgeschakeld, waardoor de ogen donkerder rood schijnen dan bij de roze ogen.

Aangezien de ogen ook opgebouwd zijn uit dezelfde stof als de haren (het zijn eigenlijk van oorsprong gemodificeerde haren), hebben ze dezelfde eigenschappen. Ook in de ogen zitten melanocyten die verantwoordelijk zijn voor de vorming van pigmentkorrels.

De term argente komt van "zilver" doordat de haartoppen, die bij agouti zwart tot zeer donkerbruin gekleurd zijn, in dit geval geen pigmentkorrels bevatten, waardoor we enkel de eigenlijke kleur van de keratine zien, wat voor ons zilverachtig schijnt. Naar het einde van de groei van de haren wordt terug eumelanine gevormd, wat tot uiting komt in de blauwe grondkleur van deze overigens gele dieren.

De pp en rr factoren zijn zoals men kan zien geen allelen, het zijn dus geen varianten van hetzelfde gen, aangezien ze op een verschillende plaats op het 7de chromosoom liggen.


Foto van een ruby-eyed, in Nederland geel donkeroog genoemd:
Foto behorend bij blog

En van geel-roodoog pp:
Foto behorend bij blog