Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Waarom je soms voer niet in het voerbakje moet doen 
zondag, 17 juli, 2011, 9:21 pm - Russische
door Martin Braak
Engelse buik, mijn lijn buik, foto kan zo anders overkomen 
zondag, 10 juli, 2011, 5:30 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen week kreeg ik een paar foto's van een Russische dwerghamster blauw-wildkleur met de suggestie dat er wat mis was. Mij viel niet veel op, behalve dat twee van de drie foto's in de zon zijn gemaakt. Ik mailde terug dat het wel iets weg heeft van mijn lijn. Bij mijn Rusjes staan de oren best wat ver uit elkaar namelijk. Per mail kreeg ik een reactie terug dat ik nog een keer moest kijken...

Nee!, er was in mijn ogen niets aan de hand. Een kleur van een dier kan op foto heel anders overkomen dan die in werkelijkheid heeft. Een foto gemaakt in de zon is vaak al verkeerd, want de zon maakt de kleur anders. Ook instellingen van de camera kan de kleur behoorlijk anders over laten komen, laat staan de mate van contrast.

In de mailwisseling hadden we het over de witte onderkant van de neus. Als je de Russische dwerghamster goed bekijkt, hebben ze dit allemaal. Ook kwam de kleur van de buik ter discussie. Bij de Russische dwerghamster heb je verschillende soorten buikkleuren / buikbeharingen. Je hebt namelijk egale beharing, die hebben een gelijkmatige kleur. En je hebt buiken met heel veel grijze ticking. In verschillende landen wordt hier een voorkeur aangegeven. In Engeland fokken ze met de donkere variant van de Russische dwerghamster en die hebben eveneens een donkere onderbuik met veel ticking. In Nederland wordt daarnaast ook de lichtere variant met een wat egaler buikkleur gefokt. Dit omdat bij donkere varianten teveel ticking aanwezig is en de drieboog te ver naar de buikkleur doorloopt. Op keuringen worden die minder gewaardeerd.

Beide verschillende buiken komen ook in het wild voor. Het is niet iets wat hier ontstaan is. Je hebt in het wild namelijk donkere en lichtere varianten.

Op deze foto zie je links een Russische dwerghamster afkomstig van mijn Engelse lijn en rechts van mijn (wat lichtere) lijn. Ik houd de Engelse lijn geheel apart en kruis dit niet door elkaar:
Foto behorend bij blog

Twee vergelijkbare foto's met ongeveer zelfde instellingen qua camera, eerste Engels, tweede mijn lijn:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Wanneer je de Engelse met andere instellingen op de foto zet, krijg je een veel donkere type op foto. Dit komt omdat ze veel meer ticking hebben. Als je sluitertijd sneller instelt dan zorg je ervoor dat de ticking qua kleur meer op foto komt dan de tussenkleur.

Foto behorend bij blog
Schildpad umbrous is niet te zien 
dinsdag, 5 juli, 2011, 9:57 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Laatst kwam mijn broer bij mij binnen lopen en vertelde dat hij zomaar schildpad in het nest had zitten. Hoe dit kon?! Even doorvragen bleek dat de moeder een umbrous is. Een schildpad umbrous is qua uiterlijk geen schildpad maar kan dit wel doorgeven.

Een donker sepia schildpad of andere umbrous gerelateerde kleuren kunnen dus niet schildpad tekeningen vertonen.
Russisch dwerghamster blaast de wangzakken op als hij zwemt 
zondag, 3 juli, 2011, 8:35 pm - Russische
door Martin Braak
Vandaag kreeg ik van Juliet een berichtje met een verwijzing naar een wetenschappelijk onderzoek waarin staat dat Russische dwerghamsters hun wangzakken met lucht vullen als ze zwemmen. Dit is in 1979 vastgelegd.

De vraag is of ze in het wild zwemmen of dat het overlevingsinstinkt is.

Ik heb een badkuip... de vraag die in mij opkomt: testen?
De Merles zijn nu bij mij heel donker, afhankelijk van seizoen? 
zondag, 3 juli, 2011, 8:31 pm - Russische
door Martin Braak
De Merles zijn de laatste weken bij mij heel donker. Mei was het in Nederland erg warm. Juni minder. Maar sommige dagen waren ontzettend warm. Nu heb ik een nestje waarin Merles zitten en die zijn nu pak weg 10 dagen oud. Je ziet dat ze gigantisch donker van kleur zijn. Het gaat in dit geval om Russisch Blauw Merle. En die zijn normaliter erg licht. In mei had ik ook al zo'n donkere varianten waarvan ik één gehouden heb.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Prachtig toch?! En grappig:

Foto behorend bij blog

Zelf vermoed ik dat termperaturen de hoeveelheid wit bij Merle beïnvloeden.