Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Knaaggedrag 
woensdag, 25 juli, 2012, 5:32 am - Andere zaken
door Martin Braak
Er zijn meerdere onderzoeken geweest naar het knaaggedrag van hamsters. Eentje hiervan is vrij bekend en daaruit blijkt hoe groter de kooi, hoe minder geknaagd werd. Hierop is denk ik de wetgeving van Duitsland bepaald. Daar moeten de kooien van hamsters groter zijn dan het gebruikelijke grootte van de kooien in andere EU landen.

Juliet mailde me een stuk uit een ander onderzoek. Namelijk dat de hoeveelheid bodembedekking eveneens invloed heeft op het knaaggedrag. Dit is wel een keer leuk om uit te testen!

"Hamsters kept with 10 cm deep bedding showed significantly more wire-gnawing and a higher running wheel activity than the hamsters in the other groups. In 80 cm deep bedding wire-gnawing was never observed. Stressor application showed no significant immediate influence on behaviour. All hamsters in 40 and 80 cm bedding constructed burrows which they occupied. The body condition (body weight/body size3) was significantly higher in the animals kept in deep (80 cm) compared with those housed in low (10 cm) bedding cages."

Link: http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 910500393X
Is dierlijk eiwit wel zo goed? 
maandag, 16 juli, 2012, 10:07 am - Andere zaken
door Martin Braak
Ik krijg veel vragen met betrekking tot hamsters en een aantal vragen gaan over de leeftijd van een hamster. Als ik vragen krijg waarom hun hamsters niet zo oud wordt, dan stel ik meestal vragen zoals wat geef je voor voer.

Steeds meer krijg ik een beeld dat dierlijk eiwit voor hamsters helemaal niet zo goed is. De vraagstellers waarvan hun hamsters niet zo oud worden, hebben vaak een overeenkomst: ze geven wormpjes, hondenbrokken, extra dierlijk eiwit in welke vorm dan ook. Natuurlijk zijn er gevallen waarvan het om een slecht gefokte hamsters gaat, maar ik baseer het op de mensen die al jarenlang van verschillende mensen en dierenwinkels hamsters hebben.

Ikzelf geef geen dierlijk eiwit. Dat is voor hamsters niet nodig. Er zijn mensen die anders hierover denken. Dat je dierlijk eiwit moet geven als een Syrische hamster jongen heeft. Maar ook dit is in mijn ogen helemaal niet nodig. In het voer zit voldoende plantaardige eiwitten.

Vaak krijg ik een reactie terug dat hamsters in het wild ook insecten eten. Ja, en hoe vaak? Hoe zie je dit dan voor je? Dat een Russische dwerghamster in Zuid Siberië vliegen en insecten vangt? Of dat ze wormen daarzo in grond hebben zitten? In mijn ogen eten hamsters incidenteel insecten, wanneer ze iets tegen komen. En dat blijkt ook wel uit de wetenschappelijke onderzoeken waar ze hamsterbuikjes open snijden om te zien wat ze gegeten hebben. Insecten vinden ze her en der terug, maar in beperkte mate. Ze vinden veelal graszaden, andere zaden en gras/groente als het om de Russische dwerghamster gaat. En de Syrische hamster idem. Ze wachten niet wanneer een vlieg voorbij komt. Ze eten geen wormen en slaken als maaltijd. Ze komen op hun weg soms een slak tegen en dan is dit een lekkernijtje. Maar zo af en toe!

Als je naar fokkers/dierenliefhebbers kijkt die geen dierlijk eiwit geven, dan zie ik oudere leeftijden en ook minder tumoren. Mijn gevoel is dat ontwikkeling tumoren deels te maken heeft met het geven van dierlijk eiwit. Ik kan hier geen bewijs voor vinden c.q. ik heb geen kant en klaar bewijs hiervoor. Het is puur gevoel. Als ik naar de tamme rat kijkt, zie ik dit eigenlijk ook. Aantal fokkers die ik ken en die geen dierlijk eiwit geven, hebben nauwelijks last van tumoren. Terwijl de kleine liefhebber die ook dierlijk eiwit geeft, wel veel last van hebben.

Ben jij een fokker die dierlijk eiwit geeft? Overweeg eens om een aantal dieren niet meer te doen om beeld te vormen. Dierlijk eiwit is slecht voor de nieren en wanneer hamsters ouder worden moet je mate waarin je het geeft, verminderen.
Meisje is niet meer, kleur Lavendel 
zondag, 8 juli, 2012, 7:50 am - Syrische hamsters
door Martin Braak
Gisteren is mijn Meisje overleden. Ja, haar naam was Meisje en de kleur was Lavendel (aaddpp). Zij was de eerste Lavendel hamster op dit planeet en de kleurnaam was eerst even Isabella, maar dat was niet een juiste kleurbenaming. Lavendel is beter omdat het naar Lilac bruin neigt.

