Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Witte Robbies naar Nella 
donderdag, 16 juli, 2009, 8:24 pm - Roborovski
door Martin Braak
Mijn twee Witte Roborovski's gaan naar een ander Roborovski fokker, namelijk Nella. De twee witjes hadden twee kindjes en beide zijn White-Face van kleur. Dat betekent dat Wit of dominant is of iets anders, bijvoorbeeld toevallig snel verschimmeld zodat ze op jonge leeftijd al Wit zijn.

Nella heeft een familielid van deze twee witten en ik denk dat zij meer uit kan fokken dan ik.

Als je heel goed kijkt, zijn ze niet echt wit. Er is pigment op de haarpunten aanwezig, niet allemaal, maar deel, er is pigment achter de oren en ondervacht is ook wat donker van kleur.

Zelf denk ik dat het om verschimmeling op jonge leeftijd gaat.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Wintervachtproject, ze is weer zwanger 
zondag, 12 juli, 2009, 4:27 pm - Russische
door Martin Braak
Jawel het is weer zo ver, mijn vrouwtje in wintervacht is voor de tweede keer zwanger. Bij deze is het dus niet direct achter elkaar. Terwijl ik op eerste dag van geboorte van eerste nest heb gezien dat ze weer aan het paren waren. Blijkbaar is toen geen succesvol dekking geweest.

Wat mij zorgen maakt, is dat het mannetje iets meer drinkt tegenwoordig. Het mannetje is ook veel te zwaar. Attentiepunt dus.

Foto behorend bij blog
Update wintervacht project 
maandag, 6 juli, 2009, 8:57 pm - Russische
door Martin Braak
Op 28 februari dit jaar heb ik twee Russische dwerghamsters boven in schemer gezet om te kijken hoe snel ze in wintervacht gaan. Paar weekjes daarna begonnen ze al wintervacht te krijgen. Op de foto van 22 maart is dat goed te zien. Medio mei begonnen ze al weer naar de normale vacht bij te kleuren. Op 8 juni is een nestje geboren.

Ik zelf had verwacht dat ze veel sneller weer de zomervacht zouden krijgen. Maar het lijkt wel dat terwijl ze jongen hadden, ze niet meer verkleurden. Het gaat nu erg langzaam. Vandaag 6 juli zitten ze nog steeds deels in wintervacht. Aan de kop is te zien dat de zomervacht weer terug komt, maar de achterkant is nog net zo als dik maand geleden.

Foto behorend bij blog
Een natte Wildkleur rus wordt zwart van kleur 
zondag, 28 juni, 2009, 8:47 pm - Russische
door Martin Braak
Ja, ik zal maar niet lang in gaan wat vandaag mis ging, maar ik moest een Rusje even wassen. Ik, Mr. Bean himself, lied de wasbal uit de wasmachine rollen waarin wasmiddel zat, die rolde over een kooi heen waarna een Rusje vies werd. Kan je het inbeelden? Mr. Bean wist ff niet wat hij als eerste en als laatste moest doen. Maar goed, Rusje moest ff gewassen worden.

Niet dat ik het niet wist, ik heb wel eens vaker gezien. En dit ook bij bijvoorbeeld de Roborovski dwerghamster. Wanneer de wildkleur dwerghamster nat wordt, worden de haren zwart. Dit komt omdat ze aan elkaar kleven en je daarom de tussenstukken niet meer ziet.

Nauw, nu denk je, logisch, waar gaat dit nu over? Martin draait door. Nee nee, ik denk dat dit niet zomaar is. Ff iets anders inbeelden: je loopt in de natuur en plotseling zie je een Rusje zitten. Looppad waar jij loopt is van zand en links van je is een maisveld en rechts van je is een tarweveld. Welk kleur zand zie je? Dat is bruin. Je voelt sputters en je kijkt omhoog. Verdomme denk je, het begint te regenen. Je kijk weer naar het Rusje en die blijft stil zitten. Het begint harder en harder te regenen. De kleur van het bruine zand veranderd in zwarte drassigheid. En Wildkleur Rusje verkleurt mee naarmate hij natter wordt.

Of wel een natte omgeving ziet er anders uit dan wanneer het droog is en de schuttingkleur van de Rus pas zich daarbij aan.

Foto behorend bij blog
9 dagen oud, doof en blind, toch voer van ander afpakken 
zondag, 21 juni, 2009, 9:00 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen week bij het volgen van een nestje Russische dwerghamsters zag ik een baby dwerghamster van negen dagen oud voer van een ander afpakken. In eerste instantie dacht ik he hoe kan dat?

Bij negen dagen oud zijn ze nog doof en blind. Ze horen niets en ze zien niets. Hoe kan het dat een baby eet de ander heen beweegt en het afpakt? Paranormaal lijkt het!

Maar niets minder dan reuk. Ze kunnen ruiken en ze ruiken voer. De ene ging op het voer af en pakte het. Terwijl die niet door had dat een ander al aan het eten is. Dit komt over als afpakken.