Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Huisdierenlijst uitgesteld tot 1 juli 2024 
zaterdag, 10 juni, 2023, 3:59 pm - Nieuws
door Martin Braak
Helaas maar ook gelukkig is de huisdierenlijst / positieflijst uitgesteld tot 1 juli 2024. Natuurlijk hopen wij dat de dwerghamsters op de lijst komen. Maar er is nog geen enkel zekerheid hierover en in de brief van de minister lees je ook niet hier iets over. Ze hebben het over de uitvoering vertraging kent.

Brief:

Graag informeer ik u over de voortgang van de invoering van de huis- en hobbydierenlijst. In de verzamelbrief dierenwelzijn van 19 januari (Kamerstuk 28286, nr. 1287) gaf ik aan dat momenteel wordt gewerkt aan de implementatie van de lijst. In samenwerking met de handhavende organisaties wordt de uitvoering verder uitgewerkt. Ik gaf aan dat ik verwachtte dat de lijst en de daarbij horende regelgeving (een wijziging van het Besluit houders van dieren en van de Regeling houders van dieren) halverwege 2023 in wet- en regelgeving zouden zijn vastgesteld en dat de geplande datum van inwerkingtreding van de lijst 1 januari 2024 was. De te nemen stappen in het proces, waaronder notificatie van het ontwerpbesluit bij de Europese Commissie en de uitvoering- en handhavingstoets door de handhavende organisaties, en de voorbereiding van de praktische uitvoering van de nieuwe lijst vergen meer tijd dan eerst was voorzien. Daarom verwacht ik dat de lijst en de wijzigingsregelgeving op hun vroegst aan het eind van 2023 kunnen worden vastgesteld. Gegeven het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten betekent dit dat inwerkingtreding voor het eerst op 1 juli 2024 mogelijk zal zijn.


Nu maar hopen dat de organisaties waarmee gepraat wordt zeggen dat de lijst niet goed is. Dat we graag de tamme rat als huisdier willen houden en niet de wilde bruine rat. En dat de Bunzing beschermd is en niet als huisdier moet houden. Evenals dat het wel heel vreemd is dat Russische dwerghamsters verboden worden terwijl een kameel wel als huisdier mag houden.

Ik bereid me voor om kamelen te houden!! Tja.