Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Er zat een kleintje in de stofzuiger 
woensdag, 22 juli, 2009, 10:50 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen 25 jaar heb ik met het fokken van hamsters veel meegemaakt. Leuke dingen, maar natuurlijk ook minder leuke dingen. Waarvan één moment vorige week was, waar ik echt totaal onderste boven van was. Ik had namelijk een nestje Merle Rusjes en op een ochtend deed ik de kooi open en lagen de vier jongen van zes/zeven dagen oud dood in het waterbakje. Vier op één rij. Dat kunnen ze zelf niet gedaan hebben en dan gaat een verschikkelijke gedachten door je heen. Zoiets ongelovelijks heb ik nog nooit meegemaakt.

Vandaag was weer een moment. Ik was de hamsterkamer aan het stofzuigen en ik zoog per ongeluk iets op wat niet moest. Ik opende de stofzuiger die altijd in de hamsterkamer staat en wat zag ik: een klein Rusje van 2,5 week oud.

Dit Rusje keek me aan en bleef zitten. Ik kon het gemakkelijk pakken en heb hem direct wat vocht via mijn vinger af laten likken. Daarna heb ik hem in een bak met 10 andere kleine rusjes gezet. Een uurtje later keek ik weer en zag ik hem lekker rondhuppelen net of er niets aan de hand was.

De vraag is hoe kan dit? Bij het voeren en watergeven laat ik de kooi altijd open staan. Ik geef eerst wat voer en dan water. Dit zodat de grote Russen niet weglopen maar gaan eten terwijl ik hun waterbak ververs. Maar... de kooien zijn toch veel te hoog. Of zal er een gat ergens in een kooi zitten waar een kleintje door heen kon? Ik heb die gat niet gevonden. Of zou het per ongeluk aan een deksel gezeten hebben en dat ik die deksel op de grond neer gelegd heb. Maar 2,5 week oud klimt toch nog niet echt?

De minder leuke dingen zijn nooit leuk. Maar gelukkig zijn er ook mooie momenten. Net had ik de buitendeur open staan terwijl het regende en had ik de lamp aan, de muggen komen toch niet naar binnen met dit weer. Mijn camera had ik ff bijgepakt en ik heb een paar geweldige foto's van Rusjes spelend met een wc-rol gemaakt. Wat is het toch leuk om te zien hoe ze aan het spelen zijn. Een paar hammies lagen erbij of ze het warm hadden. En ineens werd alles stil, niets bewoog. De Rusjes gingen liggen. Er begon namelijk een windje te waaien en ineens kwam de koelte naar binnen.