Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Juli 2013»
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
28 november 2022

Laatste reacties

 • sswswiqs
  maandag, 11 april, 2022, 12:34 pm
  leuk om te zien

 • Mirjam
  vrijdag, 4 maart, 2022, 9:19 am
  Heb je de hamsters altijd als koppel...

 • Marleen
  vrijdag, 31 december, 2021, 11:10 am
  31-12-2021
  Zwarte eekhoorn gezien...

 • Martin Braak (www.Dwerghamster.nl)
  zondag, 21 november, 2021, 8:43 pm
  Nee ik ga Grijs consequent nu terug...

 • Juliët
  woensdag, 17 november, 2021, 8:24 pm
  Ik bedoel die kan ik meenemen als ik...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 397.910
  Vandaag: 13
  Gisteren: 98
Onvruchtbaar door soja? 
maandag, 22 juli, 2013, 11:04 am - Nieuws
door Martin Braak
In hamster/ratten/muizen voer wordt ook wel eens soja in verwerkt. Dit artikel komt van Wetenschap24.nl.

Natuurlijke stoffen kunnen hormoonbalans verstoren

Door: Elmar Veerman
Lijf & Gezondheid Sojabonen

Een Amsterdamse onderzoeker stuitte op een onverwacht effect van soja: het kan onvruchtbaarheid veroorzaken. Ook bij mensen? Bij sommige vrouwen vermoedelijk wel.

Sojabonen

De sojaboon is de grote lieveling van gezondheidsfanaten en dierenliefhebbers. Hij is eiwitrijk, bevat veel onverzadigde vetten en kijkt je niet met droeve ogen aan als hij naar de slachtbank wordt geleid. En wat er allemaal mee kan in de keuken! Er zijn sojaburgers, -brokken, -melk, -yoghurt en nog veel meer. Je kunt dus elke dag wel soja eten, en als je daar nog niet tevreden mee bent, neem je nog een voedingssupplement op sojabasis.

Daar zitten met name fyto-oestrogenen in, stoffen die sterk op vrouwelijke hormonen lijken. Dat verklaart waarom ze vervelende symptomen van menstruatie en de overgang verlichten, zeggen de sites die dit spul aanprijzen. En eerlijk is eerlijk, daar is genoeg wetenschappelijk bewijs voor. Maar sommige vrouwen met kinderwens kunnen dit spul waarschijnlijk toch beter niet slikken, zegt Jurgen Seppen, onderzoeker bij de afdeling Maag- Darm- en Leverziekten van het AMC in Amsterdam. Want het zou ze wel eens tijdelijk onvruchtbaar kunnen maken.

Hoe komt hij daarbij? Dat is een bijzonder verhaal. Het begint twintig jaar geleden in de rattenstal van de afdeling, waar van de ene op de andere dag geen jonkies meer geboren werden. Als het zo doorging, zou een hele onderzoekslijn sneuvelen bij gebrek aan proefdieren. Dit waren namelijk heel speciale, onvervangbare dieren: Gunn-ratten.

Geel oogwit

Dit type rat heeft een genetische afwijking in het leverenzym glucuronosyltransferase, waardoor de dieren slecht zijn in het verwerken van ongewenste stoffen in hun bloed. Mensen met dezelfde afwijking hebben de zeldzame ziekte Crigler-Najjar. Hun huid en oogwit zien er geel uit, omdat ze de stof bilirubine niet goed kunnen verwerken. Bilirubine is een afvalstof die vrijkomt als rode bloedcellen worden afgebroken.

Goed, wat was er nu aan de hand met de ratten? Seppen had wel een idee, en dat bleek te kloppen. Het lag aan het voer. Het standaarddieet van de ratten was veranderd. De eiwitten kwamen voorheen voornamelijk van dierlijk materiaal, en nu van soja. Hij deed proeven met de verschillende typen voer en zag dat er inderdaad weer rattenpups geboren werden als de ratten hun oude dieet kregen. Er zat iets in de soja dat vrouwtjesratten onvruchtbaar maakte, maar wat?

Opnieuw bleek het eerste idee dat hij daarover had te kloppen, zegt Seppen. Het waren de fyto-oestrogenen in de soja. Bij gewone ratten worden die hormoonachtige stoffen ook in het bloed opgenomen, maar al snel zorgt de lever dat er een chemisch ‘vlaggetje’ aan wordt gehangen, waarna ze in de nieren uit het bloed worden gehaald. Dat vlaggetje wordt bij de Gunn-ratten niet geplaatst, waardoor de nieren het niet wegvangen en het effect van de fyto-oestrogenen veel sterker is en langer aanhoudt. Het gevolg is dat de menstruatiecyclus van de ratten verstoord raakt, en dat maakt ze onvruchtbaar.

Syndroom van Gilbert

Is dat nu belangrijk voor mensen? Het syndroom van Crigler-Najjar is heel zeldzaam, dus dat is voor bijna niemand reden om de soja te mijden. Maar, zegt Seppen, ongeveer 10 procent van de bevolking heeft het syndroom van Gilbert. Meestal zonder dat te beseffen. Bij hen werkt glucuronosyltransferase wel, maar minder goed. Dus is het aannemelijk dat bij hen de fyto-oestrogenen langer in het bloed blijven hangen. En als een vrouw dan erg veel soja eet, of zelfs geconcentreerde fyto-oestrogenen uit soja, dan zou dat tijdelijk onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken. Of dat echt zo is, is nog niet onderzocht.

