Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Artikel "De oorsprong van huisdieren ontrafeld" 
zondag, 20 juli, 2014, 4:28 pm - Nieuws
door Martin Braak
Zie link:
http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artik ... afeld.html

Wetenschappers vielen op dat tammere (huis)dieren eenzelfde lichamelijke kenmerk hadden. Namelijk witte vlekken. Maar ook andere kenmerken: kleinere kinderlijkere koppen. Dit pakket aan huisdierkenmerken wordt ook wel het ‘domesticatiesyndroom’ genoemd. Maar waarom huisdieren al deze kenmerken bezitten, bleef voor velen nog een groot mysterie.

Een belangrijke reden waarom het karakter tammer is, is dat ze kleinere bijnieren hebben. Dit orgaan maakt het stresshormoon aan. Door het minder aanmaken van dit hormoon hebben zij minder stress bij de contacten met de mens. Bij het selecteren op karakter heeft men ook geselecteerd op de kleinere bijnieren.

De bijnieren en de uiterlijke karakteristieken hebben allemaal dezelfde oorzaak, namelijk een verminderde ontwikkeling van een bepaalde groep cellen in het embryo. Deze groep cellen die de ‘neurale plaat’ heet, staan aan de basis van de ontwikkeling van verschillende organen.

Tijdens de ontwikkeling van het embryo reizen deze cellen naar verschillende delen van het lichaam om zich daar te ontwikkelen tot bijvoorbeeld pigmentcellen, delen van de schedel, kaken, tanden, oren en bijnieren. Mensen zouden dieren hebben geselecteerd met een verminderde ontwikkeling in hun neurale plaatcellen vergeleken met wilde familieleden. Hierdoor hadden deze tamme dieren dus een verminderde ontwikkeling van hun bijnieren… maar dus ook van hun pigmentcellen, schedel, tanden en oren. En voilà, het domesticatie syndroom is geboren.

Een persoonlijke noot:
Bij de Syrische hamster komt de ziekte Cushing steeds vaker voor. Deze ziekte wordt gekenmerkt door minder mooie dikke harendek tot aan kaalheid, vooral de zijvlanken, heup en onderbuik. Naast haaruitval kan er ook sprake zijn van gewichtsverlies, droge en schilferige huid, verlies van skeletspeiren, toenemende dorst en vaker plassen, donkere pigmentvlekken op de huid.

Cushing ontstaat wanneer teveel cortisol door de bijnieren wordt aangemaakt.

Er zou een relatie kunnen zijn m.b.t. selecteren op het karater en een niet goed functionerende bijnier waardoor het aanmaak van cortisol niet goed verloopt (te veel en te weinig). Cortisol laat de bloedsuikers stijgen en ook vaak de bloeddruk. Bijnieren reguleren ook het immuumsysteem. Minder cortisol leidt tot vermoeidheid en een lage bloedsuiekrwaarden. Daardoor kan dit leiden tot allergieën.