Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Heeft een Platinum een witte halsband, vervolg 
maandag, 21 juli, 2008, 9:05 am - Campbelli
door Martin Braak
Gisteren was ik bij René Bastiaans en heb ik diverse Campbelli dweghamsters op foto gezet. Ook heb ik een aantal Platinum op foto gezet.

Wat opvalt is dat er zowel Platinum zijn met een halsband als met grotendeels witte vacht. René vertelde over de halsband variant dat hij dit een slechte Platinum vond.

Helaas zijn de lijnen niet zuiver en weet ik niet of er ook een bondfactor in zit. René vertelde dat Platinum gekruist met Bontfactor ook witte dieren opleverde. Mijn idee is dat hij Platinum en Bond door elkaar is gegooid en dat daarom de echte grote onderscheid niet meer is.

Zonder halsband:
Foto behorend bij blog

Met halsband, aan de ticking overduidelijk een Platinum:
Foto behorend bij blog

De laatste foto lijkt erg op een Merle, een mutatie die bij de Russische dwerghamster voorkomt. Maar zoals je kunt zien, is de aalstreep onderbroken. Bij Merle is maar een heel klein stukje onderbroken of geheel niet onderbroken. Maar, bij de Zwarte Merle is dat weer niet zo! De twee mutaties lijken als 1 druppel op elkaar.

Een Zwarte Merle:
Foto behorend bij blog
Heeft een Platinum Campbelli een witte halsband? 
woensdag, 16 juli, 2008, 4:22 pm - Campbelli
door Martin Braak
Platinum is een soort verschimmelfactor. Her en der komen witte haren voor en ze worden wat witter als ze ouder worden. Maar laatst kreeg ik een foto waarop een Platinum met een witte halsband op stond. De foto's waren afkomstig van een Duitse fokster. Maar later kreeg ik weer foto's te zien, dit keer uit Spanje. Ook weer een witte halsband.

Ik heb eens op Platinum gezocht en zag dat de exemplaren van Linda Price ook een witte halsband hebben. Ik dacht en dat heb ik de eigenaren ook vertelt, dat hun exemplaren tevens bondfactor hebben.

De foto's van Platinum die ik heb gemaakt, hebben geen halsband. Dit is wel typisch. Of zou er verschillende zijn? Of toch zoals ik eerst dacht, dat dit door de bontfactor Mi komt.

Wat wel heel typisch is... Een Platinum met een halsband lijkt wel heel erg sprekend op Merle, een mutatie die bij de Russische dwerghamster voorkomt. Er is zelfs een fokker die denkt dat het om eenzelfde mutatie gaat.

Maar dat denk ik zelf niet. Merle kent ook een halsband, maar die doorboort de aalstreep meestal niet. Daarnaast krijg je bij Platinum x Platinum kruisingen ook wit zwartogen uit. Dit krijg je niet door Merle x Merle te kruisen.

Wordt vervolgd!
Golvend haar 
maandag, 14 juli, 2008, 8:23 pm - Russische
door Martin Braak
Ik heb vakantie en dat is een goed moment om ook weer eens lekker met mijn hobby bezig te zijn. Ik ben al mijn foto's aan het nalopen of er nog foto's tussen zitten die ik niet gebruikt heb. Vandaag bij de verzorging kwam ik weer nieuwe exemplaren tegen met golvend haar. En daar had ik nog niets over geschreven. Zelf vind ik het niet zo spannend. Het trekt namelijk weer weg.

Foto behorend bij blog

Golvend haar! Het zou zo mooi geweest zijn als dit bleef, volwassen exemplaren met golvend haar. Bijzonder he?!
Russisch Blauw Merle 
zondag, 6 juli, 2008, 6:04 pm - Russische
door Martin Braak
De eerste Russisch Blauwe Merles zijn geboren! Ze zijn prachtig. Ze lijken heel veel op de Zwarte Merle, alleen dan met lichtblauwe tinten. De diepblauwe van de Russische Blauwe is niet meer, het is net zoals bij de Blauw-wildkleur Merle zachter van kleur.

Foto behorend bij blog

In vergelijking met een Zwarte Merle uit hetzelfde nest:
Foto behorend bij blog
Selecteren is gevaarlijk 
zaterdag, 5 juli, 2008, 4:53 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Als ik het goed heb, heb ik wel eens vaker geschreven dat selecteren heel gevaarlijk kan zijn. Selecteer je elke keer de dikke dieren eruit, dikte kan ergens door veroorzaakt worden, zoals bijvoorbeeld diabetes. Maar ook andere eigenschappen kunnen gerelateerd zijn aan vervelende eigenschappen. Daarom moet je naar mijn inziens nooit altijd eenzelfde selectie methode toepassen. Ga bijvoorbeeld niet ineens denken ik wil de oren meer uit elkaar hebben staan, ga nu alleen diegene selecteren die dat hebben.

Je kunt denken dat de bovenste uitspraak haaks op het fokken voor keuringen staat. Dat is niet helemaal waar. Als de keurmeester zegt dat jouw zwarte dieren minder buikvlekken moet hebben, dan moet je alleen realiseren om heel voorzichtig dit te selecteren en niet ineens alleen maar jongen selecteren die kleine buikvlekken hebben tot dat je zekerweet dat dit niet iets vervelends leidt. Selecteer ook willekeurige dieren en ga bij de volgende generatie weer een ander selectie kriteria gebruiken. Niet elke keer op iets focussen. Het hoeft niet op zeer korte termijn perfect te zijn. En qua kleur hoeft het niet perfect te zijn, gezondheid is vele male belangrijker.

Geloof je me niet? Ok een voorbeeld. Stel je eens voor je fokt nu met mensen. En je zou ervoor kiezen voor linkshandige mensen. Alle rechtshandige mensen ga je niet mee door en dank je af. Weg ermee. Je selecteert dan op linkshandigen, kan geen kwaad toch?

Het volgende vond ik op internet:
Wat recentelijk wel ontdekt is, is dat linkshandigen meer kans hebben op bepaalde ziektes. Zo bracht een Nederlandse studie uit 2005 aan het licht dat linkshandige vrouwen tot twee keer meer risico lopen op borstkanker dan hun rechtshandige leeftijdgenoten. Ook ziektes als darmkanker (4.6 keer), kanker in het algemeen (1.7 keer) en beroerte (3.7 keer) komen volgens deze studie vaker voor bij linkshandigen. Andere onderzoeken leidden dan weer tot een aantal neurologische vaststellingen, die op hun beurt de overtuiging dat linkshandigen korter leven in de hand werken. Zo werd aangetoond dat niet alleen bepaalde leerstoornissen, zoals dyslexie, maar ook autisme en zelfs schizofrenie vaker voorkomen bij linkshandigen. Linkshandigheid lijkt dus samen te hangen met wat je een zwakker zenuwstelsel zou kunnen noemen. Er zijn ook studies die linkshandigheid in verband brengen met het frequenter voorkomen van een aantal immunologische ziekten, maar die onderzoeksresultaten worden door andere studies dan weer ontkracht.

Op de vraag of linkshandigen vroeger sterven, is er dan ook geen eenduidig antwoord. We kunnen er weliswaar niet omheen dat een aantal recente studies wijzen op een verhoogd risico op een aantal aandoeningen, maar dat je als linkshandige per definitie een kortere levensverwachting hebt, is voorlopig zeker niet bewezen.

Denk je nu nog dat je even gezonde linkshandige mensen selecteert dan als je willekeurig mensen zou selecteren?