Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Hoe knip ik de nagels of tanden van een hamster? 
woensdag, 29 juli, 2009, 5:50 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Laatste tijd krijg ik vragen binnen m.b.t. hoe je nagels of hoe je tanden moet knippen. Beste advies is om naar een dierenarts te gaan indien je geen ervaring met het knippen hebt. Hij of zij is gespecialiseerd en heeft ervaring hier mee. Maar als je het zelf wilt doen, dan hierbij mijn uitleg.

Voor zowel de tanden als de nagels gebruik ik een zelfde nagelknipper, namelijk deze:

Foto behorend bij blog

Nagels:
Beste is om met twee personen te zijn. De ene persoon houdt de hamster vast en pakt één voorpoot vast en knijpt die beetje dicht. De nagels gaan daardoor naar voren staan. Dan kan de ander persoon de toppen van de nagels afknippen. Knip niet te veel weg. Vaak wanneer ze te lang zijn, zijn ze geboven of zit er een knik in. Tot deze knik kan je beste afknippen.

Probeer daarna met natuurlijke hulpmiddelen een natuurlijke slijtage te bevorderen. Dit kan door een zandbakje in te doen met chinchillazand, een steen of wat takken in de kooi te doen. Ze hebben iets nodig waarover ze heen kunnen lopen en waardoor hun nagels slijten.

Tanden:
Je moet proberen om de hamster in een zodanige houding vast te houden zodat de tandjes vrij komen. Dan kan je de top van de tandjes afknippen. Maar uit ervaring kan ik zeggen dat bij dwerghamsters zoals de Russische dwerghamster het vrij lastig is. Dit omdat ze vrij bewegelijk zijn. Daarom probeer eerst zonder nagelknipper of je de hamster in een juiste houding kunt houden.
Update website 
dinsdag, 28 juli, 2009, 3:34 pm - Overige
door Martin Braak
Zoals jullie hier kunnen zien, is de website aangepast. De template is anders geworden. Zo is er een achtergrond plaatje en zijn de zijranden anders geworden. Eerst was er een blauwe lijn, nu een doorzichtige frame. De zijkanten zijn iets groter geworden. Tot vandaag stond er bij Roborovski dwerghamster slechts in het menu Roborovski. Het pastte net niet.

Waarom was dit? Dit omdat ik middenstuk minimaal 600 pixels breed wilde hebben en dat het menu + middenstuk op een 800 scherm pastte. Omdat de meeste bezoekers een groter monitor hebben, ben ik nu hiervan gaan afwijken.

Ook zijn er delen van de website herschreven of tekstueel aangepast. Een stuk bij hybriden is herschreven. De mutaties bij Robbies is qua tekst aangepast. Er is een interview van mij qua artikel bijgekomen. De foto's hebben bijna allemaal een blauwe border gekregen.

Toch is alles nog niet klaar. Ik heb een to-do-lijst met diverse punten. Maar dat heeft geen haast. Binnenkort meer updates dus!
Was dit nu een golvend haar? 
vrijdag, 24 juli, 2009, 10:42 pm - Russische
door Martin Braak
Paar dagen geleden zat ik foto's terug te kijken en wat zie ik? Is dit toevallig een golvend haar die niet zo extreem is als die vorig jaar in de zomervakantie geboren zijn?

Foto behorend bij blog

Foto is op 28 april 2007 gemaakt.
Fototje die ik 's nachts genomen heb 
vrijdag, 24 juli, 2009, 10:40 pm - Russische
door Martin Braak
Foto behorend bij blog
Er zat een kleintje in de stofzuiger 
woensdag, 22 juli, 2009, 10:50 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen 25 jaar heb ik met het fokken van hamsters veel meegemaakt. Leuke dingen, maar natuurlijk ook minder leuke dingen. Waarvan één moment vorige week was, waar ik echt totaal onderste boven van was. Ik had namelijk een nestje Merle Rusjes en op een ochtend deed ik de kooi open en lagen de vier jongen van zes/zeven dagen oud dood in het waterbakje. Vier op één rij. Dat kunnen ze zelf niet gedaan hebben en dan gaat een verschikkelijke gedachten door je heen. Zoiets ongelovelijks heb ik nog nooit meegemaakt.

Vandaag was weer een moment. Ik was de hamsterkamer aan het stofzuigen en ik zoog per ongeluk iets op wat niet moest. Ik opende de stofzuiger die altijd in de hamsterkamer staat en wat zag ik: een klein Rusje van 2,5 week oud.

Dit Rusje keek me aan en bleef zitten. Ik kon het gemakkelijk pakken en heb hem direct wat vocht via mijn vinger af laten likken. Daarna heb ik hem in een bak met 10 andere kleine rusjes gezet. Een uurtje later keek ik weer en zag ik hem lekker rondhuppelen net of er niets aan de hand was.

De vraag is hoe kan dit? Bij het voeren en watergeven laat ik de kooi altijd open staan. Ik geef eerst wat voer en dan water. Dit zodat de grote Russen niet weglopen maar gaan eten terwijl ik hun waterbak ververs. Maar... de kooien zijn toch veel te hoog. Of zal er een gat ergens in een kooi zitten waar een kleintje door heen kon? Ik heb die gat niet gevonden. Of zou het per ongeluk aan een deksel gezeten hebben en dat ik die deksel op de grond neer gelegd heb. Maar 2,5 week oud klimt toch nog niet echt?

De minder leuke dingen zijn nooit leuk. Maar gelukkig zijn er ook mooie momenten. Net had ik de buitendeur open staan terwijl het regende en had ik de lamp aan, de muggen komen toch niet naar binnen met dit weer. Mijn camera had ik ff bijgepakt en ik heb een paar geweldige foto's van Rusjes spelend met een wc-rol gemaakt. Wat is het toch leuk om te zien hoe ze aan het spelen zijn. Een paar hammies lagen erbij of ze het warm hadden. En ineens werd alles stil, niets bewoog. De Rusjes gingen liggen. Er begon namelijk een windje te waaien en ineens kwam de koelte naar binnen.