Soja is een gevoelig onderwerp, zegt Seppen. Sommige mensen zien het als healthfood, anderen als gevaarlijk spul. Zelf denkt hij dat beide groepen een punt hebben, want niet iedereen reageert er hetzelfde op. Bij veel mensen wegen de gezondheidsvoordelen zwaarder dan de nadelen, maar sommige mensen moeten oppassen dat ze niet te veel soja binnenkrijgen. Niet alleen vrouwen die een kind willen, trouwens. Ook voor baby’s acht hij het niet geschikt, want die zijn nog niet zo goed in het verwerken van ongewenste stoffen als volwassenen. Daarom kan de hormoonverstorende werking van soja te sterk worden.
Warmste week van 2013 voor de boeg! Fijne vakantie!! 
zondag, 21 juli, 2013, 7:39 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Eerder dit jaar klaagden we dat het weer zo koud was, dat de lente zo laat op gang was gekomen ... maar afgelopen paar weken hebben wij echt mooi weer gehad! En nu gaan we een hittegolf tegemoet. Vandaag was het maar liefst 32 graden hierzo!

Deze week is mijn vakantie begonnen. Ik heb totaal ruim vier weken vrij! Heerlijk en ik ben er echt aan toe! Aankomend week ga ik in de ochtenden digitaal knutselen. O.a. ga ik het inlogdeel / lidmaatschapsdeel van deze website afmaken. Binnenkort meer hierover!

Iedereen een fijne vakantie gewenst!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Transportbedrijf Roxy, gespecialiseerd in voertransport 
maandag, 8 juli, 2013, 7:31 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Laatst heb ik een aantal foto's van mijn hamster Roxy gemaakt. Zij had haar wangen geheel gevuld. En dan zie je hoeveel erin kan en hoe groot de wangzakken zijn zeg!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Jawel, komkommertijd is weer aangebroken: straf omwille vrijlaten hamster 
vrijdag, 28 juni, 2013, 7:41 pm - Nieuws
door Martin Braak
Een 30-jarige Brit is veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur nadat hij de hamster van zijn vriendin had vrijgelaten. Hij zette de kooi open omdat zijn partner had toegegeven meer van het diertje te houden dan van hem, schrijft The Daily Telegraph vrijdag.

De jaloerse Brit besloot revanche te nemen, in te breken in het huis van zijn vriendin en hamster Harry vrij te laten. Voordat de dader het huis uit sloop, besloot hij van de gelegenheid gebruik te maken en ook de tv van zijn vriendin mee te nemen.

Zijn partner was in shock toen ze de volgende dag thuiskwam en de kooi open en leeg aantrof. Harry bleek zich te hebben verstopt onder een kleedje. Hij maakt het goed, meldt de advocaat van de Britse.

De dader kreeg naast een taakstraf ook een boete van 85 pond en een schadevergoeding van 60 pond opgelegd. Het stel is inmiddels niet meer samen.


Ow my god, het is weer komkommerkwelnieuwstijd!

Bron: Telegraaf.nl
Muis gekloond uit druppel bloed 
vrijdag, 28 juni, 2013, 6:07 am - Nieuws
door Martin Braak
Japanse wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om een muis te klonen uit bloed.

De gekloonde muis is gekweekt met behulp van een druppel bloed uit de staart van een soortgenoot en leefde 23 maanden. Het vrouwelijke dier was volledig gezond en kon ook nakomelingen verwekken.

Dat rapporteren onderzoekers van het Riken BioResource Center in Tsukaba in het wetenschappelijk tijdschrift Biology of Reproduction.

De 'bloedmuis' werd gekloond door witte bloedcellen te winnen uit slechts 10 microliter vers bloed. Vervolgens transplanteerden de wetenschappers celkernen uit de bloedcellen naar onbevruchte eicellen zonder kern. Deze eicellen werd vervolgens in een draagmoeder geplaatst, die uiteindelijk de gekloonde muis ter wereld bracht.

De wetenschappers waren op zoek naar een manier om eenvoudig en snel donorcellen te winnen voor het kweken van laboratoriummuizen. Het is voor het eerst dat een dier is gekloond uit vers bloed, zo meldt BBC News.

"De cellen uit het bloed konden onmiddellijk worden gebruikt bij het klonen en er hoefden geen donordieren te sterven", verklaren de onderzoekers in hun studie.

De wetenschappers verwachten dat hun methode veel navolging zal krijgen in de wetenschap. "Deze techniek zou kunnen worden toegepast om genetische kopieën te maken van waardevolle laboratoriummuizen die niet kunnen worden behouden door andere manieren van reproductie, zoals reageerbuisbevruchting of sperma-injecties."

Eerder dit jaar verbraken wetenschappers van een andere afdeling van het Riken Center al het wereldrecord klonen door vijfentwintig generaties muizen te reproduceren uit één donormuis.


Bron Nu.nl en wederom een dwerghamster als een afbeelding gebruikt! Lol!