Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Sharon Dijksma, wat ben jij een oen! 
zaterdag, 26 juli, 2014, 8:46 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Mevrouw Dijksma, mag ik Sharon zeggen?, ik had om eerlijk te zijn een hoge pet van u op. Met 23ste al in de tweede kamer en niet op uw mondje gevallen! Maar sinds de positief lijst, de gebrekkige onderzoek, maar vooral door uw uitingen hierover, is mijn beeld over u totaal veranderd!

Een concept van de positieflijst vrijgeven zonder zelf naar de diersoorten te kijken levert niets op! Sharon, je verwacht toch niet dat een zeer veel gehouden huisdier de Russische dwerghamster kunt gaan verbieden? En kijk naar het resultaat. Hoeveel euro's zijn hierdoor verspilt?

Afgelopen mei stond ik stil bij een uitspraak van u. Bastaardhonden hebben veel minder erfelijke aandoeningen dan normale rashonden. Dat schreef u aan de Tweede Kamer na een onderzoek van UT. Uw mening: "het mag niet zo zijn dat het fokken op uiterlijke kenmerken leidt tot dierenleed". Daar ben ik absoluut met je eens. Maar heeft u echt goed onderzoek laten doen? U weet, een soortgelijk onderzoek m.b.t. de positieflijst, is niet goed uitgevoerd! Want laten we eerlijk zijn: de hoeveelheid bastaardhonden is veel groter dan rashonden. Het aantal met een defect is daarom statistisch gezien logisch kleiner. Daarnaast zijn binnen de rashonden bepaalde defecten ontstaan die niet verspreid zijn omdat rashonden zuiver gehouden worden. Verwacht u dat wanneer alleen nog maar bastaardhonden gefokt worden, alles veel gezonder wordt? Verwacht u dat naarmate met bastaardhonden verder gefokt worden, er geen problemen ontstaat omdat onzuiverheden gekruist worden? Dan komen de problemen toch later ook aan de orde? U vergelijkt appels met peren.

Wat u wilt bereiken is dat bij welk dier dan ook niet op uiterlijke kenmerken gefokt moet worden waarvan een dier zelf last van heeft. Dit zodanig dat het in zijn levensvreugde bederfd. Maar ik denk niet dat het uw bedoeling moet zijn om de rashonden in kwaad daglicht te stellen zonder een zeer goed onderbouwd rapport waarbij eveneens gekeken is naar generaties lang fokken met bastaardhonden.

Pak weg 192 rasverenigingen hebben een fairfok kenmerk ingevoerd met een daarbij verplichte dna test. Ik ben heel benieuwd wat hier het effect van gaat zijn. Zal dit echt leiden tot honden met minder problemen?
Diabetes: gemiddeld 76 dagen 
vrijdag, 25 juli, 2014, 12:15 pm - Russische
door Martin Braak
In de boek Laboratory Hamster van G.L. Van Hoossier Jr. en Charles W. McPherson staat op bladzijde 373 geschreven dat de gemiddelde leeftijd waarop suikerziekte geconstateerd werd, 76 dagen oud betreft.

Dit is wat we bij de Russische dwerghamster in de praktijk zien. Daar ontstaat tussen 2 en de 4 maanden oud diabetes. Echter bij de Campbelli dwerghamster is een ander soort diabetes aanwezig waarbij diabetes pas veel later ontstaat: tussen 8 en 12 maanden pas.
1,2 miljoen euro onderzoek waarom de Rus zo slank wordt 
dinsdag, 22 juli, 2014, 7:54 am - Russische
door Martin Braak
Biologen van de Universiteit van Hamburg willen onderzoeken waarom de Russische dwerghamster in de winter is zo slank wordt. Een team onderzoekers onder de leiding van de bioloog Annika Herwig hebben voor dit onderzoek 1,2 miljoen euro ontvangen. De onderzoekers hebben geconstateerd dat wanneer de Russische dwerghamster een wintervacht krijgen, ze 40% van hun gewicht verliezen terwijl ze niet minder eten.Dit wordt volgens de onderzoekers in de hersenen geregeld. Met hun lagere gewicht kunnen de Russische dwerghamsters in de winter hun energie besparen.