Meisje en ik waren dikke vriendjes, alleen het wakker maken... daaraan moest ze in begin wennen. Ze was dol op noten en geregeld kreeg ze een paar. Meisje was mijn fotomodel voor vele leuke foto's: kerst, pasen, met vuurpijlen voor nieuwjaarskaart. Maar Meisje werd een half jaar geleden ineens heel oud. Slapen dat deed ze en veel te veel. Zag haar geregeld wel even wakker zijn, maar ook in de avond sliep ze vaak. En dat werd met de maand erger. Gisteren was ze totaal op. Je zag het eigenlijk aankomen.

Elke keer als ik een waterbak erin zette, gooide ze die om. Dat deed ze toen ze jong was, dat deed afgelopen tijd ook. Maar ik vond dat ze gemakkelijk water moest kunnen drinken. En laatste tijd dronk ze veel te veel.

Ze is twee jaar oud geworden en is familie van Smurf, de voorouder van vele blauwe syren die nu op dit planeet leven. En zij was de laatste familielid die bij mij woonde. Dat betekent dus het echte einde van mijn project Smurf (= blauwe syren project).

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Dit is de laatste foto die ik van haar gemaakt heb en dat was vorige week:

Foto behorend bij blog
Een bepaalde lijn moet je niet kruisen met andere lijnen 
zaterdag, 7 juli, 2012, 7:28 pm
door Martin Braak
Ik krijg wel eens de vraag van fokkers of ik andere lijnen Rusjes heb om hun lijn te verbeteren. Vaak vraag ik wat ze willen verbeteren en daarna vraag ik of ze graag stabiele bouw willen fokken. Veel van de fokkers reageren op de laatste vraag met ja.

Zonder dat ik discriminerend wil overkomen en zijn, wil ik toch het volgende voorbeeld gebruiken. Dit omdat het ons tot het verbeelding spreekt.

Stel je fokt mensen. Je hebt een bepaalde lijn mensen gefokt en die lijken sprekend op Japanners. Prachtige type, stabiel qua haarkleur en ogen. Om je lijn mensen te verbeteren ga je nieuw bloed halen. Je haalt een vrouw uit China, een man uit Nederland, een man uit Korea, en een vrouw uit Zweden. Je kruist deze in je lijn. Denk je dat bij de eerste, de tweede of de derde generatie echt Japans weer is? Nee, er ontstaat een mix en dat is wat ik onstabiliteit noem. En wanneer je lijnteelt pleegt, ontstaat dit helemaal. De kruisingen gaan tussen de soorten inzitten. Terwijl het om hetzelfde soort Mens gaat.

Dit is in mijn ogen niets anders dan met de Russische dwerghamster. Ze komen in verschillende gebieden voor. En ze zien er anders uit. Door verschillende exemplaren te kruisen, krijg je onstabiliteit in bouw en type. En het gaat je lange tijd kosten om ze weer stabiel qua bouw en type te fokken.

Qua gezondheid is het geen probleem (zover ik het natuurlijk kan zeggen), het is alleen het uiterlijk. Zolang je uiterlijk niet belangrijk vindt, is het totaal geen probleem. Maar fok je een bepaalde type, dan wel.

Met een aantal foto's kan ik e.e.a. laten zien.

Dit zijn afstammelingen van Wildvang, gemixed (Öhrchen x Kasakhstan mixed with Novosibirsk line):

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Dit is zuiver wildvang afkomstig van Novorossijsk:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Hierin waren verschillen in buikkleur aanwezig. Er waren exemplaren met buik- en kinvlek en exemplaren met spierwitte buiken. Tevens is de kopvorm anders.

Afstammeling van exemplaren uit Engeland:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De kleur is donkerder, de kop is smaller, nek iets korter, veel meer ticking.

Mijn eigen lijn:

Foto behorend bij blog

Wat lichter van kleur, kleur is veel egaler, de kop is ook anders dan bepaalde wildvang lijnen.

Creatief met voer, versie 2011 
zondag, 1 juli, 2012, 1:34 pm - Russische
door Martin Braak
In 2010 schreef ik nog dat ik elk jaar foto's met voer maak waarbij ik het voer sorteer. Blijkbaar is me in 2011 ontgaan of door drukte niet gedaan. Afgelopen week dacht ik ineens hieraan en heb ik me voorgenomen om deze fotoserie weer te maken. Gisteren terwijl mijn nichtje Susan op bezoek was heb ik de foto's gemaakt. Zij keek eerst wat ik aan het doen was. Tussendoor hoorde ik ... wat duurt dit lang, je hebt geduld zeg en ineeens... wat leuk zeg! In begin leek het ook nergens op maar naarmate het voller wordt, wordt het kleurrijker en leuker.

En dan is het altijd weer een verrassing hoe de hamster blijft zitten en hoe ze erbij kijken. En of ze voer door elkaar mengen of dat ze blijven zitten. De eerste exemplaar gooide al het voer wat hij in zijn wangzak had zitten, eruit. Zucht! Maar gelukkig viel het mee. Ik had al snel door dat een donker hamster niet mooi overkwam en heb daarna een Pearl gebruikt. De foto's heb ik qua flits hoger gezet dan normaal en met de computer bewerkt zodat wit wit is. Zo rechtstreeks van de camera zijn de foto's niet echt super, bewerkt wel.

Hieronder een aantal van de gemaakte reeks.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog