Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Laatste Chinees overleden 
vrijdag, 9 juli, 2010, 7:53 pm - Chinese
door Martin Braak
Vandaag, 9 juli 2010, is mijn laatste Chinese dwerghamster overleden. Hij heeft hier jaartjes geleefd en had laatste jaar erg last van diabetes. Toch had hij zelf weinig last, ik had er meer last van dan hij zelf. Want ik moest de kooi vaak schoon maken. Hij zelf was altijd spring levend en opgewekt.

Foto 9 mei 2010:
Foto behorend bij blog

In 2006 wilde ik weten wat er zou gebeuren als je een nest Chinese dwerghamsters bij de ouderdieren zou laten en een groep zou vormen. De Chinese dwerghamster staat bekend dat hij een solitair dier is en alleen leeft. Fokkers fokken ze koppelgewijs met dien verstande dat je ze vanaf jongs bij elkaar houd. De groep van meer dan 10 Chinezen leefden goed met elkaar. Wat typisch was, was dat bij de andere mannetjes nauwelijks balvorming was en wat kleiner bleven. Er was duidelijk een alfa koppel. Later werd er zelfs een tweede nest geboren. De vader moest dan wel een paar dagen apart liggen, maar na 4-5 dagen sliepen ze weer bij elkaar. Mijn ervaring is dat na een aantal nesten het vrouwtje de man verjaagd door hem op de ballen aan te vallen en ook in deze groep gebeurde dat. De vader werd verjaagd. Maar toen ik eenmaal de vader eruit had gehaald, werd het knokken en moest ik de groep splitsen in verschillende groepjes. Voor een aantal heb ik een goed tehuis gezocht, behalve voor 3 mannetjes.

Drie mannetjes, een wildkleur en twee gevlekten, hebben jaren lang bij elkaar geleefd en dat ging altijd goed, nooit ruzie of zo. Helaas ging eentje dood aan een grote tumor. De wildkleur is klein jaartje geleden overleden. En nu, bijna vier jaar oud, de laatste.

Maart 2010:
Foto behorend bij blog

Foto's 2006:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto 2008:
Foto behorend bij blog
De aalstreep van een Rus 
donderdag, 1 juli, 2010, 9:13 pm - Russische
door Martin Braak
Foto behorend bij blog

Wat ik zo mooi vind van de aalstreep van de Russische dwerghamster is dat hij op de kop mooi dik is, maar ook dat hij in de nek dikker wordt. In de Standaard van de KLN is dit niet zo beschreven. Een jaartje geleden op een lekenkeuring werd zelfs dit bekritiseerd. Man o man, als ik een Rus zie met zo'n dikke verbreding in de nek, denk ik wow daar heb je weer eentje die zo is zoals het moet zijn. Want zo ziet dat in de natuur eruit en waarom moeten wij dit recht selecteren dat wij het kwijt zijn. De onderscheid tussen de Campbelli dwerghamster en de Russische dwerghamster wordt met de jaar minder groot, de soorten groeien naar elkaar toe en 1 van de grote verschillen is de aalstreep. Bij de Campbelli dwerghamster hoort dit dun te zijn, maar een ander verschil is ook dat in de nek niet dikker wordt. Op de kop wordt hij wel iets dikker, maar niet zo extreem als bij de Russische dwerghamster.
Wakker worden! 
woensdag, 30 juni, 2010, 9:42 pm - Russische
door Martin Braak
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Het is weer zomer 
donderdag, 24 juni, 2010, 10:12 pm - Overige
door Martin Braak
Ja het is weer zomer! De langste dag hebben we achter de rug en we gaan weer richting kerst. Times fly if you have fun zeggen ze wel maar het is eerder dat je in een ritueel van het leven bevindt en de dagen passeren en voordat je het weet ben je weer een jaar verder.

Foto behorend bij blog
(Kerstkaart 2006)

Zelf moet ik nog drie weekjes werken en dan heb ik vakantie. En ik hoop dat we zo mooi weer hebben als nu. Afgelopen maanden hebben we niet zo prachtig weer gehad, ja wel lekker qua temperatuur, maar kwakkel weer met veel wind. Afgelopen jaren hadden we altijd in mei een mooi week met veel zon, zelfs al in april. Dit jaar niet, tenminste niet dat ik herinner en ook niet als ik terug kijk naar mijn foto's. Het jaar begon koud met veel sneeuw.

Foto behorend bij blog

In mijn vakantie ben ik vanalles van plan. Zoals een test wat voor voer dwerghamsters eten wanneer het voer gesorteerd en in overvloed aanwezig is. En verder met de website van NMC. Ook ben ik samen met Rene bezig met een site over ratten. Net als deze site, maar dan anders qua template.

