Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Ratten gebruiken snorharen als vingers 
woensdag, 9 juli, 2014, 7:31 pm - Nieuws
door Martin Braak

Ratten gebruiken hun snorharen op dezelfde manier als mensen hun vingers gebruiken, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Ratten tasten de omgeving met hun snorharen op verschillende manieren af, afhankelijk van hun zicht en mogelijke obstakels waar ze tegenaan kunnen botsen.

De dieren hebben veel meer controle over de bewegingen van de lange haren boven hun mond dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.


Hindernisbaan

De wetenschappers kwam tot hun bevindingen door ratten meerdere malen door verschillende hindernisbanen te laten lopen. Ondertussen maakten ze videobeelden waarop goed was te zien hoe de dieren hun snorharen gebruikten.

De dieren bleken de bewegingen van de haren aan te passen aan de omgeving. Als ze een vertrouwd terrein betraden, bewogen ze hun snorharen snel van links naar rechts om te voelen waar bekende objecten zich bevonden.

Wanneer de ratten in een donkere omgeving werden geplaatst, liepen ze langzamer en staken ze hun snorharen naar voren, vermoedelijk om de kans op botsingen met objecten te verkleinen.

Handen


"Als mensen door het donker lopen, steken ze hun handen naar voren om obstakels te detecteren en te voorkomen dat ze ergens tegenaan lopen", verklaart hoofdonderzoeker Tony Prescott van de Universiteit van Sheffield. "Dit onderzoek toont aan dat ratten hetzelfde doen, maar dan met hun snorharen."

Volgens Prescott zijn snorharen dan ook goed te vergelijken met vingers. "Behalve de mens gebruiken alle zoogdieren snorharen als voelsprieten. Bij mensen is dit zintuig deels vervangen door de mogelijkheid om met onze handen en vingers onze omgeving af te tasten."


Bron: Nu.nl

Voor de knaagdierenbekenden is het bovenstaande helemaal geen nieuws! We weten allemaal wel dat de snorharen voelsprieten zijn. Elk snorhaar heeft een eigen plaats in de hersenen. De vraag is of ze hiermee alleen voelen of dat door trillingen een beeld gevormd wordt. Soort echo, maar dan alleen het opvangen van trillingen. Je ziet dat de snorharen constant in beweging zijn. En elk snorhaar heeft een soort vochtzakje.

Nageltjes 
zondag, 6 juli, 2014, 7:43 pm - Russische
door Martin Braak
Laatste tijd valt mij op dat sommige Russische dwerghamsters van mij best wel lange nageltjes hebben. Eigenlijk knip ik die bijna nooit. Ze mogen best lang zijn, maar niet zo lang dat ze gaan krullen.

Waarom nu ineens toch een aantal gevallen zo lang? Nageltjes groeien sneller als het warmer is. En we kennen al enige tijd warm weer. Daarnaast groeit het sneller als de voeding goed is. Dit jaar heb ik het voer aangepast.

Maar eenmaal dat je begint te knippen: nageltjes groeien harder als ze geknipt worden. De ervaring is dat wanneer je de nageltjes knipt, je dit om de 3-4 weken moet herhalen.
Mandarijn drager zwart is qua ondervacht ook veel donkerder 
zaterdag, 28 juni, 2014, 10:10 pm - Russische
door Martin Braak
Een Mandarijn drager zwart is van ondervacht ook veel donkerder. Kijk maar eens:

Foto behorend bij blog

Bij het selecteren van hamsters kan je ook naar de ondervacht kleur kijken. Dit kan heel interessant zijn! Er zitten grote verschillen hierin.
Het uit het nest halen van zeer jonge hamsters 
zaterdag, 28 juni, 2014, 9:57 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen paar maand ben ik weer wat meer op de twee hamsterforums aanwezig. De topics en de reacties op het forum zijn veel minder geworden zeg. Persoonlijk denk ik dat fora uit zijn. Dit komt waarschijnlijk omdat wij via social media veel meer met elkaar praten. De vraag is of wij nog wel dialoog voeren of dat wij alleen maar plaatsen en "vind ik leuk" knopjes drukken. Er vindt nog maar weinig discussies plaats.

Op het hamsterforum zag ik topics waar de jonge Rusjes uit het nest gehaald werden om op foto gezet te worden. Zelf doe ik dit alleen als ik een foto-volg-artikel maak van opgroeiende hamsters. En bij deze foto's zet ik erbij dat ik niet adviseur om dit te doen. Maar het lijkt normaal te worden dat dit gedaan wordt... Normaal omdat de ander het doet en er wordt te weinig stil gestaan dat 1. de moederhamster daardoor stress heeft, 2. de kans groter is dat het mis gaat en 3. de Rusjes er zelf helemaal niets aan hebben. Omdat ik het ook op de NKV Facebook zag gebeuren heb ik dit bericht daar geplaatst:

Even een mening van mijn kant. Ik zie her en der jonge Rusjes die hun oogjes nog niet open hebben, uit het nest gehaald wordt om op foto gezet te worden. Of dat het nest open gemaakt c.q. verstoort wordt om betere foto's te maken. De Rusjes zelf hebben hier niets aan. Aangetoond is dat de hartslag van de hamster sneller wordt als dit gebeurd en dit duidt op stress.

Persoonlijk vind ik dat je daarom dit niet moet doen en gewoon moet afwachten of in een bepaalde hoek een foto moet maken zonder het nest en moeder te storen. Ik vind zelf ook dat je geen verkeerd voorbeeld moet geven. Het lijkt nu normaal te zijn. En in mijn ogen is het niet normaal.


Chris Henwood heeft in Rodent Genetic Group een tijdje geleden eveneens een bericht geplaatst om dit duidelijk te maken.

"I have pointed out a number of times that you should be very careful about handling babies, particuarly hamster babies, before they are beginning to colour or move out of the nest. Research at various universites including Hamm have shown that the females heart rate will increase if you disturb the nest, this is a major indicator of stress. This in turn may lead to her eating her young in order to protect them.
"

Als je jonge hamsters op de foto wil zetten, zorg dan ervoor dat de moederhamster afgeleid is. Geef haar wat lekkers en je kunt vanaf de bovenkant foto's maken. Liggen de jongen in het huisje, dan pech, laat ze liggen! Heb geduld, ze komen vanzelf een keer uit dit huisje. Wanneer je de tepels van de moederhamster wil bekijken i.v.m. tepelinfecties, dit kan gerust bij dag 7. Daarvoor hoef je het nest niet te storen. Wil je zien of de hamsters wel voldoende voeding krijgen, daarvoor hoef je de melkbuikje niet te zien. Je kijkt bij het voeren naar de kleur van de baby's. En kijkt of de groei voldoende is in combinatie met het veranderen van de kleur.
Kona Corn, foto vergelijking dat voer wel aangepast is 
zondag, 22 juni, 2014, 6:37 pm - Russische
door Martin Braak
Kona Corn beweert dat zij hun voer niet aangepast heeft. Vandaag heb ik foto's gemaakt waar ik hun voer hebt gebruikt. Bijna elk jaar doe ik dit. Enerzijds leuk, anderzijds kan ik altijd terug kijken wat precies uit bestond.

Foto van vandaag:
Foto behorend bij blog

Foto van 2010:
Foto behorend bij blog

Er zit nu veel minder c.q. geen van de oranje grote brokken in het voer en geel en groene kleur van deze brokken is anders geworden. Er zit nu ook grijze grote ronde staven in. Voor mijn gevoel is de verhouding ook wat anders.

Creatief met voer zoals ik deze fotoreeks noem:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog