Blog over hamsters

Klik hier voor de blog menu

Kalender

«Juli 2011»
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
5 augustus 2021

Blogs

Laatste reacties

  Zoeken


   
   

  Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 352.780
   Vandaag: 19
   Gisteren: 59
  Roborovski breekt snelheidsrecord 
  woensdag, 27 juli, 2011, 8:56 pm - Roborovski
  door Martin Braak
  Terwijl ik een matige film The Green Hornet aan het kijken ben en nog mijn gedachten nog bij een Facebook bericht was m.b.t. "val dood" bericht, zag ik in mijn rechter ooghoek iets bewegen. Ik realiseerde me heel snel dat het om een Roborovski ging. En een niet al te groot uitgevallen exemplaar. Soef, daar ging die!

  Het is alweer, denk ik, 22-25 jaar geleden dat een Roborovski ontsnapt was. Het koste me drie uur om die te vangen. Wat was hij snel. Maar dat exemplaar was een groot exemplaar van 7 cm groot. Dit exemplaar is slechts 2,5-3 cm groot. Soef door mijn huiskamer heen.

  Wat ongelovelijk snel! Mijn reactie was gelukkig goed: richting de hoek waar die liep en mijn armen breed over de vloer houden. Hij schoot achter de gordenen en daar kon ik hem pakken.

  Naast dat hier een snelheidsrecord gebroken is, heb ik het record vangen van een ontsnapte hamster eveneens verbroken!

  Foto

  En toen ik hem had, moest ik de kooi vinden waar hij uitkwam. De mogelijkheden zijn zeer beperkt. Ik heb slechts 3 kooien met Roborovski's. Eentje beneden in de hamsterkamer met een echtpaar en vier jongen. Twee kooien boven, waarvan 1 een groep van 7 Cinnamon Roborovski's en 1 koppel bont met jong. Het is schemerig om de kleur goed te zien en ik dacht ach het zal wel de kooi in de hamsterkamer zijn. Tel tel, daar zitten nog steeds 6 in. Naar boven!, tel tel ene kooi 7 en ander kooi 3. Gelukkig kon ik bij het schemerlicht vlak bij het raam zien dat de ontnapte recordbreker de kleur Cinnamon heeft en moest ik me realiseren dat dit kleintje tussentijds geboren is terwijl ik het niet door had.
  Gifbestendige muizen ontstaan door kruising 
  zondag, 24 juli, 2011, 7:27 pm - Overige
  door Martin Braak
  In dit artikel afkomstig van Nu.nl wordt een hybride kruising tussen twee muizen besproken. Daarin staat dat in uitzondelijk geval het vruchtbaar is en doorgeeft. Een Campbelli - Rus kruising is dit ook het geval. Meestal is het onvruchtbaar, alleen in uitzondelijke situatie niet.

  Gifbestendige muizen ontstaan door kruising

  Sommige huismuizen zijn resistent geworden voor gif door een kruising met een soort uit Afrika. Dat melden Duitse wetenschappers.

  Duitse muizen van de soort Mus musculus hebben een gen overgenomen van Algerijnse muizen, dat hen resistent maakt voor een gif dat vaak vaak wordt gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen knaagdieren.

  Uit die ontdekking blijkt voor het eerst dat kruisingen tussen verschillende diersoorten een evolutionair voordeel met zich mee kunnen brengen.

  Dat meldt nieuwssite Science Now naar aanleiding van onderzoek aan het Max Plank Instituut voor Evolutionaire Biologie in Plön.

  DNA

  De onderzoekers ontdekten dat veel Duitse huismuizen met een resistentie voor gif een bijzondere genetische signatuur hadden. Uit het DNA bleek dat de dieren genen hadden overgenomen van Algerijnse muizen (Mus spretus), een soort die in Europa alleen voorkomt in Spanje en van nature resistent is tegen muizengif.

  Normaal gesproken paren huismuizen en Algerijnse muizen nauwelijks met elkaar. Hun nageslacht is in de meeste gevallen ook niet vruchtbaar.