Afgelopen week beetje een baalweek. Vandaag merkte ik dat een nieuwe kooi niet goed afsloot. Gisteren had ik de jonge dieren daar in gedaan, pak weg 15-20 stuks. Er zat ook een prachtig Mandarijn bij. Vanochtend terwijl de buiten deur open stond en ik lekker bezig was, zag ik de Mandarijn niet meer. Ontsnapt! Nog erger, hoeveel zijn er ontsnapt? Nog erger, waar zijn ze? Helaas ik heb ze niet gevonden laat staan of ik weet of ze nog zijn. Terwijl Nederland voetbal zat te kijken, WK 2010 Nederland tegen Kameroen, was ik de vloer aan het stofzuigen. Want in zo'n geval moet ik geen voer op de vloer hebben liggen. Dit zodat ze op zoek moeten naar eten en ik kan gokken waar ze zijn. Elke kamer heb ik voer liggen. Dit keer heb ik ook muizenvallen neergezet. Dit omdat ze heel klein zijn en overal kunnen komen, ze vloepen zo onder de deuren door.

Werk zit ook een beetje tegen, krijg het niet af, drukte blijft aanhouden en er komt steeds meer bij. En dat voor de zomervakantie.

Golvend haartjes gaan super, eerst was ik bang dat ik ze kwijt zou raken, nu heb ik ze in overvloed en heb ik zelfs een koppel weggegeven. Het blijft een vreemde mutatie, soms trekt het weg en komt het later weer. Ik bedoel de haren zijn eerst golvend, dan vrij normaal en daarna beginnen ze als punkjes uit te zien. Denk dat veel mensen zullen denken dat hun hamster snel verouderd. Het hoort erbij. Ook heb ik nu exemplaren waar het lijkt dat ze veel meer glans hebben. Satijn? Kan gewoon weg niet. En ineens krijg ik uit golvend haar lijn ook een Geel bluefawn. Typisch is dat tot nu toe golvend haar alleen bij zwart gerelateerde kleuren zichtbaar is. Zou het echt een mutatie zijn die alleen zichtbaar is als het aa is?

Foto behorend bij blog

Afgelopen week mailcontact gehad met een wetenschapper/onderzoeken en hij had de vraag of er nog met dansmuizen gefokt wordt. In 1912 zijn ze voor het eerst beschreven en zijn ze zelfs opgezet. Hij vond ze terug en was bezig met het onderzoeken hoe ze ontstaan zijn en waar ze nog zijn. De dansmuis afwijking zien we helaas vaker bij andere soorten terug. Bij de Roborovski dwerghamster is een precies eenzelfde afwijking bekend.

Zal de voorspelling uitkomen? Deze week een hitte golf. 2013 een zonnestorm waarbij veel elektra kapot gaat en dat veel branden uit gaan breken. Dit heeft Nasa namelijk voorspelt. We zullen zien.
Schimmel bij de Syren 
zondag, 20 juni, 2010, 6:38 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Een aantal jaren geleden kwam Janet N. op Exoknaag met zowel Blauwe syren als schimmels. De eerste reacties rondom haar waren ow dat zijn Roans. Nee, zei ze hardop, dit is absoluut geen Roan! Het is namelijk recessief!

Schimmels, zoals we ze nu noemen, is iets wat nog heel zeldzaam is. De mutatie vererft naar alle waarschijnlijkheid recessief en zorgt ervoor dat de hamster grotendeels wit is waarbij de haren een mix van patroon vormen van zowel normale haren als witte haren. Je krijgt een schimmeleffect. Wat ze ook hebben is een normale kleur op de rug wat lijkt op een aalstreep. De schimmels zijn meestal of zilvergrijs sepia achtig/zwart of geel umbrous. Het lijkt erop dat dit de kleuren zijn die ze hebben. Het hoeft dus geen Creme gerelateerde kleur te zijn, ze hebben niet allemaal brilletjes rondom de ogen.

Zo was ik bij Rebas en heb ik foto's van een schimmel nest gemaakt. Eerst de foto's.

Vader:
Foto behorend bij blog

Moeder:
Foto behorend bij blog

De kinderen:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Zoals je ziet zijn de bovenstaande kleuren of zwart of geel umbrous.

Wat voor kleur is de zwarte schimmel? Is het een zilversepia of gaat het om zwart. Waarom zien we de schimmels het vaakst bij geel umbrous? Ook lijkt het of de kleurmutatie lichter wordt.

Foto behorend bij blog

Dit zijn de syren van Janet en die zijn dus niet blauw, maar schimmel waardoor de kleur lichter wordt.

Bij Peter, mijn broer, was het niet eenvoudig terug te fokken.

Foto van andere exemplaar:
Foto behorend bij blog