De onderzoekers zijn van mening dat de Russische dwerghamsters genen hebben die zorgen dat in de hersenen de energiebalans reguleren. En deze genen aan of uit gaan onder invloed van daglengte. Er is weinig bekend welke mechanismen deze genen beheersen. De resultaten van dit onderzoek moet leiden tot beter inzicht hoe de Russische dwerghamster hun energiebalans op langere termijn reguleren.

Link:
http://www.abendblatt.de/hamburg/articl ... Diaet.html

Eerder schreef ik een blog over leptine. Dit is een hormoon die tijdens wintervacht aangemaakt wordt en zorgt voor minder eetlust. Dat zou betekenen dat men minder eet. En de onderzoekers beweren dat ze juist evenveel blijven eten.

Foto behorend bij blog
Autopsie tamme rat 
zondag, 20 juli, 2014, 5:04 pm - Overige
door Martin Braak
Voor diegene die graag willen zien hoe een autopsie van een tamme rat gedaan wordt, hierbij een link:

http://ratfanclub.org/autopsy.html

Het is in het Engels, maar bij de toelichting wordt veel over de organen toegelicht.

Let op!!, klik alleen op de link indien je de foto's wilt zien en hier tegen kunt. Anders niet klikken!
Artikel "De oorsprong van huisdieren ontrafeld" 
zondag, 20 juli, 2014, 4:28 pm - Nieuws
door Martin Braak
Zie link:
http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artik ... afeld.html

Wetenschappers vielen op dat tammere (huis)dieren eenzelfde lichamelijke kenmerk hadden. Namelijk witte vlekken. Maar ook andere kenmerken: kleinere kinderlijkere koppen. Dit pakket aan huisdierkenmerken wordt ook wel het ‘domesticatiesyndroom’ genoemd. Maar waarom huisdieren al deze kenmerken bezitten, bleef voor velen nog een groot mysterie.

Een belangrijke reden waarom het karakter tammer is, is dat ze kleinere bijnieren hebben. Dit orgaan maakt het stresshormoon aan. Door het minder aanmaken van dit hormoon hebben zij minder stress bij de contacten met de mens. Bij het selecteren op karakter heeft men ook geselecteerd op de kleinere bijnieren.

De bijnieren en de uiterlijke karakteristieken hebben allemaal dezelfde oorzaak, namelijk een verminderde ontwikkeling van een bepaalde groep cellen in het embryo. Deze groep cellen die de ‘neurale plaat’ heet, staan aan de basis van de ontwikkeling van verschillende organen.

Tijdens de ontwikkeling van het embryo reizen deze cellen naar verschillende delen van het lichaam om zich daar te ontwikkelen tot bijvoorbeeld pigmentcellen, delen van de schedel, kaken, tanden, oren en bijnieren. Mensen zouden dieren hebben geselecteerd met een verminderde ontwikkeling in hun neurale plaatcellen vergeleken met wilde familieleden. Hierdoor hadden deze tamme dieren dus een verminderde ontwikkeling van hun bijnieren… maar dus ook van hun pigmentcellen, schedel, tanden en oren. En voilà, het domesticatie syndroom is geboren.

Een persoonlijke noot:
Bij de Syrische hamster komt de ziekte Cushing steeds vaker voor. Deze ziekte wordt gekenmerkt door minder mooie dikke harendek tot aan kaalheid, vooral de zijvlanken, heup en onderbuik. Naast haaruitval kan er ook sprake zijn van gewichtsverlies, droge en schilferige huid, verlies van skeletspeiren, toenemende dorst en vaker plassen, donkere pigmentvlekken op de huid.

Cushing ontstaat wanneer teveel cortisol door de bijnieren wordt aangemaakt.

Er zou een relatie kunnen zijn m.b.t. selecteren op het karater en een niet goed functionerende bijnier waardoor het aanmaak van cortisol niet goed verloopt (te veel en te weinig). Cortisol laat de bloedsuikers stijgen en ook vaak de bloeddruk. Bijnieren reguleren ook het immuumsysteem. Minder cortisol leidt tot vermoeidheid en een lage bloedsuiekrwaarden. Daardoor kan dit leiden tot allergieën.