  Vruchtbaar

  Maar volgens de wetenschappers hebben een paar zeldzame geslaagde kruisingen geleid tot het ontstaan van huismuizen die net als Algerijnse muizen resistent zijn tegen gif.

  “Een paar gevallen waarbij vrouwtjes werden verwekt die wel vruchtbaar bleken, waren voldoende om een stuk DNA over te brengen”, verklaart hoofdonderzoeker Michael Kohn.

  In de loop van de evolutie verloren de huismuizen het grootste deel van het ‘Algerijnse’ DNA weer. Alleen het stukje dat zorgt voor de resistentie tegen gif heeft zich definitief in de genen van de dieren genesteld.

  Kruisingen

  De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. Uit de studie blijkt volgens onderzoeker Diethard Tautz dat het belang van kruisingen in de dierenwereld tot nu toe is onderschat.

  Bij dieren werden kruisingen tot nu toe gezien als iets slechts, een soort doodlopende straat in de evolutie”, aldus Tautz."De huismuizen bewijzen het tegendeel."

  Nu.nl - sukkels! 
  dinsdag, 19 juli, 2011, 9:12 pm - Overige
  door Martin Braak
  Foto

  Vreemde muizen zonder staart!
  Waarom je soms voer niet in het voerbakje moet doen 
  zondag, 17 juli, 2011, 9:21 pm - Russische
  door Martin Braak

  Engelse buik, mijn lijn buik, foto kan zo anders overkomen 
  zondag, 10 juli, 2011, 5:30 pm - Russische
  door Martin Braak
  Afgelopen week kreeg ik een paar foto's van een Russische dwerghamster blauw-wildkleur met de suggestie dat er wat mis was. Mij viel niet veel op, behalve dat twee van de drie foto's in de zon zijn gemaakt. Ik mailde terug dat het wel iets weg heeft van mijn lijn. Bij mijn Rusjes staan de oren best wat ver uit elkaar namelijk. Per mail kreeg ik een reactie terug dat ik nog een keer moest kijken...

  Nee!, er was in mijn ogen niets aan de hand. Een kleur van een dier kan op foto heel anders overkomen dan die in werkelijkheid heeft. Een foto gemaakt in de zon is vaak al verkeerd, want de zon maakt de kleur anders. Ook instellingen van de camera kan de kleur behoorlijk anders over laten komen, laat staan de mate van contrast.

  In de mailwisseling hadden we het over de witte onderkant van de neus. Als je de Russische dwerghamster goed bekijkt, hebben ze dit allemaal. Ook kwam de kleur van de buik ter discussie. Bij de Russische dwerghamster heb je verschillende soorten buikkleuren / buikbeharingen. Je hebt namelijk egale beharing, die hebben een gelijkmatige kleur. En je hebt buiken met heel veel grijze ticking. In verschillende landen wordt hier een voorkeur aangegeven. In Engeland fokken ze met de donkere variant van de Russische dwerghamster en die hebben eveneens een donkere onderbuik met veel ticking. In Nederland wordt daarnaast ook de lichtere variant met een wat egaler buikkleur gefokt. Dit omdat bij donkere varianten teveel ticking aanwezig is en de drieboog te ver naar de buikkleur doorloopt. Op keuringen worden die minder gewaardeerd.

  Beide verschillende buiken komen ook in het wild voor. Het is niet iets wat hier ontstaan is. Je hebt in het wild namelijk donkere en lichtere varianten.

  Op deze foto zie je links een Russische dwerghamster afkomstig van mijn Engelse lijn en rechts van mijn (wat lichtere) lijn. Ik houd de Engelse lijn geheel apart en kruis dit niet door elkaar:
  Foto

  Twee vergelijkbare foto's met ongeveer zelfde instellingen qua camera, eerste Engels, tweede mijn lijn:
  Foto

  Foto

  Wanneer je de Engelse met andere instellingen op de foto zet, krijg je een veel donkere type op foto. Dit komt omdat ze veel meer ticking hebben. Als je sluitertijd sneller instelt dan zorg je ervoor dat de ticking qua kleur meer op foto komt dan de tussenkleur.

  Foto


  <<Eerste <Terug | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | Volgende> Laatste>>