Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Selecteren is gevaarlijk 
zaterdag, 5 juli, 2008, 4:53 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Als ik het goed heb, heb ik wel eens vaker geschreven dat selecteren heel gevaarlijk kan zijn. Selecteer je elke keer de dikke dieren eruit, dikte kan ergens door veroorzaakt worden, zoals bijvoorbeeld diabetes. Maar ook andere eigenschappen kunnen gerelateerd zijn aan vervelende eigenschappen. Daarom moet je naar mijn inziens nooit altijd eenzelfde selectie methode toepassen. Ga bijvoorbeeld niet ineens denken ik wil de oren meer uit elkaar hebben staan, ga nu alleen diegene selecteren die dat hebben.

Je kunt denken dat de bovenste uitspraak haaks op het fokken voor keuringen staat. Dat is niet helemaal waar. Als de keurmeester zegt dat jouw zwarte dieren minder buikvlekken moet hebben, dan moet je alleen realiseren om heel voorzichtig dit te selecteren en niet ineens alleen maar jongen selecteren die kleine buikvlekken hebben tot dat je zekerweet dat dit niet iets vervelends leidt. Selecteer ook willekeurige dieren en ga bij de volgende generatie weer een ander selectie kriteria gebruiken. Niet elke keer op iets focussen. Het hoeft niet op zeer korte termijn perfect te zijn. En qua kleur hoeft het niet perfect te zijn, gezondheid is vele male belangrijker.

Geloof je me niet? Ok een voorbeeld. Stel je eens voor je fokt nu met mensen. En je zou ervoor kiezen voor linkshandige mensen. Alle rechtshandige mensen ga je niet mee door en dank je af. Weg ermee. Je selecteert dan op linkshandigen, kan geen kwaad toch?

Het volgende vond ik op internet:
Wat recentelijk wel ontdekt is, is dat linkshandigen meer kans hebben op bepaalde ziektes. Zo bracht een Nederlandse studie uit 2005 aan het licht dat linkshandige vrouwen tot twee keer meer risico lopen op borstkanker dan hun rechtshandige leeftijdgenoten. Ook ziektes als darmkanker (4.6 keer), kanker in het algemeen (1.7 keer) en beroerte (3.7 keer) komen volgens deze studie vaker voor bij linkshandigen. Andere onderzoeken leidden dan weer tot een aantal neurologische vaststellingen, die op hun beurt de overtuiging dat linkshandigen korter leven in de hand werken. Zo werd aangetoond dat niet alleen bepaalde leerstoornissen, zoals dyslexie, maar ook autisme en zelfs schizofrenie vaker voorkomen bij linkshandigen. Linkshandigheid lijkt dus samen te hangen met wat je een zwakker zenuwstelsel zou kunnen noemen. Er zijn ook studies die linkshandigheid in verband brengen met het frequenter voorkomen van een aantal immunologische ziekten, maar die onderzoeksresultaten worden door andere studies dan weer ontkracht.

Op de vraag of linkshandigen vroeger sterven, is er dan ook geen eenduidig antwoord. We kunnen er weliswaar niet omheen dat een aantal recente studies wijzen op een verhoogd risico op een aantal aandoeningen, maar dat je als linkshandige per definitie een kortere levensverwachting hebt, is voorlopig zeker niet bewezen.

Denk je nu nog dat je even gezonde linkshandige mensen selecteert dan als je willekeurig mensen zou selecteren?
Ouderdom 
donderdag, 26 juni, 2008, 9:11 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Er zijn ook minder leuke kanten aan het houden van dwerghamsters. Ouderdom. Ouderdom komt met gebreken en dat is niet zo leuk.

Als je gaat kijken hoe dwerghamsters overlijden, dan zie je bij mij heel af en toe dat er eentje spontaan dood ligt. Zonder dat ik er maar iets aan kan zien. Dit gebeurd trouwens zelden. Kan toeval zijn, maar kan natuurlijk ook genetisch aangelegd zijn. Daarom ben ik zeer blij dat dit zelden gebeurd. Dit jaar 1 geval en vorig jaar ook slechts 1 geval, waar van ik niet begrijp hoe het kan en nog veel te jong.

Meestal gaat eerst de glans eraf en gaat het vacht open staan. Ze vermageren sterk en worden erg slaperig. Dat zijn de tekenen dat ze oud zijn geworden en dat het niet lang meer duurt. Soms krijgen ze op ouder leeftijd een tumor en soms op een minder leuke plaats waar ze last van hebben. En natuurlijk ook wel eens dat op later leeftijd ineens overleden zijn, terwijl ze nog zo goed uit ziet. Maar meestal is het zo dat wanneer ze ziek voelen, ze stoppen met eten en drinken.

Hier een foto van een mannetje die heel oud is. Een dag na het maken van deze foto is hij overleden:
Foto behorend bij blog
Temperaturen vallen mee 
woensdag, 25 juni, 2008, 9:30 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Het is natuurlijk wel lekker warm, maar dat is op dit moment alleen 's middags zo. In de avond koelt het op dit moment snel af en dat is net zo prettig voor mijn dwerghamsters. Even de deur open en de warmte is weer weg. Bij mij staat er altijd wel een stekraampje open.

We hebben ook wel andere zomers gehad en hittegolven. Dan koelt het 's avonds niet zo veel af en dat is niet zo prettig. Dwerghamsters vinden boven de 22-25 graden eigenlijk al niet echt fijn, wordt het nog warmer, dan zie je ze echt warm hebben. Ze gaan op de kop liggen, naast hun waterbak.

De dwerghamsters zijn blij met dit weer!
De Zwarte Rus is zo moeilijk op foto te zetten! 
maandag, 23 juni, 2008, 9:55 pm - Russische
door Martin Braak
Vandaag heb ik een mooie Zwarte Russische dwerghamster van mij op foto gezet. De meeste foto's mislukken. Zwart is een hele lastige kleur om goed op foto te zetten. Meestal is het of te licht van kleur of te wazig.

Maar vandaag zat er eentje bij waar ik wel redelijk te vreden over ben:
Foto behorend bij blog

Qua fokken gaat het steeds beter. De koppen worden nu veel mooier. Ik had een aantal generaties namelijk last van de uiterlijk wat op de Beige rus lijkt (in de ouders zat aan beide kanten namelijk Beige/Vies-bruin). Te langwerpig met spitse platte kop. Ook zijn ze mooi kogelrond. En qua karakter allemaal erg lief en niet meer zo loperig.
Pearl x Merle, update 
donderdag, 19 juni, 2008, 11:55 am - Russische
door Martin Braak
Mijn koppel Merle x Pearl hebben al meerdere nestjes gehad. Nu weer, een nestje van 7. Zo te zien zijn de nestjes niet kleiner, maar eigenlijk kan je dit niet concluderen uit 1 combinatie.

Maar ik zie geen Merle Pearl, het is of Merle of Pearl. Of het is niet zichtbaar. Ik zou eigenlijk met een Pearl moeten gaan fokken om te kijken of er ook weer Merle uitrolt. Maar helaas heb ik daarvoor geen ruimte.

De combinatie raad ik toch af. Waarom? Omdat Pearl en Merle heel dicht bij elkaar zit qua kleurslag en dat je aan de jongen niet goed kunt zien of het een Merle is of een Pearl. Ja als een Merle heel donker is, dan kan je het natuurlijk zien. Maar aan de Pearls niet.